OBILJEZAVANJE PROTESTOM 1.MARTA u 13h ispred Katedrale

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

damirm wrote:Ja bih rekao da su najvece patriote bile na ulicama u subotu!
a oni koji sjede na kafama im je TRENUTNO dobro...

a kad zagusti biće prekasno :P
teAMICA

Post by teAMICA »

Ruuuljoooo, de da se fokusiramo na bitne stvari... :-)
Za iduću subotu mislim da bi trebali napraviti malo drugačije letke, "natjerati" što više ljudi da dođu... Uvjerena sam da i među onima koji dolaze na proteste ima onih koji u stvari ni ne znaju zbog /protiv čega protestuju, a kamoli oni što ne dolaze.
Mislim da letak za 1.3. treba da bude kratak, jasan i možda malo "emotivan", da pogodi raju koja ga budu čitala i da isti požele doći.
policy

Post by policy »

viva_castro wrote:
[Matrix] wrote:
homo_sapiens wrote:
MI NISMO POLITICKI POKRET, MI SMO GRADJANI K.SARAJEVO, nezadovoljni pojacanim kriminalitetom, neradom i javaslukom zakonodavne i izvrsne vlasti, a posebno S.S. i S.B. iz razloga prikazanih u nasim Zahtjevima za ostavku.

Ne rasplinjuj nase namjere, koncetrirajmo se svi zajedno na S.S. i S.B.

Oni su temelj
Najvecma si u pravu ,ali u jednom grijesis.Po meni glavni cilj koji mozda i nije tako vidljiv pa na u boljem razumjevanju onoga sta radimo pomazu
smjenjivi likovi Semihe i Samira.Cilj da se demokratskim putem vrati vlast onima kojima pripada,gradjanima.Kako ? Samim cinom ostavke izabrani predstavnik u ovom slucaju "S" i "S" priznaju demokratski princip vlasti i vlastitu odgovornost kao izabranih izvrsialaca gradjanske volje.Dakle cilj nije S i S kao osobe vec narusen odnos demokratskih vlasti i odgovornosti koju su odbacili.mi samo vracamo odgovornost tamo gdje se ona najbolje osjeca.
Sto se tice odnosa protesta koji je u toku i trenutnih dnevnopolitickih trvljenja u BiH .Moze se to promatrati dvojako.Neko nam moze spocitavati da proteste treba usmjeriti na kontra Dodika jer on kao biva djeli BiH i sl.Prvo ce vam taj savjet dati oni koji hoce da se protesi ovaki kakvi jesu zaustave.zasto ? Pa jednostavno politicke elite ne zele da nikakvu odgovornost a pogotovo ne zele da odu sa celnih funkcija.Dakle,tacno je da je BIH obhrvana problemom viseg reda,ali svaki nas angazman znaci unistenje protesta i sa jedne i sa druge strane.Jedni ce reci :"Znali smo mi da su to "Alijini..." a drugi ce nam se zahvaliti na tome.Zar nije jasno da su ovih par tisuca ljudi "sljedbenci" Bosna i Hercegovine,zajednice kakvu znamo da je ljudska i demokratska.Pa nemoramo stalno kao ini bukaci vikati "Volim te Bosno" da bi se znalo da volimo nasu domovinu i tlo po kojemu hodamo.

Ne trazi kolega da mi dokazujemo da volimo BiH već da uradimo nešto da se vidi da je čuvamo i da ne misle da je mogu djeliti kako hoće.

Ti što će govoriti "Alijini,.." nisu vrijedni ni našeg pomena ni pažnje ako im se Bosna svela na "Aliju"!!!!!

Imamo pravo da volimo i čuvamo svoju domovinu i dosta mi je više toga da ispadam NACIONALISTA ako sam za BiH!!!(ne mislim na stranku :D)

Uostalom sta ce mi sigurnost ako nemam državu da budem u njoj siguran:)

Ljudi,

treba nam masa. Malo nas je. Impresivno je vidjeti punu Titovu od Vjecne do Robne. Ali 1000-1500 je ljudi malo. Gdje nabaviti jos 10000 ljudi?

Sa masom dolazi i tezina (fizika: masu x gravitacija = tezina, ili tako nesto)...

Moja ideja je bila na tragu toga de se iskoristi pogodan datum, prvi mart, da iskoristimo priliku i navucemo sto je vise ljudi taj dan na ulicu.

