Objava i/ili znanost?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
bosna123

#126 Re: Objava i/ili znanost?

Post by bosna123 »

Optimus Prime wrote:
bosna123 wrote:@Optimus Prime
Niti su sva djeca vjernika vjernici, niti su sva djeca nevjernika nevjernici, nema ti tu pravila.
Djeca i psihicki labilne osobe mogu biti indoktrinirani i od drustva, ne samo od roditelja., ali neise
Ovo moje pravilo vrijedi u 99,999% slucajeva. Broj konvertita na isalm iz tipicno ateistickih porodica mozes na prste nabrojati.
Halali momak ja sam mislila da si pristojan i iole, ako ne obrazovan, a ono informiran sugovornik, ali ocito sam te precijenila...
BHF_Manijak

#127 Re: Objava i/ili znanost?

Post by BHF_Manijak »

Pogledaj broj konvertita U islam ;) i pogledaj broj ateista u svjetu,mislim da je mizeran u odnosu na ostale ;)
Optimus Prime

#128 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

bosna123 wrote:Nije to nista novo, pa i u Qur'anu se kaze da su vecina ljudi nevjernici. I u dzamijama samim vjerovatno mozes naci ljude koji ne vjeruju, ali po inerciji dolaze tu ili su "izgubili" svoju vjeru. Isto tako izvan dzamija, po kafanama mozes naci ljude koji vjeruju.

Sta ti hocu reci. Vecina ljudi nikada ne razmislja niti o sebi, niti o bilo cemu oko sebe i zivi kako zivi i drustvo u kojem se momentalno nalazi striktno pazeci da se ni po cemu ne izdvaja.

Negdje sam napisala da to nevjernik ne podrazumijeva da se ljudi deklariraju kao nevjernici, oni se mogu deklarirati i kao vjernici ali naprosto se ponasaju kao da neuzubillah Boga nema, ne racunaju na Njega. Tako je uvijek bilo i nema veze sa rasirenoscu pismenosti. To je zastarjela marxisticka teza, ali Mark je zivio u 19. vijeku kada su tendencije bile drukcije. Tako da tendencije znaju prevariti, ne racunaj na njih previse...

Vidis niti ja mogu tebe ubijediti u ono sto ja vjerujem, a koliko vidis nisam nepismena, jer to je pitanje vjere. S druge strane ni ti ne mozes moje ubjedjenje ni za trun promijeniti, stoga je najbolje da zivimo u miru. Ti si iz nekog razloga dosao na ovaj pdf, mozda da pokusas utjecati na nas. Odmah cu ti reci jalov ti je to posao, musliman moze izgubiti svoju vjeru jedino kad je sam zapusti, a nikako pod utjecajem drugih...

Pozdrav
Ti i nisi moja ciljna grupa. To su ovi sto misle da trebaju vjerovati u boga zato sto to drustvo nalaze a ustvari se ne mogu nikako identificirati sa religijom.
A takvih je najvise danas u BiH.

Da ja recimo istinski vjerujem u Allaha i Dzehenem ja bi se iz straha pridzavao ama bas svakog pravila. Po vas dan bi klanjao nafila namaze i time pokusao smanjiti vjerovatnocu da zavrsim u dzehenemu. nista drugo na svijetu mi nebi bilo bitno nego da se spasim vjecne patnje.
To su za mene istinski vjernici, a ovi svi ostali obicne hipokrate. U Bosnajka je 99,9% hipokrata. i to je moja publika
Optimus Prime

#129 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:Pogledaj broj konvertita U islam ;) i pogledaj broj ateista u svjetu,mislim da je mizeran u odnosu na ostale ;)
Broj muslimana konvertita ne prelazi 100.000 godisnje sto je manje nego broj konvertita na budizam recimo ili manje od broja muslimana u Africi koji prelaze na krscanstvo. A pogotovo znatno manje nego broj novih ateista.
Problem sa ateizmom je taj da jos nije postao drustveno akceptiran, tako da su inoficijelne brojke vjerovatno mnogo vece.
Ali i to ce se mijenjati u sljedecm periodu. kroz ateisticku emancipaciju ciji su predvodnici Hawkins i Hitchens.
I ja se oficijlno ne deklarissem kao ateista, kao ni vecina mojih prijatelja, a i oni se zanimaju za religiju kao eskimi za klima uredjaje.
sarajevoxxxx

#130 Re: Objava i/ili znanost?

Post by sarajevoxxxx »

