Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
iceman ze

#1 Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by iceman ze »

Da li ste ikad ranije objavljivali svoje naučne radove van BiH? Kakvi su uslovi objave radova? Da li imate neka iskustva?
ozdrlje_donje

#2 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by ozdrlje_donje »

Te informacije obicno imas na stranici zurnala u kojem zelis da izdas svoj rad. Pored svega ostalog, pripremi novce :D Objavio jesam ali ne ispred instituta koji se nalazi u BiH tako da ne znam pravi li to kakvu razliku.
Bušman

#3 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by Bušman »

ozdrlje_donje wrote:Te informacije obicno imas na stranici zurnala u kojem zelis da izdas svoj rad. Pored svega ostalog, pripremi novce :D Objavio jesam ali ne ispred instituta koji se nalazi u BiH tako da ne znam pravi li to kakvu razliku.
Pa sada, neki jako dobri zurnali su besplatni. Ali zato imaju acceptance rate jako jako mali. A i kad prodjes, ako zelis da rad bude open access moras platiti odredjenu sumu, najcesce $2000+ zavisno od zurnala.

Sto se tice uslova objavljivanja vrlo je jednostavno: posaljes rad, editor procita i pogleda da li su zadovoljeni osnovni uslovi koje jedan naucni rad zadovoljava (da nije neka nebuloza), a onda odluci kojim reviewerima ce poslati da urade recenziju. Onda sacekas odredjen vremenski period dok svi zavrse recenziju, nakon cega editor odlucuje da li ga prihvaca za objavljivanje ili ga salje na doradu ili ga odbija.
Baby Jane

#4 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by Baby Jane »

Bas sam nedavno dobila mail da mi je rad prihvacen na objavu. Ne znam iz koje si struke, ali sam se ja registrovala na EMERALD, imas svoj profil, i preko njega biras i zurnal i uploadujes radove. Objava je potpuno besplatna, a rad prodje peer-review prije nego se posalje junior editoru. Proces traje par mjeseci, dok svi pogledaju, pa dok uneses izmjene, pa dok objasnis sta si unio, sta nisi i zasto nisi, i to je to.
tagomago

#5 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by tagomago »

Baby Jane wrote:Bas sam nedavno dobila mail da mi je rad prihvacen na objavu. Ne znam iz koje si struke, ali sam se ja registrovala na EMERALD, imas svoj profil, i preko njega biras i zurnal i uploadujes radove. Objava je potpuno besplatna, a rad prodje peer-review prije nego se posalje junior editoru. Proces traje par mjeseci, dok svi pogledaju, pa dok uneses izmjene, pa dok objasnis sta si unio, sta nisi i zasto nisi, i to je to.
misliš... samovoljno poslati i sačekati recenziju? je li to neki open access časopis ili? to je dobro, jer je očito rad indeksiran, a u akademskoj zajednici nije relevantno ništa što nije indeksirano. može se piskarati okoliko vavijek, ako nije indeksirano i pohranjeno...ja znam za par studentskih projekta koji povećavaju impact factor, ali nisam znala da se ovo može ovako odraditi. koja oblast, ako nije tajna :)
Baby Jane

#6 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by Baby Jane »

Nije tajna. Ekonomija je u pitanju. Preduzetnistvo. Objavili call for papers, ja fino vec imala rad napisan na tu temu, poslala preko toga, i onda je isao peer review.
tagomago

#7 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by tagomago »

Baby Jane wrote:Nije tajna. Ekonomija je u pitanju. Preduzetnistvo. Objavili call for papers, ja fino vec imala rad napisan na tu temu, poslala preko toga, i onda je isao peer review.
ah, economy :) hvala :thumbup:
jefferson

#9 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by jefferson »

Top zurnali generalno ne naplacuju radove, iako ima nekih koji ce to uraditi.
Glavno mjerilo je Thompsonova lista tkz. penetracija zurnala. Generalno, objaviti rad u bilo kojem zurnalu na ovoj listi je dobro, ali treba isto tako vidjeti sta zahtjeva institucija ispred koje se objavljuje rad. Da li institucija trazi da se objavi u bilo kojem peer review zurnalu ili institucija ima vrlo ostar kriteriji kada je penetracija u pitanju.
Moj savjet bi bio:
1. Striktno pratiti uslove koje zurnal postavlja kada je u pitanju broj rijeci i format (APA, Chicago, MLA).
2. Detaljno provjeriti gramatiku. Sto je rad gramaticki uredjeniji, manje vremena ce editori provesti na radu, i u slucaju da je potrebno da imaju neki clanak za taj broj, mogu uvrstiti bas taj rad jer ce provesti manje vremena na sredjivanju clanka.
3. Iako svi govore da je provjera rada majka dobrog rada, savrseno ne treba da bude prepreka dobrom.
4. VRLO VAZNO: NIKAD, ali bas NIKAD netreba poslati rad na adresu nekoliko zurnala. SAMO ako jedan zurnal odbije Vas rad onda treba poslati drugom zurnalu. To je tehnicka greska u ovom poslu, prakticno crveni karton!
5. Ako zurnal posalje rad nazad sa odlukom, uredi i posalji nazad, to je 90% sigurno da ce objaviti rad. Samo treba pratiti njihove upute.

