OBAVEZNA POLITICKA NAOBRAZBA: BiH 101

Post Reply
digger

#1 OBAVEZNA POLITICKA NAOBRAZBA: BiH 101

Post by digger »

Hamza zna sta govori.

Znamo ko smo

U jeku sporova o nacionalnom identitetu tada Muslimana, sada Bosnjaka, pocetkom sedamdesetih, Hamdija Pozderac je ovako odgovorio jednom od onih koji nisu htjeli da se opredijele " pisi se ti kako hoces, a mi znamo ko si." Nesto ostriji odgovor dao je u slicnom slucaju Dzemal Bijedic covjeku koji nije htio da se opredijeli i koji je tvrdio da nije nista. "Znali smo mi da ti nisi nista, ali smo cekali da ti sam kazes." U Bosni i Hercegovini se tada vodila bitka da se njenoj nacionalnoj stvarnosti pogleda u oci. To se zakonomjerno ponavlja ? sada sa obnovljenom idejom bosanstva.

Biti Bosanac je, naime, samo regionalna pripadnost. Nista manje, nista vise.

Ova zemlja se zove Bosna i Hercegovina. Ona se sastoji od Bosne i Hercegovine, i to su jedina dva prirodna entiteta na koja se dijeli. U njoj zive Bosanci i Hercegovci. Lansiranje termina Bosanac kao Prokrustove postelje na kojoj treba da se protezu ili skracuju ljudi koji se tako osjecaju ili se drukcije osjecaju i zovu, sto upravo pokusava i Stranka demokratske akcije, je mucka objava rata zdravoj pameti. Niko ziv ne moze ubijediti Zagrepcane ili Splicane da nema Hercegovaca. Itekako su ih osjetili na svojoj kozi. Tako, ideja novokomponovanog bosanstva vodi ka situaciji u kojoj ce Hercegovaca biti u Zagrebu, ali ih nece biti u Mostaru ili Stocu.

Povodnji agresivnog nacionalizma stvarali su kod mnogih ljudi odbojnost prema nacionalnom opredjeljivanju. Tome je doprinijela i cinjenica da je nacionalno opredjeljivanje pucanstva postalo krmivo za sirok sloj ljudi sto su izabrali da im nacija bude zanimanje. To ne pomaze. Kratak kurs iz nacionalnog pitanja, bas u ranim sedamdesetim, odrzao mi je moj stariji prijatelj. Tada sam se pisao kao Jugoslaven, a on mi je rekao: "Ja sam Mile B., Srbin. Po cemu si ti veci Jugoslaven od mene?" Po cemu je neko ko se opredijeli kao Bosanac veci Bosanac od Bosnjaka, Srbina, Hrvata ? zaboravimo nacas pricu o Hercegovini, koja je temeljito rahat od pameti?

Koja li je pametna glava dosla do zakljucka kako sada treba formirati sinteticku naciju koja ce premostiti svu napetost u medjunacionanim odnosima time sto ce sve svrstati i istu statisticku kategoriju? Kako ono rece Hamdija ? pisi se ti kako hoces, a mi znamo ko si! U danasnjim uslovima, insistiranje na bosanskom internacionalizmu ne moze biti vise od nevjesto prikrivene zelje za dominacijom Bosnjaka, bez obzira koliko SDA negira i njihov nacionalni identitet. Bosnjacima ova drzava, Bosna i Hercegovina, jeste primaran nacionalni interes, ali samo kao drzava koja ce priznati tri svoja naroda i drzava koju ce priznati sva tri naroda. Dakle ? kad se dvadeset Srba iz Nevesinja i dvadeset Hrvata iz Sirokog Brijega izjasne kao Bosanci, ja odoh da se pridruzim vizionarskom stavu Stranke demokratske akcije.

Poucna je prica o Jugoslaviji. Nju su Srbi toliko voljeli da su je prigrabili i ona je, u njihovu zagrljaju, izdahnula. Srbijanska politicka elita je u jugoslavenstvu vidjela sinteticku kategoriju u kojoj ce se utopiti postojece nacije. Ideja bosanske nacije u novijoj povijesti isprobana je u vrijeme Austrugarske, u nju je ova carevina i kraljevina ulozila golem politicki kapital, da bi se posao pokazao kontraproduktivnim. Drzavna nacija u Bosni i Hercegovini samo je ubrzala procese nacionalnog konstituisanja Srba i Hrvata, umjesto da ih--kako je namjereno--supstituira. Medju muslimanskim zivljem takodjer nije zazivjela, jer tadasnja bosnjacka elita nije odmakla ni pedalj od zastupanja staleskih interesa zemljoposjednika. Jedan od vecih problema te elite bilo je uvodjenje lovostaja, sto Becu nikad nisu zaboravili ni oprostili. A o Bosni -- insalah. O Hercegovini--insalah. Tesko da ce se naci bolja sema od one sa Zavnobiha, ne zbog toga sto su partizani bili natprosjecno pametni, nego stoga sto su to bili politicari koji su vrijeme provodili na terenu, na frontu, s borcima, s narodom. Pa su stvari vidjeli uzivo, a ne kroz retorte placenih teoreticara.

