Obaveza zekata za novac koji je u banci?
- zeina
#1 Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Ukoliko recimo držimo novac na banci, pri čemu banka posluje tako što ulaže taj novac u neke poslovne projekte, da li to znači da novac ne 'leži' nego se koristi za društveno dobro i da li takav novac podliježe plačanju zekata?
Da li je bitnije to što mi taj novac u svakom trenutku posjedujemo, ili je bitnije što se taj novac koristi za društveno dobro ukoliko banka posluje na način da novac ulaže u razne poslovne projekte a na taj način doprinosi razvoju društvene zajednice?
Da li je bitnije to što mi taj novac u svakom trenutku posjedujemo, ili je bitnije što se taj novac koristi za društveno dobro ukoliko banka posluje na način da novac ulaže u razne poslovne projekte a na taj način doprinosi razvoju društvene zajednice?
-
kerima1
#2 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Izvini ali sugav pokusaj da se izbjegne odvajati od novca mali dio za siromahe.
-
Sehro
#3 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
kerima1 wrote:Izvini ali sugav pokusaj da se izbjegne odvajati od novca mali dio za siromahe.
- zeina
#4 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Nije uopste u pitanju izbjegavanje placanja, nego pitanje propisa odnosno stava uleme jer u ovom slucaju su validna oba argumenta za placanje ili neplacanje zekata, u jednu ruku to je novac kojim mi raspolazemo i koji je nas u svakom trenutku u toku jedne godine sto je i uslov za placanje zekata, a s druge strane tim novcem se neko ipak koristi dakle nije skriven negdje u sefu ili pod dusekom sto je opet usov da se zekat ne placa, pa me zanima koji je od ta dva argumenta jaci.kerima1 wrote:Izvini ali sugav pokusaj da se izbjegne odvajati od novca mali dio za siromahe.
-
kerima1
#5 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Koriste se bogatuni i to automatski znaci da ti nije spala obaveza oko zekata.zeina wrote:Nije uopste u pitanju izbjegavanje placanja, nego pitanje propisa odnosno stava uleme jer u ovom slucaju su validna oba argumenta za placanje ili neplacanje zekata, u jednu ruku to je novac kojim mi raspolazemo i koji je nas u svakom trenutku u toku jedne godine sto je i uslov za placanje zekata, a s druge strane tim novcem se neko ipak koristi dakle nije skriven negdje u sefu ili pod dusekom sto je opet usov da se zekat ne placa, pa me zanima koji je od ta dva argumenta jaci.kerima1 wrote:Izvini ali sugav pokusaj da se izbjegne odvajati od novca mali dio za siromahe.
A zar se to slusa ulema,a ne vjerski propis koji vrijedi za svagda?
- zeina
#6 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
A sta je ulema nego tumac vjerskih propisa u slucajevima kada nesto nije jasno ili kad se mora odmjeravati koji od argumenata vezanih za neki vjerski propis jaci? Evo ti mi reci koji je tacno vjerski propis u ovom slucaju jer na osnovu onog sto ja znam nisam u stanju jasno razluciti sta je vjerska duznost a sta nije u pomenutom slucajukerima1 wrote: Koriste se bogatuni i to automatski znaci da ti nije spala obaveza oko zekata.
-
kerima1
#7 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Sta se tu ima zakljucivati-razluciti nego posjedujes novac,odredjenu svotu na koju se izdvaja dio.zeina wrote:A sta je ulema nego tumac vjerskih propisa u slucajevima kada nesto nije jasno ili kad se mora odmjeravati koji od argumenata vezanih za neki vjerski propis jaci? Evo ti mi reci koji je tacno vjerski propis u ovom slucaju jer na osnovu onog sto ja znam nisam u stanju jasno razluciti sta je vjerska duznost a sta nije u pomenutom slucajukerima1 wrote: Koriste se bogatuni i to automatski znaci da ti nije spala obaveza oko zekata.
- zeina
#8 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
E pa vidis ne daje se zekat na svaki novac, recimo novac koji nekome posudis na koristenje ne podlijeze zekatu, isto tako imovina koju neko koristi i td., zekat se placa samo za onaj novac koji ti imas i od kojeg niko drugi nema nikakve koristi....u slucaju novca koji ti je na banci, ti ga imas u svakom trenutku, ali isto tako i drugi imaju koristi od tog novca, pa je pitanje da li prva cinjenica obavezuje iako druga oslobadja i obrnutokerima1 wrote:Sta se tu ima zakljucivati-razluciti nego posjedujes novac,odredjenu svotu na koju se izdvaja dio.zeina wrote:A sta je ulema nego tumac vjerskih propisa u slucajevima kada nesto nije jasno ili kad se mora odmjeravati koji od argumenata vezanih za neki vjerski propis jaci? Evo ti mi reci koji je tacno vjerski propis u ovom slucaju jer na osnovu onog sto ja znam nisam u stanju jasno razluciti sta je vjerska duznost a sta nije u pomenutom slucajukerima1 wrote: Koriste se bogatuni i to automatski znaci da ti nije spala obaveza oko zekata.