Optimus Prime wrote:
BHF_Manijak wrote:hahahah pa dovoljno mi je samo da znam sta su arapi u to vrijeme govorili,sta me briga sta danas govore...kazem ti isfuran im je fazon danas bavljenja poezijom tako da nisu mi ni kompetentni,to isto danas da tinejdzera pitas sta misli o klasicnoj muziic,rece ti da nista gore u zvotu nije cuo,a znamo svi koliko stila ima u klasicnoj muzici,apsurdne stvari pricas momak al fakat...
iznio sam ti argument za jagodice prstiju,ne vidim sta tu nije dokaz,tebi je izgleda samo dokaz da ti neko jasno pred nos nesto donese i kaze EVO JARANE OVO TI JE DOKAZ!!!ne kontam znas li ti malo mucnuti svojom glavom razmisljati :? :?
zar ti se sve mroa servirati,Allah ti je dao naznake a ti malo istrazuj i uci pa ces vidjet da ces sam doci do spoznaje!!!!jer velika vecina naucnika KOJA SE BAVII naukom,za RAZLKU OD TEBE koji samo piskaras po forumu i istrazujes sa wikipedije,dodju do spoznaje Boga kroz nauku jer samim sticanjem znanja skontas da nista nije moglo tekt ako nastati niti se dogadjati....ali nista,ti samo nastavi piskarati po forumima i "bavit se internet naukom" i garant ces se tako naucno uzdic i prosvijetlit,imaju knjige i knjige drug na temu Kur`an i nauka,a da li si ijednu procito,ali iksreno??mojne mi satrologije procito sam Kur`an,procito sam i ja bruku knjiga iz neke oblasti ali nista nisam skonto,to se odnosi na one oblasti o kojima pojma nemam i koje me ne intersuju kao npr matematika,dakl to sto si procito Kuran ne znaci mi nista,nisi ga prostudira i sve ti je toliko zbrkano izgledalo da ni sam nisi svjestan sta si citao....ali procitaj malo druge knjige o Kuranu i nauci i nekim dostignucima koje potvrdjuje Kur`an pa cemo onda moci ja i ti pricati,a dotle imas mahanje ;)
Opet nebuloze.
Ogromna vecina naucnika su ateisti i najboljem slucaju agnostici.

A sto se tice jagodica prstiju to vjerovatno mislis na suru
Al-Qiyama
Ajet 4 : 4. Nay, We are able to put together in perfect order the very tips of his fingers

Ovo je engleski prevod te sure sto u prevodu znaci : u stanju smo da vrhove prstiju napravimo ravnomjerno.

bosanski prevod spominje jagodice, al to je netacno jer se ustvari radi o vrhovima prstiju, dakle i o noktima i o jagodici.
Uopste se ne spominje da su jagodice razlicite kod svih ljudi. Dakle radi se samo o losoj interpretaciji jednog od 6214 ajeta.

Dokaz bi bio kad bi recimo u kuranu pisalo :
Mi smo u stanju da perfektno formiramo jagodice prstiju koje se razlikuju kod svakog covjeka.

Ali tako nesto jednostavno ne pise. A i da pise opet postoji mogucnost da su anticke civilizacije imali neke spoznaje koje nisu prezivile srdenji vijek to jest nestale u pozaru biblioteke u Aleksandriji i slicno, a kroz neke druge spise prethodno doprle do kurana.
Na 577 stranici Korkutovog prevoda Kur'ana stoje dva citata Prvi:''Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti? i drugi odmah poslije njega kao odgovor na pitanje:'' Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.» (Sura Al-Qijama, 3-4 ajet). Tvoju konstataciju sam skoro prihvatio, međutim, činjenica je ipak da riječ''benaneh'' koja je spomenuta u suri Kijameh u četvrtom ajetu znači JAGODICE

Korkut ju je preveo kao jagodice, što se vidi iz citiranog ajeta. a i Mlivo koji je uzgred kazano prevodio Kur'an i sa engleskog prevoda značenja, i kod njega ta riječ je prevedena sa jagodice evo njegovog prevoda [75.4] Svakako! Kadri smo da uredimo jagodice njegove! a evo i lnika http://www.2muslims.com/directory/Quran ... an/75.html

U Muftićevom arapsko srpskohrvatskom riječniku u (u onom starom izdanju iz dva dijela) u prvom tomu na 292 stranici riječ BENAN ili BENANEH prevodi sa: jagodice (vršci prstiju); prsti, udovi tijela, ruke i noge, tipke, dirke (prekucao sam sav prevod po redoslijedu kojeg je on naveo)

Složio bih se sa konstatacijom da ''...napravimo ravnomjerno'' i meni je bliži ovaj Mlivin prevod, Korkut je dosta u prevodu ubacivao tefsir ili tumačenje pa je čitaocu nudio često umjesto prevoda, tumačenje i to od određene islamske uleme.

Dakle, glagol ''sevva'' ili riječ koja je spomenuta u Kur'anu ''nusevvijje'' MOŽDA je bliži prevod napravimo ravnomjerno ili kao što je Mlivo preveo da uredimo.

Iako nisam baš posebno za to da se ajetima potvrđuju neke naučne činjenice...onako, zaista skromno mišljenje od mene...meni je zanimljivo ili potiće me na razmišljanje zašto Allah s.w.v. nakon što kaže u trećem ajetu sure Kijame:''Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti?'' odgovara u slijedećem ili četvrtom ajetu:''Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo'' Mislim, zašto od nekih hiljadu dijelova čovjekovog tijela, dakle, zašto je baš izabrao da, želeći da kaže da će čovjek biti ponovo proživljen, upotrijebi riječ ''benaneh'' ili jagodice. Zašto, ili šta su toliko bitne jednom arapu, beduinu, čiji sav svijet stane u ono nekoliko brda, pustinje, i noćne vatre, šta njemu prestavljaju JAGODICE zbog čega recimo nije kazano:'' da mi ćemo ili mi smo u stanju ponovo da oživimo njegovo srce'' organ koji je daleko više poznatiji od vrhova prstiju...ili mi smo u stanju da oživimo ponovo njegovo tijelo, njegov razum, duh, itd

Jednostavno, zašto BENANE ili zašto jagodice???
Optimus Prime

#131 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

Ne znam, doista, mozda je autoru bila interesantna forma otiska prsta to jest papilarnih linija iz nekog banalnog razloga, posto ona u biti i jeste interesantna kad covjek malo bolje promisli.

