http://www.slobodnadalmacija.com/20050308/novosti07.asp
Obnovljen golemi natpis "Naš Tito" na slovensko -talijanskoj granici
LJUBLJANA - Golemi natpis "Naš Tito", postavljen u godinama hladnog rata na talijansko-jugoslavenskoj granici blizu Nove Gorice, ovih je dana "obnovljen", vjerojatno kao odgovor Slovenaca na kampanju talijanske desnice o fojbama i kontroverznog filma "Srce u jami".
Kako u ponedjeljak javljaju slovenski mediji, provokativnu akciju ponovnog postavljanja golemih kamenih blokova s natpisom "Naš Tito" na 609 metara visokom brdu Sabotin, sjeverno od Nove Gorice, izvela je tijekom proteklog vikenda skupina od pedesetak ljudi iz Nove Gorice, Idrije i Ajdovščine, zajedno s pripadnicima slovenske manjine iz Trsta.
Stotinu metara dugačak i 25 metara visok natpis "Naš Tito", sastavljen od kamenih blokova, postavljen je pedesetih godina, kada je na radnim akcijama građena Nova Gorica. Početkom devedesetih spomenik je zapušten, a prošle godine nakon ulaska Slovenije u Europsku uniju blokovi su bili posloženi u novi natpis: "NAŠA SLO(venija)".
Brdo Sabotin, sa 609-metarskom kotom, nekada je imalo veliko vojno značenje. Talijani su ga u Prvom svjetskom ratu, za vrijeme 6. ofenzive na rijeci Soči, prvi put osvojili 6. kolovoza 1916. godine, nakon što su benzinom zapalili podzemne utvrde (kaverne) u kojima su se nalazila tri austrijska bataljuna, sastavljena od Hrvata i Rumunja, a talijanski napad je vodio Pietro Badoglio, kasniji maršal u Drugom svjetskom ratu.
Spomenik Titu na Sabotinu čest je predmet nadmetanja među lokalnim lijevim i desnim strankama u Sloveniji, koje imaju različite poglede na to treba li ga ukloniti ili sačuvati. Polemike o sabotinskom mamut spomeniku obnovljene su nakon što je u Italiji prošlog mjeseca po prvi put proslavljen Dan uspomena na egzodus iz Istre i Dalmacije i žrtve fojbi. Način obilježavanja tog praznika, a osobito kontroverzni film "Srce u jami" koji demonizira slovenske i hrvatske partizane (koje su Talijani zvali "titini"), spomenutu je skupinu ponovno naveo da obnove spomenik.
Slovenski pristaše spomenika navode da ni Italija nakon "pada" granice ulaskom Slovenije u EU nije prestala s običajem osvjetljavanja pograničnog područja noću u bojama talijanske državne trobojnice, što se nekima također čini provokativnim
Obnovljen golemi natpis "Naš Tito"
-
Prenj
#1 Obnovljen golemi natpis "Naš Tito"
Zanimljive ce biti reakcije u Hrvatskoj
-
Prenj
Sta ces, medjunarodno pravo je takvo.winetou wrote:A meni je zanimljivo kad se u vezi razgraničenja sa Italijom pozivaju na bivšu Jugoslaviju i dogovore iz tog vremena
I sadasnje granice BiH su u velikoj mjeri nastale drzavnim dogovorom npr. Turske i Austro-Ugarske.
-
Stari
Jos malo ce se oni pozivati i na cuvene oklopno mehanizovane prodore u centar Trsta, Gorizzie i Monafalconea (Trzica) u elegantnoj izvedbi P.Drapsina, K. Nadja, P.Dapcevica i ostalih kao ...na pregovaracki argument. Pa Trst je zaboga nas oduvjek bio nas...ili je to mozda neko zaboravio kako su Drapsinove i Nadjeve 34-ke rulale po trscanskom kaldrmisanom korzu.
-
papak_eliminator
ima veze itekako. osobe sa BH pasosem moraju placati 50 KM za tranzitnu vizu (tako je bilo prije ulaska SLO u EU, ne znam kako je sada).sahan wrote:Kakve ovo veze ima s nama!?
Osobe sa pasosem JEDINE drzave koja nije trazila separaciju su nadrljale na koju god stranu podju. A oni koji su jedva docekali da se otcijepe od Yu se sada pozivaju na nju. I vrlo cesto se moze procitati kako su Slovenci jedini preostali Jugonostalgicari.
Yeah right
-
winetou
Jeste Titove granice su OK kad je Istra u pitanju.Prenj wrote:Sta ces, medjunarodno pravo je takvo.winetou wrote:A meni je zanimljivo kad se u vezi razgraničenja sa Italijom pozivaju na bivšu Jugoslaviju i dogovore iz tog vremena
I sadasnje granice BiH su u velikoj mjeri nastale drzavnim dogovorom npr. Turske i Austro-Ugarske.
