Obavezna oprema
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- hopi
#51 Re: Obavezna oprema
jel se stvarno trebaju imati svjećice za benzinca
to do sada nisam čuo
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#52 Re: Obavezna oprema
U gepeku imam kofer u kojem se nalazi kompletna oprema, inventar prilagodim godisnjem dobu,Dmaster wrote:Zna li neko stha sve spada u obaveznu opremu,koju policija pregleda kad vas zaustavi,pored rezervnih sijalica i prve pomoci?
zemljama i posebnim propisima zemalja u koje ili kroz koje putujem.
Plus, za svaki slucaj deka, cokolade i voda za pice, znam sta znaci provesti 10 sati na autoputu
nakon saobracajne nesrece.
- holowey
#53 Re: Obavezna oprema
isto sam uradio, da mi gepek bude uredniji, sve od obavezne opreme i ostalih sitnica koje zatrebaju u putu stavio u torbu i drzao u gepeku... i obili mi auto i odnijeli svetopcam wrote:U gepeku imam kofer u kojem se nalazi kompletna oprema, inventar prilagodim godisnjem dobu,Dmaster wrote:Zna li neko stha sve spada u obaveznu opremu,koju policija pregleda kad vas zaustavi,pored rezervnih sijalica i prve pomoci?
zemljama i posebnim propisima zemalja u koje ili kroz koje putujem.
Plus, za svaki slucaj deka, cokolade i voda za pice, znam sta znaci provesti 10 sati na autoputu
nakon saobracajne nesrece.
- poznanik
#54 Re: Obavezna oprema
Pod opremom vozila u saobraćaju na cestama BiH, u smislu "Pravilnika o ... uređajima i opremi koju moraju imati vozila", prema Zakonu o osnovama bezbjednosti u saobraćaju, podrazumjevaju se:Dmaster wrote:Zna li neko stha sve spada u obaveznu opremu,koju policija pregleda kad vas zaustavi,pored rezervnih sijalica i prve pomoci?
a) rezervni točak;
b) aparat za gašenje požara;
c) znak za obilježavanje vozila zaustavljenog na kolovozu ceste;
d) oprema za pružanje prve pomoći (kutija prve pomoći);
e) klinasti podmetači;
f) čekić za razbijanje stakla;
g) rezervne sijalice i osigurači;
h) prsluk za vozača sa svjetlosno reflektirajućim osobinama;
i) sigurnosni pojasevi;
j) uže ili poluga za vuču;
k) zimska oprema;
l) znak za označavanje sporih vozila;
m) znak za označavanje dugih vozila;
Pravilnik
- topcam
#55 Re: Obavezna oprema
Kad hoce odnesu, ovako si mozda i bolje prosao, nisu nista "cupali, lomili" pokusajholowey wrote:
isto sam uradio, da mi gepek bude uredniji, sve od obavezne opreme i ostalih sitnica koje zatrebaju u putu stavio u torbu i drzao u gepeku... i obili mi auto i odnijeli svebas im olaksao
na to pozitivno gledati, a kako je za "ne povjerovati" kad ugledas svoje auto obijeno,
i sam znam.
- johntra
#56 Re: Obavezna oprema
Po ovom Pravilniku, 90 posto auta u BiH nema svu opremu...poznanik wrote:Pod opremom vozila u saobraćaju na cestama BiH, u smislu "Pravilnika o ... uređajima i opremi koju moraju imati vozila", prema Zakonu o osnovama bezbjednosti u saobraćaju, podrazumjevaju se:Dmaster wrote:Zna li neko stha sve spada u obaveznu opremu,koju policija pregleda kad vas zaustavi,pored rezervnih sijalica i prve pomoci?
a) rezervni točak;
e) klinasti podmetači;
i) sigurnosni pojasevi;
k) zimska oprema;
Pravilnik
- ElRe
#57 Re: Obavezna oprema
Kako se odredjuje koji naljepnicu brzine staviti na dostavno vozilo B kategorije? Ima ih 80, 90, sa bijelom podlogom, zutom podlogom...
- topcam
#58 Re: Obavezna oprema
Ovdje je sve navedeno, opsti pravilnik: kamioni, autobusi, automobili.johntra wrote:Po ovom Pravilniku, 90 posto auta u BiH nema svu opremu...poznanik wrote:Pod opremom vozila u saobraćaju na cestama BiH, u smislu "Pravilnika o ... uređajima i opremi koju moraju imati vozila", prema Zakonu o osnovama bezbjednosti u saobraćaju, podrazumjevaju se:Dmaster wrote:Zna li neko stha sve spada u obaveznu opremu,koju policija pregleda kad vas zaustavi,pored rezervnih sijalica i prve pomoci?
a) rezervni točak;
e) klinasti podmetači;
i) sigurnosni pojasevi;
k) zimska oprema;
Pravilnik
- topcam
#59 Re:
Samo sto zakon kaze, gumu koju si popravljao sa setom za nuznu popravku nije dozvoljeno krpiti.baustelac wrote:U Njemackoj je obavezan trokut, prva pomoc, rezervni tocak ili odgovarajuci set za nuznu reparaturu i od skora odgovarajuce gume.