Nemoj misliti da se ljudi iz antickih vremena izmedju ostalog nisu pitali i trazili odgovore na pitanje sta je svrha tih tankih linija na prstima ili bolje receno zasto uopste postoje te mini brazde na prstima i dlanovima. Vjerovatno se svaki covjek tog doba barem jednom u zivotu to pitao.
I to je bio jedan misterij izmedju ostalog.Mali misterij ali ipak dovoljan da zasluzi mjestu u objavi barem u jednom ajetu.U svakom slucaju ajet bolje zvuci nego da su samo prsti spomenuti.
Usput : danas je vec dokazano da forma papilarnih linija ne zavisi samo od gena nego i od ishrane beba u prve dvije sedmice nakon rodjenja, tako da taj argument o naucnom dokazu opet pada u vodu.

A i u svakom stadu postoji i crna ovca. Po svim pravilima vjerovatnoce morao je postojati makar jedan ajet od 6214 koji se usko moze povezati sa nekom naucnom cinjenicom.
mada u nekim njemackim prevodima kurana se cak i spominju samo prsti. Ali nebitno posto to opet nista ne dokazuje.

Ja bi se prije zapitao zasto je bog uvjeren da je prvo stvorio zemlju a nakon toga nebo koje je okitio zvijezdama i slicne nebuloze.
BHF_Manijak

#132 Re: Objava i/ili znanost?

Post by BHF_Manijak »

Jah eto sad "autor" uzeo jagodice eto sto su mu intersantne bile..nasmijavas me rpavo,pravi ateista Bgm :lol: eto sad kad i nema adekvatnog odgovor uzeo je to "autor" sto mu je interesantno bilo,ili pak ako nemas odgovora onda mozes rec "pa eto od tolikog broja ajeta mogo se i jedan onako potrefit da valja" :lol: kakve samo nebuloze!!!time samo pokazujes da jednostavno mislis da je ono sto ti iznes 100% fakta ostalo nebtino,slijepo vjerujes sam sebi,ostalo su sve pretpostavke i nema dalje rasprave sa tobom...
Nije mi onda jasno kako to da se mnogi uspio izlijeciti tim Kur`anom ako je on od ceovjeka napisan?? :-D ne mozes me bar u ovom segmentu pobit jer sam licno svojim ocima gledao,opsihrenog lika,u koje ionako ne vjerujes,ali bolje ti je da to nisi nikad ni vidio,strahote jedne,koje nikome ne ih rpedlozio!!kolika snaga i moc,koju dobije opsihreni...ali izljecen je,naravno uceci mu se Kur`an nad njim,a nesto cisto sumnjam da bi se od napisane covjecije rijeci uspio izlijeciti?? :lol:
a uostalom sto si ti toliko zapeo za Kur`an kao dokaz za nauku??pa nije Kur`an objavljen da te uci,hemiji,matematici,biologiji....nego kao UPUTA I MILOST ljudima,dakle ne kontam sta je poenta tvog piskaranja?Tacno je da postoje pojedini aspekti nacuni koji su se pokazali istinitim ali primarni cilj nije bio da bude dokaz naucni..
a ako te toliko vec zanima nauka i Kur`an evo jedan link interesantan,samo nemoj odmah reci to su pretpostavke nego do kraja procitaj ako ti se cita i razmisli bar na 5min ;) http://www.kuraninauka.com/?p=118#more-118
i jos jedna fakta nijedan ajet u Kur’anu, koji opisuje prirodne pojave, ne protivrijeci onom sto su nas naucna otkrica naucila sa SIGURNOSCU!

a ako te toliko zanima,ukucaj na google.ba Kur`an i nauka,imas bar 100 stranica koje ce ti izbaciti,pa prelistaj i uzivaj,ali citaj nemoj sa predrsaudama na to odmah gledati nego iscitaj fino pa zakljuci!! ;)
Optimus Prime