Bosnjaci danas imaju politicku elitu koja, kao i druge dvije, zeli da se bavi velikim, istorijskim stvarima. Recimo -- formiranjem novih nacija. Istovremeno, ne uspijeva joj da nafata dva Srbina za Gradsko vijece. Svake godine nas obesele novim otpustanjima radnika, svake godine ljudi bjeze u penziju prije nego sto treba, iako je penzija siromaska. Tako je broj penzionera nadmasio broj zaposlenih. I dalje raste. Brod tone... na jarbolima stojimo mi.

Hamza BAKSIC
(Iz danasnjeg OSLOBODJENJA)
zlata

Post by zlata »

Ovaj se autor malko zajeb'o.

U Bosni i Hercegovini zive i KRAJISNICI, i mi smo jopet nesto BASKA.
nebi

Post by nebi »

zlata wrote:Ovaj se autor malko zajeb'o.

Sekte se ne broje :D
SimpaticInc

#4 Re: OBAVEZNA POLITICKA NAOBRAZBA: BiH 101

Post by SimpaticInc »

digger wrote:Hamza zna sta govori.

Znamo ko smo

Istovremeno, ne uspijeva joj da nafata dva Srbina za Gradsko vijece. Hamza BAKSIC
Predlazem Amzu za Gradskog...Naravno fali nam jos jedan. :oops: :zzzz:
manijak1

Post by manijak1 »

Poucna je prica o Jugoslaviji. Nju su Srbi toliko voljeli da su je prigrabili i ona je, u njihovu zagrljaju, izdahnula.
:D :D Meni ovo ima neko :D :D preneseno značenje :D :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

manijak1 wrote:
Poucna je prica o Jugoslaviji. Nju su Srbi toliko voljeli da su je prigrabili i ona je, u njihovu zagrljaju, izdahnula.
:D :D Meni ovo ima neko :D :D preneseno značenje :D :D
:lol: Edipe siiineee...

Dobro ti pristaje nick.

Volili mater dok ih je hranila, a kad je jadna stara mati obolila i oslabila, zaklase je da joj skrate muke i jos bi sad da njenu penziju primaju... :D
rajvosa

Post by rajvosa »

E onda ce da se jave ;vratnicani,bistricani,ilidzanci,hrasnicani itd itd i tome nema kraja. Ipak, da se mi zaustavimo na Bosni i Hercegovini, sta mislis...
manijak1

Post by manijak1 »

Brod tone... na jarbolima stojimo mi.
.........i Helgin donji veš :oops:
O.A. Helga je glavni lik iz pjesme grupe Buldožer :D :D Nijemica porijeklom opjevana :D :D tokom ljetovanja u :oops: Umagu :D :D davne '78e :D :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

rajvosa wrote:

E onda ce da se jave ;vratnicani,bistricani,ilidzanci,hrasnicani itd itd i tome nema kraja. Ipak, da se mi zaustavimo na Bosni i Hercegovini, sta mislis...
A sta cemo sa Sandzaklijama majku mu ?!

Vise je njih u Sarajevu nego vratnicana, bistricana, ilidzanaca i hrasnicana zajedno... :D
Fair Life

#10 Re: OBAVEZNA POLITICKA NAOBRAZBA: BiH 101

Post by Fair Life »

digger wrote: Brod tone... na jarbolima stojimo mi.

Hamza BAKSIC
Ne preostaje nam drugo nego arlaukati. Mozda nas ko cuje... SOS
Image

Kad se dugo plovi po neveri na otvorenom, bez kompasa... sa ludim kapetanom i jos ludjom posadom, normalno je bilo ocekivati da se zaluta ili razbije.

Sad nam ne pomaze ni GPS Navigator.

Image
bosanski mrki

Post by bosanski mrki »

Kud plovi ovaj brod
Kud ljude odnosi
I da li itko zna
Što more sprema

Kud vodi ovaj put
kojim smo krenuli
Od svega samo znam
Povratka nema...

Jah, a sta ces...

...sto jedan Andricev lik rece:"Ja plaha vremena za pogana insana!"
Maminjo

Post by Maminjo »

Administratore!
Iako je citat iz nekih novina ovdje ima posla za tebe. Znaš, u novinama izlaze svi oni termini koje ti spominješ u svome upozorenju. A ka neko TJERA Muslimane u Bošnjake, Bošnjake u muslimane, te Bosance u jedne i druge onda je to najblaže rečeno diskriminacija - naturanje pa makar bilo podržano od Pozderca i Bijedića.
Inače, krene li citiranje medija bit će svašta!
Fair Life

Post by Fair Life »

Maminjo wrote:Administratore!
Iako je citat iz nekih novina ovdje ima posla za tebe. Znaš, u novinama izlaze svi oni termini koje ti spominješ u svome upozorenju. A ka neko TJERA Muslimane u Bošnjake, Bošnjake u muslimane, te Bosance u jedne i druge onda je to najblaže rečeno diskriminacija - naturanje pa makar bilo podržano od Pozderca i Bijedića.
Inače, krene li citiranje medija bit će svašta!
Pisati o diskriminaciji nije diskriminacija !!

Oruzje mnogo strasnije od klevete je... ISTINA.
Post Reply