Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Rasprave o vjerskim temama.
zeina

#1 Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by zeina »

Ukoliko recimo držimo novac na banci, pri čemu banka posluje tako što ulaže taj novac u neke poslovne projekte, da li to znači da novac ne 'leži' nego se koristi za društveno dobro i da li takav novac podliježe plačanju zekata?

Da li je bitnije to što mi taj novac u svakom trenutku posjedujemo, ili je bitnije što se taj novac koristi za društveno dobro ukoliko banka posluje na način da novac ulaže u razne poslovne projekte a na taj način doprinosi razvoju društvene zajednice?
kerima1

#2 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by kerima1 »

Izvini ali sugav pokusaj da se izbjegne odvajati od novca mali dio za siromahe.
Sehro

#3 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by Sehro »

kerima1 wrote:Izvini ali sugav pokusaj da se izbjegne odvajati od novca mali dio za siromahe.
:thumbup: :bih:
zeina

#4 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by zeina »

kerima1 wrote:Izvini ali sugav pokusaj da se izbjegne odvajati od novca mali dio za siromahe.
Nije uopste u pitanju izbjegavanje placanja, nego pitanje propisa odnosno stava uleme jer u ovom slucaju su validna oba argumenta za placanje ili neplacanje zekata, u jednu ruku to je novac kojim mi raspolazemo i koji je nas u svakom trenutku u toku jedne godine sto je i uslov za placanje zekata, a s druge strane tim novcem se neko ipak koristi dakle nije skriven negdje u sefu ili pod dusekom sto je opet usov da se zekat ne placa, pa me zanima koji je od ta dva argumenta jaci.
kerima1

#5 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by kerima1 »

zeina wrote:
Nije uopste u pitanju izbjegavanje placanja, nego pitanje propisa odnosno stava uleme jer u ovom slucaju su validna oba argumenta za placanje ili neplacanje zekata, u jednu ruku to je novac kojim mi raspolazemo i koji je nas u svakom trenutku u toku jedne godine sto je i uslov za placanje zekata, a s druge strane tim novcem se neko ipak koristi dakle nije skriven negdje u sefu ili pod dusekom sto je opet usov da se zekat ne placa, pa me zanima koji je od ta dva argumenta jaci.
Koriste se bogatuni i to automatski znaci da ti nije spala obaveza oko zekata.
A zar se to slusa ulema,a ne vjerski propis koji vrijedi za svagda?
zeina

#6 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by zeina »

kerima1 wrote: Koriste se bogatuni i to automatski znaci da ti nije spala obaveza oko zekata.
A sta je ulema nego tumac vjerskih propisa u slucajevima kada nesto nije jasno ili kad se mora odmjeravati koji od argumenata vezanih za neki vjerski propis jaci? Evo ti mi reci koji je tacno vjerski propis u ovom slucaju jer na osnovu onog sto ja znam nisam u stanju jasno razluciti sta je vjerska duznost a sta nije u pomenutom slucaju
kerima1

#7 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by kerima1 »

zeina wrote:
kerima1 wrote: Koriste se bogatuni i to automatski znaci da ti nije spala obaveza oko zekata.
A sta je ulema nego tumac vjerskih propisa u slucajevima kada nesto nije jasno ili kad se mora odmjeravati koji od argumenata vezanih za neki vjerski propis jaci? Evo ti mi reci koji je tacno vjerski propis u ovom slucaju jer na osnovu onog sto ja znam nisam u stanju jasno razluciti sta je vjerska duznost a sta nije u pomenutom slucaju
Sta se tu ima zakljucivati-razluciti nego posjedujes novac,odredjenu svotu na koju se izdvaja dio.
zeina

#8 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by zeina »

kerima1 wrote:
zeina wrote:
Sta se tu ima zakljucivati-razluciti nego posjedujes novac,odredjenu svotu na koju se izdvaja dio.
E pa vidis ne daje se zekat na svaki novac, recimo novac koji nekome posudis na koristenje ne podlijeze zekatu, isto tako imovina koju neko koristi i td., zekat se placa samo za onaj novac koji ti imas i od kojeg niko drugi nema nikakve koristi....u slucaju novca koji ti je na banci, ti ga imas u svakom trenutku, ali isto tako i drugi imaju koristi od tog novca, pa je pitanje da li prva cinjenica obavezuje iako druga oslobadja i obrnuto
ExNihilo

#9 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by ExNihilo »

Uzevši u obzir koliko naglašavaš i podcrtavaš da je novac već angažovan za generiranje dobra društvene zajednice, jasno je da se ne tebi baš i ne plaća zekat na isti. Ili barem takav dojam ostavljaš, da ne griješim dušu.