- ExNihilo
#9 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Uzevši u obzir koliko naglašavaš i podcrtavaš da je novac već angažovan za generiranje dobra društvene zajednice, jasno je da se ne tebi baš i ne plaća zekat na isti. Ili barem takav dojam ostavljaš, da ne griješim dušu.
Što se tiče odgovora na pitanje, morala bi pojasniti šta tačno banka radi s tim novcem. O kakvim projektima je riječ...i koja banka?
Što se tiče odgovora na pitanje, morala bi pojasniti šta tačno banka radi s tim novcem. O kakvim projektima je riječ...i koja banka?
- zagortenej
#10 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
veliko pitanje je šta je u stvari zekat. 2 udarna ajeta koje svi koriste da bi opravdali zekat su podvala muslimanima:
takođe, drugi ajet:
ovdje se uopšte ne koristi riječ zekat nego sadaka:"Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovu putu, i putniku namjerniku. Allah je odredio tako! A Allah sve zna i Mudar je." (9:60) Korkut
btw, ovaj ajet koristi IVZ da bi opravdala što uzima zekat za svoje potrebe.Sadake su jedino za fukare i siromahe i one koji rade na njima i one čija srca treba pridobiti, i za zarobljenike i zadužene, i za put Allahov i sina puta,odredbom od Allaha. A Allah je Znalac, Mudri. (9:60) Mlivo
takođe, drugi ajet:
opet nema riječi zekat nego sadaka:Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš, i pomoli se za njih, molitva tvoja će ih, sigurno, smiriti. - A Allah sve čuje i sve zna. (9:103) Korkut
Uzmi iz imetaka njihovih sadaku, čisteći ih i oplemenjujući ih njome, i obavi salat za njih. Uistinu, tvoj salat je smirenje za njih. A Allah je Onaj koji čuje, Znalac. (Mlivo)
- cpu_fan
#11 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Ovo nije sasvim tačno. Novac koji nekome posudiš a imaš saznanja ili garancije da će ti isti biti vračen itekako podliježe obvezi zekata.zeina wrote:E pa vidis ne daje se zekat na svaki novac, recimo novac koji nekome posudis na koristenje ne podlijeze zekatu, isto tako imovina koju neko koristi i td., zekat se placa samo za onaj novac koji ti imas i od kojeg niko drugi nema nikakve koristi....u slucaju novca koji ti je na banci, ti ga imas u svakom trenutku, ali isto tako i drugi imaju koristi od tog novca, pa je pitanje da li prva cinjenica obavezuje iako druga oslobadja i obrnutokerima1 wrote:Sta se tu ima zakljucivati-razluciti nego posjedujes novac,odredjenu svotu na koju se izdvaja dio.zeina wrote:
A sta je ulema nego tumac vjerskih propisa u slucajevima kada nesto nije jasno ili kad se mora odmjeravati koji od argumenata vezanih za neki vjerski propis jaci? Evo ti mi reci koji je tacno vjerski propis u ovom slucaju jer na osnovu onog sto ja znam nisam u stanju jasno razluciti sta je vjerska duznost a sta nije u pomenutom slucaju
- Capajebo
#12 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Ako posjedujes vise novca nego koliko je nisab za tekucu godinu, obavezna si davati zekat.
Tvojom logikom niko na svijetu skoro da ne bi davao zekat.
Tvojom logikom niko na svijetu skoro da ne bi davao zekat.
-
colt
#13 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Imam istu situaciju i platio sam zekat. To je tvoj novac bez obzira što ga neko drugi koristi. Dakle moraš dati zekat, ako je u visini nasaba i ako je "ležala" godinu dana (osim u situaciji ako je ispod vrijednosti nisaba) . .zeina wrote:Ukoliko recimo držimo novac na banci, pri čemu banka posluje tako što ulaže taj novac u neke poslovne projekte, da li to znači da novac ne 'leži' nego se koristi za društveno dobro i da li takav novac podliježe plačanju zekata?
Ima još jedna situacija i kako recimo ovo objašnjavaš. Ti nekom pozajmiš novac i za taj pozajmljeni novac ti moraš platiti zekat (osim u situaciji kad znaš da ti taj novac neće biti vraćen).Ovdje neko drugi koristi tvoj novac za nešto, a ti plaćaš zekat . . . skoro pa sličnost sa bankom . . .