Odluke AVNOJ-a kad je Bosnica u pitanju su tu da se ruše.
Drago mi je da se Italijani i Mađari polako bude, snimili su i nekakve filmove
Last edited by winetou on 08/03/2005 11:10, edited 1 time in total.
-
Prenj
Slovenci su, svidjalo se to nama ili ne, najbolje odigrali svoje otcjepljenje.papak_eliminator wrote:ima veze itekako. osobe sa BH pasosem moraju placati 50 KM za tranzitnu vizu (tako je bilo prije ulaska SLO u EU, ne znam kako je sada).sahan wrote:Kakve ovo veze ima s nama!?
Osobe sa pasosem JEDINE drzave koja nije trazila separaciju su nadrljale na koju god stranu podju. A oni koji su jedva docekali da se otcijepe od Yu se sada pozivaju na nju. I vrlo cesto se moze procitati kako su Slovenci jedini preostali Jugonostalgicari.
Yeah right
Odnos nas i njih je tema za sebe, ali i tu su opet najvise krivi nasi politicari koje Slovenci lako jal' kupe jal' izdriblaju.
Slovenci samo koriste prostor koji im nasi velikodusno otvaraju.
-
papak_eliminator
Ono sto mrzim kod ljudi genralno jeste prvo pos*re pa onda pojede.
Jadni Tito, okrece se ko propeler
Jadni Tito, okrece se ko propeler
-
dinash
true.
ne placam ja skolovanje i zdravstveno osiguranje 4x skuplje zato sto su slovenci shupci vec zato jer moja vlada nema NITI JEDAN ugovor sa slovencima koji bi ijednu od navedenih stvari regulisale. a to je samo pocetak.
hrvati recimo imaju ugovor i ne placaju skolovanje u sloveniji.
---------------
sto se tita i obrtanja tice: ne brini, navikao je on.
ne placam ja skolovanje i zdravstveno osiguranje 4x skuplje zato sto su slovenci shupci vec zato jer moja vlada nema NITI JEDAN ugovor sa slovencima koji bi ijednu od navedenih stvari regulisale. a to je samo pocetak.
---------------
-
papak_eliminator
a da vidis slovence u Neumu, ponasaju se kao da smo MI DOSLI NA NJIHOVO a ne oni na NASE more...tako nam i treba kad smo odreda svi BEKANI....dinash wrote:true.
-
Zadig
Smjesno, u hrvatskoj se rusi, u sloveniji se dize titin spomenik.
Krajnje ironicno.
Slovenija je mala zemlja, i sada kada je usla u EU aparat, jos je manja i beznacajnija.
Italija ima tradiciju, istoriju, ponos, i tendencije sirenja, koje obicno idu u paketu sa prve 3 stavke.
Ne branim slovence, ali oni mi se cine u tom odnosu ugrozeniji od italije, i zato podrzavam ovakvu formu revansizma, koji je ipak da se nelazemo, i ne bas od vitalnog znacaja.
Posljednji film je malo "ohladio" bilateralne odnose, ali na long run mislim da ce i to proci.
Za vijesti i desavanja slovenije, savjetujem ovaj sajt:
http://www.uvi.si/eng/slovenia/publicat ... 1711/1713/
mada je to vladin sajt, nije los, i po njemu se moze vidjeti sta sve slovenci rade (42 miliona dolara godisnje potrosice za Kioto npr)
z.
Krajnje ironicno.
Slovenija je mala zemlja, i sada kada je usla u EU aparat, jos je manja i beznacajnija.
Italija ima tradiciju, istoriju, ponos, i tendencije sirenja, koje obicno idu u paketu sa prve 3 stavke.
Ne branim slovence, ali oni mi se cine u tom odnosu ugrozeniji od italije, i zato podrzavam ovakvu formu revansizma, koji je ipak da se nelazemo, i ne bas od vitalnog znacaja.
Posljednji film je malo "ohladio" bilateralne odnose, ali na long run mislim da ce i to proci.
Za vijesti i desavanja slovenije, savjetujem ovaj sajt:
http://www.uvi.si/eng/slovenia/publicat ... 1711/1713/
mada je to vladin sajt, nije los, i po njemu se moze vidjeti sta sve slovenci rade (42 miliona dolara godisnje potrosice za Kioto npr)
z.