Ne mogu da prihvatim da na ovom forumu ima ljudi koji misle da ako na Dan nezavisnosti BiH kazemo "Bosno volimo te, Ne daj se Bosno, i sl.", da ce neko pomisliti da smo "Alijini", "100 % BiH Harisovi", da ce neko posmislit da smo Bosnjaci, ili tako nesto... Vi pricajte sta hocete, ali dok se mi ovdje bavimo Kantonom, drugi predano rade na tome da rasture BiH.

Dakle, u prvi plan zahtjevi za Kanton Sarajevo... Digli smo se zbog maloljetnicke delikvencije i dvije strasne i neduzne smrti. A jutros objavise da je 8 mladih ljudi umrlo od droge u zadnjih 45 dana... Ovo je za izvrstan volej pram Zeljku Mijatovicu, ministru unutrasnjih poslova Kantona Sarajevo i njegovom sefu Odjela za narkotike...

U drugi plan opet Kanton.

U treci plan BiH. Ako cemo setati do Zajednickih institucija, umjesto da im govorimo i prijetimo "Vi ste slijedeci!", zasto da ne damo podrsku BiH. To sto gradjani, javnost, politicari nekako sute na opetovano dovodjenje BiH u pitanje se shvata samo kao znak slabosti i nezainteresiranosti.

Mislim da cemo sa pozivom da se ovi protesti prvog marta iskoriste i kao davanje podrske BiH dobiti sigurno jos 10000 ljudi.

P.S. Ja razumijem starije clanove foruma da imaju rezervi i paranoje prema prinovama od 15.02.2008. pa nadalje... Ali ja ne mogu nista bez vas. Ali i vi mozete nista bez gradjana kao sto sam ja...
jos jedan Bosnjo

Post by jos jedan Bosnjo »

suncica24 wrote:On ističe da u BiH ne rade toksikološka vještačenja kojima bi moglo biti potvrđeno da je smrt nastupila uzimanjem droge.

"Na osnovu saznanja da su bili konzumenti droge, te pronalaska šprica i drugog pribora za konzumiranje droge, zaključujemo da su se predozirali", kazao je Murga za Nezavisne novine.

Nermana Mehić-Basara, direktorica Zavoda za alkoholizam i toksikomaniju u Sarajevu, kaže da odgovorne instutucije moraju osposobiti laboratorije za utvrđivanje koncentracije smrtonosne droge.

"U postojećim laboratorijama treba provjeriti opremu, a ljude koji rade treba dodatno educirati i nabavit reagense", ističe ona.

Kako ono tajo izjavi - "odgovornost ove vlade se ogleda u opremljenosti i kadrovskoj popunjenosti MUP-a"?
v.

Post by v. »

E, HAJDE DA OTVORITE DRUGU TEMU, PA RASPRAVLJAJTE O IKONOGRAFIJI I TEORIMAJA ZAVJERE!!! DOSTA VISE!

Postaje stvarno smijesno, i samo odbijate ljude, jer sam vec cula par komentara kako je sve ovo neozbiljno i bez cilja, zbog ovakvih razvodnjavanja teme.

A sto se tice PETICIJE. Kod nas peticija nije sredstvo kojim se moze nesto de iure osigurati obavezno, ali poenta je sljedeca : ako se skupi odgovarajuci broj potpisa, znaci hiljada i hiljada imena i prezimena, potpisanih, sa jmbg, crno na bijelom, to je jos jedan vid efektivnog vrsenja pritiska da se podnesu ostavke. Jer, mi sada imamo 3000 ljudi kojima nije mrsko hodati 2 sata, ali mislim da je mnogo vise onih koji radije piju kafu ili rade , cuvaju djecu, ciste kucu subotom, ali bi dali potpis za ove ostavke.
ZATO NE VIDIM RAZLOG DA SE U SUBOTU NE STAVI PUKT PRED KATEDRALOM ZA POTPISIVANJE PETICIJE! Cak se prijavljujem da stojim tamo
Martian_Kyo

Post by Martian_Kyo »

suncica24 wrote:Ja sam organizator - bedz
Mislim da su bila samo ova tri
Mislim da je bilo i "Ja sam organizatorKA"
ipak treba biti politički korektan
Šapat

Post by Šapat »

Slazem se za peticiju. Apsolutno!

I mislim da je vrijeme da je i pokrenemo. Pokusace se pronaci nesto oko toga u pravilnicima kantonalne skupstine, tipa koliko potpisa je potrebno da bi se pokrenula inicijativa, u konretnom slucaju za smjenu premijera i gradonacelnice.
bucika

Post by bucika »

Šapat wrote:Slazem se za peticiju. Apsolutno!

