A nije zapad?sunceKOtepsija wrote:nije turska, tj turska vlada mimo "zapada", zajedno s katarom i saudimaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Smiješno jer prvi zapad stvorio taj ISIL i naoružavao ga misleći da će srušiti Asada. Kada su stvari izmakle kontroli onda je dakako kriva Turska.sunceKOtepsija wrote: zasto? upravo sad, veceras se vodi saslusanje povodom prijave Erdogana protiv urednika Cumhuriyeta Candar Dundara,zbog otkrivanja "tajnih vojnih i politickihinformacija", niko, pa ni Erdogan ne negira da su kamioni MIT-ovi (jer je to dokazano, i dokumentovano, prvo od strane bivseg drzavnog tuzioca kojem se na teret stavlja isto kao i uredniku Cumhuriyeta) da su isli u Siriju, prije toga Nusri-tj alkaidi, sada kad je sve otkriveno, potkrepljeno dokumentima tuze ga zbog otkrivanja vojnih tajni. Oruzje je islo i ide u siriju, glavni logisticar MIT.![]()
Oboren ruski bombarder SU-24!?
- Drvosjeca iz Dejcica
#576 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
- klavirdžija
#577 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
O tom ništa nisam rekao, ali slike su bez veze. Taman za bliskoistočne pubertetlije, ukoliko i oni još uvijek vjeruju da bi se, sve i da je kojim čudom tako, McCain slikao sa ovim.
- General War
#578 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Ma tip ne razumije ili nece da se PKK ne rjesava udarima iz zraka i upadom komandosa, vec velikom ofanzivom i cesljanjem terena, sto za posljedicu ima pokret stanovnistva...e samo je jos trebalo zbjegovi kurda u turskoj...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Misliš ti da Turska udara svim sredstvima po PKK? Misliš da nije svaki potez pod lupom, ono kao prava Kurda, paziti da se ne upotrijebi prekomjerna sila, bla, bla, bla. Ako dođe do te faze mislim da će Kurdi u Turskoj doživjeti genocid a onda bi Tuska bila izložena sankcijama i bila izolirana, eto jendog od razloga. A u tih 30 godina koliko pominješ bilo je i mirovnih pregovora i primirja tako da nije to baš tako crno-bijelo kako ti misliš.Kikibombona wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pa covjece, turska avijacija razvaljuju po istocnoj Turskoj i planini Kandil u Iraku. Ubise avionima i helikopterima po stijenama. U mnogim turskim gradovima se vode ulicne borbe.
PKK simbolicno ucestvuje na sirijskom i irackom frontu na kurdskoj strani. Da ih nema nikako nikakvih problema ne bi bilo. Stavise, Peshmerge zahtjevaju da PKK napusti Irak i povuce se u Tursku. YPG u Siriji je zabranio koristenje obiljezja PKK.
Pesmerge - 300 000 vojnika
YPG - 60 000 vojnika
PKK/HPG - 10 000 vojnika
Turci vec 30 i kusur godina ne mogu unistiti PKK. Izgubili su vise hiljada vojnika. I sada svakodnevno ginu u borbama sa PKK na teritoriju Turske. Iiiii?
Turkofilski genijalci kazu da bi vidjeli svoga boga ako bi oborili helikopter... a to sto svakodnevno ginu vojnici, to nema veze...
Ima li ovo ikakve logike?
-
dragan.s
#579 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Imali li su rusi i ranije lovce u svojoj bazi, ali su služili samo za odbranu baze. Kao i mobilni sistem S-400 i "Buk" takođe za odbranu baze. Ali nisu pratili bombardere u misijama po Siriji. Sada kažu da će ih pratiti i za to im naravno treba još lovaca.155_mm wrote:to da to tek sada rade govori dovoljno o rusima i njihovim sposobnostima.Samprotivsviju wrote:Eo dopremili rusi i nake Sukhojeve u Siriju...predpostavljam da se radi o presretacima
nego me interesuje sta ako u stilu naoruzavanja kurda od strane rusije turska naoruza turkmene u siriji nekim mobilnim PVO. pa da turkmeni pocnu da trljaju guzicicu ovim suhojima.
sta kazu ovi sto predlazu naoruzavanje kurda od strane rusije na takvu mogucnost?
Sa mobilnim PVO tipa Stinger, Igla etc. možeš pogoditi samo helikoptere i niskoleteće avione. Za nešto što leti na 5 ili 6 km ti treba minimalno "Buk" ili "S-300". Ti sistemi su pored toga što su skupi i jako kompleksni i potrebna je dugotrajna obuka za njihovo korištenje. Tako da od toga nema ništa.
