Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
SARAJEVO – Pripadnik MUP-a sarajevske županije, Muslija Tucak (37) objesio se jučer u Sarajevu. Kako piše dnevnik AS, riječ je o policajcu koji je u rujnu uhićen nakon optužbi jednog žitelja glavnog grada BiH da mu je tražio 20 KM za oprost kazne koja ga je očekivala za prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu.
Vijest o smrti Tucaka potvrdio je i glasnogovornik županijskog MUP-a, Jusuf Zornić.
pincom.info
Ne znam sta bih rekao. Vjerovatno se svi sjecate ove situacije.
Ja se sjecam jednog kolektivnog samoubojstva jedne kompletne divizije ARBIH, tih vitezova koji su nepropisanu krv sami sebi pustili, da bi ovakva i slicna bagra mogla zicat i reketarit obican narod i to uglavnom jebavat onaj dio koji je krv propis'o da bi ost'o ziv.
U takvoj konstalaciji stvari zao mi ga je ko i Cele Bajramovica.
Mani je ovakvih zao (ovo svakako treba na temu Drzavi BiH na sramotu):
Filipovićima je država i dušu uzela
Živote članova porodice Filipović iz Tuzle rat je oblikovao onako kako samo on umije. Prijatelji su normalnu atmosferu u ovoj četveročlanoj porodici zadnji put mogli osjetiti s krajem 1991. godine. Umjesto nekadašnjeg smijeha, suze iz avlije Filipovića komšiluk sluša svakodnevno. No, nažalost te iste suze malo ko primijeti, a kamoli proba obrisati.
ARBiH i HVO
Dragan Filipović je otac. Nekadašnji borac i Armije BiH i HVO-a. Po nacionalnosti je Srbin, mada se smatra „čistim Bosancem“. Voli reći i da se borio za svakog i svašta, a najviše za svoju Bosnu i Hercegovinu. Ipak, dodaje, borba mu je dala malo dobra. Od 1992. u njegovom životu samo su jad i bolest.
„Doveden sam do toga da pokušam dignuti ruku na sebe. Nemam više izlaza. U posljednja tri mjeseca dobio sam 150 KM od biroa kao demobilisani borac, a lijekovi koje trošim za liječenje depresije iznose 140 maraka. Kako prehraniti porodicu sa deset maraka? Kako?“, ogorčen je Dragan.
Porodicu Filipović, osim Dragana, čine i supruga Mira, 23-godišnja kćerka Monika i 16-godišnji sin Vedran. Od njih četvero niko nema legalno pravo na liječenje -Dragan je nedavno dobio otkazu fabrici obuće “Aida”, a iz Zavoda za boračko-invalidsku zaštitu mu već godinama ne žele pomoći. S druge strane, posttraumatski stresni poremećaj, od kojeg boluje Dragan, postao je sindrom cjelokupne porodice.
Novac za liječenje
Mira to najbolje objašnjava:
„Danas razmišljam šta ću djeci sutra skuhati, a znam da malo imam. Najteže mi je kad djeca traže. Svi imaju nešto, a moja porodica je ispunila cilj kad ima hljeba“, priča nam Mira. Ne želi kuditi svoju djecu, no priča nam Mira da i oni postaju sve više agresivni, „jer neimaština čovjeka dovede do tog“.
Nekoliko dana prije razgovora za Oslobođenje Dragan je izašao iz bolnice. Na tuzlanskom Univerzitetsko-kliničkom centru je ležao 21dan. Sada valja od onih 150 maraka izdvojit i duplo više novca kako bi se platilo liječenje?!Borac Filipović kaže da to neće ispoštovati. Jednostavno, nema od čega.
Nekada sretnu porodicu i normalan život rat je pretvorio u zemaljski pakao. Sada, za njih je država Bosna i Hercegovina najgori „Lucifer“ u svemu tome. Porodici Filipović je i dušuuzela ...
Kako dalje, pitamo ih za kraj. Gledaju nas blijedo i taj pogled nas na moment jako uznemirava. Ipak, njihov stisak ruke i Draganove riječi: Ne znam, ali moramo dalje; ostavile su na nas najdublji pečat koji jedna ljudska sudbina može utisnuti.