#133 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:Jah eto sad "autor" uzeo jagodice eto sto su mu intersantne bile..nasmijavas me rpavo,pravi ateista Bgm :lol: eto sad kad i nema adekvatnog odgovor uzeo je to "autor" sto mu je interesantno bilo,ili pak ako nemas odgovora onda mozes rec "pa eto od tolikog broja ajeta mogo se i jedan onako potrefit da valja" :lol: kakve samo nebuloze!!!time samo pokazujes da jednostavno mislis da je ono sto ti iznes 100% fakta ostalo nebtino,slijepo vjerujes sam sebi,ostalo su sve pretpostavke i nema dalje rasprave sa tobom...
Nije mi onda jasno kako to da se mnogi uspio izlijeciti tim Kur`anom ako je on od ceovjeka napisan?? :-D ne mozes me bar u ovom segmentu pobit jer sam licno svojim ocima gledao,opsihrenog lika,u koje ionako ne vjerujes,ali bolje ti je da to nisi nikad ni vidio,strahote jedne,koje nikome ne ih rpedlozio!!kolika snaga i moc,koju dobije opsihreni...ali izljecen je,naravno uceci mu se Kur`an nad njim,a nesto cisto sumnjam da bi se od napisane covjecije rijeci uspio izlijeciti?? :lol:
a uostalom sto si ti toliko zapeo za Kur`an kao dokaz za nauku??pa nije Kur`an objavljen da te uci,hemiji,matematici,biologiji....nego kao UPUTA I MILOST ljudima,dakle ne kontam sta je poenta tvog piskaranja?Tacno je da postoje pojedini aspekti nacuni koji su se pokazali istinitim ali primarni cilj nije bio da bude dokaz naucni..
a ako te toliko vec zanima nauka i Kur`an evo jedan link interesantan,samo nemoj odmah reci to su pretpostavke nego do kraja procitaj ako ti se cita i razmisli bar na 5min ;) http://www.kuraninauka.com/?p=118#more-118
i jos jedna fakta nijedan ajet u Kur’anu, koji opisuje prirodne pojave, ne protivrijeci onom sto su nas naucna otkrica naucila sa SIGURNOSCU!

a ako te toliko zanima,ukucaj na google.ba Kur`an i nauka,imas bar 100 stranica koje ce ti izbaciti,pa prelistaj i uzivaj,ali citaj nemoj sa predrsaudama na to odmah gledati nego iscitaj fino pa zakljuci!! ;)
Odgovor je preadekvatan.
Predalazem ti da procitas opet moj post.
Ali ako neces opet cu ponoviti.

U kuranu nema nikakvih naucnih dokaza, pogotovo nema dokaza da je vjerovatnoca da dvoje ljudi imaju isti otisak prsta 1: bilion.
Dakle toga dokaza jednostavno nema.

Imas samo jedan ajet u kojem se spominje jagodica prsta u nekom sasvim nejasnom kontekstu kao i hejbet drugih rijeci u kuranu i to je sve.
Znaci u kuranu se nije nasao ni jedan ajet koji je potrefio neki naucni dokaz, postoji samo par njih koji se uz ogromnu mastu mogu povezati sa nekom iluzijom o prorocanstvu ili naucnom dokazu.

Zasto se jagodica prsta vjerovatno spominje to sam objasnio.

Ima i ljudi koje se lijece biblijom.
Ima i onih kojim pomaze joga.
Ima onih koijm pomazu voodoo rituali
A ima i ljudi kojima pomazu placebo tablete.

U biti je sve to forma autosugestije.

a sto se tice http://www.kuraninauka.com/?p=118#more-118 to mi je vec odavno poznato i grohotom se smijem

Da zemlja nije nastala prije zvijezda koje obasjavaju nase nebo je naucno otkrice koje je staro najmanje 400 godina
Babayaro

#134 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Babayaro »

arzuhal wrote:
Babayaro wrote: Malo si posustao @arzuhal
nesto nevolim pisati duge postove pa tako cu i skratiti i ovaj ali imam potrebu da kazem,
ovaj veznik u naslovu teme "ili" nije potreban jer objava i znanost idu zajedno i to je jednostavno tako jer znamo kako i sa kojim rijecima je pocela objava...objavu moras prihvatiti srcem i uzalud se trude mnogi da dokazu naukom da li postoji Bog ili ne, jer kada prihvatis vjeru srcem i iskreno vjerujes onda nauka samo povecava stepen imana i povecava spoznaju o velicini Svevisnjeg, Stvoritelja...
navescu banalan primjer...
kada se otkrilo (neznam tocno kad) da je kod svih ljudi na svijetu RAZLICIT otisak prsta i da nepostoji isti kod 2 covjeka, onom kome je srce ispunjeno vjerom je samo dobio naucni dokaz o djelicu velicine Allaha dz.s, pa zar moze biti da je to slucajno...
Mislim ima jos primjera ali pametnom je i isharet dovoljan...
pozdravljeni svi dobri ljudi
Dobri moj @Babayaro, selam alejkum :)
U pravu si za ono što pišeš.
Što se mene osobno tiče, ne da je suvišno ono ili u naslovu teme, već je cijela tema, ili ono što u nastavku napisah, također suvišno. Ali, eto...Bijah ponukan nekim stvarima da otvorim temu i napišem nešto u vezi sa ovim. A ništa nije slučajno.
Ne znam jesi li čitao dalje od prvog posta kojeg citiraš, ali sam iznosio šire ono što ti u svom postu spominješ. Međutim, pazio sam da ne navodim primjere poput tog kojeg ti navodiš (o papilarnim linijama na jagodicama naših prstiju), a imam svoje razloge zbog čega to nisam činio.
Naš veliki bosanski šehid, Mehmed ef. Hafizović, rahmetullahi 'alejhi, meni tako drag insan, još kao srednjoškolac je rekao: Tamam kada bi se sav svijet okrenuo naopačke - ja bih i dalje vjerovao.
I ti lijepo navodiš da je to stvar srca. To je, ustvari, logika srca, ne razuma.
Alija ibn Ebi Talib, kerremellahu vedžeheh, je rekao (citiram po sjećanju): Kada bi spala koprena i ja vidio svojim očima Svijet Skrivenog (meleke, isl.), to ni za trun ne bi uvećalo moje vjerovanje.
Jednom me je jedan kolega sa faksa, nečim uznemiren, upitao:
-Kako možeš vjerovat da je Kur'an od Boga!?
-Zato što na početku Kur'ana stoji: Elif-Lam-Mim. Ovo je Knjiga u koju nema sumnje, Uputa je onima koji se Allaha budu bojali...
-Šta!? Jel to sad znači, ako ja napišem nešta i na početku toga stavim "Ovo je knjiga u koju nema sumnje", da ćeš vjerovati da je od Boga??
-Pa, de napiši...

