Obnova kraljevskog grada Bobovca

Ja sam :

Protiv obnove Bobovca
11
23%
Za obnovu Bobovca
33
70%
Nemam stav
2
4%
Nije me briga
1
2%

Total votes: 47

Slucajni_TU

#101 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by Slucajni_TU »

hAZNADAR wrote:

Barut - koliko znam Dubrovnik je prvi sa topovima i barutom - a ako imas podatak da su bosanski kraljevi to prvi imali - volio bih da cujem. Izvor, link,... ali ne neciju interpretaciju vec nesto potkrijepljeno izvorima.

Ne palim se ja, i mani me tih fora. Ali romanticarske predstave o velicini uvijek spustim na zemlju.

Naravno da je briga i ocuvanje materijalnih ostataka srednjovjekovlja bitna i vazna tema. Ali u smislu ocuvanja te bastine a ne razvijanja nacionalizma nalik na susjede slavljenjem izgubljenih bitaka i sujetnih predstava o velicini.
Iz tvojeg pisanja se vidi da si poprilicno nepismen kada je rijec o Bosanskom srednovijekovlju. Da si samo procitao doktorat Dubrava Lovrenovica "sveta kruna Bosanska i sveta kruna Ugarska"; o Bosansko Ugarskim ratovima za vrijeme Tvrtka i prije ali i posle Tvrtka znao bi da je Bosna prva uvela vatreno naoruzanje u masovnu upotrebu:

https://www.scribd.com/document/2404412 ... 1463-Libre

Takodjer bi u toj knjizi nasao na desetine latinskih izvora, koje je Lovrenovic preveo na nas jezik; koji jasno svjedoce o uzasno velikim snagama koje je Tvrtko imao na jadranu tokom zauzimanja dijelova dalmacije i Hrvatske. Tu se spominje 400 Tvrtkovih konjanika koji su ucestvovali u napadima na Trogir i Split te 2000 vitezova. I dan danas na zidinama Trogira imamo Bosanski grb uklesan na samom ulazu Trogirske tvrdjave:

Image

Dakle Tvrtko je vojno prvo zauzeo pola Crne Gore. Osnovao je Herceg Novi. A potom je vojno zauzeo Nin, Klis, Korculu, Hvar, Trogir, Split, Brac itd.. I o svakoj bitci imamo izvore Mletacke republike koje o tome pisu. Ako odes na Tvrdjavu u Herceg Novom, na samom izlazu zidina prema plazi imas Bosanski grb u zidinama. Isto imas u Trogiru a u Splitu u samom centru imas tablu na kojoj pise na Hrvatskom, Njemackom i Engleskom jeziku kako je kuce u samom centru Splita dao sagraditi Bosanski kralj Tvrtko.

Dakle na desetine izvora o prisustvu Bosanske vojske i mornarice imamo tokom vojnih pohoda. Dubravko Lovrenovic cak i navodi ime Admirala Bosanske flote ali znamo i gdje je Tvrtko dao graditi brodove. A ti tvrdis da je sve to palo onako slucajno a potom su Mlecani sami od sebe grb Bosanskih kraljeva poceli ugradjivati u svoje tvrdjave.

Tokom opsada splita imamo Mletacki izvor koji kaze ovako:
"Tvrtko nas napada 4 godine a Palizna nepune 2 godine. Sve do samih zidina je spaljeno i poruseno. Pucanstvo je iz straha napustilo svoje domove i trazi utociste u gradu. Stoka je opljackana a zene su obezcascene (Silovane). Molimo vas da nam posaljete pomoc. Svakim danom ocekujemo napad Tvrtkove flote."
Pomoc su cekali od Venecije same. Koja nikada nije dosla. I koliko je agresivna Tvrtkova vojska bila mozemo vidijeti iz njihovih izvora. Dakle spaljivanje civila i silovanje zena je bila uobicajena praksa.
hAZNADAR

#102 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by hAZNADAR »

Slucajni_TU wrote:
hAZNADAR wrote:

Barut - koliko znam Dubrovnik je prvi sa topovima i barutom - a ako imas podatak da su bosanski kraljevi to prvi imali - volio bih da cujem. Izvor, link,... ali ne neciju interpretaciju vec nesto potkrijepljeno izvorima.

Ne palim se ja, i mani me tih fora. Ali romanticarske predstave o velicini uvijek spustim na zemlju.

