Pa dovoljno ti je bilo pogledati ovaj forum, to je kuknjava i zapomaganje bilo k'o da im je rod rođeni oboren iznad Sirije. Mislim da ni 1995 kada je pao Knin nije bilo toliko zapomaganje. Ja ono staoUdbas wrote:Ja sam za to da se kepecu uputi peticija da sruši jedan Turski avion. Ova situacija nije dobra po dobrosusjedske odnose a i po sistem zdravstvene zaštite u BiH. Pucaju čirevi.
Dan nakon rušenja aviona kolega samo što ne plače, ja crko od smijeha. Nevjerovatno, još regulara čovjek,raja. Al suze u očima. Šega majke mi.
tako da, patuljak, jebo fejslifting, obori jedan turski ako boga znaš.
Oboren ruski bombarder SU-24!?
- Drvosjeca iz Dejcica
#701 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
- Drvosjeca iz Dejcica
#702 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ja sam rek'o da Bake namah k'o odmazdu traži vraćanje originalne povelje Kulina bana iz RuHsije.pici wrote:Ovo je meni naJaČeRusija traži od Turske da se Aja Sofija vrati Pravoslavnoj crkvi
Zastupnici ruske Dume podržali su ideju da se od Turske zahtijeva vraćanje Aja Sofije Pravoslavnoj crkvi.![]()
![]()
... jošH malo pa Će baklavu proglasiti ruskim speCijalitetom
-
155_mm
#703 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
o kakvom preuzimanju odgovornosti guslas ti. pa zar davutoglu nije jasno rekao svima a ne samo rusima da je on licno i personalno nardio rusenje aviona. ako rusima i dalje nije jasno ko je odgovoran za rusenje onda stvarni im nema pomoci.Twice wrote:Putin traži da se Erdogan izvini Rusiji za rušenje aviona a ovaj (za sada) neće.
Ako se Erdogan izvini preuzima odgovornost samo na sebe (Tursku) pa su tek onda nahjebali od Rusa a Ameri će ih pustiti niz vodu pošto su sami rekli da su to samostalno uradili (inače se ne bi izvinjavali).
Sa druge strane svi znamo da to Turska nikad ne bi smela sama uraditi a ne sme (zbog onih drugih) reći ko ih je nagovorio da to urade jer će opet nahjebati.
Sve u svemu kako god bude Turskoj se ne piše dobro,što meni lično nije drago, pošto su ideolozi svega ipak van Turske.
Turska je naivno ispala žrtveni jarac i mala država.
a na koji nacin su najebali od rusa. to sto mlade ruskinje nece vise da dolaze kod turaka na plazu ili ciljas na nesto drugo.
a sto se tice pustanja niz vodu od strane amerikanaca bih samo rekao: ne pusta se niz vodu neko ko kontrolise bosfor i dardanele ni pod razno u danasnjoj situaciji na planeti.
kazes zao ti turske. vjerovatno kao i meni sto je zao rusije ako se raspadne nakog gradjanskog rata izazvanog socijalnom krizom uzrokovanom sankcijama i ratovima putina po svijetu u koje ce ga uvlaciti USA i GB.
- animus
#704 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Posto se na ovom forumu uglavnom skupljaju poCetnici (vidilo se to i prethodnih dana kad je bio dan zalosti zbog ruskog aviona) ja predlazem da I mi odemo na njihov neki forum I da se na miru dopisujemo. Ovo je preslo svaku mjeru I trazi objasnjenje psihologa. Rade li ti ljudi ista u zivotu osim sto vise na ovakvim temama I uvijek su na ruskoj strani.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa dovoljno ti je bilo pogledati ovaj forum, to je kuknjava i zapomaganje bilo k'o da im je rod rođeni oboren iznad Sirije. Mislim da ni 1995 kada je pao Knin nije bilo toliko zapomaganje. Ja ono staoUdbas wrote:Ja sam za to da se kepecu uputi peticija da sruši jedan Turski avion. Ova situacija nije dobra po dobrosusjedske odnose a i po sistem zdravstvene zaštite u BiH. Pucaju čirevi.