Lucy01 wrote:Mani je ovakvih zao (ovo svakako treba na temu Drzavi BiH na sramotu):
Živote članova porodice Filipović iz Tuzle rat je oblikovao onako kako samo on umije. Prijatelji su normalnu atmosferu u ovoj četveročlanoj porodici zadnji put mogli osjetiti s krajem 1991. godine. Umjesto nekadašnjeg smijeha, suze iz avlije Filipovića komšiluk sluša svakodnevno. No, nažalost te iste suze malo ko primijeti, a kamoli proba obrisati.
ARBiH i HVO
Dragan Filipović je otac. Nekadašnji borac i Armije BiH i HVO-a. Po nacionalnosti je Srbin, mada se smatra „čistim Bosancem“. Voli reći i da se borio za svakog i svašta, a najviše za svoju Bosnu i Hercegovinu. Ipak, dodaje, borba mu je dala malo dobra. Od 1992. u njegovom životu samo su jad i bolest.
„Doveden sam do toga da pokušam dignuti ruku na sebe. Nemam više izlaza. U posljednja tri mjeseca dobio sam 150 KM od biroa kao demobilisani borac, a lijekovi koje trošim za liječenje depresije iznose 140 maraka. Kako prehraniti porodicu sa deset maraka? Kako?“, ogorčen je Dragan.
Porodicu Filipović, osim Dragana, čine i supruga Mira, 23-godišnja kćerka Monika i 16-godišnji sin Vedran. Od njih četvero niko nema legalno pravo na liječenje -Dragan je nedavno dobio otkazu fabrici obuće “Aida”, a iz Zavoda za boračko-invalidsku zaštitu mu već godinama ne žele pomoći. S druge strane, posttraumatski stresni poremećaj, od kojeg boluje Dragan, postao je sindrom cjelokupne porodice.
Novac za liječenje
„Danas razmišljam šta ću djeci sutra skuhati, a znam da malo imam. Najteže mi je kad djeca traže. Svi imaju nešto, a moja porodica je ispunila cilj kad ima hljeba“, priča nam Mira. Ne želi kuditi svoju djecu, no priča nam Mira da i oni postaju sve više agresivni, „jer neimaština čovjeka dovede do tog“.
Nekoliko dana prije razgovora za Oslobođenje Dragan je izašao iz bolnice. Na tuzlanskom Univerzitetsko-kliničkom centru je ležao 21dan. Sada valja od onih 150 maraka izdvojit i duplo više novca kako bi se platilo liječenje?!Borac Filipović kaže da to neće ispoštovati. Jednostavno, nema od čega.
Nekada sretnu porodicu i normalan život rat je pretvorio u zemaljski pakao. Sada, za njih je država Bosna i Hercegovina najgori „Lucifer“ u svemu tome. Porodici Filipović je i dušuuzela ...
Kako dalje, pitamo ih za kraj. Gledaju nas blijedo i taj pogled nas na moment jako uznemirava. Ipak, njihov stisak ruke i Draganove riječi: Ne znam, ali moramo dalje; ostavile su na nas najdublji pečat koji jedna ljudska sudbina može utisnuti.
(Almir ŠEĆKANOVIĆ - Oslobođenje)
ne znam kako iko moze ostati ravnodusan na ovu pricu a na zalost, na veliku zalost, samo je jedna od mnogih ljudi nam umiru pred ocima svaki dan, zivi a umiru, a rat je "oficijelno" zavrsio prije 12 dugih godina.... dusa mi se cijepa....
nego da mi vidimo moze li se ovoj porodici kako pomoci
Lucy01 wrote:Mani je ovakvih zao (ovo svakako treba na temu Drzavi BiH na sramotu):
ARBiH i HVO
Novac za liječenje
(Almir ŠEĆKANOVIĆ - Oslobođenje)
ne znam kako iko moze ostati ravnodusan na ovu pricu a na zalost, na veliku zalost, samo je jedna od mnogih ljudi nam umiru pred ocima svaki dan, zivi a umiru, a rat je "oficijelno" zavrsio prije 12 dugih godina.... dusa mi se cijepa....
nego da mi vidimo moze li se ovoj porodici kako pomoci
Lucy01 wrote:
Porodicu Filipović, osim Dragana, čine i supruga Mira, 23-godišnja kćerka Monika i 16-godišnji sin Vedran. Od njih četvero niko nema legalno pravo na liječenje -Dragan je nedavno dobio otkazu fabrici obuće “Aida”, a iz Zavoda za boračko-invalidsku zaštitu mu već godinama ne žele pomoći.