Naravno da je briga i ocuvanje materijalnih ostataka srednjovjekovlja bitna i vazna tema. Ali u smislu ocuvanja te bastine a ne razvijanja nacionalizma nalik na susjede slavljenjem izgubljenih bitaka i sujetnih predstava o velicini.
Iz tvojeg pisanja se vidi da si poprilicno nepismen kada je rijec o Bosanskom srednovijekovlju. Da si samo procitao doktorat Dubrava Lovrenovica "sveta kruna Bosanska i sveta kruna Ugarska"; o Bosansko Ugarskim ratovima za vrijeme Tvrtka i prije ali i posle Tvrtka znao bi da je Bosna prva uvela vatreno naoruzanje u masovnu upotrebu:

https://www.scribd.com/document/2404412 ... 1463-Libre

Takodjer bi u toj knjizi nasao na desetine latinskih izvora, koje je Lovrenovic preveo na nas jezik; koji jasno svjedoce o uzasno velikim snagama koje je Tvrtko imao na jadranu tokom zauzimanja dijelova dalmacije i Hrvatske. Tu se spominje 400 Tvrtkovih konjanika koji su ucestvovali u napadima na Trogir i Split te 2000 vitezova. I dan danas na zidinama Trogira imamo Bosanski grb uklesan na samom ulazu Trogirske tvrdjave:

Image

Dakle Tvrtko je vojno prvo zauzeo pola Crne Gore. Osnovao je Herceg Novi. A potom je vojno zauzeo Nin, Klis, Korculu, Hvar, Trogir, Split, Brac itd.. I o svakoj bitci imamo izvore Mletacke republike koje o tome pisu. Ako odes na Tvrdjavu u Herceg Novom, na samom izlazu zidina prema plazi imas Bosanski grb u zidinama. Isto imas u Trogiru a u Splitu u samom centru imas tablu na kojoj pise na Hrvatskom, Njemackom i Engleskom jeziku kako je kuce u samom centru Splita dao sagraditi Bosanski kralj Tvrtko.

Dakle na desetine izvora o prisustvu Bosanske vojske i mornarice imamo tokom vojnih pohoda. Dubravko Lovrenovic cak i navodi ime Admirala Bosanske flote ali znamo i gdje je Tvrtko dao graditi brodove. A ti tvrdis da je sve to palo onako slucajno a potom su Mlecani sami od sebe grb Bosanskih kraljeva poceli ugradjivati u svoje tvrdjave.

Tokom opsada splita imamo Mletacki izvor koji kaze ovako:
"Tvrtko nas napada 4 godine a Palizna nepune 2 godine. Sve do samih zidina je spaljeno i poruseno. Pucanstvo je iz straha napustilo svoje domove i trazi utociste u gradu. Stoka je opljackana a zene su obezcascene (Silovane). Molimo vas da nam posaljete pomoc. Svakim danom ocekujemo napad Tvrtkove flote."
Pomoc su cekali od Venecije same. Koja nikada nije dosla. I koliko je agresivna Tvrtkova vojska bila mozemo vidijeti iz njihovih izvora. Dakle spaljivanje civila i silovanje zena je bila uobicajena praksa.
Pa lijepo od tebe sto si se maksuz registrovao da pokazes kako si posmeniji. Ali kakve to veze ima sa restauracijom Bobovca o cemu je tema.
O Tvrtku, kako je zauzumao Dalmaciju - posebno dalmatinske otoke i kako se tu iskrcavala bosanska vojska posliej bombardovanja - mozemo na drugoj temi.
Do daljnjeg je Dubrovnik i dalje br1 kod nas konto upotrebe baruta - ako imas neki izvor koji kaze da je neko donio u Bosnu tehnologiju baruta i topova preko susjednih zemalja koji nisu imali pojma o tome - zamolio bi bar za link.
Ovaj link sto si postirao ne dokazuje nista - ili ti znas broj stranice mozda? Gdje su te desetine zapisa o bosanskoj armadi?

Posto si tako pismen - vjerovatno znas i metodologiju pristupa historijskim vrelima gdje se zapisi bas ne uzimaju ono skroz bukvalno. Pogotovo brojevi konjanika u bici i sl.
A grb na trogirskoj tvrdjavi - hoces reci da je heraldicki ljiljan bio u upotrebi samo u Bosni i da samo odatle vuce porijeklo ako ga susjedi koriste? ono skroz ozbiljno? I ozbiljno poredis Novi za kojeg se zna da je Tvrtko podigao i Trogir konto ljiljana?