-
Prenj
Mi smo BEKANI dok god glasamo za stranke koje za premijera postavljaju tipa koji ne zna BEKNUTI engleski i kojeg onda Slovenci prevedu zedna preko vode kad god stignu.papak_eliminator wrote:a da vidis slovence u Neumu, ponasaju se kao da smo MI DOSLI NA NJIHOVO a ne oni na NASE more...tako nam i treba kad smo odreda svi BEKANI....dinash wrote:true.
Zamisli premijera koji i kad ode na internet nista tamo ne konta, osim pregrst siteova na ex-YU jezicima.
-
Zadig
mozda je konto da ako on nezna bekat na jengleskom, eto prilike za jos jedno radno mijesto u vladi BIH.
Znaci jos jedan nezaposleni manje, koji ce biti njegov licni prevodioc.
plemenita ideja i uspjeh politicira koji je uspio svojim postojanjem da
stvori cak jedno radno mijesto
Slava mu!
Znaci jos jedan nezaposleni manje, koji ce biti njegov licni prevodioc.
plemenita ideja i uspjeh politicira koji je uspio svojim postojanjem da
stvori cak jedno radno mijesto
Slava mu!
-
dinash
da vidish (neke) bosance u ljubljani. glasniji od amerikanaca, na semaforu zaustavi, otvori prozore, pa navije narodnjake do daske.papak_eliminator wrote:a da vidis slovence u Neumu, ponasaju se kao da smo MI DOSLI NA NJIHOVO a ne oni na NASE more...tako nam i treba kad smo odreda svi BEKANI....
nije me jednom bilo stid papaka.
by the way, papanluk je konstanta na cijelom svijetu. isto je. papak u sarajevu, ljubljani, new yourku, londonu, ulan batoru ... papak je uvijek papak.
-
Prenj
To je glavna razlika izmedju Slovenije i BiH, izmedju Ljubljane i Sarajeva.dinash wrote:da vidish (neke) bosance u ljubljani. glasniji od amerikanaca, na semaforu zaustavi, otvori prozore, pa navije narodnjake do daske.papak_eliminator wrote:a da vidis slovence u Neumu, ponasaju se kao da smo MI DOSLI NA NJIHOVO a ne oni na NASE more...tako nam i treba kad smo odreda svi BEKANI....
nije me jednom bilo stid papaka.
by the way, papanluk je konstanta na cijelom svijetu. isto je bio ti papak u sarajevu, ljubljani, new yourku, londonu, ulan batoru ... papak je uvijek papak.
Ovdje su se takvi dokopali vlasti.
-
papak_eliminator
to me podsjeca na " A kako ovo radi"Prenj wrote:Mi smo BEKANI dok god glasamo za stranke koje za premijera postavljaju tipa koji ne zna BEKNUTI engleski i kojeg onda Slovenci prevedu zedna preko vode kad god stignu.papak_eliminator wrote:
a da vidis slovence u Neumu, ponasaju se kao da smo MI DOSLI NA NJIHOVO a ne oni na NASE more...tako nam i treba kad smo odreda svi BEKANI....
Zamisli premijera koji i kad ode na internet nista tamo ne konta, osim pregrst siteova na ex-YU jezicima.
-
beharrr
Sta sad napisati moja turska ili austo-ugarska.Prenj wrote:Sta ces, medjunarodno pravo je takvo.winetou wrote:A meni je zanimljivo kad se u vezi razgraničenja sa Italijom pozivaju na bivšu Jugoslaviju i dogovore iz tog vremena
eci peci pec
tisi mali.............
-
TheGame
ej a ti studiraš u slo?dinash wrote:true.
---------------
- stickitout
U ovo je na direktan ili indirektan nacin bio ukljucen i gospodin Marko Brecelj iz Kopra. Taj car svako malo neke pizdarije pravi npr, Kidnapovanje Americkih marinaca, zamotavanje zvona na tornju crkve u deke, uspijesan politicki angazman, proslava bitke na Sutjesci, regionalizacija Istre, itd, sve u cilju prkosa Slovenackoj a i ostalim vladama koje vode trenutno nezadovoljavajuce politike.
Marko je svirao i pjevao u grupi Buldozer a zatim nastavio solo karijeru, mnogi ne znaju da je rodjen u Sarajevu i da je tokom rata pomogao mnogim izbjeglicama skupljanjem hrane, lijekova pa cak i pruzanjem smjestaja.
Jedan od rijetkih "Slovenaca" kome skidam kapu....
Marko je svirao i pjevao u grupi Buldozer a zatim nastavio solo karijeru, mnogi ne znaju da je rodjen u Sarajevu i da je tokom rata pomogao mnogim izbjeglicama skupljanjem hrane, lijekova pa cak i pruzanjem smjestaja.
Jedan od rijetkih "Slovenaca" kome skidam kapu....