Novac za liječenje
Nešto mi tu nije jasno... Nije valjda da su razlike od kantona do kantona...
Ako je dobio otkaz i u određenom roku se prijavio na biro, onda ima pravo na zdravstveno osiguranje i on i clanovi porodice - djeca ako se redovno školuju i, zavisno od dužine neprekidnog staža do otkaza, privremenu novcanu nadoknadu...
eh kad ovo covjek vidi stvarno mu se place. zao mi je i tog policajca. jbg ljudi odrade jednu glupost kao npr tih 20 km i poslje ih se pamti po tome sto su lose uradili a sva dobra djela im se zaborave. to je zalosno. svaki taj policajac koji uzme 20 km, svaki doktor koji uzme 20 km je produkt drustva kojeg smo mi stvorili. vecina nas kad nas zaustave na ulici vishe voli dat 20 km i rijesiti to ispod ruke nego se suociti s pravim posljedicama svog nedjela. ljudi koji su na nekim polozajima ucinit ce uslugu neku samo onim ljudima od kojih cei imati neke koristi, prije ce zaposliti svog rodjaka nego nekog tko to zaista zasluzuje.
uciniti ce se sve da bi se bogatstvo tih ljudi povecalo(to je mnogo vishe od 20 km)najgore je sto ti ljudi nikad nece shvatiti gresku...nikad ih drustvo nece kazniti jer ne kaznjavaju se oni koji imaju para vec oni slabi, nemocni. uvijek ce biti kaznjen jedan policajac,jedan obican covjek, jedan jednak nama. tko ce kazniti ljude koji vode ovu lutkarsku prestavu?
Lucy01 wrote:
Porodicu Filipović, osim Dragana, čine i supruga Mira, 23-godišnja kćerka Monika i 16-godišnji sin Vedran. Od njih četvero niko nema legalno pravo na liječenje -Dragan je nedavno dobio otkazu fabrici obuće “Aida”, a iz Zavoda za boračko-invalidsku zaštitu mu već godinama ne žele pomoći.
Novac za liječenje
Ako je dobio otkaz i u određenom roku se prijavio na biro, onda ima pravo na zdravstveno osiguranje i on i clanovi porodice - djeca ako se redovno školuju i, zavisno od dužine neprekidnog staža do otkaza, privremenu novcanu nadoknadu...
ti tu podrazumijevas da je covjek bio u stalnom radnom odnosu i da je firma placala doprinose za njega a dobro znamo koji je procenat onih koji imaju takva radna mjesta
p.s. zar je stvarno to ono u ovom clanku sto je privuklo paznju?
Ma uzas je ovo, na sta su ti ljudi spali, pogotovo borci. Meni se dusa rascijepila kad sam gledo jednom 60minuta i lik demobilisani borac se ubio da bi mu djeca mogla dobiti 150km pomoci, to je tako strasno da ljudski um to ne moze poimati.
Lucy01 wrote:
Novac za liječenje
ti tu podrazumijevas da je covjek bio u stalnom radnom odnosu i da je firma placala doprinose za njega a dobro znamo koji je procenat onih koji imaju takva radna mjesta
p.s. zar je stvarno to ono u ovom clanku sto je privuklo paznju?
Ne, ne podrazumijevam ni da jeste ni da nije...ne piše u članku a spominje se konkretna firma...zato mi i nije jasno...Poznati su mi slični slučajevi kad ljudi nisu imali informaciju o svojim pravima...a prava su ista i za rad na određeno vrijeme, zavisno od staža do otkaza...
P.S. Strašno je i zdravom čovjeku biti bez osiguranja, a kamoli bolesnom, pa đe mi to neće privući pažnju... tebi nije ?
Oni koji vode ovu drzavu su na vlasti jer "mi" glasamo za njih. Dobili smo sto smo trazili.
Ko je spreman da odbije placanje mita od 20KM i da ode na sud i slicno?
Ko je spreman da ceka u redu kod doktora ako je bolestan a ima 50KM da plati mita da bude operisan preko reda?
Ko ima morala pa je spreman da bude ravnopravno tretiran u svakom segmentu drustva iako je bogat da moze da podmiti?
