Potreban mi je savjet.
Trebam u renoviranoj kuci obloziti sav plafon (oko 250m2). Kuca u ratu stradala, kisla je dugo vremena ...
Obzirom da je ploca monta kazu da je nemoguce izvrsiti klasicno malterisanje jer skupa s malterom otpada i dio cigli izmedju greda u ploci.
Predlozili su mi rigips. Medjutim, nakon konsultacija sa par majstora sve su prilike da cu odustati od radova, jer mi ovo preskupo.
- samo radovi po m2 kostaju 8 - 12 KM
- radovi, materijal, ... 30 KM
Meni je ovo preskupo, mada nisam bas upucen u ovo pa mozda i grijesim.
Molio bi za iskustva u vezi cijena, majstora, na sta treba obratiti paznju ...
Dali postoji neko drugo rjesenje osim rigipsa za ovo.
Hvala
Oblaganje plafona
Moderator: anex
-
zelenashica
#2 Re: Oblaganje plafona
Pa sad sa cijenom si tu negdje....marka gore dolje...
a vala i sa rješenjem rigips i jeste najbolje rješenje,...naravno sad kolika je visina "plafona"jer imaj na umu da postavljanje "roštilj"panela i ploča rigipsa je oko nekih 10-ak cm ,što znači da če ti to umanjiti visinu,....ako visina nije bitna onda kasica prasica i skupljaj lovu jer malterisanje nije baš nakon silnog prokišnjavanja baš efektivno,čak i da postaviš preko maltera mrežicu,ljepilo i "rofix"unutrašnju fasadu opet postoji mogučnost od pucanja istog,a da ne govorim i o cijenama ovih radova
....
ja sam za rigips ploče
ja sam za rigips ploče
-
septembar2009
#3 Re: Oblaganje plafona
Za visinu nije problem. Samo sam kontao da je ovo preskupo ali eto kad kazete da je tu negdje lakse mi je.
Gledao sam cijene rigips ploca, izolacije, onih profila ... i kad to sracunam izgledalo mi skupo. Takodje sam u Srbiji vidio da se radi za 10 Eura po kvadratu.
Doduse zaboravio sam napisati da mi je ovaj majstor cijenu od 30 KM uracunao i edelpuc.
Hvala
Gledao sam cijene rigips ploca, izolacije, onih profila ... i kad to sracunam izgledalo mi skupo. Takodje sam u Srbiji vidio da se radi za 10 Eura po kvadratu.
Doduse zaboravio sam napisati da mi je ovaj majstor cijenu od 30 KM uracunao i edelpuc.
Hvala
-
Wind
#4 Re: Oblaganje plafona
prvo nisi napisao da li je krov/ploca na kuci sanirana tj. moze li opet da prokisne...
ako to nisi zavrsio djaba ti bilo kakvi radovi...a sto se tice rigipsa....pa to nije uopste tesko ni komplikovano tako da ako imas
ikakvog iskustva to mozes sam uraditi i ustedjeti...naravno
ako to nisi zavrsio djaba ti bilo kakvi radovi...a sto se tice rigipsa....pa to nije uopste tesko ni komplikovano tako da ako imas
-
septembar2009
#5 Re: Oblaganje plafona
Wind wrote:prvo nisi napisao da li je krov/ploca na kuci sanirana tj. moze li opet da prokisne...
Kuca sada ima krov
Kisla je 10-ak godina. Kako kazu majstori sreca da je bila omalterisana dalmom inace bi se raspala.
Razmisljam i o tome da pokusam uraditi sam. Vjerujem da bi nekako dosao do postavljanja ploca ali kontam da tu ima nekih fazona koje znaju majstori. Nebi poslije da gledam u neravah plafon i sl.
-
Wind
#6 Re: Oblaganje plafona
Vjeruj mi nema nikakvih posebnih "fazona"...uostalom imas puno nacrta kako se to radi...nije tesko...
ja sam sebi sam uradio spusteni plafon u kupatilu sa jos nekim forama (svjetlo, dva razlicita nivoa) koje sam izmislio i sve je ispalo super...
3 dana posla...znaci imas gotove limene nosace, njih pricvrstis na plafon, na njih rigips ploce, poslije gletujes, okrecis i gotovo....
ja sam sebi sam uradio spusteni plafon u kupatilu sa jos nekim forama (svjetlo, dva razlicita nivoa) koje sam izmislio i sve je ispalo super...
3 dana posla...znaci imas gotove limene nosace, njih pricvrstis na plafon, na njih rigips ploce, poslije gletujes, okrecis i gotovo....
-
septembar2009
#7 Re: Oblaganje plafona
Wind wrote:Vjeruj mi nema nikakvih posebnih "fazona"...uostalom imas puno nacrta kako se to radi...nije tesko...
Hvala na podrsci. Morat cu probati.
Imam u dnevnom neravan plafon. Dali se to rjesava samo podesavajem nosaca ili se kaci na zicu na tom dijelu. Ustvari dali ona zica sluzi samo za spustanje plafona preko dimenzije nosaca?
-
Wind
#8 Re: Oblaganje plafona
imas vise sistema i nacina montaze...otidji u Merkur i OBI i tamo ces sve naci....a prije toga malo se informisi na recimo...
http://www.knauf.hr/knauf-uradi-sam-pro ... ploce.aspx
ili nesto slicno...
sretno i ako sta zapne....javi
http://www.knauf.hr/knauf-uradi-sam-pro ... ploce.aspx
ili nesto slicno...
sretno i ako sta zapne....javi