I mislim da je vrijeme da je i pokrenemo. Pokusace se pronaci nesto oko toga u pravilnicima kantonalne skupstine, tipa koliko potpisa je potrebno da bi se pokrenula inicijativa, u konretnom slucaju za smjenu premijera i gradonacelnice.
Ideja mrak.
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Da podsjetim: Zapoceli smo proteste subotom, subota se pokazala kao odlican dan, jer je tada moguce okupljanje veceg broja nasih sugradjana. Ipak vecina ljudi mora raditi drugim danima.
Sasvim je slucajna koincidencija da je nasa redovna subota pala na 1.Mart.
Taj dan ce i mnogi drugi, pretpostavljam, iskoristiti za obiljezavanje i, vjerovatno, iskazivanje tekucih problema. I svaki od nas vidi sebe kao ucesnika u obiljezavanju praznika i aktuelnih problema, sto je normalno.
Ja bih, ipak, razdvojio nase proteste od ostalih desavanja u gradu 1.Marta. Zasto? Mi moramo odrzavati kontinuitet, moramo se jasno drzati nasih Zahtjeva, moramo pokazati da nismo prolazni, i da nase nezadovoljstvo nije stihijsko. Spajanjem nas, protestanata zbog nesposobnosti kantonalnih i gradskih celnika, sa obiljezavanjem drzavnog praznika, izgubili bismo na znacaju, utopili bismo se u druga desavanja, i kasnije bismo se rasplinuli.
Mislim da i u subotu 1.Marta moramo imati izlazak gradjana Sarajeva na trg ispred Katedrale, mozda u skracenoj verziji, a svi ostali koji zele, nakon toga se mogu pridruziti ev. drugim organizacijama, odnosno drugim okupljanjima na kojima se obiljezava 1.Mart.

Podsjecam na nase Zahtjeve:

TRAŽIMO:

1. NEOPOZIVE OSTAVKE

a) Premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića (razlozi poznati)
b) Gradonačelnice Grada Sarajeva Semihe Borovac (razlozi poznati)

2. TRAŽIMO i

- hitno donošenje zakonskih mjera za sprovođenje usvojenih odluka od strane kantonalnih i federalnih vlasti, za poboljšanje sigurnosti života i rada za sve građane.
- oštrije sankcije za posjedovanje nelegalnog oružja
- ograničenje dozvole za nošenje oružja samo na službena lica (MUP, OS, Armija BiH, registriranaa lovačka udruženja)
- oštrije mjere prema prestupnicima i povećane zatvorske kazne osuđenim kriminalcima
- efikasniju naobrazbu i odgovornost tužilaca, koji često nisu dorasli svom poslu.
- više transparentnosti u radu gradske i kantonalnih vlada, uključujući i mogućnost da građani direktno kontaktiraju sa gradonačelnikom/gradonačelnicom.
- hitnu reviziju potrošnje budžetskih sredstava u Kantonu Sarajevo i detaljnu javnu prezentaciju troškova.
- hitno preduzimanje mjera protiv korupcije na svim nivoima vlasti.
- precizniju definiciju nadležnosti i raspodjele odgovornosti različitih nivoa vlasti zakonskim i ustavnim putem. Nepregledno trenutačno stanje zbunjuje građane i omogućuje prebacivanje krivice na tuđa leđa kao i izbjegavanje odgovornosti za nerad i neefikasnost, čega smo svjedoci zadnjih sedmica.
- stvaranje uvjeta za otvaranje kulturnih i sportskih objekata, parkova i igrališta u kojima će naša djeca i omladina provoditi slobodno vrijeme.
- da se u okvirima postojećih školskih objekata povećaju sekcijske aktivnosti
- da vlast plaća sportske aktivnosti, a ne roditelji djece.

MI, GRADJANI, OD NADLEZHNIH ORGANA VLASTI I POLITIČKIH STRUKTURA TRAŽIMO DA SE NAJKASNIJE DO 6. APRILA 2008. god.

PREDUZMU SVI NEOPHODNI KORACI KA ISPUNJAVANJU OVIH ZAHTJEVA POD 2, 3 I 4;
I DA SE DO TOG DATUMA O TOME OBAVIJESTI JAVNOST!

U SUPROTNOM, NASTAVLJAMO SA PROTESTIMA I GARANTIRAMO DA ONI NAKON TOGA NEĆE BITI OGRANIČENI NA GRAD SARAJEVO!!

