Obavijest u stubištu zgrade.
Moderator: _BataZiv_0809
-
tap3ah75
#1 Obavijest u stubištu zgrade.
Imali smo u stubištu zaljepljen poziv od upravitelja da im dostavimo ZK izvod.
Tu se prijeti i novčanim kaznama do 800 KM ko od stanara ne ispoštuje to.
Naravno da je rok za dostavu prošao i obavjest je davno odljepljena.
Može li mi ikakva kazna doći s obzirom da nikad ništa - nikakvu obavijest nisam dobio na kućnu adresu.
Tu se prijeti i novčanim kaznama do 800 KM ko od stanara ne ispoštuje to.
Naravno da je rok za dostavu prošao i obavjest je davno odljepljena.
Može li mi ikakva kazna doći s obzirom da nikad ništa - nikakvu obavijest nisam dobio na kućnu adresu.
-
tap3ah75
#2 Re: Obavijest u stubištu zgrade.
Nije to ... imamo upravitelja ovo je bila obavijest od upravitelja da smo im po zakonu dužni dostaviti zk izvod (ne sporim to, vjerovatno ima kao neki razlog za to) ali što mi je bolo oči - prijetnje novčanim kaznama ko to ne uradi u nekom vremenskom roku.
I nije to niko ništa od stanara prihvatio a ni potpisivao
I nije to niko ništa od stanara prihvatio a ni potpisivao
- vješalica
#3 Re: Obavijest u stubištu zgrade.
ne bi ja to nikad dostavila
upravitelji su smećari koji vrše prevarne radnje
zk izvadak ne davati ni pod razno
ako im je baš nešto bitno mogli su ga i sami izvaditi tj. provjeriti
- zgiba
#4 Re: Obavijest u stubištu zgrade.
Član 85. Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradomvješalica wrote:ne bi ja to nikad dostavila
(Prekršaj etažnog vlasnika)
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 1.500,00 KM kaznit će se za prekršaj etažni vlasnik ako:
..
..
d) predstavniku etažnih vlasnika ili upravitelju ne dostavi dokaz o vlasništvu i svu drugu dokumentaciju potrebnu za primjenu odredaba ovog Zakona (član 63. stav (6) ovog Zakona),
- vješalica
#5 Re: Obavijest u stubištu zgrade.
za primjenu odredaba iz člana 63 stava 6 a koji je?zgiba wrote:Član 85. Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradomvješalica wrote:ne bi ja to nikad dostavila
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 1.500,00 KM kaznit će se za prekršaj etažni vlasnik ako:
..
..
d) predstavniku etažnih vlasnika ili upravitelju ne dostavi dokaz o vlasništvu i svu drugu dokumentaciju potrebnu za primjenu odredaba ovog Zakona (član 63. stav (6) ovog Zakona),
inače to se uvijek može odjebati
samo se ljudi slijepo drže pojedinih stavki iz zakona
- holowey
#6 Re: Obavijest u stubištu zgrade.
a zakoni su kod nas oduvijek smatrani sugestijama nikako obavezama... cak se i zakoni fizike ponekad smatraju sugestijamavješalica wrote:za primjenu odredaba iz člana 63 stava 6 a koji je?zgiba wrote:Član 85. Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradomvješalica wrote:ne bi ja to nikad dostavila
..
..
inače to se uvijek može odjebati
samo se ljudi slijepo drže pojedinih stavki iz zakona
- vješalica
#7 Re: Obavijest u stubištu zgrade.
zakoni se ovdje paušalno čitaju i tumačeholowey wrote: a zakoni su kod nas oduvijek smatrani sugestijama nikako obavezama... cak se i zakoni fizike ponekad smatraju sugestijama
a nikako se ne razumiju
zato imaju forumske sudije da srede stvar
poenta je za šta će mu ZK izvadak?
piše u članu radi primjene odredaba zakona...pitanje je kojih tačne odredaba????
- holowey
#8 Re: Obavijest u stubištu zgrade.
vjerovatno je na toj obavijesti pisalo zbog cega tacno treba da donese zk izvadak... moguce radi potpisivanja ugovora sa upraviteljem... ali lakse je po forumu pitati nego kontaktirati upravitelja i pitati sta, kako, zasto...vješalica wrote:zakoni se ovdje paušalno čitaju i tumačeholowey wrote: a zakoni su kod nas oduvijek smatrani sugestijama nikako obavezama... cak se i zakoni fizike ponekad smatraju sugestijama
a nikako se ne razumiju
zato imaju forumske sudije da srede stvar
poenta je za šta će mu ZK izvadak?
piše u članu radi primjene odredaba zakona...pitanje je kojih tačne odredaba????