Izrazito poštujem znanstvenike i njihov trud, pogotovo ljude kalibra Stephena Hawkinga. Međutim, njihov svjetonazor/vjera/nevjera li bilo što, neće promjeniti moju vjeru. Od Njega, Njegove Riječi i Njegova poslanika, alejhi-selam, može me odvojiti samo On, a ja Ga ponizno molim da to ne učini.
I velim: spreman sam cijelim svojim bićem, svakim atomom, djelićem sebe, da prihvatim da me neko smatra i naziva luđakom, budalom, levatom, zbog toga.

Znamo iz Kur'ana da nije samo čovjek primio Objavu. U suri Nahl/Pčela, Allah veli da je nadahnuo pčelu. Upotrebljen je glagol evha što znači objavio. Tamo se navodi šta je to Gospodar objavio pčeli.
Ljudi su na izboru da prihvate Objavu i budu poput pčela. A znamo li kako to žive pčele, u kojem redu i koga slušaju?
A muha leti sama, slobodna, nesputana ičim.

Svako dobro.
@arzuhal selam,
citao sam tvoje postove i moram ti reci da su mi legla tvoja razmisljanja i dumanja ali nemam puno vremena da pisem i da promuhabetim koju stobom iako bih volio,
dosta toga sto ti otipkas je jednostavno i lijepo i korisno i da ti dragi Allah dz.s u sevape upise jer mnogi koji citaju se isto i zamisle (pocinjem od sebe naravno)...zato nastavi...
pozdrav i svim dobrim ljudima
madner

#135 Re: Objava i/ili znanost?

Post by madner »

Covjek ode na mjesec dana i odma propusti ovo velicanje mistike. :D

Par stvari o izvornom komentaru: zamjena teza je prihvacena od strane ostalih, ali ne vidim razlog za takvo nesto. Religija se pokusava sagledat ne kao ono sto imamo u praksi, nego se usporedjuje njena idelizirina slika, dok se nauci prisiva svo zlo posljednih 200 godina. :D

Teoretski gledano islam bi mozda i mogao da podstice razvoj nauke, prakticno je sputava, gusi i pokusava ljude odaljiti od iste. Razlog je jednostavan, kriticno razmisljanje je najveci neprijatelj dogmi i misticizma, a to je polje odakle religija crpi svoj autoritet i snagu.
Ljudski strah od smrti i nepoznatog pretvorila je u tlacenje i izrabljivanje nepismenih. To je dio koji bi autor presao tako sto bi rekao da je to do "crkve", tj ljudske interpretacije, umjesto do izvorne ideje. Medjutim kad se interpretacija ponavlja kroz stoljeca, i svi grijese, nesto osnovno ne stima.

Ironija je da se omalozavanje nauke vrsi na internet forumu, sa kucnog racunara. Samo sto, za razliku od vjere koju covjek moze marginilizirat i posmatrati potpuno nebitnom stvari za zivot, nauka je malo drugcija.
Ateista

#136 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Ateista »

Optimus Prime wrote:
bosna123 wrote:Nije to nista novo, pa i u Qur'anu se kaze da su vecina ljudi nevjernici. I u dzamijama samim vjerovatno mozes naci ljude koji ne vjeruju, ali po inerciji dolaze tu ili su "izgubili" svoju vjeru. Isto tako izvan dzamija, po kafanama mozes naci ljude koji vjeruju.

Sta ti hocu reci. Vecina ljudi nikada ne razmislja niti o sebi, niti o bilo cemu oko sebe i zivi kako zivi i drustvo u kojem se momentalno nalazi striktno pazeci da se ni po cemu ne izdvaja.

Negdje sam napisala da to nevjernik ne podrazumijeva da se ljudi deklariraju kao nevjernici, oni se mogu deklarirati i kao vjernici ali naprosto se ponasaju kao da neuzubillah Boga nema, ne racunaju na Njega. Tako je uvijek bilo i nema veze sa rasirenoscu pismenosti. To je zastarjela marxisticka teza, ali Mark je zivio u 19. vijeku kada su tendencije bile drukcije. Tako da tendencije znaju prevariti, ne racunaj na njih previse...