Što se tiče odgovora na pitanje, morala bi pojasniti šta tačno banka radi s tim novcem. O kakvim projektima je riječ...i koja banka? :D
zagortenej

#10 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by zagortenej »

veliko pitanje je šta je u stvari zekat. 2 udarna ajeta koje svi koriste da bi opravdali zekat su podvala muslimanima:
"Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovu putu, i putniku namjerniku. Allah je odredio tako! A Allah sve zna i Mudar je." (9:60) Korkut
ovdje se uopšte ne koristi riječ zekat nego sadaka:
Sadake su jedino za fukare i siromahe i one koji rade na njima i one čija srca treba pridobiti, i za zarobljenike i zadužene, i za put Allahov i sina puta,odredbom od Allaha. A Allah je Znalac, Mudri. (9:60) Mlivo
btw, ovaj ajet koristi IVZ da bi opravdala što uzima zekat za svoje potrebe.

takođe, drugi ajet:
Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš, i pomoli se za njih, molitva tvoja će ih, sigurno, smiriti. - A Allah sve čuje i sve zna. (9:103) Korkut
opet nema riječi zekat nego sadaka:
Uzmi iz imetaka njihovih sadaku, čisteći ih i oplemenjujući ih njome, i obavi salat za njih. Uistinu, tvoj salat je smirenje za njih. A Allah je Onaj koji čuje, Znalac. (Mlivo)
cpu_fan

#11 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by cpu_fan »

zeina wrote:
kerima1 wrote:
zeina wrote:
E pa vidis ne daje se zekat na svaki novac, recimo novac koji nekome posudis na koristenje ne podlijeze zekatu, isto tako imovina koju neko koristi i td., zekat se placa samo za onaj novac koji ti imas i od kojeg niko drugi nema nikakve koristi....u slucaju novca koji ti je na banci, ti ga imas u svakom trenutku, ali isto tako i drugi imaju koristi od tog novca, pa je pitanje da li prva cinjenica obavezuje iako druga oslobadja i obrnuto
Ovo nije sasvim tačno. Novac koji nekome posudiš a imaš saznanja ili garancije da će ti isti biti vračen itekako podliježe obvezi zekata.
Capajebo

#12 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by Capajebo »

Ako posjedujes vise novca nego koliko je nisab za tekucu godinu, obavezna si davati zekat.
Tvojom logikom niko na svijetu skoro da ne bi davao zekat.
colt

#13 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by colt »

zeina wrote:Ukoliko recimo držimo novac na banci, pri čemu banka posluje tako što ulaže taj novac u neke poslovne projekte, da li to znači da novac ne 'leži' nego se koristi za društveno dobro i da li takav novac podliježe plačanju zekata?

Da li je bitnije to što mi taj novac u svakom trenutku posjedujemo, ili je bitnije što se taj novac koristi za društveno dobro ukoliko banka posluje na način da novac ulaže u razne poslovne projekte a na taj način doprinosi razvoju društvene zajednice?
Imam istu situaciju i platio sam zekat. To je tvoj novac bez obzira što ga neko drugi koristi. Dakle moraš dati zekat, ako je u visini nasaba i ako je "ležala" godinu dana (osim u situaciji ako je ispod vrijednosti nisaba) . .
Ima još jedna situacija i kako recimo ovo objašnjavaš. Ti nekom pozajmiš novac i za taj pozajmljeni novac ti moraš platiti zekat (osim u situaciji kad znaš da ti taj novac neće biti vraćen).Ovdje neko drugi koristi tvoj novac za nešto, a ti plaćaš zekat . . . skoro pa sličnost sa bankom . . .
colt