- Grean
#580 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Pa i to je normalno i sasvim prirodno. Turska je Bosnjacima od vecih sila jedini prijatelj bez rezerve i tu se onda radi i o interesu.Ripicipi wrote:Isto kao sto je i ljubav prema Turskoj na vjerskoj osnovi.Grean wrote:Hajde ovo za manji entitet, valjda je svakom jasno i sasvim je prirodno da Srbi vole Ruse.@mba wrote:***BREAKING NEWS***
kako REUTERS prenosi sa nestrpljenjem se ceka izjava vodje manjeg BH-entiteta milorada dodika, kako se dalje navodi veceras oko 20h (casova) bi trebao da se obrati direktno sa aerodroma u trebinju, tamo ce navodno i sletjeti ako ga turci nisu opet vratili nazad!
Ono sto je meni interesantno sto je proizaslo iz ovog konflikta izmedju Rusije i Turske je koliko Hrvati kako ovi domaci na ovom forumu tako i velika vecina na Indexu mrze Tursku da su svim srcem uz Rusiju. Nekad pomislis da si na srpskom forumu kad posjetis njihove stranice. Pozadina mrznje prema Turskoj je naravno vjerska, vidi se iz svakog komentara, ako nije direktno onda izmedju redova.
Mislim da ponekad mi nismo svjesni kolika je ta mrznja a pomalo je opasno sto se zanosimo i na zapadu vidimo manje zlo nego na istoku. Bar meni ovo puno govori.
Bosnjaci su na strani Turske jer su muslimani.
Ono sto je meni simptomaticno u ovoj prici je da Hrvati generalno ne osjecaju nikakvo jedinstvo sa Rusijom vec je u ovoj situaciji podrzavaju zbog mrznje prema drugoj strani. Znaci to je poenta.
- sunceKOtepsija
#581 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
pa ti pravis tu distinkcijuDrvosjeca iz Dejcica wrote:A nije zapad?sunceKOtepsija wrote:nije turska, tj turska vlada mimo "zapada", zajedno s katarom i saudimaDrvosjeca iz Dejcica wrote:
Smiješno jer prvi zapad stvorio taj ISIL i naoružavao ga misleći da će srušiti Asada. Kada su stvari izmakle kontroli onda je dakako kriva Turska.![]()
-
Kitrona
#582 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
GRCI RASKRINKALI TURKE! Na našu teritoriju upali su 2.244 puta 2014. pa ih nismo rušili kao oni Ruse!

http://informer.rs/vesti/svet/42897/GRC ... o-oni-Ruse

http://informer.rs/vesti/svet/42897/GRC ... o-oni-Ruse
- nosara
#583 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Prijatelj bez rezerve, a imaju bolje i cvrsce odnose sa Srbijom... Nes' ti prijatelja bez rezerve...Grean wrote: Pa i to je normalno i sasvim prirodno. Turska je Bosnjacima od vecih sila jedini prijatelj bez rezerve i tu se onda radi i o interesu.
Ono sto je meni simptomaticno u ovoj prici je da Hrvati generalno ne osjecaju nikakvo jedinstvo sa Rusijom vec je u ovoj situaciji podrzavaju zbog mrznje prema drugoj strani. Znaci to je poenta.
Hrvati su dio ogromne vecine koja je shvatila ko je ko i sta treba uciniti dok nije kasno, a i Rusija je, ocigledno, na istoj strani, barem za sad...
Last edited by nosara on 26/11/2015 20:33, edited 1 time in total.
- Mlohavi
#584 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Pa nisu im Turci krivi sto ih nisu srusili, trebali su.Kitrona wrote:http://informer.rs/vesti/svet/42897/GRC ... o-oni-Ruse
Kaze prvi komentar: "Braco Grci napustite tu djavolsku koaliciju koja se zove NATO pakt. Rusite turske avione kao sto su oni krenuli da ruse ruske..."
Kako sam tekbirao dok je padO ruski avion, SIPA mi dva puta dosla na vrata
- AliceInChains
#585 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Nepotreban potez Turske. Erdogan ima veliku podrsku u Turskom narodu, ponajvise iz tog razloga, jer se ibreti diktatu iz Brisela. Od 9/11 dosta Evropskih politicara tretira Tursku i Turski narod/muslimane kao nizu rasu (znaci, Erdogan nije inicijator, sto u Evropi vlada Antiturski duh- Erdogan je taj trenutak samo iskoristio, da se docepa totalne kontrole u drzavi---ovo sam dodao iz razloga, jer dosta ljudi na ovom prostoru boluju od kratkog pamcenja
).
