Obilježena godišnjica deblokade istočnog dijela Mostara

Zanimljivosti i zbivanja u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Stocu, Trebinju, Bileći, Gacku i drugim mjestima u regionu.
Post Reply
Nihad_27
Posts: 265
Joined: 20/09/2007 07:00

#1 Obilježena godišnjica deblokade istočnog dijela Mostara

Post by Nihad_27 » 03/07/2010 14:00

Mostar (RTM) - U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara, danas je - uz prisustvo nekoliko stotina građana Mostara - obilježena 17. godišnjica od deblokade grada Mostara i oslobađanja ovog dijela Hercegovine.
Image

Nakon što je položeno cvijeće na Šarića podharemu kao i na haremu Šehitluci, otkriven je i kamen-temeljac za spomenik svim borcima Armije BiH, koji su svoj život izgubili 30. juna 1993. godine, prilikom oslobađanja Sjevernog logora.

Kamen-temeljac postavlje je nadomak novoizgrađene zgrade BH Telecoma u Mostaru i posvećen je prije svega Midhatu Hujduru Hujki, prvom komandantu Prve mostarske brigade i njegovim saborcima koji su tog dana poginuli u akciji oslobađanja Sjevernog logora.

Time su se, nakon višemjesečnih, ponekad i neugodnih pregovora, boračke organizacije iz Mostara i direkcija mostarskog BH Telecoma uspjele dogovoriti oko izgradnje ovog spomen-obilježja, objavilo je Oslobođenje prije dva dana na svojoj stranici.

Očekuje se da izgradnja spomen-obilježja počne za tridesetak dana.
Semir Drljević Lovac, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona, ratni komandant 41. slavne mostarske brigade i dobitnik Zlatnog ljiljana, najvećeg vojničkog ratnog priznanja, rekao je za Oslobođenje kako će spomen-obilježje biti onakvo kakvim su ga prihvatile boračke organizacije Mostara, a njegovo idejno rješenje napravio je Anel Jakirović.

"U ponedjeljak je postignut definitivan dogovor s BH Telecomom i BH Poštom o izgradnji spomen-obilježja, jasno je rečeno da se prihvata idejno rješenje koje su ponudile boračke organizacije. Preostaje još da Gradska uprava izda urbanističku i građevinsku dozvolu pa da izgradnja spomenika počne", rekao je Lovac.

Image

Kompletan prilog o današnjem obilježavanju godišnjice deblokade istočnog dijela Mostara možete pogledati u RTM Vijestima u 19 sati. (RTM.ba, foto: Sanel Kajan)


Nihad_27
Posts: 265
Joined: 20/09/2007 07:00

#2 Re: Obilježena godišnjica deblokade istočnog dijela Mostara

Post by Nihad_27 » 03/07/2010 14:02

Jedna od najvaznijih bitki tokom odbrambeno-oslobodilackog rata.
Vjecna slava i hvala onima koji su ucestvovali u ovoj akciji.

neretvanac
Posts: 665
Joined: 23/03/2009 20:41
Location: Hercegovina

#3 Re: Obilježena godišnjica deblokade istočnog dijela Mostara

Post by neretvanac » 04/07/2010 13:01

Rahmet dusi komandantu Hujki i svim nasim palim sehidima na taj dan.
Mostar vas zaboraviti nece !


Nihad_27
Posts: 265
Joined: 20/09/2007 07:00

#4 Re: Obilježena godišnjica deblokade istočnog dijela Mostara

Post by Nihad_27 » 18/07/2010 14:42

Sjećanje na šehide odbrane Blagaja i Hercegovine

Obilježavajući sedamnaestu godišnjicu najteže bitke za odbranu šireg područja Blagaja, imami Medžlisa Islamske zajednice Mostar sinoć su u avliji blagajske tekije proučili mevlud i hatma dovu u znak sjećanja na 40 šehida koji su 13. jula 1993. g. poginuli braneći svoje domove i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Na području Blagaja, a u sastavu 48. brdske brigade i brigade Bregava, tokom rata živote je dalo oko 500 šehida. U okviru programa prisutnim su se obratili mjesni imam Hišam ef. Hafizović, Šerif Špago, jedan od preživjelih ratnih komandanata Armije RBiH, i mr. Sulejman ef. Čelikovoć, glavni imam Medžlisa IZ Kakanj.
Image

