OBAVEZAN TEHNICKI PREGLED

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ninja-san

#1 OBAVEZAN TEHNICKI PREGLED

Post by ninja-san »

U BIH svi znamo da se prilikom registracije vozila ne mora ici na tehnicki, ako pocastis sa 10 km.
To je , izmedju ostalog, rezultat da se na nasim cestama mogu vidjeti auta koja ne bi vizuelno mogla proci tehnicki, a kamo li na aparatima.
Iako policija ima mogucnost da salje na vanredni tehnicki pregled stare trulje, nisam cuo da je neko upucen na vanrednu provjeru.
Skoro sam se vozio i na izlazu iz Sarajeva ide ispred mene kamion natovaren balvanima.
Kamion stoji ukoso a ide pravo (totalno deformirana sasija).
I tako vozim ja i razmisljam da , ne daj boze , popadaju oni balvani po cesti, pa bilo bi udesa i havarije da je to drama.
Malo me tjesi cinjenica da ce se po novom sistemu morati lijepiti stikeri na tehnickom , pa ce auta morati makar prolaziti kroz stanice za tehnicki.
Sto vi mislite o ovome?
LeKo

Post by LeKo »

Slazem se u potpunosti sa konstatacijom, ja sam u januaru registrovao auto i morao sam na tehnički, platio ga 45 KM, sada ne znam jeli fakat obaveza ili je to bila trenutna politika tehnickog pregleda.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Sva nam je drzava na krivoj šasiji tako da se sve slaze i nista ne iskače iz te panorame... :-) :-D
Smithers

Post by Smithers »

Ja sam neki dan moro obnoviti registraciju. Ima dosta "zastupnika" raznoraznih osiguranja (obicno prodavnice auto dijelova i servisi) kojima je dovoljno dati kopiju licne, saobracajnu i pare - sutradan dobijas ovjerenu saobracajnu.

Ja se odlucim na ovu drugu varijantu da sam zavrsim sve. Nakon posjete osiguranju odem na tehnicki pregled. Ispred mene nekakav kamioncic. Dovela ga policija pod pratnjom na vanredni tehnicki (znaci ipak to rade)
Nasli su mu kamaru gresaka.

Kod mene posto je novije auto nije bilo nikakvih problema.
Covjek sto radi tu zali se. Kaze: "Utvrdimo da im je nesto neispravno, oni stanu kukati,prijetiti, zvati veze da ih pustimo - a dio kosta mozda 20-tak maraka. Vjerujte, da me je strah voziti auto kad vidim kakva sve auta dolaze"

Sta je tek s onim koji znaju da im je auto neispravno pa i ne idu na tehnicke preglede vec registraciju obavljaju preko onih "zastupnika" osiguranja.
bmx

Post by bmx »

ja stvarno ne mogu da shvatim ljude koji radije plate nekome da ne idu na tehnicki pregled! meni je fakat bitno da makar jednom godisnje provjerim je li mi auto u stanju da ne ugrozava prvo mene, a onda i ostale ucesnike u saobracaju... ja kad vidim kakav krs ispre sebe u traci, odmah bjezim u drugu, jer sumnjam da mu rade stop-svjetla, kocnice i boga pitaj ste sve jos :D shvatam ja da je ljudi nemaju para generalno, ali nemoj se brate voziti ako ti auto nije u ispravnom stanju...ako nista, mozda ces i nekog pjesaka ni krivog ni duznog pokupiti...ili napraviti belaj nekome ko u muci da pare ulaze u redovno odrzavanje svog autica...

elem, podrzavam poostrenje kriterija na tehnickim pregledima u svakom obliku :D
bmx

Post by bmx »