Dakle, Zahtjevi postoje, Kantonalne vlasti imaju odredjen rok, i mi cekamo . . .

Bio je ovdje i jedan post s pitanjem: „OK je protest 1. Marta, ali šta ako nas prozvani preduhitre i u međuvremenu podnesu ostavke?

Ukoliko ne budemo imali ostavke do roka, predlazem da djelomicno promijenimo nacin protestiranja, i to tako da odmah slijedece sedmice, nakon roka, zapocnemo svakodnevni 2-satni protest ispred svih ulaza u zgradu Vlade K.S. i Gradonacelnice
Ne predlazem da zaprijecimo ulaz i onemogucimo rad institucija, vec da im jasno kazemo da ih zaista necemo tamo, i da im ta cinjenica bude krajnje jasna. Mozda nas ne shvataju oszbiljno, mada neko rece da je, nakon subote, nastala uzbuna.
U svakom slucaju – ostaju nase subote za masovna okupljanja, za masovne proteste.
Last edited by homo_sapiens on 25/02/2008 23:44, edited 1 time in total.
Pasiflora

Post by Pasiflora »

Sta mislite o potpisivanju peticije na fakultetime?
Zatim, mozda bi se moglo organizovati potpisivanje po kvartovima (npr. u subotu u 13 h postaviti po 1 - 2 mjesta za potpis u Dobrinji, Alipasinom, Otoci, Ilidzi...) Ima dosta ljudi koji imaju npr. malu djeci, stari su pa im se ne ide u guzvu ili iz nekog drugog razloga nisu u mogucnosti biti u centru u subotu u 13h, ali bi mogli setajuci naici pored (npr. Merkatora na Dobrinji) i staviti svoj potpis na peticiju. Ovdje mislim iskljucivo na peticiju sa jasno definisanim zahtjevima (potpuno istu koja se potpisuje u gradu i na ostalim mjestima).
bucika

Post by bucika »

Ovo je super ideja,po koji sat dnevno setnja oko Kantona,samo treba nahvatati ljudi.....ja sam za uvijek.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Šapat wrote:Slazem se za peticiju. Apsolutno!

Jos da pratite sta pisu kolege forumashi davno biste taj magicni broj i slijed procedure nasli na forumu :D

Long live MONOLOG :D

Probacu naci, pa postirati sta je vec OTKRIVENO :D
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

11 stranica :roll: onaj ko hoce da ucestvuje to ce i uraditi. ljudi se obavjestavaju, zahtjevi postoje, dopisi takoder :roll:
jasminasab

Post by jasminasab »

10 :D

Ova razvodnjavanja su izbrisana jer upozorenja ocito nicemu ne koriste. :roll:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

jasminasab wrote:10 :D

:lol: jel ti to tesko? D:D:D:D:D

JA vise i ne pratim temu kako treba, dok se svi nagode i nagovore, ne znam jesam li posla il dosla :D:D:D

Peticija za smjenu bilo koga je moguca, samo treba ici po slovu zakona!
Šapat

Post by Šapat »

Ma Mirci draga...po cijeli dan piljim u ekran i onda navecer fakat ne mogu, a ujutro kad se upalim tada vec ima 15-20 novih stranica ovdje i onda od posla i nemogu bas sve procitati, pa eto...oprostite ako nekad fulim ponesto i samo mi dajte link gdje se o otme vec pricalo. :roll:
jasminasab

Post by jasminasab »

mIRCerka wrote:
jasminasab wrote:10 :D

:lol: jel ti to tesko? D:D:D:D:D

JA vise i ne pratim temu kako treba, dok se svi nagode i nagovore, ne znam jesam li posla il dosla :D:D:D
Naravno da jeste. Jedva cekam da se ispune zahtjevi pa da ohanem od ovog foruma, ima da se pola godine ne logiram nikako. :D
bucika

Post by bucika »

E vala si u pravu,od onog tuznog dana i Denisove smrti,sve mi se promijenilo,a sa foruma ne silazim,sem kad sam na protestima,trebalo bi malo ohanuti. Ali kad ih smijenimo,svi na zasluzeni odmor-na Terme.
zemljotres

Post by zemljotres »

Već smo počelo razmišljat o odmoru? :shock: :?
bucika

Post by bucika »

zemljotres wrote:Već smo počelo razmišljat o odmoru? :shock: :?
Pa kad ih smijenimo,jer nije vise AKO nego KAD, e onda na Terme na kupanje.
zeko2008

Post by zeko2008 »

ostati pri ovim zahtjevima i samo istrajavati.
Ako bude bilo potrebe, mjenjati nacin djelovanja, ali najbitnije da protesti budu mirni.
Isto tako bi se mozda mogli dogovoriti sa policijom da nas puste da prodemo pored zgrade kantona i da tamo budemo najbucniji , ali bez ikakvih nasilnih ispada, samo grlo, transparenti, pište, bubljenvi i slicno.