Mimo svega, njegova vanjska politika je imbecilna. Turska je prije islamskog proljeca imala veliki uticaj na politicare i narod sjeverne Afrike i bliskog istoka, kojima je Turska politicki i ekonomski bila uzor. To su osjetljivo prokockali, jer su se sa preaktivnom dozom samopouzdanja zakacili na opozicione struje i rusenje tamosnjih vlada, pogotovo u Egiptu i Siriji. Ne samo, da su izgubili politicki uticaj u islamskim drzavama, nego i ekonomski.
I sad ovo sa Rusijom, trenutno najvecim ekonomskim partnerom Turske. Samo ovoliko, a ovo je samo jedan dio: 70% (slovom: sedamdeset posto) !!! turista dolazi iz Rusije.
Ukratko: Turska je mogla politicki i ekonomski manevrirati i ignorisati diktate bilo koga. Medutim, kroz svoju promasenu politiku ce opet biti prisiljeni, da se potpuno podanicki okrenu onima, koji ih u realnosti ocima nemogu gledati.
Mimo svega, njegova vanjska politika je imbecilna. Turska je prije islamskog proljeca imala veliki uticaj na politicare i narod sjeverne Afrike i bliskog istoka, kojima je Turska politicki i ekonomski bila uzor. To su osjetljivo prokockali, jer su se sa preaktivnom dozom samopouzdanja zakacili na opozicione struje i rusenje tamosnjih vlada, pogotovo u Egiptu i Siriji. Ne samo, da su izgubili politicki uticaj u islamskim drzavama, nego i ekonomski.
I sad ovo sa Rusijom, trenutno najvecim ekonomskim partnerom Turske. Samo ovoliko, a ovo je samo jedan dio: 70% (slovom: sedamdeset posto) !!! turista dolazi iz Rusije.
Ukratko: Turska je mogla politicki i ekonomski manevrirati i ignorisati diktate bilo koga. Medutim, kroz svoju promasenu politiku ce opet biti prisiljeni, da se potpuno podanicki okrenu onima, koji ih u realnosti ocima nemogu gledati.
Last edited by AliceInChains on 26/11/2015 20:49, edited 2 times in total.
- Kikibombona
#586 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
AliceInChains wrote:Nepotreban potez Turske. Erdogan ima veliku podrsku u Turskom narodu, ponajvise iz tog razloga, jer se ibreti diktatu iz Brisela. Od 9/11 dosta Evropskih politicara tretira Tursku i Turski narod/muslimane kao nizu rasu (znaci, Erdogan nije inicijator, sto u Evropi vlada Antiturski duh- Erdogan je taj trenutak samo iskoristio, da se docepa totalne kontrole u drzavi---ovo sam dodao iz razloga, jer dosta ljudi na ovom prostoru boluju od kratkog pamcenja).
Mimo svega, njegova vanjska politika je imbecilna. Turska je prije islamskog proljeca imala veliki uticaj na politicare i narod sjeverne Afrike i bliskog istoka, kojima je Turska politicki i ekonomski bila uzor. To su osjetljivo prokockali, jer su se sa preaktivnom dozom samopouzdanja zakacili na opozicione struje, pogotovo u Egiptu i Siriji. Ne samo, da su izgubili politicki uticaj u islamskim drzavama, nego i ekonomski.
I sad ovo sa Rusijom, trenutno najvecim ekonomskim partnerom Turske. Samo ovoliko, a ovo je samo jedan dio: Sedamdeset posto, slovom 70% !!! turista dolazi iz Rusije.
- Drvosjeca iz Dejcica
#587 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Pa nije Turska islamska džamahirija pa da ekonomiju gleda kroz prizmu vjere i vjersku opredjeljnost moj Nosara. Turska kao i svaka druga država gleda svoj ekonomski interes a kada je o politici riječ Bošnjake smatra prijateljima i tu nema interesa. Ma kakav Erdogan bio on ne može narediti privatnom sektoru i investirorima gdje da investiraju i kako. To što ti i ostali rusofili mislite da ako Putin i Dodik tako vladaju da je to model demokratije i po kojem se svi ostali trebaju odnositi.nosara wrote:Prijatelj bez rezerve, a imaju bolje i cvrsce odnose sa Srbijom... Nes' ti prijatelja bez rezerve...Grean wrote: Pa i to je normalno i sasvim prirodno. Turska je Bosnjacima od vecih sila jedini prijatelj bez rezerve i tu se onda radi i o interesu.
Hrvati su dio ogromne vecine koja je shvatila ko je ko i sta treba uciniti dok nije kasno, a i Rusija je, ocigledno, na istoj strani, barem za sad...