Onda se ponovo upitajte ko to glasa za ovu vlast.
Narod u BiH nema kapacitet (na zalost) da promjenu napravi, mozda jer vec vijekovima nam drugi kapu kroje a ovaj narod cuti i trpi i ponasa se po pravilima koja kroje oni na vlasti.
Šta misliš koliko je sevapa zaradio spašavajući n² kućnih proračuna, trocifrenih izdataka za kazne? Naravno uz simboličnu nadoknadu. hehe
A pošto većina na ovom forumu zdušno i nadasve fanatično brine o socijalnom stanju naših sugrađana, čudi me da mu već spomenik nije podignut konto ovog gore napisanog.
Ali ovdje je važno samo pričati pa makar koješta, zar ne?
za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Šta misliš koliko je sevapa zaradio spašavajući n² kućnih proračuna, trocifrenih izdataka za kazne? Naravno uz simboličnu nadoknadu. hehe
A pošto većina na ovom forumu zdušno i nadasve fanatično brine o socijalnom stanju naših sugrađana, čudi me da mu već spomenik nije podignut konto ovog gore napisanog.
Ali ovdje je važno samo pričati pa makar koješta, zar ne?
do kada pravdati korumpiranost policije. sta trebam sada? biti zahvalna sto su takvi? gradani ni sami ne brinu o svom soc. stanju, jer da brinu pa probudili bi se i izasli van da se obracunaju sa gamadi. al dobro je ba suti
Ma pusti parlamentarce, nih je, recimo, reda pedesetak. Nego što sa 90% murije, koji isto uzimaju cvaje i petobanke, a ne pada im napamet da se okače o metar štrika?
za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Ma pusti parlamentarce, nih je, recimo, reda pedesetak. Nego što sa 90% murije, koji isto uzimaju cvaje i petobanke, a ne pada im napamet da se okače o metar štrika?
Ma ne branim ja policajce, čak što više, kad su se školovali, znali su što će raditi kakva će im plaća biti i niko ih nije tjerao da budu policajci, pa neka sad rade svoja posao.
Nego malo sam više sarkastičan dvostrukim standardima na forumu.
Kad je uhvaćen na djelu svi su ga popljuvali, a sad - jadni policajac, okačio se zbog 20 maraka.
Frankyee wrote:Oni koji vode ovu drzavu su na vlasti jer "mi" glasamo za njih. Dobili smo sto smo trazili.
Ko je spreman da odbije placanje mita od 20KM i da ode na sud i slicno?
Ko je spreman da ceka u redu kod doktora ako je bolestan a ima 50KM da plati mita da bude operisan preko reda?
Ko ima morala pa je spreman da bude ravnopravno tretiran u svakom segmentu drustva iako je bogat da moze da podmiti?
Onda se ponovo upitajte ko to glasa za ovu vlast.
Narod u BiH nema kapacitet (na zalost) da promjenu napravi, mozda jer vec vijekovima nam drugi kapu kroje a ovaj narod cuti i trpi i ponasa se po pravilima koja kroje oni na vlasti.
ma da barem sutimo ja bi bio zadovoljan. opce ej poznata stvar da kad narod suti onda je najjebenije, nesto se sprema. mi svi pomalo seruckamo a nista konkretno ne radimo. da se razumijemo ja ne zivim u bosni trenutno, nisam toliko pogodjen svim sto se tamo desava, ali moji roditelji jesu. ja bi prvi izasao na ulicu da se nesto promjeni.PRVI.jebote iz godine u godinu prezivljavanje u bosni postaje sve veca umjetnost. samo u bosni moze da poskupi ulje onoliko koliko je poskupilo. sto se tako nesto ne desi u europi?
nama svaki mjesec poskupi nesto za pet deset posto samo sto plate ostaju iste. ovi majmuni kradu i kapom i sakom. prave svoj imidz na 7 kilometara i 25 centimetara autoputa. zavaravaju glupostima. volio bi da dozivim da se u mojoj zemlji dignu studenti kao sto se dignu u npr francuskoj.al da se dignu potpomognuti neovisnim studentskim organizacijama a ne raznoraznim pokretima iza koje stoji neka stranka koja pokusava na nas racun da dodje do vlasti. da li ce ikad doci do ovoga interesuje me