Ipak mi trazimo smjenu covjek iz te grade.

Mislim da bi bilo simbolicno da prvog marta polozimo cvijece na most Suade Dilberovic i Olge Sučić , kao simbol borbe za ciljeve građanske BIH.

Ovim cemo pokazati da smo iskreni borci i da cuvamo do histroije ovog grada.
zemljotres

Post by zemljotres »

bucika wrote:Pa kad ih smijenimo,jer nije vise AKO nego KAD, e onda na Terme na kupanje.
Podrška BH inicijative žena gradonačelnici Sarajeva
Sarajevo, 25.2.2008

Članice Fondacije „Bosanskohercegovačka inicijativa žena“ uputile su pismo podrške gradonačelnici Sarajeva Semihi Borovac. „Želimo Vam iskazati podršku u vrijeme kada ljudi različito razumiju Vašu ulogu i nepravedno Vas pozivaju na odgovornost za ono što nije Vaša nadležnost.

Mi istinski pratimo Vaš rad i sretni smo zbog svih napora i rezultata koji su postignuti u vrijeme Vašeg mandata. Nažalost, ljudi iz različitih razloga manje prepoznaju rezultate, a nepoznavanje nadležnosti ljudi i institucija ogroman je problem koji smo mi imali priliku prepoznati u svom dugogodišnjem radu i iskustvu na terenu u cijeloj BiH. Zato Vam želimo dati podršku u istrajavanju da ostanete na mjestu koje itekako zaslužujete.“, navodi se u pismu Bosanskohercegovačke inicijative žena.
Pismo podrške gradonačelnici od kolektiva i dekana Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja
Sarajevo, 25.2.2008

Kolektiv Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja i dekan Fakulteta prof.dr Izet Rađo uputili su pismo podrške gradonačelnici Sarajeva Semihi Borovac. „Događanja u našem gradu u posljednje vrijeme ne doprinose napretku i prosperitetu već naprotiv, dodatno stvaraju nesigurnost i strah kod građana i zbog toga Vam dajemo punu podršku da istrajete u svojim nastojanjima kako biste održali dostojanstvo ovog grada i njegovih građana.

Svjedoci smo da cijelo vrijeme od kada obnašate ovu funkciju nastojite da grad Sarajevo postane prava evropska metropola, mjesto koje će pohoditi ljudi iz cijelog svijeta jer mi imamo šta da pokažemo i čime da se ponosimo. Nastojite da očuvate olimpijski duh grada i promovirate ga u centar Jugoistočne Evrope. Na tom putu neke destruktivne snage nastoje da to sve sruše i koriste jedan nesretan slučaj pretvoriti u „slučaj cijelog grada“. Dajemo Vam punu podršku jer znamo da ste prepoznali šta se sve nastoji imputirati ovome gradu i Vama lično. Nadamo se da ćete kao i mnogo puta do sada istrajati i pokazati da destrukcija ne vodi nikuda, već da je važan uporan rad u prevazilaženju problema jer samo taj put vodi napretku.“, navodi se u pismu kolektiva i dekana Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja.
jasminasab

Post by jasminasab »

Da podsjetim, http://gradjani.blogger.ba/arhiva/2008/02/22/1394367 - nisu ostavke jedini zahtjevi.
Bajko

Post by Bajko »

nešto kontam, ako se njih dvoje već prave gluhi i bezobrazni, da li je bilo ideja da zatražimo da tajina i mamina stranka povuku njiHa dvoje s funkcija?

ja još nisam čula da su se SBiH ili SDA oglasile povodom minulih dešavanja i uloge njihovih dužnosnika na pozicijama gdje su zatražene ostavke :?

ps. iz nekih izvora saznajem da je tajo vrlo nepopularan medju radnicima u kantonalnoj vladi jer je prosle godine interno izjavio kako "niko nista ne radi" :lol:
fixer

Post by fixer »

treba ljude podsjetiti tko je sve do sad podrzao proteste. to su gluposti, cuj fakultet za sport i tamo neka nvo koje jedino sto vide je da je semiha zensko i da ima para za podrzat rad doticnih.
Locked