Vidis niti ja mogu tebe ubijediti u ono sto ja vjerujem, a koliko vidis nisam nepismena, jer to je pitanje vjere. S druge strane ni ti ne mozes moje ubjedjenje ni za trun promijeniti, stoga je najbolje da zivimo u miru. Ti si iz nekog razloga dosao na ovaj pdf, mozda da pokusas utjecati na nas. Odmah cu ti reci jalov ti je to posao, musliman moze izgubiti svoju vjeru jedino kad je sam zapusti, a nikako pod utjecajem drugih...

Pozdrav
Ti i nisi moja ciljna grupa. To su ovi sto misle da trebaju vjerovati u boga zato sto to drustvo nalaze a ustvari se ne mogu nikako identificirati sa religijom.
A takvih je najvise danas u BiH.

Da ja recimo istinski vjerujem u Allaha i Dzehenem ja bi se iz straha pridzavao ama bas svakog pravila. Po vas dan bi klanjao nafila namaze i time pokusao smanjiti vjerovatnocu da zavrsim u dzehenemu. nista drugo na svijetu mi nebi bilo bitno nego da se spasim vjecne patnje.
To su za mene istinski vjernici, a ovi svi ostali obicne hipokrate. U Bosnajka je 99,9% hipokrata. i to je moja publika
Sa ovim se slazem.

Ne zelim nikom nista nametati i znam da vecina vjernika, na zalost, nece promijeniti svoje misljenje, ali to je njihov izbor i njihovo pravo, samo sto ima ljudi koji su na granici i kojima ovakve rasprave mogu otvoriti oci da se otrgnu od uobicajenog i nametnutog nacina razmisljanja.

Tome sluzi i sam Zeitgeist pokret, ne da preokrene velike vjernike vec one koji su na granici. Ko do sad nije pogledao Zeitgeist addendum, toplo mu preporucujem, a kompletan pokret upravo ma ovu filozofiju - da ljudima koji su na granici otvore oci. Ja na to gledam i ovako, pored tolike vjerske propagande koja je danas jako zastupljena, potrebno je da se cuje i drugacije misljenje kako bi se bar malo stvorila ravnoteza. Naravno, treba pri tome paziti da se od ovog pokreta ne stvori nova religija, odnosno da i tim ljudima ne postane bitno samo da se odrzi pokret makar to islo i na stetu ljudi (je li ovo kome poznato?).
Babayaro

#137 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Babayaro »

Nije mi jasno zasto svi ali bas svi oni koji nevjeruju i koji kao "misle svojom glavom" odmah u startu gledaju s visoka i omalozavaju vjernike i njihove svjetonazore kao neuke ili cak i nepismene...zasto mislite da je nemoguce vjerovati u Boga i biti naucnik? Prije sam rekao da ljudi koji imaju u srcu iman pomocu nauke mogu samo povecati vjeru u Svevisnjeg jer nauka samo polako dokazuje ono pojavno koje je iz svoje milosti stvorio Allah dz.s da bi ljudima olaksao i da bi ih iskusao sa dunjalukom...necu pokusavati da ubijedim ikoga ni u sta, vama vasi ideali meni moji, ali necu ni dozvoliti da me nadmeni i napuhani pametnjakovici gledaju s visoka razbacujuci se terminima i satro filozofskim teorijama o svemu...ovo prije svega mislim na real life a na forumu ionako samo tipkamo
Pozdrav svim dobrim ljudima
Ateista

#138 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Ateista »

madner wrote:Covjek ode na mjesec dana i odma propusti ovo velicanje mistike. :D

Par stvari o izvornom komentaru: zamjena teza je prihvacena od strane ostalih, ali ne vidim razlog za takvo nesto. Religija se pokusava sagledat ne kao ono sto imamo u praksi, nego se usporedjuje njena idelizirina slika, dok se nauci prisiva svo zlo posljednih 200 godina. :D

Teoretski gledano islam bi mozda i mogao da podstice razvoj nauke, prakticno je sputava, gusi i pokusava ljude odaljiti od iste. Razlog je jednostavan, kriticno razmisljanje je najveci neprijatelj dogmi i misticizma, a to je polje odakle religija crpi svoj autoritet i snagu.
Ljudski strah od smrti i nepoznatog pretvorila je u tlacenje i izrabljivanje nepismenih. To je dio koji bi autor presao tako sto bi rekao da je to do "crkve", tj ljudske interpretacije, umjesto do izvorne ideje. Medjutim kad se interpretacija ponavlja kroz stoljeca, i svi grijese, nesto osnovno ne stima.

Ironija je da se omalozavanje nauke vrsi na internet forumu, sa kucnog racunara. Samo sto, za razliku od vjere koju covjek moze marginilizirat i posmatrati potpuno nebitnom stvari za zivot, nauka je malo drugcija.
:thumbup: Ova ti je dobra.

Fakat, ljudi koriste racunare i internet - DJELO TEHNOLOGIJE I NAUKE kako bi pljuvali po nauci i uzdizali ideologiju koja koci nauku.
beautyfool

#139 Re: Objava i/ili znanost?

Post by beautyfool »

madner wrote:Covjek ode na mjesec dana i odma propusti ovo velicanje mistike. :D
Eh jesi nam vala falio, dobrodosao :D jesi to u Banovicima bio :?
Jos samo da ti Istocnjak dodje pa opletite :D :D :D
madner

#140 Re: Objava i/ili znanost?