Dan nakon rušenja aviona kolega samo što ne plače, ja crko od smijeha. Nevjerovatno, još regulara čovjek,raja. Al suze u očima. Šega majke mi.
tako da, patuljak, jebo fejslifting, obori jedan turski ako boga znaš.pa ne mogu da vjerujem. Ljudi brinu brige nuklearnih sila, valjda im nisu dovoljne njihove osobne.
- jazzer
#705 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Turska uzvraca udarac! Prva kontramjera zabrana izvoza saFunica u Rusiju 
-
Avetinho
#706 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ovoliko kmecanja nisam cuo od putincadskih anal kiticara odavno.
-
Avetinho
#707 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ruskim ubicama nista nije sveto. Sruse malezijske avione, a sruse i vlastite u Egiptu, zasto ne bi i trkis erlajns.apsidejzi wrote:{...}... Haj, valjda nece rusiti Turkish airlinese...
- Mlohavi
#708 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
SkinO sam ponovo nakon dobrih godina LockOn, idem i ja srusit sta 
Last edited by Mlohavi on 27/11/2015 17:05, edited 1 time in total.
-
155_mm
#709 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
brejkinnng njuuuuz erdogan se usro:

amerikanci pustali turke niz vodu:Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je Rusiju da se "ne igra vatrom" povodom spora zbog obaranja ruskog aviona
Erdogan je istakao i da SAD imaju "dokumentovane dokaze" da ruske kompanije i Islamska država prodaju naftu sirijskom režimu, preneo je Rojters.
- sjedi 1
#710 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Pustili su se samo,nije trebalo da vrate kredit MMF-u155_mm wrote:brejkinnng njuuuuz erdogan se usro:amerikanci pustali turke niz vodu:Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je Rusiju da se "ne igra vatrom" povodom spora zbog obaranja ruskog avionaErdogan je istakao i da SAD imaju "dokumentovane dokaze" da ruske kompanije i Islamska država prodaju naftu sirijskom režimu, preneo je Rojters.![]()
![]()
Greška u koracima
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#711 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
za sada jedini potez Krmeljina je ukidanje bezviznog režima sa Turskom od 1. januara 2016
mislim da če na tome da i ostane nakon ovog poćetnog trlababalan
- sjedi 1
#712 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Biće nešto sankcija,uvoz poljoprivrednih proizvoda,bojkot ljetovanja...JoseMujica wrote:za sada jedini potez Krmeljina je ukidanje bezviznog režima sa Turskom od 1. januara 2016
Ništa pretjerano u startu ali na duži rok...
-
Avetinho
#713 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
za sada jedini potez Ankare je ukidanje bezviznog režima ruskoj mornarici kroz Bosfor i Dardanele.
Nema vise ljetovanja ruskim marincima na Mediteranu.
Nema vise ljetovanja ruskim marincima na Mediteranu.
- Twice
#714 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Pa žao mi je Turske i Turaka zato što će se Ameri boriti protiv Rusa do poslednjeg Turčina, Ukrajinca__________nastavi niz. Žao mi je svega što se dešava u Evropi , Balkanu, Bliskom istoku, severu Afrike a što prave USA i GB. Al ajde možda ti tamo živiš pa te boli za sve ovde.155_mm wrote:o kakvom preuzimanju odgovornosti guslas ti. pa zar davutoglu nije jasno rekao svima a ne samo rusima da je on licno i personalno nardio rusenje aviona. ako rusima i dalje nije jasno ko je odgovoran za rusenje onda stvarni im nema pomoci.Twice wrote:Putin traži da se Erdogan izvini Rusiji za rušenje aviona a ovaj (za sada) neće.