„Nije slučajno da su, baš Blagaj i ova tekija bili najjužnija tačka slobodne teritorije Bosne i Hercegovine i najbiliža Časnoj Kabi. U ovoj činjnici su učitani znakovi koje trebamo prepoznavati i s tim velikim istinama koje su ostale iza naših šehida identificirati se, čuvati sjećanja i angažirati valstitu energiju kako bi cijela Bosna i Hercegovina bila jedinstvena država svih njenih naroda i narodnosti.", u svojim obraćanjima kazali su Hišam ef. i bivši komandant Šerif Špago.
Image

Špago je pozvao prisutne da nikada ne zaborave ono što su borci Armije RBiH učinili za slobodu ove zemlje. Tumačeći teološka značenja šehida u islamu ali i šehida u posljednjem ratu na području Bosne i Hercegovine, mr. Sulejman ef. Čeliković je kazao kako danas uživamo u blagodatima šehidskih zaostavština, pozivajući prusutne vjernike da ideal za koji su poginuli ne iznevjere. Čeliković se osvrnuo i na aktuelno društveno politički košmar koji drobi Bošnjake u Bosni, te kazao kako se Bosna voli zbog Bosne, a ne zbog poltitičara i političke stranke.
U programu obilježavanja sedamnaeste godišnjice od najsudbonosnije bitke za slobodu ovog dijela naše zemlje nastupio je i hor Nurullah iz Blagaja.
Hasan Eminović

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... 0&Itemid=1

Nihad_27
Posts: 265
Joined: 20/09/2007 07:00

#5 Re: Obilježena godišnjica deblokade istočnog dijela Mostara

Post by Nihad_27 » 18/07/2010 14:46

Godišnjica Brigade: ''Imali smo izbor između Dretelja, Kaknja i Norveške''


Mostar (RTM) - U bašti Doma Armije u Mostaru, sinoć je održana Svečana akademija povodom 18 godina od osnivanja Prve mostarske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja je poslije narasla najprije u 41. motorizovanu Slavnu, te u 441. motorizovanu Vitešku brigadu ARBiH.

Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj boraca ove brigade, koja je činila i okosnicu formiranja 4. korpusa Armije RBiH, zatim ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca, te zvanice kulturnog, javnog i političkog života Mostara i Hercegovine. Svečanost je uveličao i predsjedavajući Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić.

Jedan od rstnih komandanata mostarske brigade, Semir Drljević Lovac, inače prvi čovjek boračkih organizacija u HNK, u početnom obraćanju prisutnima je, uz ostalo, uručio plaketu Jedinstvenoj organizaciji boraca (JOB) Stari grad Mostar, zbog njenog aktivnog rada, te Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' zbog podrške u naporima za izgradnju spomenika rahmetli legendarnom komandantu, brigadnom generalu Mithadu Hujduru Hujki.

Image

Posebno nadahnut govor je održao Esad Humo, takođe jedan od ratnih komandanata mostarske brigade. On je rekao kako se danas pokušava staviti znak jednakosti između svih strana u nedavnom ratu u BiH.

No, Humo je rekao kako najprije jedino Armija RBiH nije imala nikakav nacionalni predznak i imala je pripadnike iz reda svih naroda, za razliku od Hrvatskog vijeća odbrane, te Vojske Republike Srpske, koji su imali jasnu nacionalnu odrednicu.

Humo se nije složio s nekim ocjenama kako se 41. motorizovana brigada na proljeće 1993. godine od udara HVO-a i HV-a odbranila samo zato što se nije imala gdje povući iz okruženja.

On je rekao kako borci i narod jesu imali izbor: konc-logore Dretelj i Heliodrom, protjerivanje u Kakanj ili Zenicu ili u treće zemlje poput Norveške ili Danske.