LeKo wrote:Slazem se u potpunosti sa konstatacijom, ja sam u januaru registrovao auto i morao sam na tehnički, platio ga 45 KM, sada ne znam jeli fakat obaveza ili je to bila trenutna politika tehnickog pregleda.
sto se tice placanja tehnickog, pojedine osiguravajuce kuce imaju ugovore sa mjestima za tehnicki pregled, tako da ne placas ovih 45 KM ako uzmes njihovu policu...recimo, ac quattro ne naplacuje ako uzmes policu uniqua osiguranja...znam da je sarajevo osiguranje imalo neki popust tokom par ljetnih mjeseci gdje god da radis tehnicki, cini mi se...elem, uz malo srece i raspitivanja, tehnicki te dodje dzaba, a puno znaci (bar meni :D )
iceman ze

Post by iceman ze »

ja kad sam placao registraciju.....ono ko fol na rate......i platim ja i cekam, a oni havljaju neku pizzu.....lazanje.....sta je ba sta cekas......pa reko tehnicki......ma daaj...sta ce ti ba to....haj kuci..... :D
Smithers

Post by Smithers »

iceman ze wrote:ja kad sam placao registraciju.....ono ko fol na rate......i platim ja i cekam, a oni havljaju neku pizzu.....lazanje.....sta je ba sta cekas......pa reko tehnicki......ma daaj...sta ce ti ba to....haj kuci..... :D
Meni covjek u Sarajevo Osiguranju kaze da tih 45 KM za tehnicki ranije nisu naplacivali posto imaju svoju ispostavu u toj firmi za tehnicki pa su bili sklopili neki sporazum s njima al da sad moraju naplatiti (haman novi zakon to definiso)
Registracija me izasla 426 KM, cini mi se (uzeo sam i ono dodatno osiguranje putnika - 15 KM) + 10 maraka takse opstini.

Pominje se racunarsko umrezavanje stanica za tehnicki i uvodjenje bar koda za vozila tako da npr ako padnes na tehnickom ne mozes se samo provozati do druge firmice i dobiti potvrdu o tehnickoj ispravnosti bez da išta popraviš
amrica

Post by amrica »

ako ces platiti 400 KM za osiguranje, sto je ok, pa za puteve, pa za vode, ( a ne znas sta je gore, putevi puni rupa, vode zagadjene...) i za ostale dzidze, plus PDV.... mozes platiti i 45 KM bar da budes siguran da ti je auto ispravan.
sulesavic

Post by sulesavic »

Boravak danas na tehnièkom pregledu ne znaèi da ti sutra neki nagli udarac toèkom neæe poremetiti ne¹to na upravljaèkom mehanizmu.

A tog smrdljivog tehnièkog pregleda se sjeæam iz vremena kad je bio 20 KM. Ne znam ¹ta se desilo pa dvostruko poskupi. Inflacija, radikalna promjena pregleda...
zlatan01

Post by zlatan01 »

Nedavno je objavljen podatak o broju poginulih u Svedskoj u toku 2006. Zainteresuje me to i uporedim sa dostupnim podacima u BiH. Ispadne da je prosle godine samo u ZE-DO kantonu poginulo vise ljudi!? Jedan od razloga je i tehnicka (ne)ispravnost voznog parka. Ja sam zivio veci dio zivota u Bosni i ne sjecam se da je neko odgovarao jer je pustio na tehnickom neispravno vozilo koje je kasnije ucestvovalo u saobracajnoj nesreci. Licno nisam imao auto uvjek. Kad sam mogao, vozio sam, kad nisam, pjesak. Medjutim puno naseg svijeta vozi auto nazor, objektivno ne moze finansirati ali ipak vozi. I onda jaran na tehnickom progleda kroz prste a poslije par dana on u kanalu. Kaze nemam pojma sta se desilo auto samo skrenulo.
dr.iver

Post by dr.iver »

Sve je u qurtsu.
Svjedocio sam kad je registrovano fiktivno auto, auta bukvalno nema, ali za 10KM postoji.
Isto tako sam bio prisutan kada je auto sa neispravnim amortizerima proslo tehnicki pregled, bez ikakve stele, i corav bi vidio kako se treslo na test-masini, ali je sve bilo ok,
obicno na tehnickom napisu zadnje kocnice ovako ili onako, zavrsi se za par minuta :-x