Ako se Erdogan izvini preuzima odgovornost samo na sebe (Tursku) pa su tek onda nahjebali od Rusa a Ameri će ih pustiti niz vodu pošto su sami rekli da su to samostalno uradili (inače se ne bi izvinjavali).
Sa druge strane svi znamo da to Turska nikad ne bi smela sama uraditi a ne sme (zbog onih drugih) reći ko ih je nagovorio da to urade jer će opet nahjebati.
Sve u svemu kako god bude Turskoj se ne piše dobro,što meni lično nije drago, pošto su ideolozi svega ipak van Turske.
Turska je naivno ispala žrtveni jarac i mala država.
a na koji nacin su najebali od rusa. to sto mlade ruskinje nece vise da dolaze kod turaka na plazu ili ciljas na nesto drugo.
a sto se tice pustanja niz vodu od strane amerikanaca bih samo rekao: ne pusta se niz vodu neko ko kontrolise bosfor i dardanele ni pod razno u danasnjoj situaciji na planeti.
kazes zao ti turske. vjerovatno kao i meni sto je zao rusije ako se raspadne nakog gradjanskog rata izazvanog socijalnom krizom uzrokovanom sankcijama i ratovima putina po svijetu u koje ce ga uvlaciti USA i GB.
Zato kao Erdoganu i trebaju velika muda, kad onaj klempo ima samo velike uši, pa ne sme sam. Hoću reći, koji su kurac Erdoganu i trebala velika muda i šta mu je sve ovo trebalo. Da nastave putem Ukrajine? Da čuvaju Bosfor? Je l' i Jacenjuk ima velika muda?
Inače Bosfor spada u medjunarodne vode (sve dok Turska ne zarati sa nekim)
- AleksoMKD
#715 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Turska suspendira letove svojih aviona iznad Sirije
http://www.hurriyetdailynews.com/turkey ... sCatID=352
- nosara
#716 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Pametno...AleksoMKD wrote:Turska suspendira letove svojih aviona iznad Sirije
Vratit se u svoje gabarite...
-
firebird
#717 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Smanjila se nesto muda.AleksoMKD wrote:Turska suspendira letove svojih aviona iznad Sirije
-
Drvenija87
#718 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
3-4 zrakopolova ...velika steta zbilja.nosara wrote:Pametno...AleksoMKD wrote:Turska suspendira letove svojih aviona iznad Sirije
Inace,150 americkih zrakopolova ima u borbi protiv ISIL-a,pa sto Putin nema onu stvar da njima zaprijeti sa protuzracnim raketama?
Bijednik bio i ostao...jos pristao na koaliciju za ZLIM Amerikancima.
Velikosrpsko-ruski kozojebi i dalje zive u nekim svojim snovima da ce im Botoks man osloboditi vijekovne ( izgubljene) teritorije .
- Arteta
- nosara
#720 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
THE HILL, dnevni list koji rado čitaju američki zastupnici, piše da tursko rušenje ruskog zrakoplova podrazumijeva niz kritičnih pitanja o poštivanju međunarodnog zakona i da bi SAD trebao pažljivo razmotriti vanjskopolitički odgovor.
Iako američki predsjednik Obama kaže da "Turska, kao svaka zemlja, ima pravo braniti svoj teritorij i zračni prostor," međunarodni zakon nudi snažne argumente u korist Rusije i sugerira da su ga Turci pogrešno protumačili.
Kada se aktivira samoobrana?
Članak 51. Povelje UN-a dozvoljava korištenje sile u slučaju "oružanog napada", ali je Međunarodni sud pravde 1986. godine zaključio da "obični incident na granici" ne mora dovesti do prava na korištenje sile ukoliko nema dokaza da je napad bio značajan po razmjerima ili učinku. Većina država također prihvaća da nacije kojima prijeti neposredan napad imaju pravo na samoobranu ukoliko u danim okolnostima nemaju "druge načine za zaustavljanje napada".
