OBMANA POTROŠAČA!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jus-justice

#1 OBMANA POTROŠAČA!

Post by jus-justice »

e stvarno!!!!! Dokle ce ovi trgovci da nas varaju?! Navikla sam vec na zelenoj pijaci da napisu, tipa BANANE i onda ono 1 KM veeeliko i boldirano, a ono 90 sitno i obicnom olovkom. Jadni penzioneri pomisle, evo banana za jednu markicu... a kad plate, oderu ih! I tako danas s jaranicom setam, ljepota, sunce granulo... i zraknemo u tom tailor-u velikim slovima M. MAJICA 21 KM I skonta ona mogla bi frajera obradovati. Udjemo unutra, zarovismo se, nadje ona odgovarajucu majicu, na kasu - teeeta otkuca 35 KM!!!!!wht???? Kaze jaranica - al tamo pise 21 KM??! Kaze teeeta - pise od 21 KM. Pa ti koju izaberes ovisi koliko ces je platiti. I mojoj jaranici bilo ofirno da vrati majicu i izleti ona 15 marona vise... Nadam se da ce njen frajer to cijenit :p I na izlazu pogledam u natpis - i fakat skroz sicusnim slovima pise ono "od" Razumijem ja marketing i napore da se nesto proda, al cista navlakusa! A vi, ako vas navuku, bar ne popustajte na kasi! Nek ih kuci prodaju!Nemam ja nista protiv TT, naprotiv svidjaju mi se njihove stvari, al vrlo bezobrazan i nekorektan nacin da se privuku kupci! al dobra majica ;) ha ha ne dajte se prevariti! ;) i sretan vam dan potrosaca, i to medjunarodni ;)
notsure

#2 Re: OBMANA POTROŠAČA!

Post by notsure »

I mene na?uturiše na Dan potrošača...

Pokvario se prekidač na mašini za pranje suđa. Otvorim, pogledam kakav je i odem u (jedini) ovlašteni servis Gorenje. Da bi mi mogli reći koji mi prekidač treba, traže hrpu brojeva: oznaka modela, oznaka tipa, serijski broj,...
To donesem sutra, ali naravno nemaju na stanju pa će naručiti... ako ostavim "kaparu" od 10 KM. "Nemojte vi nas zvati, mi ćemo vama javiti kad nam stigne...".
Nakon MJESEC dana, stvarno me zovu: "stigao prekidač". Ja odem tamo, kad taj što je stigao ni nalik na onaj koji meni treba (oni nabavili sigurnosni mikroprekidač iz vrata).
"Pa šta hoćete, to je prekidač, to što se vama pokvarilo zove se stikalo? Da vi to odnesete pa da probate ugraditi?".
Nakon 10 minuta natezanja i nakon što su mi konačno dali da povirim u katalog "iz njihove ruke", nađem šta mi treba, ali naravno i to treba naručiti... ali to se ne može naručiti jer ga nema u nekom boljem katalogu? "Eto, poslaćemo mi dopis pa ćemo provjeriti moćže li se naručiti stikalo...".

Jarane, k'o da tražim dijelove za Space shuttle. Odoh na buvljak pa mi valja zaroviti po tezgama kod braće Roma, možda s njima budem imao više sreće.

SRETAN DAN POTROŠAČA želi nam GORENJE!! :x
Control panel

#3 Re: OBMANA POTROŠAČA!

Post by Control panel »

jus-justice wrote:e stvarno!!!!! Dokle ce ovi trgovci da nas varaju?! Navikla sam vec na zelenoj pijaci da napisu, tipa BANANE i onda ono 1 KM veeeliko i boldirano, a ono 90 sitno i obicnom olovkom. Jadni penzioneri pomisle, evo banana za jednu markicu... a kad plate, oderu ih! I tako danas s jaranicom setam, ljepota, sunce granulo... i zraknemo u tom tailor-u velikim slovima M. MAJICA 21 KM I skonta ona mogla bi frajera obradovati. Udjemo unutra, zarovismo se, nadje ona odgovarajucu majicu, na kasu - teeeta otkuca 35 KM!!!!!wht???? Kaze jaranica - al tamo pise 21 KM??! Kaze teeeta - pise od 21 KM. Pa ti koju izaberes ovisi koliko ces je platiti. I mojoj jaranici bilo ofirno da vrati majicu i izleti ona 15 marona vise... Nadam se da ce njen frajer to cijenit :p I na izlazu pogledam u natpis - i fakat skroz sicusnim slovima pise ono "od" Razumijem ja marketing i napore da se nesto proda, al cista navlakusa! A vi, ako vas navuku, bar ne popustajte na kasi! Nek ih kuci prodaju!Nemam ja nista protiv TT, naprotiv svidjaju mi se njihove stvari, al vrlo bezobrazan i nekorektan nacin da se privuku kupci! al dobra majica ;) ha ha ne dajte se prevariti! ;) i sretan vam dan potrosaca, i to medjunarodni ;)