No dobrodosao svakako i da te pitam nesto o tom grbu na trogirskoj tvrdjavi. Imas li neki link o tome jer ja ne mogu naci nista slicno tom grbu kojeg postiras na trogirskoj tvrdjavi. Da li je to stvarno iz Trogira? Da li su to ljiljani? I da li su to u sredini tri lava? Ne kazem da se nije Tvrtko upisao tu - ali ipak malo vise podataka od slike za koju tvrdis da znas i ciji je grbi i gdje je tacno. Hvala
Slucajni_TU

#103 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by Slucajni_TU »

hAZNADAR wrote:
Posto si tako pismen - vjerovatno znas i metodologiju pristupa historijskim vrelima gdje se zapisi bas ne uzimaju ono skroz bukvalno. Pogotovo brojevi konjanika u bici i sl.
A grb na trogirskoj tvrdjavi - hoces reci da je heraldicki ljiljan bio u upotrebi samo u Bosni i da samo odatle vuce porijeklo ako ga susjedi koriste? ono skroz ozbiljno? I ozbiljno poredis Novi za kojeg se zna da je Tvrtko podigao i Trogir konto ljiljana?
:-)

Znaci ovaj grb sa 6 ljiljana na tvrdjavi u Trogiru nije bosanski grb nego neciji drugi?? Trogiranci ga slucajno koristili? :D

Grb je stvarno iz Trogira. Ja sam ga slikao sam ovog ljeta. Nalazi se desno od ulaza u Trogirsku tvrdjavu jedno 50 metara desno od ulaza pred samim vrhom. Mozes sam skoknuti do trogira i uvjeriti se.

A sada fino knjige u ruke i citaj Lovrenovica. Nemoj se vise prosipati. Ako hoces nesto da znas o bosanskom srednovijekovlju posalji mi privatnu poruku i saljem ti par dobrih titula. Jer ipak se povjest uci iz knjiga a ne na forumu. Pozz
Last edited by Slucajni_TU on 24/09/2018 21:29, edited 2 times in total.
hAZNADAR

#104 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by hAZNADAR »

Slucajni_TU wrote:
hAZNADAR wrote:

Znaci ovaj grb sa 6 ljiljana na tvrdjavi u Trogiru nije bosanski grb nego neciji drugi?? Trogiranci ga slucajno koristili? :D
Ne tvrdim to uopce. Samo tvrdim da ljiljani nisu made in Bosnia - odnosno uobicajena srednjovjekovna heraldika kojoj se zna i porijeklo i ko je sve koristio. Imas ih i kod Nemanjica, u grbovima mnogih gradova sirom Sredozemlja,...

Ali pitam za tu sliku par stvari: Jesu li to bas bosanski ljiljani? Trogirska tvrdjava - molim neki link da to stoji u Trogiru? I to na sredini - tri lava ili nesto drugo? Pa cemo onda o bosanskom grbovniku. Hvala
Slucajni_TU

#105 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by Slucajni_TU »

hAZNADAR wrote:
Slucajni_TU wrote:
hAZNADAR wrote:

Ne tvrdim to uopce. Samo tvrdim da ljiljani nisu made in Bosnia - odnosno uobicajena srednjovjekovna heraldika kojoj se zna i porijeklo i ko je sve koristio. Imas ih i kod Nemanjica, u grbovima mnogih gradova sirom Sredozemlja,...

Ali pitam za tu sliku par stvari: Jesu li to bas bosanski ljiljani? Trogirska tvrdjava - molim neki link da to stoji u Trogiru? I to na sredini - tri lava ili nesto drugo? Pa cemo onda o bosanskom grbovniku. Hvala
Posjetio sam ove godine Trogir. Ovo sam ja uslikao. Potom sam sliku postavio ovdje sa svog telefona. Ako zelis da ovo sam vidis; objasnio sam ti iznad gdje se grb tacno nalazi na Trogurskoj tvrdjavi: Sa vajske strane 50 metara desno od ulaza u Tvrdjavu. Grb je dakle 6 ljiljana razdvojeni u dva polja jednom dijagonalnom trakom; nesumjivo bosanski grb. Ljiljan kao ljiljan nije bosanski. Isto kao sto sahovnica nije hrvatska. Ali ljiljana 6 u ovom redoslijedu jesu bosanski grb. Sve drugo je zlonamjernost i provokacija.
hAZNADAR

#106 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by hAZNADAR »

Slucajni_TU wrote:
hAZNADAR wrote:

Posjetio sam ove godine Trogir. Ovo sam ja uslikao. Potom sam sliku postavio ovdje sa svog telefona. Ako zelis da ovo sam vidis; objasnio sam ti iznad gdje se grb tacno nalazi na Trogurskoj tvrdjavi: Sa vajske strane 50 metara desno od ulaza u Tvrdjavu. Grb je dakle 6 ljiljana razdvojeni u dva polja jednom dijagonalnom trakom; nesumjivo bosanski grb. Ljiljan kao ljiljan nije bosanski. Isto kao sto sahovnica nije hrvatska. Ali ljiljana 6 u ovom redoslijedu jesu bosanski grb. Sve drugo je zlonamjernost i provokacija.
Eto da ti povjerujem da si ti uslikao posto mi na internetu ne izlazi nista o tom grbu u Trogiru a izlazi masa drugih grbova. Izvoli probaj i sam. Trogir, grb, trogirska tvrdjava, Tvrtko, ulaz na tvrdjavu, heraldika, uklesan grb, kameni grb,.... koje god rijeci u bilo kojoj kombinaciji uneses - nigdje tvog grba. A postoje obilje informacija i o povijesti Trogira, tvrdjavi, heraldici u Trogiru i naravno samoj tvrdjavi. Mozda ja nisam imao srece - mozes li ti naci igdje na interentu taj tvoj grb.
Da li je to uobicajen prikaz ljiljana na grbu Kotromanica?
Da li su to tri lava u sredini - obrati bolje paznju na sliku?
Slucajni_TU

#107 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by Slucajni_TU »

hAZNADAR wrote:
Slucajni_TU wrote:
hAZNADAR wrote:

Eto da ti povjerujem da si ti uslikao posto mi na internetu ne izlazi nista o tom grbu u Trogiru a izlazi masa drugih grbova. Izvoli probaj i sam. Trogir, grb, trogirska tvrdjava, Tvrtko, ulaz na tvrdjavu, heraldika, uklesan grb, kameni grb,.... koje god rijeci u bilo kojoj kombinaciji uneses - nigdje tvog grba. A postoje obilje informacija i o povijesti Trogira, tvrdjavi, heraldici u Trogiru i naravno samoj tvrdjavi. Mozda ja nisam imao srece - mozes li ti naci igdje na interentu taj tvoj grb.
Pa evo u Herceg Novom sam bio na Tvrdjavi koja je i muzej. Karta je bila oko 4 eura. Na ulazu pise da je Tvrjdavu podigao Bosanski kralj Tvrtko. Pitao sam na recepciji da li ima ikakvih ostataka Kotromanica. Zena mi je rekla da na izlazu postoji uklesan grb Kotromanica i grb kraljevine Bosne. I isti sam nasao.

U Splitu u samom centru imas veliku tablu na kojoj pise da su kuce u centru izgradjene od strane Bosanskog kralja Tvrtka. Ako na internetu to probas naci neces nista naci.
hAZNADAR

#108 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by hAZNADAR »

Slucajni_TU wrote:
hAZNADAR wrote:

Pa evo u Herceg Novom sam bio na Tvrdjavi koja je i muzej. Karta je bila oko 4 eura. Na ulazu pise da je Tvrjdavu podigao Bosanski kralj Tvrtko. Pitao sam na recepciji da li ima ikakvih ostataka Kotromanica. Zena mi je rekla da na izlazu postoji uklesan grb Kotromanica i grb kraljevine Bosne. I isti sam nasao.

U Splitu u samom centru imas veliku tablu na kojoj pise da su kuce u centru izgradjene od strane Bosanskog kralja Tvrtka. Ako na internetu to probas naci neces nista naci.
To te nisam pitao.

Da li su to ljiljani na slici koju kazes da si sam uslikao u Trogiru? I da li su to lavovi u sredini? Pa cemo onda kako si dosao do Tvrtka.
Slucajni_TU

#109 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by Slucajni_TU »

hAZNADAR wrote:
Slucajni_TU wrote:
hAZNADAR wrote:

To te nisam pitao.

Da li su to ljiljani na slici koju kazes da si sam uslikao u Trogiru? I da li su to lavovi u sredini? Pa cemo onda kako si dosao do Tvrtka.
Apsolutno. A u sredini je neki svetac kolko sam shvatio. Dakle ovo je bosanski grb na zidinama Trogira.
hAZNADAR

#110 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by hAZNADAR »

Slucajni_TU wrote:
I dan danas na zidinama Trogira imamo Bosanski grb uklesan na samom ulazu Trogirske tvrdjave:

Apsolutno. A u sredini je neki svetac kolko sam shvatio. Dakle ovo je bosanski grb na zidinama Trogira.