- nosara
#588 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Zaobidji me, pises nerazumljivo i nepovezano... Srece ti...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa nije Turska islamska džamahirija pa da ekonomiju gleda kroz prizmu vjeru i vjersku opredjeljnost moj Nosara. Turska kao i svaka druga država gleda svoj ekonomski interes a kada je o politici riječ Bošnjake smatra prijateljima i tu nema interesa. Ma kakav Erdogan bio on ne može narediti privatnom sektoru i investirorima gdje da investiraju i kako. To što ti i ostali rusofili mislite da ako Putin i Dodik tako vladaju da je to model demokratije i po kojem se svi ostali trebaju odnositi.nosara wrote:Prijatelj bez rezerve, a imaju bolje i cvrsce odnose sa Srbijom... Nes' ti prijatelja bez rezerve...Grean wrote: Pa i to je normalno i sasvim prirodno. Turska je Bosnjacima od vecih sila jedini prijatelj bez rezerve i tu se onda radi i o interesu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#589 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Naravno da ne razumiješ jer ipak za razumijevanje napisanog treba imati nešto u glavi i povezati činjenice.nosara wrote: Zaobidji me, pises nerazumljivo i nepovezano... Srece ti...
Onaj poziv da pogledam iako nisam ginekolog još stoji otvoren.
- sunceKOtepsija
#590 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
ima nekih slicnosti s dodikom i njegovim sinom, i Bilal je bio student, primao stipendiju i kupio teretni brod (brodic kako ga je nazvao babo Erdogan) sad ima cijelu flotu teretnih brodova i tankera, i jedan od njih se zove Bosna<3 (jesu dusmani iz CHP-a i MHP-a trazili da se otvori postupak protiv Bilala al nedade babo)Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa nije Turska islamska džamahirija pa da ekonomiju gleda kroz prizmu vjere i vjersku opredjeljnost moj Nosara. Turska kao i svaka druga država gleda svoj ekonomski interes a kada je o politici riječ Bošnjake smatra prijateljima i tu nema interesa. Ma kakav Erdogan bio on ne može narediti privatnom sektoru i investirorima gdje da investiraju i kako. To što ti i ostali rusofili mislite da ako Putin i Dodik tako vladaju da je to model demokratije i po kojem se svi ostali trebaju odnositi.nosara wrote:Prijatelj bez rezerve, a imaju bolje i cvrsce odnose sa Srbijom... Nes' ti prijatelja bez rezerve...Grean wrote: Pa i to je normalno i sasvim prirodno. Turska je Bosnjacima od vecih sila jedini prijatelj bez rezerve i tu se onda radi i o interesu.
Bilal Erdogan s teroristima

- nosara
#591 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Erdogan: Da smo znali da je avion ruski...
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi Turska reagovala drugačije da je znala da je ratni avion, koji je oboren na sirijskoj granici, bio ruski
Genija za voznju...
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi Turska reagovala drugačije da je znala da je ratni avion, koji je oboren na sirijskoj granici, bio ruski
Genija za voznju...
- Mlohavi
#592 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Hoces rec' da su ove sufije teroristi???sunceKOtepsija wrote:
ima nekih slicnosti s dodikom i njegovim sinom, i Bilal je bio student, primao stipendiju i kupio teretni brod (brodic kako ga je nazvao babo Erdogan) sad ima cijelu flotu teretnih brodova i tankera, i jedan od njih se zove Bosna<3 (jesu dusmani iz CHP-a i MHP-a trazili da se otvori postupak protiv Bilala al nedade babo)
Pa ja, sto bi se inace zatvorali u tekije neg' da prave eksplozivne prsluke.
- Drvosjeca iz Dejcica
#593 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Pogrešan pristup i loše rezonovanje, rekao bih vrlo plitko i na nivou osnovne škole. Njegov sin kao i Dodikov može sarađivati i sa crnim đavolom jer je punoljetan čovjek. Sam će odgovarati za svoje postupke ako dođe do tužbe. Ja sam replicirao na konstataciju da Turska ulaže više u BiH kao argument koliko nas vole. Odgovorio sam da je Turska pored svih svojih mana demokratska država te da nije vjerska džamahirija. Erdogan ma kakav on bio ne može narediti privatnom kapitalu i investitorima da ne investiraju u Srbiju jer tamo žive Srbi i više u BiH jer tamo žive muslimani. To je normalno samo u vašim paralelnim svjetovima i u Rusiji te u manjem BH entitetu te eventualno kod ISIL-a.sunceKOtepsija wrote:[
ima nekih slicnosti s dodikom i njegovim sinom, i Bilal je bio student, primao stipendiju i kupio teretni brod (brodic kako ga je nazvao babo Erdogan) sad ima cijelu flotu teretnih brodova i tankera, i jedan od njih se zove Bosna<3 (jesu dusmani iz CHP-a i MHP-a trazili da se otvori postupak protiv Bilala al nedade babo)
-
Ripicipi
#594 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
To nit' je normalno, nit' je prirodno.Grean wrote:
Pa i to je normalno i sasvim prirodno.