On je naglasio kako su narod i borci, uprkos svim političkim zakulisnim igrama, aspiracijama i kombinacijama, odlučili da ostanu u svojim kućama, u svom gradu i branili su svoje porodice i gole živote.

Tokom akademije moglo se čuti i kako su HVO i HV možda i mogli osvojiti Mostar, ali bi zbog odlučnosti boraca i naroda da brane svoje višestoljetne domove morali žrtvovati i do 5.000 vojnika.

Prisutnima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, koji je rekao kako je BiH, uprkos svemu, u svojim granicama i nijedan milimetar granice nije promijenjen.

On se osvrnuo i na govori komandanta Semira Drljevića Lovca, posebno na dio u kojem je zahvalio ženama Mostara, koje su zadnje grame oskudnog snabdijevanja hranom, dijelile sa borcima na prvim linijama odbrane.

Image

Image

''Nema potrebe da govorimo o gramima, niti ima potrebe da ova zemlja ne iskoristi ono što joj je Bog dao – prirodne resurse. Sada imamo novi zadatak pred nama, a to je da je razvijemo, da one resurse stavimo u funkciju, koje imamo. To smo mogli i prije da nije bilo opstrukcija'', rekao je uz ostalo Silajdžić.

Potom je prikazan dokumentarni film o Prvoj mostarskoj brigadi, u produkciji RTM-a. U filmu je uz ostalo prikazano kako se jedino zastava Armije Republike BiH vihorila na paradi za Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 1995. godine u Parizu, a zastavu je nosio komandant 441. mostarske motorizovane Viteške brigade, Semir Drljević Lovac.

U filmu uz ostalo borci iznose sumnje i u političke igre, koje su se u ratu igrale oko Mostara, u vezi sa navodnom njegovom prodajom od strane određenih političkih struktura u Sarajevu.

Borci su rekli kako su se u najmanju ruku dešavale čudne stvari, a ako je prodaja ili izdaja teška riječ, onda se radilo o najblaže rečeno zapostavljanju Mostara i Hercegovine. (RTM.ba, snimili: Dragan Arap, Mirsad Behram)


http://www.rtm.ba/vijesti/8708-VIDEO-FO ... veske.html

ZAGORS
Posts: 459
Joined: 10/07/2011 14:01

#6 Re: Obilježena godišnjica deblokade istočnog dijela Mostara

Post by ZAGORS » 14/04/2014 21:48

Svaka čast Armiji. Evo ima nešto o deblokadi istočnog Mostara u četvrtom dijelu Mostar u ratu http://www.youtube.com/watch?v=kH01szcrOl4 Znali se broj poginulih sa jedne i druge strane ?

zenit dozic
Posts: 2121
Joined: 07/09/2014 11:48

#7 Re: Obilježena godišnjica deblokade istočnog dijela Mostara

Post by zenit dozic » 30/06/2015 22:29

Jel moguće da ni jedan BiH portal nije objavio vijest da je godišnjica jedne od najvećih pobjeda Armije BiH u proteklom ratu, deblokada Mostara i pogibije narodnog heroja Hujke :(

Nek je na sramotu, pa i ovaj klitoris je mogao barem spomenut, tuga... :run:

summerwine
Posts: 107
Joined: 13/08/2013 21:02

#8 Re: Obilježena godišnjica deblokade istočnog dijela Mostara

Post by summerwine » 30/06/2015 23:37

zenit dozic wrote:Jel moguće da ni jedan BiH portal nije objavio vijest da je godišnjica jedne od najvećih pobjeda Armije BiH u proteklom ratu, deblokada Mostara i pogibije narodnog heroja Hujke :(

Nek je na sramotu, pa i ovaj klitoris je mogao barem spomenut, tuga... :run:
Kako ne, mene na sabahu čekala obavijest, http://bosnjaci.agency/sjecanje-na-hero ... dur-hujke/
i ova: http://www.starmo.ba/mostar2/item/43262 ... icama.html

Post Reply