Obavezno dvogodisnje skolovanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tempora

#1 Obavezno dvogodisnje skolovanje

Post by tempora »

Nedavno sam na vijestima cula da Vlada Kantona Sarajevo uvodi obavezno dvogodisnje skolovanje. Moze li neko reci nesto vise o tome? Na internetu sam nasla samo ovo :
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... vanje.html

Moze li mi neko reci odakle potice ovaj prijedlog/ zakon ( u clanku se tvrdi da je ovakav sistem nepoznat u svijetu sto je apsolutno netacno)?
michio

#2 Re: Obavezno dvogodisnje skolovanje

Post by michio »

Ne znam sto bi se neko bunio za jos dve godine dodatnog skolovanja ako srednja skola nije obavezna. je li srednja skola obavezna u BiH ? :D
nellington

#3 Re: Obavezno dvogodisnje skolovanje

Post by nellington »

michio wrote:Ne znam sto bi se neko bunio za jos dve godine dodatnog skolovanja ako srednja skola nije obavezna. je li srednja skola obavezna u BiH ? :D
Svima su nama u sednjoj školi ponavljali slavnu rečenicu "Srednja škola nije obavezna" :lol:
michio

#4 Re: Obavezno dvogodisnje skolovanje

Post by michio »

Ne znam. Nisam se skolovao u nezavisnoj BiH.
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#5 Re: Obavezno dvogodisnje skolovanje

Post by Privatna poruka »

nellington wrote:
michio wrote:Ne znam sto bi se neko bunio za jos dve godine dodatnog skolovanja ako srednja skola nije obavezna. je li srednja skola obavezna u BiH ? :D
Svima su nama u sednjoj školi ponavljali slavnu rečenicu "Srednja škola nije obavezna" :lol:
Srry na offtopicu:

Al morao sam :D cim napravis neko sranje: "Srednja skola nije obavezna!" :lol: :lol: :lol:
lejlamo

#6 Re: Obavezno dvogodisnje skolovanje

Post by lejlamo »

Znaci...na neki cudnovati nacin radi se na uvodjenju prefiksa OBAVEZAN i u srednju skolu....zanima me samo kada cemo prestati uvoziti otpadne, davno napustene ideje, programe i sve ostalo...i to na ho-ruk...i kako koji kanton/haman i opstina - zeli .... :?: :?
modesti

#7 Re: Obavezno dvogodisnje skolovanje

Post by modesti »

Mislim da je situacija vrlo jednostavna. Dvogodišnje obavezno srednje obrazovanje podrazumijeva da se dijete mora upisati u srednju školu (baš kao i u osnovnu). Ako je nešto obavezno zakonom onda nema ni prijemnog ni ničega. Na taj način će se djeca koja nisu baš sposobna ali imaju sposobne roditelje (uoči sarkazam) od početka osnovne škole dotirati ocjenama kako bi upisali srednju školu po vlastitom (roditeljskom) izboru. Mislim da je, na žalost, motiv samo ovaj. Vjerovatno će praviti kofol rang liste po ocjenama iz osnovne škole ali svi znamo koliko su ocjene generalno valjani kriteriji znanja. Ove godine je prijemni bio reda radi po gimnazijama. Valjda Uvod u srednjoškolsku anarhiju.

Ono što nisu zakonom predvidjeli je kako će se zvati učenik koji završi samo dvije godine gimnazije i koje će mu zanimanje biti?
Post Reply