Sa takvim stavom, ti(vi) nikada necete vidjeti stvari onave kakve zaista jesu, vec ces i "govno" braniti, samo ako je tvoje.
I da, vjerujem da Hrvati mnogo razumnije vide stvari onakve kakve su, bas zato sto gledaju iz neutralnog ugla.
A to da je normalno da si uz muslimana sta god uradio, nije normalno i prirodno, vec retardirano.
Vjera popila mozak...
Last edited by Ripicipi on 26/11/2015 21:02, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#595 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Znas li ti sta je dzamahirija?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pa nije Turska islamska džamahirija pa da ekonomiju gleda kroz prizmu vjere i vjersku opredjeljnost moj Nosara. Turska kao i svaka druga država gleda svoj ekonomski interes a kada je o politici riječ Bošnjake smatra prijateljima i tu nema interesa. Ma kakav Erdogan bio on ne može narediti privatnom sektoru i investirorima gdje da investiraju i kako. To što ti i ostali rusofili mislite da ako Putin i Dodik tako vladaju da je to model demokratije i po kojem se svi ostali trebaju odnositi.
- AliceInChains
#596 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Bolje mu je, da se ne javlja cesto radi manjka inteligencije i ode na kratko klanjanje u Moskvsku dzamiju. Alternativa mu je skidanje gaca, uvjek kad se pomoli u Briselu, ili bilo kojem glavnom gradu u Evropinosara wrote:Erdogan: Da smo znali da je avion ruski...
Genija za voznju...
- Drvosjeca iz Dejcica
#597 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Znam, ima drugačije značenje od konteksta u kojem se obično upotrebljava na zapadu._BataZiv_0809 wrote:Znas li ti sta je dzamahirija?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pa nije Turska islamska džamahirija pa da ekonomiju gleda kroz prizmu vjere i vjersku opredjeljnost moj Nosara. Turska kao i svaka druga država gleda svoj ekonomski interes a kada je o politici riječ Bošnjake smatra prijateljima i tu nema interesa. Ma kakav Erdogan bio on ne može narediti privatnom sektoru i investirorima gdje da investiraju i kako. To što ti i ostali rusofili mislite da ako Putin i Dodik tako vladaju da je to model demokratije i po kojem se svi ostali trebaju odnositi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#598 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Arapski socijalizam. Tacno se jezim kad neko napise "dzamahirija" kao sinonim za islamski teokratski rezim.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Znam, ima drugačije značenje od konteksta u kojem se obično upotrebljava na zapadu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#599 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Stoji ali 90% ljudi misli da ima veze sa terorizmom a i ja sam stavio jer niko do tebe nije ni skontao._BataZiv_0809 wrote:Arapski socijalizam. Tacno se jezim kad neko napise "dzamahirija" kao sinonim za islamski teokratski rezim.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Znam, ima drugačije značenje od konteksta u kojem se obično upotrebljava na zapadu.
-
dragan.s
#600 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?
Rusi ulažu u RS i Srbiju isključivo iz razloga što žele zagospodariti energetskim sektorom (tačnije naftom), a gasom već gospodare. Nema tu ni velike ljubavi već samo interes. Ako usput od dupelizaca iz RS i Srbije dobiju povoljniju cijenu za postrojenja još bolje, ali to nema veze sa ljubavi ili mržnjom. Turci u Srbiju ulažu iz istog razloga što čine i drugi, poslovni interes. Ni tu nema ni ljubavi ni mržnje, samo pare.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pogrešan pristup i loše rezonovanje, rekao bih vrlo plitko i na nivou osnovne škole. Njegov sin kao i Dodikov može sarađivati i sa crnim đavolom jer je punoljetan čovjek. Sam će odgovarati za svoje postupke ako dođe do tužbe. Ja sam replicirao na konstataciju da Turska ulaže više u BiH kao argument koliko nas vole. Odgovorio sam da je Turska pored svih svojih mana demokratska država te da nije vjerska džamahirija. Erdogan ma kakav on bio ne može narediti privatnom kapitalu i investitorima da ne investiraju u Srbiju jer tamo žive Srbi i više u BiH jer tamo žive muslimani. To je normalno samo u vašim paralelnim svjetovima i u Rusiji te u manjem BH entitetu te eventualno kod ISIL-a.