Turci nakon incidenta koji se odigrao u ponedjeljak nisu niti pokušali dokazati da se odigravao napad ili da je Rusija planirala bilo kakvu agresiju. Umjesto toga, pismo poslano UN-u navodi da je ruski lovac-bombarder bio u turskom zračnom prostoru, do dubine od dva kilometra, 17 sekundi. Oni također tvrde da su izdali deset upozorenja ruskim pilotima, što Moskva opovrgava. Turska vlada argumentira da je njeno zrakoplovstvo djelovalo prema svojim vojnim pravilima, ali ona ne mogu nadjačati međunarodne zakone koji, među ostalim, traže da sila upotrjebljena u samoobrani bude proporcionalna prijetnji na koju je usmjerena.
Pitanje je stoga je li 17 sekundi kršenja zračnog prostora dovoljno značajno u razmjerima da bi opravdalo upotrebu "ubojite sile" za kojom je posegnula Turska, pogotovo kada nema nikakvih indikacija da su Rusi namjeravali provesti napade na turskom tlu, piše The Hill.
U iščekivanju činjenica
Sjedinjenje Države za sad šute o točnim lokacijama na kojima su se nalazili zrakoplovi umiješani u incident. Rusija tvrdi da kršenja zračnog prostor nije niti bilo, što je indirektno potvrdio neimenovani američki dužnosnik za Reuters rekavši da "toplinski tragovi" sugeriraju da je ruski SU-24 srušen iznad sirijskog teritorija.
Lako je moguće i da se ruski avion u turskom zračnom prostoru našao slučajno (bona fide) zbog navigacijskog propusta ili tehnologije koju rusi koriste za navođenje. Navigacijske greške nisu dovoljan razlog za upotrebu ubojite sile.
Ukratko, The Hill ocjenjuje da su turska opravdanja za korištenje smrtonosne sile u najmanju ruku slaba, a izjava glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga o "solidarnosti Saveza s Turskom" ishitrena. Bilo bi mudrije pričekati da se utvrde točne činjenice jer Članak 5. NATO-a gotovo do slova prati Članak 51. Povelje UN-a, što pretpostavlja mogućnost da je Turska prekršila i pravila Saveza.
Međunarodni zakon je jasan i kada je riječ o ubojstvu pilota koji se spuštao padobranom, taj je čin strogo zabranjen i smatra se ratnim zločinom bez prijepora.
Olako tumačenje zakona nije u interesu SAD-a
The Hill na kraju izvješća o zakonskim dimenzijama incidenta ocjenjuje da bi SAD trebao pokazati štovanje i privrženost međunarodnim zakonima čak i kada se oni odnose na važnog saveznika u borbi protiv IS-a. Amerika bi trebala imati na umu da "olaka" interpretacija zakona može imati neželjene posljedice i da bi za njom mogle posegnuti druge nacije u kriznim svjetskim žarištima, uključujući kinesko propitkivanje suvereniteta u Južnom kineskom moru gdje međunarodni zakoni čuvaju interese SAD-a i gdje se od nacija traži strogo poštivanje pravila.
"Ako je Turska pogriješila u ovom slučaju, SAD bi to trebao reći, bez obzira na druge sporove koje ima s Rusijom. Prijatelj bi prijatelju uvijek trebao reći kad napravi pogrešku," zaključuje The Hill.
Iako američki predsjednik Obama kaže da "Turska, kao svaka zemlja, ima pravo braniti svoj teritorij i zračni prostor," međunarodni zakon nudi snažne argumente u korist Rusije i sugerira da su ga Turci pogrešno protumačili.
Kada se aktivira samoobrana?
Članak 51. Povelje UN-a dozvoljava korištenje sile u slučaju "oružanog napada", ali je Međunarodni sud pravde 1986. godine zaključio da "obični incident na granici" ne mora dovesti do prava na korištenje sile ukoliko nema dokaza da je napad bio značajan po razmjerima ili učinku. Većina država također prihvaća da nacije kojima prijeti neposredan napad imaju pravo na samoobranu ukoliko u danim okolnostima nemaju "druge načine za zaustavljanje napada".