#14 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by colt »

zeina wrote:
kerima1 wrote:
zeina wrote:
Nije tačno
Ukoliko je pozajmljeni novac dostupan vlasniku, tj. može ga vratiti nazad bez osporavanja dužnika, onda taj dug podliježe obavezi zekata ako s ostalom imovinom ispunjava uvjet nisaba, poput novca na štednji. Ukoliko je dug neizvjestan, ne može se dokazati, a dužnik ga osporava, ili je bankrotirao, pa ga ne može vratiti i sl., onda taj dug ne podliježe obavezi zekata. Ako se ipak vrati nakon nekog vremena, dat će se zekat za jednu godinu, a ne za sve protekle godine, za razliku od prvog slučaja, kada je obaveza dati zekat za sve protekle godine u kojima se nije dao zekat na taj dug.
spreca

#15 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by spreca »

Evo moj primjer.....imam novac orocen na banci......placam porez na dio koji dobijem za orocena srestva.....ako bih placao zekat dali je to placanje duplog poreza?......dali zekat u drustvu kao nase je primjenjljiv...nismo seriatsko drustvo......gdje su inace te stvari bankarstva drugacije uredjeni

i zaboravio sam sta je nisab
colt

#16 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by colt »

spreca wrote:Evo moj primjer.....imam novac orocen na banci......placam porez na dio koji dobijem za orocena srestva.....ako bih placao zekat dali je to placanje duplog poreza?......dali zekat u drustvu kao nase je primjenjljiv...nismo seriatsko drustvo......gdje su inace te stvari bankarstva drugacije uredjeni

Gdje stanuješ (koja država) . . .

Ja ne plaćam nikakav porez na oročeno sredstvo jer je u BiH oslobođeno. Plaćanje zekate je preko onih uplatnica islamske zajednice. Dakle opet nije obračunat porez . . .
insomnia78

#17 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by insomnia78 »

Ti zekat placas Vladimiru Vladimiroviću
spreca

#18 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by spreca »

colt wrote:
spreca wrote:Evo moj primjer.....imam novac orocen na banci......placam porez na dio koji dobijem za orocena srestva.....ako bih placao zekat dali je to placanje duplog poreza?......dali zekat u drustvu kao nase je primjenjljiv...nismo seriatsko drustvo......gdje su inace te stvari bankarstva drugacije uredjeni

Gdje stanuješ (koja država) . . .

Ja ne plaćam nikakav porez na oročeno sredstvo jer je u BiH oslobođeno. Plaćanje zekate je preko onih uplatnica islamske zajednice. Dakle opet nije obračunat porez . . .
racun imam u Slo ali tamo ne zivim....u Slo je oporezovana dobit
spreca

#19 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by spreca »

insomnia78 wrote:Ti zekat placas Vladimiru Vladimiroviću
to moram :mrgreen: :lol:
spreca

#20 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by spreca »

Sta je Nisab?
kerima1

#21 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by kerima1 »

spreca wrote:Sta je Nisab?
Seriatom precizirana koliicna imetka na koju se daje zekat.
m_l

#22 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by m_l »

Vrijednost imovine koja prelazi tvoje licne potrebe tokom godine.

Na taj iznos se daje odredjeni dio.

Npr. kada je u pitanju novac:

Image

Detaljnije pojasnjenje na sljedecem linku:
http://zekat.ba/index.php?str=kalkulator
spreca

#23 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by spreca »

kerima1 wrote:
Seriatom precizirana koliicna imetka na koju se daje zekat.
pa de malo preciznije setro draga...koja je to kolicina?
zagortenej

#24 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by zagortenej »

Ima jedan bosanski hadis koji glasi: "Dok ima ovaca, biće i vune" :-D
spreca

#25 Re: Obaveza zekata za novac koji je u banci?

Post by spreca »

m_l wrote:
Vrijednost imovine koja prelazi tvoje licne potrebe tokom godine.

Na taj iznos se daje odredjeni dio.

Npr. kada je u pitanju novac:

Image

Detaljnije pojasnjenje na sljedecem linku:
http://zekat.ba/index.php?str=kalkulator
Hvala......ali na osnovu cega je uzeta suma 6280?....i ko to odredjuje.
Post Reply