cuj ofirno ja se bogami odmah posvadjam. nema sanse da me neko levati za moju lovu.
jus-justice

#4 Re: OBMANA POTROŠAČA!

Post by jus-justice »

ma i ja bih samo izasla, a sad mi zao sto i nju ne izvedoh! e da su svi ko moja mama - samo cekam kad ce jednog dana s pijace doci razbjene glave :-)
jus-justice

#5 Re: OBMANA POTROŠAČA!

Post by jus-justice »

@notsure

ha ha i ja sam imala problema sa njihovim servisom, al ne bih da se prisjecam. ustvari, problem je bio u cekanju... a o kvaliteti proizvoda drugi put, nocas bih da mirno spavam! Nego, iskustvo mojih komsija - puklo im staklo na rerni i nazvali servis kazu oko 150 KM...a ljudi penzioneri, halooo 150 KM??? ... I covjek izmjeri dimenzije, kod staklara napravi obicno staklo - samo da provjeri moze li se uklopiti. E onda definise prave dimenzije, ode u Ramaglas il kako se vec zovu i naruci staklo tih dimenzija, jos zada neki dizajn. Sve ga doslo oko 30 KM! Staklo izgleda bolje od originala, a jos nije puklo, a 100 marona u padze ;)

Ako im dozvolis i ne znas se snaci, gotov si!
mayab

#6 Re: OBMANA POTROŠAČA!

Post by mayab »

Ma nije to nista spram bilo kojeg cjenovnika BH telekoma, to je tek prava obmana za obicnog , prosjecnog korisnika-sve cijene bez PDV-a, tako da niko ne zna koja je konacna cijena, a to da PDV nije uracunat stoji negdje dole, sitno...
To je prava obmana i to pod pokroviteljstvom drzave....
jus-justice

#7 Re: OBMANA POTROŠAČA!

Post by jus-justice »

i danas me opet htjedose izradit trgovci!!!! pise jedna cijena na kutiji u kojoj su tri artikla. i dodjem na kasu, ona meni troduplu cijenu!???? :? :shock: Ja kazem MOLIM - kaze pa to je cijena po komadu! E nes vala, dosta je i vaseg! Hvala lijepo, stornirajte vi to. Pa gdje se jos stvari u kutiji oznacavaju cijenom za svaku stvar unutra... pa da sam uzela vise stvari, vjerovatno ne bih ni skontala na zbirnom racunu da nesto ne stima, dok ne bih dosla kuci...a onda mi se ne bi dalo vracati i buniti se.... A sve se desavalo u onoj Bagateli kod Interexa
mayab

#8 Re: OBMANA POTROŠAČA!

Post by mayab »

Eto, morao sam ovo postaviti, ovo je istinska obmana, po svemu sudeci ovo bi trebale biti krajnje cijene za potrosaca, ali nisu, a nigdje nema cak ni napomene da PDV nije u cijeni :x

Image]
pojedinac

#9 Re: OBMANA POTROŠAČA!

Post by pojedinac »

