Mislim da je jos bio "politicki korektan" s obzirom da je odluka o bombardovanju imala u vidu i ratove u BiH i HR.andropus wrote:Napokon da je neko rekao istinu. Tu kmece zbog ono malo NATO bombica, a ovamo prije toga rasturili cijelu europsku regiju sa svojim pasjalukom."Kada čujem usporedbe s Kosovom gdje je tisuće osoba masakrirala njihova vlada, to je usporedba koja nema apsolutno nikakvog smisla", rekao je Obama na konferenciji za novinare po završetku summita o nuklearnoj sigurnosti u Den Haagu, prenosi AFP.
Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
-
jefferson
#1 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
- DoZeN
#2 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Njegova je izjava nebitna,oni ne smiju vojnicki napasti Rusiju, kao ni Sjevernu Koreju,da je Milosevic imao nuklearnu bombu i gas,mogao bi da drzi Kosovo u Srbiji.
-
jefferson
#3 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Ko prica o napadanju Rusije?DoZeN wrote:Njegova je izjava nebitna,oni ne smiju vojnicki napasti Rusiju, kao ni Sjevernu Koreju,da je Milosevic imao nuklearnu bombu i gas,mogao bi da drzi Kosovo u Srbiji.
Boli nekog qrtz u Americi ili zapadnoj Evropi za Rusijom, sve dok ostanu tu oko Ukrajine
Ne znam kome ce bas sankcije nauditi, znam da ce amerikanci i evropljani nastaviti zivjeti zivotom koji su zivjeli, kao i Putin. Za ostatak 135 miliona Rusa bas i nisam siguran, ali eto, mogu reci: zajebali smo amerikance, uzeli smo Krim (inace vrlo bitno podrucje u americkom svakodnevnom zivotu).
- travnik
#4 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Naravno da za Amerikance nema smisla. Na Kosovu mogu raditi što hoće, a na Krimu ne mogu ni zakoračiti. To je ključna razlika. Kao da Obamu ili Putina interesira pravda. Interes i ništa više. Da se ovi na Kosovu nisu Amerikancima uvukli u "cenzura" i omogućili da provedu šta žele na Kosovu, još bi Kosovo bilo u sastavu Srbije.
-
Basvod
#5 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Sve zavisi iz kojeg ugla se gleda.jefferson wrote:Mislim da je jos bio "politicki korektan" s obzirom da je odluka o bombardovanju imala u vidu i ratove u BiH i HR.andropus wrote:Napokon da je neko rekao istinu. Tu kmece zbog ono malo NATO bombica, a ovamo prije toga rasturili cijelu europsku regiju sa svojim pasjalukom."Kada čujem usporedbe s Kosovom gdje je tisuće osoba masakrirala njihova vlada, to je usporedba koja nema apsolutno nikakvog smisla", rekao je Obama na konferenciji za novinare po završetku summita o nuklearnoj sigurnosti u Den Haagu, prenosi AFP.
Sa jedne strane Obama je u pravu, Srbija je ubijala svoje drzavljane Albance a sa druge strane ti Albanci su za cilj imali rasturanje Srbije.
Isto je mogao reci i za BiH. RBiH je ubijala svoje drzavljane Srbe i Hrvate ali isto tako Srbi i Hrvati su imali za cilj rasturanje BiH.
Masakriranje ili odbrana drzave, hmmmm...
-
Objektivni navijac
#6 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Znaci po Obami,Rusija je trebala sacekati da Ukrajina pocne masakrirati Ukrajinske Ruse i onda bi intervencija bila opravdana
Jbg,Rusija je bolji zastitnik ugrozenih Rusa,nego NATO ugrozenih Albanaca,Rusija je izvrsila prevenciju nasilja i rata,sto NATO nije uradio ,kako na Kosovu,tako ni u ostatku Jugoslavije.
- DoZeN
#7 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Obama se kiti sa time sto je NATO napao Srbiju, oni su pobjedili Milosevica iz vazduha, iako kao i obicno Ameri ne kazu istinu.Milosevic je 95 bio "covjek mira" kao i Saddam za vrijeme rata Iraka i Iranajefferson wrote:Ko prica o napadanju Rusije?DoZeN wrote:Njegova je izjava nebitna,oni ne smiju vojnicki napasti Rusiju, kao ni Sjevernu Koreju,da je Milosevic imao nuklearnu bombu i gas,mogao bi da drzi Kosovo u Srbiji.