A i ceste su sra*** tesko, signalizacija, ma sve.
Tako da
1+1+1+...+n=nesreca, smrt na cesti.
nazalost :-x
ines.c

Post by ines.c »

Po novom zakon o osiguranju,koji je stupio na snagu prije 2 mjeseca,zabranjeno placanje tehnickog pregleda od strane osiguranja.Dakle sva osiguravajuca drustva imaju fiksne cjene.
axell

Post by axell »

sulesavic wrote:Boravak danas na tehničkom pregledu ne znači da ti sutra neki nagli udarac točkom neće poremetiti nešto na upravljačkom mehanizmu.
Upravo to, ako vozilo prode tehnicki to ne znaci da ce uopste docekati ispravan slijedecu godinu. Btw. u Kanadi ne postoji obavezni tehnicki godisnji pregled, tako da to ne znaci apsolutno nista.
ninja-san

Post by ninja-san »

Budimo realni, dobar dio ovisi i od samosvijesti vozaca.
Svi mi, koji vozimo svoje aute vise od pola godine znamo svoja auta , stanje ispravnosti i opce stanje auta sto bi narod rekao " u dvije decimale".
Vitalni dijelovi svoju neispravnost najavljuju lupkanjem, skripanjem mjesecima tako da auto sam vristi kada nesto nije u redu (rijetki su kvarovi koji se desavaju odjednom i iz nevidjenog).
Slazem se da tehnicki nije neka garancija ispravnosti ali cudim se ljudima u BIH: Nisam jednom sjeo sa kolegom u auto i on mi prica kako mu nesto kocnice na prednjim tockovima "ne hvataju" istovremeno , ili mu kineticki u krivini lupa kao bubnjar Iron Maidena , ali on vozi jer zivi od 500 km mjesecno, a do plate jos 20 dana .....

I onda , na auto putu, dovoljno je da pukne guma, auto izmjeni smjer i desi se udes sa 3-4 poginulih (bio nedavno bas takav slucaj na auto-put Sarajevo-Zenica / put smrti).

Ja oduvijek tvrdim da je savjestan vozac sam sebi prevencija.
axell

Post by axell »

ninja-san wrote:Budimo realni, dobar dio ovisi i od samosvijesti vozaca.
Svi mi, koji vozimo svoje aute vise od pola godine znamo svoja auta , stanje ispravnosti i opce stanje auta sto bi narod rekao " u dvije decimale".

Ja oduvijek tvrdim da je savjestan vozac sam sebi prevencija.
DOsad najbolje sto je neko rekao.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Ja nedavno skinuo katalizator, poceo me pravo handriti! Fakat nemam 4-5 stoja za novi, jbga!
Koliko mogu nagrabusiti a tehnickom, je li provjeravaju izduvne plinove i sl?
sulesavic

Post by sulesavic »

Ne mo¾e¹ nagrabusiti, ¹tavi¹e - mo¾e¹ hajrovati, postojanje katalizatora se dodatno plaæa.
burekodsira

Post by burekodsira »

axell wrote:
sulesavic wrote:Boravak danas na tehničkom pregledu ne znači da ti sutra neki nagli udarac točkom neće poremetiti nešto na upravljačkom mehanizmu.
Upravo to, ako vozilo prode tehnicki to ne znaci da ce uopste docekati ispravan slijedecu godinu. Btw. u Kanadi ne postoji obavezni tehnicki godisnji pregled, tako da to ne znaci apsolutno nista.
kako mozete tako razmisljati... u ostalom ne radi se tehnicki samo zbog vas nego i zbog drugih sudionika u saobracaju poput pjesaka, biciklista i sl

tehnickim pregledom se ustanovi da bar jednom godisnje auto mora biti ispravno sto je opet bolje nego po vasem "nikad"
axell

Post by axell »

Nisam ja rekao da ne treba raditi tehnicki, nego da cinjenje istoga ne znaci da ce auto biti ispravno godinu dana. Koliko ljudi poslije neke manje saobracajke ode da uradi tehnicki pregled? Mozda 1%, a mozda ni toliko.
Post Reply