Turci nakon incidenta koji se odigrao u ponedjeljak nisu niti pokušali dokazati da se odigravao napad ili da je Rusija planirala bilo kakvu agresiju. Umjesto toga, pismo poslano UN-u navodi da je ruski lovac-bombarder bio u turskom zračnom prostoru, do dubine od dva kilometra, 17 sekundi. Oni također tvrde da su izdali deset upozorenja ruskim pilotima, što Moskva opovrgava. Turska vlada argumentira da je njeno zrakoplovstvo djelovalo prema svojim vojnim pravilima, ali ona ne mogu nadjačati međunarodne zakone koji, među ostalim, traže da sila upotrjebljena u samoobrani bude proporcionalna prijetnji na koju je usmjerena.
Pitanje je stoga je li 17 sekundi kršenja zračnog prostora dovoljno značajno u razmjerima da bi opravdalo upotrebu "ubojite sile" za kojom je posegnula Turska, pogotovo kada nema nikakvih indikacija da su Rusi namjeravali provesti napade na turskom tlu, piše The Hill.
U iščekivanju činjenica
Sjedinjenje Države za sad šute o točnim lokacijama na kojima su se nalazili zrakoplovi umiješani u incident. Rusija tvrdi da kršenja zračnog prostor nije niti bilo, što je indirektno potvrdio neimenovani američki dužnosnik za Reuters rekavši da "toplinski tragovi" sugeriraju da je ruski SU-24 srušen iznad sirijskog teritorija.
Lako je moguće i da se ruski avion u turskom zračnom prostoru našao slučajno (bona fide) zbog navigacijskog propusta ili tehnologije koju rusi koriste za navođenje. Navigacijske greške nisu dovoljan razlog za upotrebu ubojite sile.
Ukratko, The Hill ocjenjuje da su turska opravdanja za korištenje smrtonosne sile u najmanju ruku slaba, a izjava glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga o "solidarnosti Saveza s Turskom" ishitrena. Bilo bi mudrije pričekati da se utvrde točne činjenice jer Članak 5. NATO-a gotovo do slova prati Članak 51. Povelje UN-a, što pretpostavlja mogućnost da je Turska prekršila i pravila Saveza.
Međunarodni zakon je jasan i kada je riječ o ubojstvu pilota koji se spuštao padobranom, taj je čin strogo zabranjen i smatra se ratnim zločinom bez prijepora.
Olako tumačenje zakona nije u interesu SAD-a
The Hill na kraju izvješća o zakonskim dimenzijama incidenta ocjenjuje da bi SAD trebao pokazati štovanje i privrženost međunarodnim zakonima čak i kada se oni odnose na važnog saveznika u borbi protiv IS-a. Amerika bi trebala imati na umu da "olaka" interpretacija zakona može imati neželjene posljedice i da bi za njom mogle posegnuti druge nacije u kriznim svjetskim žarištima, uključujući kinesko propitkivanje suvereniteta u Južnom kineskom moru gdje međunarodni zakoni čuvaju interese SAD-a i gdje se od nacija traži strogo poštivanje pravila.
"Ako je Turska pogriješila u ovom slučaju, SAD bi to trebao reći, bez obzira na druge sporove koje ima s Rusijom. Prijatelj bi prijatelju uvijek trebao reći kad napravi pogrešku," zaključuje The Hill.
- General War
#721 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Da nebi bilo zabune, Britanci su isto zaprijetili ruskom spiunskom avionu da ce biti oboren (poslusati snimak)
UPDATED 08:39, 20 MAY 2015
Russian spy plane over Lancashire: Menacing sighting in British airspace as tensions rise between Moscow and the West.