Skoro sam gledao na tv-u gdje preporucuju da se izbaci rezervni tocak i nabavi ovaj set za nuznu reparaturu jer se tako stedi na potrosnji goriva. Zaboravio sam koliko tacno, cini mi se 0,2-0,4 l/100 km.
Na kraju ispadne skuplja pita od tepsije.
-
hare_mne
#61 Re: Obavezna oprema
poz za sve, korisna tema.. ja bih samo pitao gdje se ima sve ovo kupiti na jednom mjestu da ne hodam puno(stima da imam rezervni tocak i kljuc za zamjenu gume) ovo oostalo gdje ima se kupiti u Sarajevu?
-
lavic
#63 Re: Obavezna oprema
Unitrade i Sava na Stupu bi trebalo da imaju sve sto ti treba.hare_mne wrote:hoceli neko nesto napisat![]()
![]()
- hopi
#64 Re: Obavezna oprema
pa mislim da možeš u svakoj prodavnici auto dijelova, imaš tu sigruno svjetleći prsluk,sve sijalice, uže za vuču, trokut, možda i prvu pomoć, te osigurače i svjećice (ako je benzin), lance za zime a nije loše još imati motornog ulja, dest. vode, za pranje stakala i šarafciger i kliješta.
- mayab
#65 Re: Obavezna oprema
Interex, Robot, Škafa, OBI, Mercator, Konzum... 
-
530i
#66 Re: Obavezna oprema
...uredno zaobići...mayab wrote:Interex, Robot, Škafa, OBI, Mercator, Konzum...
- Qler
#67 Re: Obavezna oprema
Ja sam u fordu kupio onu torbicu, pravo lijepo upakovano, 50KM. Sve dodje, uze, sijalice, trokut, prsluk, prva pomoc, ma komplet obavezne opreme a dimenzija je cca DxVxŠ 40x10x15
- holowey
#68 Re: Obavezna oprema
ja sam tako svu opremu uredno drzao u torbici dok mi nisu obili auto i sve odnijeli... sada opremu drzim rasutu po gepeku... kad mi opet obiju auto, da se bar namuce dok kradu... da im mozda nesto i promakne....Qler wrote:Ja sam u fordu kupio onu torbicu, pravo lijepo upakovano, 50KM. Sve dodje, uze, sijalice, trokut, prsluk, prva pomoc, ma komplet obavezne opreme a dimenzija je cca DxVxŠ 40x10x15
- burekodsira
#69 Re: Obavezna oprema
nedavno mi poznanik s Kosova prico da je tamo uveliko nepozeljno drzati prvu pomoc u autu jer je skupa pa lopovi obijaju i nose da preprodaju! Cesto se vidjaju i nalijepnice na autima da nemaju opremu sa sobom kako im ovi nebi razbili auto uzalud
- insomnia78
#70 Re: Obavezna oprema
U Francuskoj od 1jula u obaveznu opremu spada alko test.
Ccc
Sent sa mog sokocala using tapatalk
Ccc
- Qler
#71 Re: Obavezna oprema
Sto kaze J.C. iz Top Gear-a, to je najveca glupost, popijes pivu, i uzmes taj tester da vidis jesi li u granicama, i onda moras ici do prodavnice da kupis novi, jer si svoj potrosio, a ne smijes da vozis bez njega.... 
- insomnia78
#72 Re: Obavezna oprema
FakatQler wrote:Sto kaze J.C. iz Top Gear-a, to je najveca glupost, popijes pivu, i uzmes taj tester da vidis jesi li u granicama, i onda moras ici do prodavnice da kupis novi, jer si svoj potrosio, a ne smijes da vozis bez njega....
- insomnia78
#73 Re: Obavezna oprema
Doduše obično ih prodaju u paru
-
preludezalude
#74 Re: Obavezna oprema
Ja koliko znam uze za vucu ni dio obavezne opreme. Zabranjeno je slepati auto. Za to postoje slep sluzbe.
- poznanik
#75 Re: Obavezna oprema
Jeste, uže ili poluga za vuču je sastavni i obavezni dio opreme m/v. Imaš na prethodnoj stranici postavljen link na Pravilnik...preludezalude wrote:Ja koliko znam uze za vucu ni dio obavezne opreme. Zabranjeno je slepati auto. Za to postoje slep sluzbe.