Post by madner »

Babayaro wrote:Nije mi jasno zasto svi ali bas svi oni koji nevjeruju i koji kao "misle svojom glavom" odmah u startu gledaju s visoka i omalozavaju vjernike i njihove svjetonazore kao neuke ili cak i nepismene...zasto mislite da je nemoguce vjerovati u Boga i biti naucnik? Prije sam rekao da ljudi koji imaju u srcu iman pomocu nauke mogu samo povecati vjeru u Svevisnjeg jer nauka samo polako dokazuje ono pojavno koje je iz svoje milosti stvorio Allah dz.s da bi ljudima olaksao i da bi ih iskusao sa dunjalukom...necu pokusavati da ubijedim ikoga ni u sta, vama vasi ideali meni moji, ali necu ni dozvoliti da me nadmeni i napuhani pametnjakovici gledaju s visoka razbacujuci se terminima i satro filozofskim teorijama o svemu...ovo prije svega mislim na real life a na forumu ionako samo tipkamo
Tesko je to spojiti, jer naucnik ne vjeruje u nista (u nauci). To mu je princip rada i razmisljanja.
Moze biti vjernik ali onda je bog koncept koji nema previse dodira sa ovim univerzumom. Nepismenost i neukost mogu ali ne moraju biti odlike vjernika, samo ovdje je jako puno nepismenih i neukih vjernika, koji nude bozija objasnjenja kada nauka vec ima prirodna.

Koletaralna steta.
I da ne bude zabune, medjusobono ubjedjivanje nema previse svrhe, ali necu se ni praviti da je neciji pogresan stav ispravan kako ga ne bi povrijedio.
madner

#141 Re: Objava i/ili znanost?

Post by madner »

beautyfool wrote:
Nece ban na bosnjaka. Uzeo odmor od foruma, dok je bilo snjega na planinama :D

Istocnjak biolog univerzalac, koji mu je sad nik?
beautyfool

#142 Re: Objava i/ili znanost?

Post by beautyfool »

madner wrote:
beautyfool wrote:
Nece ban na bosnjaka. Uzeo odmor od foruma, dok je bilo snjega na planinama :D

Istocnjak biolog univerzalac, koji mu je sad nik?
Nek si, pametno, sad mozes nastaviti malo u toplije krajeve , sta ce ti forum :-D
Za Istocnjaka ne znam, vjerovatno je tu negdje posmatra te ;-) :lol:
...ali da ne zacatavamo temu, please continue...
madner

#143 Re: Objava i/ili znanost?

Post by madner »

I da propustim ovakve argumente, ili osobe poput tebe kako se prave liberalne i osvjestene. Ma daaaj :D
Ateista

#144 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Ateista »

Babayaro wrote:Nije mi jasno zasto svi ali bas svi oni koji nevjeruju i koji kao "misle svojom glavom" odmah u startu gledaju s visoka i omalozavaju vjernike i njihove svjetonazore kao neuke ili cak i nepismene...zasto mislite da je nemoguce vjerovati u Boga i biti naucnik? Prije sam rekao da ljudi koji imaju u srcu iman pomocu nauke mogu samo povecati vjeru u Svevisnjeg jer nauka samo polako dokazuje ono pojavno koje je iz svoje milosti stvorio Allah dz.s da bi ljudima olaksao i da bi ih iskusao sa dunjalukom...necu pokusavati da ubijedim ikoga ni u sta, vama vasi ideali meni moji, ali necu ni dozvoliti da me nadmeni i napuhani pametnjakovici gledaju s visoka razbacujuci se terminima i satro filozofskim teorijama o svemu...ovo prije svega mislim na real life a na forumu ionako samo tipkamo
A kako vjernici gledaju na ateiste? Nemoralni, grijesni, kako nismo ljudi, kako smo zasluzili da gorimo u paklu samo zato sto ne vjerujemo u bajke stare nekoliko hiljada godina....

Trebam li ti citirati iz kur'ana sta ce biti na sudnjem danu, kako ce se proliti krv zadnjeg nevjernika i slicno, jos onda govorite o "milozvucnoj knjizi punoj ljubavi".

To da gledamo sa visine, nije tacno. Ja samo ne razumijem neke ljude, ali nije ni bitno, vec je receno, ove rasprave su namijenjene onima za koje jos ima nade. :D
Babayaro

#145 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Babayaro »

madner wrote:
Tesko je to spojiti, jer naucnik ne vjeruje u nista (u nauci). To mu je princip rada i razmisljanja.
Moze biti vjernik ali onda je bog koncept koji nema previse dodira sa ovim univerzumom. Nepismenost i neukost mogu ali ne moraju biti odlike vjernika, samo ovdje je jako puno nepismenih i neukih vjernika, koji nude bozija objasnjenja kada nauka vec ima prirodna.

Koletaralna steta.
I da ne bude zabune, medjusobono ubjedjivanje nema previse svrhe, ali necu se ni praviti da je neciji pogresan stav ispravan kako ga ne bi povrijedio.
Hajmo od pocetka,ti si naucnik koji vjeruje u sta??

