Obecavam ili obecajem ?!?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
cikaBosanac

#1 Obecavam ili obecajem ?!?

Post by cikaBosanac »

Nekako mi oboje zvuci ispravno, nikad se nisam zapitao kako je ispravno dok sad nisam jedan vazan e-mail pisao gdje nisam htio niti jednu pravopisnu gresku da napravim, odabrao sam "obecajem" nadam se da nisam pogrijesio :)
Loulou

#2 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Loulou »

Ispravno je i jedno i drugo.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#3 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Entropio »

Ja govorim obećavam i to mi zvuči ispravno. Obećajem mi ne zvuči ispravno.
cikaBosanac

#4 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by cikaBosanac »

Loulou wrote:Ispravno je i jedno i drugo.
Koje je po bosanskoj gramatici ispravno?
Loulou

#5 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Loulou »

Obećajem je prihvaćeno u upotrebi u hrvatskom jeziku, mada je, po instrukcijama iz standardnog hrvatskog jezika, obećavam (obèćāvām) ispravna varijanta.
Halcyon

#6 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Halcyon »

Do sad govorio obećavam, pa ću i od sada. Obećavam. :D

Ovdje ti je "je*e lud zbunjenog" kad je jezik u pitanju. Preko noći delikvencija nekim čudom postane deliNkvencija, opština postane općina i sl. Neka hvala.
Innovation

#7 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Innovation »

Po rjecniku Bosanskog jezika izdatom 2007.g. urednik prof. dr. Ibrahim Cedic kaze se obecavam.
Control panel

#8 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Control panel »

hercegovci govore obecaJem

:)
motorola01

#9 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by motorola01 »

Uvijek bilo obecavam,kao sto je izvinUo,a ne izvinIo...Ospem se kad procitam izvinio u Avazu i slicnim novinama :x
cikaBosanac

#10 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by cikaBosanac »

Innovation wrote:Po rjecniku Bosanskog jezika izdatom 2007.g. urednik prof. dr. Ibrahim Cedic kaze se obecavam.
heh..znaci ipak sam pogrijesio :D hvala! :bih:
Loulou

#11 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Loulou »

Control panel wrote:hercegovci govore obecaJem

:)
On baš i nije Hercegovac, zar ne? ;-)

0:58 - 0:59

@motorola01, ja otkad znam, bilo je izvinio (kad nekom kažeš "izvini"), a izvinuti se možeš u visine.
Mr. Brightside

#12 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Mr. Brightside »

izvini :D
Image
Bancho

#13 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Bancho »

cikaBosanac wrote:
Innovation wrote:Po rjecniku Bosanskog jezika izdatom 2007.g. urednik prof. dr. Ibrahim Cedic kaze se obecavam.
heh..znaci ipak sam pogrijesio :D hvala! :bih:
eto nista od posla...djaba si slao CV :P
Last edited by Bancho on 14/04/2012 16:26, edited 1 time in total.
motorola01

#14 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by motorola01 »

Mozes se vinuti u visine,a tesko izvinuti :D ..Uvijek se govorilo on se izvinuo,a ne izvinio.Kad kazem uvijek,mislim do 92.godine :D ,a poslije je uslijedilo rasulo u svemu....
Loulou

#15 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Loulou »

motorola01 wrote:Mozes se vinuti u visine,a tesko izvinuti :D ..Uvijek se govorilo on se izvinuo,a ne izvinio.Kad kazem uvijek,mislim do 92.godine :D ,a poslije je uslijedilo rasulo u svemu....
A imaš i ovu varijantu:
Izvinuti/izviniti:

Oba izraza su pravilna. Naravno, svaki u svom kontekstu. :) Izvinuti znači saviti, dok ako se nekom izvinjavamo onda je odgovarajući glagol izviniti (se)
ili
Česta greška je i "izvinUti" umesto "izvinIti" se nekom. "Izvinuti" potiče od glagola vinuti se (npr. vinuti se u visine) dok je "izviniti se" sa druge strane ono što radite kad pogrešite.
motorola01

#16 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by motorola01 »

Loulou wrote:
motorola01 wrote:Mozes se vinuti u visine,a tesko izvinuti :D ..Uvijek se govorilo on se izvinuo,a ne izvinio.Kad kazem uvijek,mislim do 92.godine :D ,a poslije je uslijedilo rasulo u svemu....
A imaš i ovu varijantu:
Izvinuti/izviniti:

Oba izraza su pravilna. Naravno, svaki u svom kontekstu. :) Izvinuti znači saviti, dok ako se nekom izvinjavamo onda je odgovarajući glagol izviniti (se)
ili
Česta greška je i "izvinUti" umesto "izvinIti" se nekom. "Izvinuti" potiče od glagola vinuti se (npr. vinuti se u visine) dok je "izviniti se" sa druge strane ono što radite kad pogrešite.
Ti vjerovatno spadas u ove mladje generacije koje uce po Senahidu Halilovicu koji kaze da je ispravno zenicak,a ne zenicanin :D .Mislim da ne treba vise dalje razgovarati na temu izvinIo i izvinUo ;-) kad je po njemu ispravno zenicak i naravno boldirano je ispravno :D
Loulou

#17 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Loulou »

motorola01 wrote:Ti vjerovatno spadas u ove mladje generacije koje uce po Senahidu Halilovicu
Ehhh, da sam ta generacija... :D
motorola01

#18 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by motorola01 »

Loulou wrote:
motorola01 wrote:Ti vjerovatno spadas u ove mladje generacije koje uce po Senahidu Halilovicu
:D .Ozbiljno uvijek se govorilo izvinuo,ali sad su poceli izmisljati svasta nesto.I ovo obecavam/obecajem je u rangu da izvinete :) zajebavam/zajebajem.Znate ko govori prvo,ako drugo.Ima toga jos,ali mi trenutno nista ne pada na pamet.Zenicak/zenicanin je recimo izvala stoljeca itd.Volio bih da se jos neko javi,ko je recimo 92.imao barem 15 godina :-D
Loulou

#19 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Loulou »

motorola01 wrote:
Loulou wrote:
:D .Ozbiljno uvijek se govorilo izvinuo,ali sad su poceli izmisljati svasta nesto.I ovo obecavam/obecajem je u rangu da izvinete :) zajebavam/zajebajem.Znate ko govori prvo,ako drugo.Ima toga jos,ali mi trenutno nista ne pada na pamet.Zenicak/zenicanin je recimo izvala stoljeca itd.Volio bih da se jos neko javi,ko je recimo 92.imao barem 15 godina :-D
Zatvorit će temu zbog ove debate. :oops:

Lijepo ti mene podmladi :D
I ja pričam o onom što je i kako bilo prije rata.
A znam/čujem kako se danas priča.
Za obećavam/obećajem sam obrazložila u prethodnim postovima, a za Zeničak nisam nikad čula.
neki

#20 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by neki »

Na stranu novi pravopisi i nebuloze, 'izvinuo' nikad nije bilo ispravno ni u srpskom ni u hrvatskom ni u srpskohrvatskom, niti se tako govorilo. Ne znam gdje si ti zivio kad si govorio 'izvinuo' :?
Innovation

#21 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Innovation »

Pravilno izviniti se ,izvinim se /zatraziti oprost za ucinjenu nesmotrenost ili uvredu/.
Izvinuti ,izvinem /saviti se prema gore,baciti se u zrak s uzdignutim rukama/.
motorola01

#22 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by motorola01 »

neki wrote:Na stranu novi pravopisi i nebuloze, 'izvinuo' nikad nije bilo ispravno ni u srpskom ni u hrvatskom ni u srpskohrvatskom, niti se tako govorilo. Ne znam gdje si ti zivio kad si govorio 'izvinuo' :?
Evo sad sam nasao u pravopisu i ovo sto ja tvrdim nije tacno :-? Znaci ipak je tacno izvinio :) .Izvinjavam :D se i loulou i @neki :)
trcicu trceci

#23 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by trcicu trceci »

kako glupa pitanja :-) :-) :-)
nevjerovatno sta se sve ljudi pitaju...nepismenost vlada
fatamorgana

#24 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by fatamorgana »

Ništa ne obećaJEM, :lol:
chengaba

#25 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by chengaba »

cikaBosanac wrote:Nekako mi oboje zvuci ispravno, nikad se nisam zapitao kako je ispravno dok sad nisam jedan vazan e-mail pisao gdje nisam htio niti jednu pravopisnu gresku da napravim, odabrao sam "obecajem" nadam se da nisam pogrijesio :)
Ako ne znaš, promijeni oblik :D
Ako si pisao "Obećavam/obećajem da ću uraditi to i to", napišeš "mogu Vam obećati da ću uraditi to i to" ;-)
Post Reply