Grb je dakle 6 ljiljana razdvojeni u dva polja jednom dijagonalnom trakom; nesumjivo bosanski grb. Ljiljan kao ljiljan nije bosanski. Isto kao sto sahovnica nije hrvatska. Ali ljiljana 6 u ovom redoslijedu jesu bosanski grb. Sve drugo je zlonamjernost i provokacija.
To ti je grb patricijske familije Barbarigo iz Venecije, vrlo mocne familije koja je bila u vrhu politike mletacke drzave i imala je svoje posjede u Dalmaciji i svoje cinovnike, kapetane, kardinale,.. Lavovi su inace vrlo cest heraldicki simbol u Veneciji, maltene zastitni znak. To sto ti tvrdis da su ljiljani nisu ljiljani i to se lijepo vidi. Grb familije Barbarigo osim tri lava u sredini ima 6 brada - simbolicno znacenje jos odranije kojeg imas ovdje.

https://en.wikipedia.org/wiki/Barbarigo_family

Oni su izgradili kule na Korculi gdje imas iste grbove na kulama.
https://previews.123rf.com/images/wells ... -town-.jpg
I naravno i na drugim mjestima poput ovih:
Image
Image
Image

A Alvise Barbarigo je bio kapetan Trogira sredinom 16 vijeka te ako je tvoja slika uistinu sa trogirske tvrdjave - to je jedina poveznica.

I ti si lijepo vidio grb koji naako podsjeca na kotromanicki po rasporedu brada na stitu, zanemario lavove kojih inace skoro da nema na domacoj heraldici i dosao ovdje samouvjereno saopstiti kako si pismeniji po pitanju srednjovjekovlja i ocigledno sa stereotipnom i sujetnom predstavom o velicini. Prikaz osvajanja Dalmacije nalik filmskom spektaklu. E takva samouvjerenost bez imalo istrazivanja, ucenja, a cvrstim stavovima jeste mitomanija.
Last edited by hAZNADAR on 24/09/2018 23:11, edited 1 time in total.
славянин

#111 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by славянин »

Auh :D slucajni, mozda da predjes u dio srpske historije .. kod njih se lakse konzumira slavna velika proslost i masine koje su koristili prilikom sletanja sa neba.
hAZNADAR

#112 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by hAZNADAR »

славянин wrote:Auh :D slucajni, mozda da predjes u dio srpske historije .. kod njih se lakse konzumira slavna velika proslost i masine koje su koristili prilikom sletanja sa neba.
Da se kladimo da ce sad reci kako raspored gornjih brada na grbu nije tacan. :D Al ovo zadnje je fino rekao.
A sada fino knjige u ruke i citaj Lovrenovica. Nemoj se vise prosipati. Ako hoces nesto da znas o bosanskom srednovijekovlju posalji mi privatnu poruku i saljem ti par dobrih titula. Jer ipak se povjest uci iz knjiga a ne na forumu. Pozz
sadie_forever

#113 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by sadie_forever »

Imamo precih stvari,ljudi nemaju da jedu a mi bi stare dvorce obnavljali..od toga imaju korist samo duhovi u dvorcu :D
espn

#114 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by espn »

Tako je. :thumbup:
hAZNADAR

#115 Re: Obnova kraljevskog grada Bobovca

Post by hAZNADAR »

Nekoliko dobrotvornih, kulturnih i nevladinih organizacija u Sarajevu obilježit će Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, na Bobovcu, srednjovjekovnom gradu u blizini Vareša i Kraljeve Sutjeske, koji je imao ključnu ulogu u historiji bosanskog kraljevstva.
Organizatori se nadaju da će pohod Bobovcu prerasti u tradicionalno manifestno iskazivanje autentičnog narodnog senzibiliteta prema bosanskoj državi, bila ona iz prošlosti, srednjovjekovna, ZAVNOBIH-ovska ili današnja.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/i-ovog- ... /181121153

Valjda bi to trebalo biti u Mrkonjic Gradu. Shvatam da Bobovac ima svoj simbolicki znacaj, ali nije bio jedino stono mjesto bosanskih vladara. Ovako postaje natjecaj ko ce vise tu svojih zastava donijeti.

Ako vec mora neka srednjovjekovna lokacija da se posjeti na Dan Drzavnosti a ne Mrkonjic - radije Visoko.

Samo da ovo ne skrene - gdje ne treba. I lijepo. fino, klap, klap,... ali istovremeno i bojazan u sta se ove opsade Bobovca pretvaraju.
Post Reply