Nauka samo obznanjuje ono sto je vec stvoreno od Allaha dz.s i ti mozes teoretisati o postanku svemira koliko hoces ili o bilo cemu, dokazivati da postoji DNK ili fotosinteza ali to je oduvijek tu i nista ama bas nista na ovom svijetu nauka nije sklopila i dokazala a da to vec Allah dz.s nije stvorio iz svoje milosti prema covjecanstvu...vjernik zbog toga nije manje pametan, on treba da se vodi za rijecima pocetka objave i da svoj zivot podredi Allahovim uputama i da MU se pokorava onako kako dolikuje insanu...ovo namjerno pisem jer mnogi kao ti kad pocnu "misliti svojom glavom" jednostavno se uzohole i tu je moralni pad...

ostajte dobri
fenjer1982

#146 Re: Objava i/ili znanost?

Post by fenjer1982 »

Nikako mi nije jasno zasto VJERA ili NAUKA.
Ko kaze da jedno iskljucuje drugo?
Pa zar nije bila prva recenica Objave "Uci u ime Gospodara".
Nije nigdje receno nemoj se obrazovati.
Koliko su samo Arapi pridonijeli medicini, matematici ...

Kur'an spominje da se svemir siri, nauka dokazuje da jeste ali stotine godina poslije Objave, da je bio Veliki prasak i da se svemir konstantno siri.

I ko kaze da VJERE ne ide s NAUKOM.

Ono sto mene iznenaduje je to kako ljudi radije prihvataju da su "slucajnost" nego da sve ima plan.
Valjda je onda lakse naci ispriku za svoje ponasanje.
madner

#147 Re: Objava i/ili znanost?

Post by madner »

Babayaro wrote: Hajmo od pocetka,ti si naucnik koji vjeruje u sta??

Nauka samo obznanjuje ono sto je vec stvoreno od Allaha dz.s i ti mozes teoretisati o postanku svemira koliko hoces ili o bilo cemu, dokazivati da postoji DNK ili fotosinteza ali to je oduvijek tu i nista ama bas nista na ovom svijetu nauka nije sklopila i dokazala a da to vec Allah dz.s nije stvorio iz svoje milosti prema covjecanstvu...vjernik zbog toga nije manje pametan, on treba da se vodi za rijecima pocetka objave i da svoj zivot podredi Allahovim uputama i da MU se pokorava onako kako dolikuje insanu...ovo namjerno pisem jer mnogi kao ti kad pocnu "misliti svojom glavom" jednostavno se uzohole i tu je moralni pad...

ostajte dobri

On jeste manje pametan, jer predpostavlja nesto sto ne zna i jos se dici svojom arogancijom. To je definicija manje pametnog, iracijalnog ponasanja. To sto jos pokusava i druge ubjediti daje tome jos i notu samozavaravanja.
beautyfool

#148 Re: Objava i/ili znanost?

Post by beautyfool »

madner wrote:I da propustim ovakve argumente, ili osobe poput tebe kako se prave liberalne i osvjestene. Ma daaaj :D
Pa nek si dosao, bujrum, lijepo je podijeliti razmisljanja a Uzvišeni kaže: " O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali...(Al-Hudžurat, 13.) :)
Pitam se ko su to osobe "poput mene" :? :? na osnovu cega to zakljucujes i na osnovu cega svrstavas ljude, uvijek sam se pitala zasto ljudi ne shvataju ili ne zele da shvate da je svaka osoba pojedinac za sebe, sa svim dobrim i losim osobinama, sa vrlinama i manama, sa znanjem i ne znanjem :)...ali eto, valjda covjek uci dok je ziv a i ovaj forum je jako lijep nacin da se nesto novo nauci, zar ne ?
Lijep pozdrav
arzuhal

#149 Re: Objava i/ili znanost?

Post by arzuhal »

O, pa to je stigao najveći pragmatik foruma :D . Gotovo je ljudi, hajmo...fajront. @madner je više puta razotkrivao gnusne spletke i podvale religijskih fanatika na forumu tako da stvarno nemamo šansi svojim iracionalizmom protiv njega. @Ateist može samo sjest, uzet čupa-čups i gledat majstora na djelu.
On. Je. Stigao. :lol:
Izvini, al moro sam malo :D
madner

#150 Re: Objava i/ili znanost?

Post by madner »

beautyfool wrote:
madner wrote:I da propustim ovakve argumente, ili osobe poput tebe kako se prave liberalne i osvjestene. Ma daaaj :D
Pa nek si dosao, bujrum, lijepo je podijeliti razmisljanja a Uzvišeni kaže: " O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali...(Al-Hudžurat, 13.) :)
Pitam se ko su to osobe "poput mene" :? :? na osnovu cega to zakljucujes i na osnovu cega svrstavas ljude, uvijek sam se pitala zasto ljudi ne shvataju ili ne zele da shvate da je svaka osoba pojedinac za sebe, sa svim dobrim i losim osobinama, sa vrlinama i manama, sa znanjem i ne znanjem :)...ali eto, valjda covjek uci dok je ziv a i ovaj forum je jako lijep nacin da se nesto novo nauci, zar ne ?
Lijep pozdrav
To sto imas osobine koje djelis sa drugima ne znaci da su ti sve osobine jednake.
Metodologija zakljucivanja je ne bitna :D
Locked