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/ru ... re-5727100
UPDATED 08:39, 20 MAY 2015
Russian spy plane over Lancashire: Menacing sighting in British airspace as tensions rise between Moscow and the West.
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/ru ... re-5727100
- KUZNETSOV
#722 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Drvenija87 wrote:3-4 zrakopolova ...velika steta zbilja.nosara wrote:Pametno...AleksoMKD wrote:Turska suspendira letove svojih aviona iznad Sirije
Inace,150 americkih zrakopolova ima u borbi protiv ISIL-a,pa sto Putin nema onu stvar da njima zaprijeti sa protuzracnim raketama?
Velikosrpsko-ruski kozojebi i dalje zive u nekim svojim snovima da ce im Botoks man osloboditi vijekovne ( izgubljene) teritorije .
-
Ripicipi
#723 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Evo ja te zovem da zajedno odemo do Kovaca da ti pokazem ko je "cetnik".animus wrote: Posto se na ovom forumu uglavnom skupljaju poCetnici (vidilo se to i prethodnih dana kad je bio dan zalosti zbog ruskog aviona) ja predlazem da I mi odemo na njihov neki forum I da se na miru dopisujemo. Ovo je preslo svaku mjeru I trazi objasnjenje psihologa. Rade li ti ljudi ista u zivotu osim sto vise na ovakvim temama I uvijek su na ruskoj strani.
Meni stari na Kovacima lezi zbog cetnika, a ti mene nazivas cetnikom.
P.S. ovaj i ostale postove gdje procitam da sam "cetnik ili pocetnik" cu prijavljivati, bas da ne bih ja dobio ban zbog yebavanja od-do.
Last edited by Ripicipi on 27/11/2015 19:50, edited 1 time in total.
-
SA 071
#724 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Pa nisu ni Ameri pali s Marsa, pa da obaraju Ruse. Kada su ih Rusi provocirali letovima u blizini njihovih aviona, oni su svojim pilotima naredili da se odmah udaljavaju i izbjegavaju sukob po svaku cijenu. Tako da Rusi nemaju potrebe prijetiti Amerima svojim protuzračnim raketama. Što ne znači da ih sada ne bi upotrijebili, jer ovdje su Rusi ti koji su igrali po pravilima cijelo vrijeme. A Ameri ko Ameri, što neko reče mogu oni s Rusima da se natežu do posljednjeg Ukrajinca, Turčina... nek neko nastavi niz...Drvenija87 wrote:3-4 zrakopolova ...velika steta zbilja.nosara wrote:Pametno...AleksoMKD wrote:Turska suspendira letove svojih aviona iznad Sirije
A to što su se Turci prepali pa suspendovali letove govori o njihovim dometima. Vjerovatno su dobili porciju kritika iza zatvorenih vrata NATO-a, pa sada laju, ali ne ujedaju. A uz to, Rusi ih u Siriji mogu skinuti u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom jer ih je Sirija optužila da su im narušili suverenitet. Vjerovatno su Turci dobili išaret od saveznika da se malo sklone dok se stvrai ne smire.
U svakom slučaju, ovo ide na ruku Uncle Sam-u, jer su Turci sada sami uradili ono što Ameri pokušavaju već duži niz godina - da im pojebu odnose sa Rusijom, da im umanje ekonomsku saradnju, da im miniraju energetske projekte (Turski tok, nuklearku) i sl. Sada su to Turci sami sve minirali i još se doveli u poziciju da im kauboji kažu "e od sada ćete slušati sve bez pogovora"...
- arzuhal
#725 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Čovjek ih dovukao zbog aviona ISIL-aKUZNETSOV wrote:![]()
uvijek ima gore od goreg moj drvenija... rusi su u koaliciji sa amerima protiv zajednickog neprijatelja ISIS-a i sta sad ocekujes da S-400 roštilja po americkim avionima?
Dalibore, ja..ja letim...