Nadam se da je ovo pomoglo.
foton

#10 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by foton »

Imam nekoliko radova objavljenih u žurnalima sa impact faktorom preko 2, mahom iz optoelektronike.

Za početak, vrlo je bitno pravilno odabrati žurnal. Ovo zvuči trivijelno, ali u moru žurnala nekome ko je na početku karijere ovo može biti problem.

Mnogi žurnali objavljuju besplatno do određenog broja stranica, a neki znaju biti i poprilično skupi - moj zadnji je bio oko 1600 eura. Ako su koautori sa više institucija, ovo nije problem jer objava je stvar prestiža i sve institucije (čak i kod nas) to sufinansiraju i podržavaju.

Ne misli da je proces objave brz. Obično prođe 6-12 mjeseci od slanja prve verzije do prihvatanja rada.

Treba mnogo živaca i vremena da se pažljivo odgovori na pitanja recenzenata. Ozbiljno shvatiti svaku primjedbu.

Reference koje koristiš također pokazuju koliko je ozbiljna priprema za rad i relevantnost rada. Nemoj koristiti rekurzivno referenciranje.

Budi perfekcionista od samog početka. Nemarno napisan rad sa lošim izborom riječi se odmah otpisuje...

A u kojem polju radiš? Ovako naslijepo sipamo savjete... Sretno! Na kraju ne možeš da vjeruješ koliko posla oko praktično ničega :-)
jefferson

#11 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by jefferson »

foton wrote:Imam nekoliko radova objavljenih u žurnalima sa impact faktorom preko 2, mahom iz optoelektronike.

Za početak, vrlo je bitno pravilno odabrati žurnal. Ovo zvuči trivijelno, ali u moru žurnala nekome ko je na početku karijere ovo može biti problem.

Mnogi žurnali objavljuju besplatno do određenog broja stranica, a neki znaju biti i poprilično skupi - moj zadnji je bio oko 1600 eura. Ako su koautori sa više institucija, ovo nije problem jer objava je stvar prestiža i sve institucije (čak i kod nas) to sufinansiraju i podržavaju.

Ne misli da je proces objave brz. Obično prođe 6-12 mjeseci od slanja prve verzije do prihvatanja rada.

Treba mnogo živaca i vremena da se pažljivo odgovori na pitanja recenzenata. Ozbiljno shvatiti svaku primjedbu.

Reference koje koristiš također pokazuju koliko je ozbiljna priprema za rad i relevantnost rada. Nemoj koristiti rekurzivno referenciranje.

Budi perfekcionista od samog početka. Nemarno napisan rad sa lošim izborom riječi se odmah otpisuje...

A u kojem polju radiš? Ovako naslijepo sipamo savjete... Sretno! Na kraju ne možeš da vjeruješ koliko posla oko praktično ničega :-)

Apsolutno se slazem.
Za pocetnika mislim da bi bilo dobro izabrati zurnal sa manjim impaktom/penetracijom da bi se objavilo nekoliko radova. Kada se objavi nekoliko radova, onda treba pucati na vrhunske zurnale.
iceman ze

#12 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by iceman ze »

Hvala svima na ucescu u temi, drago mi je da vas ima dosta koji su objavili rad. Imam vec neka iskustva sa objavljivanjem clanka na jednom fakultetu u Sloveniji. Tako da znam neka pravila oko formatiranja, lektorisanja rada i sl. Medjutim, pitanje je bilo za zurnale koji se objavljuju u EU i S. Americi. Htio sam da ove godine objavim rad, koji ce mi omoguciti dalji uspjeh u akademskom radu.
jefferson

#13 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by jefferson »

iceman ze wrote:Hvala svima na ucescu u temi, drago mi je da vas ima dosta koji su objavili rad. Imam vec neka iskustva sa objavljivanjem clanka na jednom fakultetu u Sloveniji. Tako da znam neka pravila oko formatiranja, lektorisanja rada i sl. Medjutim, pitanje je bilo za zurnale koji se objavljuju u EU i S. Americi. Htio sam da ove godine objavim rad, koji ce mi omoguciti dalji uspjeh u akademskom radu.
Moras biti strpljiv, radovi znaju biti objavljeni tek nakon 6,9,12 mjeseci. Gledaj onda neki zurnal koji ima mjesecno zidanje ili dvomjesecno.
Sta je tvoja oblast?
silm

#15 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by silm »

Časna iznimka iz regije: Bosnian Journal of Basic Medical Sciences

http://www.jutarnji.hr/rijecki-intech-u ... e/1133235/

:bih: :bih: :bih:
Saian

#16 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by Saian »

aferim Bakire, aferim Amina!
Baby Jane

#17 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by Baby Jane »

Meni je ekonomski fakultet vratio rad jer kao nije imao double spacing :D taj isti rad je jedan bolji zurnal :) prihvatio objerucke...tako da...ko ce biti pametan

Sent from my C6903 using Tapatalk
Petroley

#18 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by Petroley »

Pozdrav! Nudim besplatne objave članaka, naučnih ili seminarskih radova na moj website http://www.OnlineKnjige.com Javite se na kontakt formi :) LP
Drinski

#19 Re: Objave naučnih radova u stranim žurnalima

Post by Drinski »

Meni je najveca glupost da ti platis da ti objave rade. Pa valjda trebaju oni tebi da plate jer oni beru lovu od citatelja.
Post Reply