jus-justice wrote:e stvarno!!!!! Dokle ce ovi trgovci da nas varaju?! Navikla sam vec na zelenoj pijaci da napisu, tipa BANANE i onda ono 1 KM veeeliko i boldirano, a ono 90 sitno i obicnom olovkom. Jadni penzioneri pomisle, evo banana za jednu markicu... a kad plate, oderu ih! I tako danas s jaranicom setam, ljepota, sunce granulo... i zraknemo u tom tailor-u velikim slovima M. MAJICA 21 KM I skonta ona mogla bi frajera obradovati. Udjemo unutra, zarovismo se, nadje ona odgovarajucu majicu, na kasu - teeeta otkuca 35 KM!!!!!wht???? Kaze jaranica - al tamo pise 21 KM??! Kaze teeeta - pise od 21 KM. Pa ti koju izaberes ovisi koliko ces je platiti. I mojoj jaranici bilo ofirno da vrati majicu i izleti ona 15 marona vise... Nadam se da ce njen frajer to cijenit :p I na izlazu pogledam u natpis - i fakat skroz sicusnim slovima pise ono "od" Razumijem ja marketing i napore da se nesto proda, al cista navlakusa! A vi, ako vas navuku, bar ne popustajte na kasi! Nek ih kuci prodaju!Nemam ja nista protiv TT, naprotiv svidjaju mi se njihove stvari, al vrlo bezobrazan i nekorektan nacin da se privuku kupci! al dobra majica ;) ha ha ne dajte se prevariti! ;) i sretan vam dan potrosaca, i to medjunarodni ;)
To je tako već odavno u EU.

P.S. Čuvajte se malih slova BAŠ SVUGDJE a ne samo na pijaci.
Mr. Meho

#10 Re: OBMANA POTROŠAČA!

Post by Mr. Meho »

A tek ono reklamiranje cijena avio karata... napisu povratna karta do te i te destinacije samo 50€, a onda ti zabibere kad ti zavale jos 100€ taksi. Kakve logike ima reklamirati jednu tako nisu cijenu, a onda tako zavaliti kupca. Svi ce platiti tu aerodromsku taksu, pa sto onda drzava ne bi zakonom obavezala da se moze reklamirati iskljucivo puna cijena karte?!

Ista stvar je sa bankama koje reklamiraju kamatne stope bez gomile nekih naknada i ostalih gluposti, pa neka kamata od 6% vrlo lako izadje na dvocifrenu. Drzava bi morala zakonom narediti bankama da mogu reklamirati iskljucivo efektivnu kamatnu stopu jer je sve drugo cisto obmanjivanje kupca.

Neko je spomenuo BH Telecom i njihovo konstantno reklamiranje usluga sa cijenama bez PDV-a. To je klasican primjer varanja kupaca. Ako hoce da navedu cijenu bez PDV-a, fer bi bilo da se navede i ona sa PDV-om.

A sto se tice tih laznih snizenja, "sale", rasprodaje, akcije... inspekcija bi mogla, da hoce, imati posla koliko hoces u ovom gradu. Ima radnji koje ne skidaju te natpise, koje lijepe nove vise cijene na robu i onda ih kao krizaju i pisu tu neku nizu cijenu... pa te gluposti kad na pakovanje od vise proizvoda stave jednu cijenu, a na kasi obracunaju pojedinacno. Sve su to slucajevi za inspekciju.

Uglavnom kriva je drzava jer ne zeli da zastiti potrosaca. Cak postoje instrumenti da ih zastite, ali nista... Mafija je infiltrirana u sve pore drustva. Ne moze se to iskorijeniti ni za 20 godina...
Rimad

#11 Re: OBMANA POTROŠAČA!

Post by Rimad »

Zato nam se i događaju ovakve stvari:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 1#p3885221
papirolog

#12 Re: OBMANA POTROŠAČA!

Post by papirolog »

evo jedne prefinjene, zato sto ne mozes dokazati da je obmana:

jednan domaci supermarket, mini-lanac sa desetak filijala:

- filijala u gradu (nije SA) slovenski kefir 400 gr i dukatov 200 gr ista cijena, samo onaj slovenski duplo veci i bolji kvalitet.

- filijala u 10 km udaljenom prigradskom naselju samo dukatov kefir od 200gr (i nijedan drugi), naravno po sitoj cijeni. pa ti kupuj.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#13 Re: OBMANA POTROŠAČA!

Post by Toto »

papirolog wrote:evo jedne prefinjene, zato sto ne mozes dokazati da je obmana:

jednan domaci supermarket, mini-lanac sa desetak filijala:

- filijala u gradu (nije SA) slovenski kefir 400 gr i dukatov 200 gr ista cijena, samo onaj slovenski duplo veci i bolji kvalitet.

- filijala u 10 km udaljenom prigradskom naselju samo dukatov kefir od 200gr (i nijedan drugi), naravno po sitoj cijeni. pa ti kupuj.
pa zar ovdje trgovci ne obmanjuju i proizvodjace ???
Post Reply