- vješalica
#9 Re: Obavijest u stubištu zgrade.
a joj tebe pa nisam ja stavila pitanjeholowey wrote: vjerovatno je na toj obavijesti pisalo zbog cega tacno treba da donese zk izvadak... moguce radi potpisivanja ugovora sa upraviteljem... ali lakse je po forumu pitati nego kontaktirati upravitelja i pitati sta, kako, zasto...
- holowey
#10 Re: Obavijest u stubištu zgrade.
ma no sikiriki, nisam ni mislio da je do tebe doslo pitanje nego sam se nadovezao na raspravuvješalica wrote:a joj tebe pa nisam ja stavila pitanjeholowey wrote: vjerovatno je na toj obavijesti pisalo zbog cega tacno treba da donese zk izvadak... moguce radi potpisivanja ugovora sa upraviteljem... ali lakse je po forumu pitati nego kontaktirati upravitelja i pitati sta, kako, zasto...
- vješalica
#11 Re: Obavijest u stubištu zgrade.
prvo ja ne pretjerujemSarajmen wrote:Ne pretjeruj, da bi etažni vlasnik sklopio ugovor sa upraviteljem mora priložiti dokaz o vlasništvu. Jedaan od najmjerodavnijih dokaza je ZK izvadak. Bez obostrano potpisanog ugovora odnos vlasnika stana i upravitelja je neobavezujući u smislu prava i obaveza. Šupački je praviti se pametan i ne izvršavati svoje obaveze , a većinu ostalih vlasnika ali i komšija smatrati budalama .
Ono, može al' onda se treba iseliti iz zgrade kolektivnog stanovanja i naći neko drugo rješenje tipa kuće, vikendice, kontejnera...
motiv traženja zk izvatka se treba staviti u obavještenje osim ako ne rade vrhunski debili koji ne znaju sastaviti dvije stvari na papiru
a ne samo lupiti da se donese i ako se ne donese onda ide kazna
i naravno ako je to tako bilo
da niko to nije ni dostavio
to je tako i logično jer nisu poznati razlozi
a sklapanje ugovora je samo jedna od odredbi,prema tome...
-
tap3ah75
#12 Re: Obavijest u stubištu zgrade.
Plaćam ja njima redovno račune, nije to uopšte problem.
Upravitelja nisam htio zvati jer bih onda priznao da sam vidjeo ovu obavjest.
A na toj obavijesti nije uopšte pisalo zašto im treba zk izvadak nego doslovno prepisan ovaj tekst zakona sa pozivanjem na članove ... što je neko napisao iznad ... i ono što mi je jedino zasmetalo je prijetnje tim novčanim kaznama.
Nije bitan upravitelj ovdje .... fol je da me zanima može li mi iko spucati kaznu ... na osnovu obavijesti za koju ja hajmo reći nisam nikada čuo. Da im to treba zaoprave dostavili bi uz račun.
I zašto mi ne dopušta smajlije preko tapatalka???
.... Nego ih moram ukucavati sa dvotackom i zagradama? 
A na toj obavijesti nije uopšte pisalo zašto im treba zk izvadak nego doslovno prepisan ovaj tekst zakona sa pozivanjem na članove ... što je neko napisao iznad ... i ono što mi je jedino zasmetalo je prijetnje tim novčanim kaznama.
Nije bitan upravitelj ovdje .... fol je da me zanima može li mi iko spucati kaznu ... na osnovu obavijesti za koju ja hajmo reći nisam nikada čuo. Da im to treba zaoprave dostavili bi uz račun.
- holowey
#13 Re: Obavijest u stubištu zgrade.
nisi vidio obavijest, ali zoves upravitelja jer ti je neko od komsija u prolazu spomenuo nesto na tu temu, pa zoves da provjeris o cemu se radi... ima nacina ako se ima volje...tap3ah75 wrote:Plaćam ja njima redovno račune, nije to uopšte problem.
.... Nego ih moram ukucavati sa dvotackom i zagradama?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#14 Re: Obavijest u stubištu zgrade.
ne treba potpisivati svaki stanar ugovor sa upraviteljem. za to postoji zajednički ugovor koji potpisuje PEV.
ZK je vjerovatno potreban zbog pravilnog uvođenja u evidenciju, pravog vlasnika i tačne kvadrature, da bi se mogla pravilno odrediti naknada i nasloviti tužba u slučaju neplaćanja.
inače, vjerovatno bi bila dovoljna i kopija tog ZK, tako da nema nekih troškova u smislu taksi i sl.
pravite od muhe slona.
ZK je vjerovatno potreban zbog pravilnog uvođenja u evidenciju, pravog vlasnika i tačne kvadrature, da bi se mogla pravilno odrediti naknada i nasloviti tužba u slučaju neplaćanja.
inače, vjerovatno bi bila dovoljna i kopija tog ZK, tako da nema nekih troškova u smislu taksi i sl.
pravite od muhe slona.