-
colt
#14 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Nije tačnozeina wrote:E pa vidis ne daje se zekat na svaki novac, recimo novac koji nekome posudis na koristenje ne podlijeze zekatu, isto tako imovina koju neko koristi i td., zekat se placa samo za onaj novac koji ti imas i od kojeg niko drugi nema nikakve koristi....u slucaju novca koji ti je na banci, ti ga imas u svakom trenutku, ali isto tako i drugi imaju koristi od tog novca, pa je pitanje da li prva cinjenica obavezuje iako druga oslobadja i obrnutokerima1 wrote:Sta se tu ima zakljucivati-razluciti nego posjedujes novac,odredjenu svotu na koju se izdvaja dio.zeina wrote:
A sta je ulema nego tumac vjerskih propisa u slucajevima kada nesto nije jasno ili kad se mora odmjeravati koji od argumenata vezanih za neki vjerski propis jaci? Evo ti mi reci koji je tacno vjerski propis u ovom slucaju jer na osnovu onog sto ja znam nisam u stanju jasno razluciti sta je vjerska duznost a sta nije u pomenutom slucaju
Ukoliko je pozajmljeni novac dostupan vlasniku, tj. može ga vratiti nazad bez osporavanja dužnika, onda taj dug podliježe obavezi zekata ako s ostalom imovinom ispunjava uvjet nisaba, poput novca na štednji. Ukoliko je dug neizvjestan, ne može se dokazati, a dužnik ga osporava, ili je bankrotirao, pa ga ne može vratiti i sl., onda taj dug ne podliježe obavezi zekata. Ako se ipak vrati nakon nekog vremena, dat će se zekat za jednu godinu, a ne za sve protekle godine, za razliku od prvog slučaja, kada je obaveza dati zekat za sve protekle godine u kojima se nije dao zekat na taj dug.
- spreca
#15 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Evo moj primjer.....imam novac orocen na banci......placam porez na dio koji dobijem za orocena srestva.....ako bih placao zekat dali je to placanje duplog poreza?......dali zekat u drustvu kao nase je primjenjljiv...nismo seriatsko drustvo......gdje su inace te stvari bankarstva drugacije uredjeni
i zaboravio sam sta je nisab
-
colt
#16 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Gdje stanuješ (koja država) . . .spreca wrote:Evo moj primjer.....imam novac orocen na banci......placam porez na dio koji dobijem za orocena srestva.....ako bih placao zekat dali je to placanje duplog poreza?......dali zekat u drustvu kao nase je primjenjljiv...nismo seriatsko drustvo......gdje su inace te stvari bankarstva drugacije uredjeni
Ja ne plaćam nikakav porez na oročeno sredstvo jer je u BiH oslobođeno. Plaćanje zekate je preko onih uplatnica islamske zajednice. Dakle opet nije obračunat porez . . .
- insomnia78
#17 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Ti zekat placas Vladimiru Vladimiroviću
- spreca
#18 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
racun imam u Slo ali tamo ne zivim....u Slo je oporezovana dobitcolt wrote:Gdje stanuješ (koja država) . . .spreca wrote:Evo moj primjer.....imam novac orocen na banci......placam porez na dio koji dobijem za orocena srestva.....ako bih placao zekat dali je to placanje duplog poreza?......dali zekat u drustvu kao nase je primjenjljiv...nismo seriatsko drustvo......gdje su inace te stvari bankarstva drugacije uredjeni
Ja ne plaćam nikakav porez na oročeno sredstvo jer je u BiH oslobođeno. Plaćanje zekate je preko onih uplatnica islamske zajednice. Dakle opet nije obračunat porez . . .
- spreca
#19 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
to moraminsomnia78 wrote:Ti zekat placas Vladimiru Vladimiroviću
- spreca
#20 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Sta je Nisab?
-
kerima1
#21 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Seriatom precizirana koliicna imetka na koju se daje zekat.spreca wrote:Sta je Nisab?
-
m_l
#22 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Vrijednost imovine koja prelazi tvoje licne potrebe tokom godine.spreca wrote:Sta je Nisab?
Na taj iznos se daje odredjeni dio.
Npr. kada je u pitanju novac:

Detaljnije pojasnjenje na sljedecem linku:
http://zekat.ba/index.php?str=kalkulator
- spreca
#23 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
pa de malo preciznije setro draga...koja je to kolicina?kerima1 wrote:Seriatom precizirana koliicna imetka na koju se daje zekat.spreca wrote:Sta je Nisab?
- zagortenej
#24 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Ima jedan bosanski hadis koji glasi: "Dok ima ovaca, biće i vune" 
- spreca
#25 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?
Hvala......ali na osnovu cega je uzeta suma 6280?....i ko to odredjuje.m_l wrote:Vrijednost imovine koja prelazi tvoje licne potrebe tokom godine.spreca wrote:Sta je Nisab?
Na taj iznos se daje odredjeni dio.
Npr. kada je u pitanju novac:
Detaljnije pojasnjenje na sljedecem linku:
http://zekat.ba/index.php?str=kalkulator