Boli nekog qrtz u Americi ili zapadnoj Evropi za Rusijom, sve dok ostanu tu oko Ukrajine
- DoZeN
#8 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Veoma cinicno, vise su Srbi ubijali Bosnjake nego Bosnjaci njih u BIHBasvod wrote:
Isto je mogao reci i za BiH. RBiH je ubijala svoje drzavljane Srbe i Hrvate ali isto tako Srbi i Hrvati su imali za cilj rasturanje BiH.
Ako su kaznili Srbiju na Kosovu, sto ne kaznise Bosanske Srbe? da li znas da je Oluja odobrena iz Washingtona? RS ne bi postajala bez USA,isto onako kako je izbrisana bivsa RSK iz Hrvatske.
Moja poenta je:Kaznili ste Srbiju sa oduzimanjem Kosova, i da jesu
Sto niste kaznili Srbe u BIH 95? kada su Dudakovica i HV i doveli do Prijedora i BL?
-
Basvod
#9 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Ajd ponovo procitaj sta sam napisao... al pokusaj sa razumjevanjem.DoZeN wrote:Veoma cinicno, vise su Srbi ubijali Bosnjake nego Bosnjaci njih u BIHBasvod wrote:
Ako su kaznili Srbiju na Kosovu, sto ne kaznise Bosanske Srbe? da li znas da je Oluja odobrena iz Washingtona? RS ne bi postajala bez USA,isto onako kako je izbrisana bivsa RSK iz Hrvatske.
Moja poenta je:Kaznili ste Srbiju sa oduzimanjem Kosova, i da jesu
Sto niste kaznili Srbe u BIH 95? kada su Dudakovica i HV i doveli do Prijedora i BL?
Zanemari Srbe, Hrvate, Albance, Bosnjake i gledaj pravno. Drzava sa jedne strane, odmetnuti elementi sa druge.
- DoZeN
#10 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Razumijem sta govoris, ali ti usporedba ne stojiBasvod wrote:
Ajd ponovo procitaj sta sam napisao... al pokusaj sa razumjevanjem.
Zanemari Srbe, Hrvate, Albance, Bosnjake i gledaj pravno. Drzava sa jedne strane, odmetnuti elementi sa druge.
Srbi i na Kosovu 1999 god i u BIH pogotovo 92/93 su bili vojno jaci,NATO se brani da je kao spasao civile i sprecavao etnicko ciscenje.
- travnik
#11 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Kosovo i Krim su vrlo slični slučajevi. Teško da se mogu naći identična dva slučajeva, ali ovo je veoma slično. U biti, princip je isti. Međutim, onaj tko je za Kosovo vjerojatno će naći desetina razlika u odnosu na Krim, i obratno. Po meni to je metoda ista, samo su ovi na Kosovu malo otegli, pametno sa zapadom k'o fol proveli neke pregovore, dogovoe, sastanke i sl., iako se sve znalo i godinama prije neovisnosti. Urađeno onako perfidno da izgleda sve ok, a dosta upitno. Najvažnija razlika i predmet spora je slijedeća, Kosovo je interes Amerike, a Krim Rusije. Ostalo su sve nijanse.
- agnostic_front
#12 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Bravo za izjavu Obame. Neko je morao spriječiti zločine nad Kosovarima.
- Ali Kemal
#13 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Afganistan je isto tako vrlo bitno podrucje u americkom svakodnevnom zivotu, jel tako?jefferson wrote:Ko prica o napadanju Rusije?DoZeN wrote:Njegova je izjava nebitna,oni ne smiju vojnicki napasti Rusiju, kao ni Sjevernu Koreju,da je Milosevic imao nuklearnu bombu i gas,mogao bi da drzi Kosovo u Srbiji.
Ne znam kome ce bas sankcije nauditi, znam da ce amerikanci i evropljani nastaviti zivjeti zivotom koji su zivjeli, kao i Putin. Za ostatak 135 miliona Rusa bas i nisam siguran, ali eto, mogu reci: zajebali smo amerikance, uzeli smo Krim (inace vrlo bitno podrucje u americkom svakodnevnom zivotu).
Slusam bas intervju sa Karterom kako on kaze kada je SSSR napao Afganistan onda je SAD pocela da naoruzava borce za slobodu (u prevodu Talibane), medjutim ne spominje poslije kako su Amerikanci napali taj isti Afganistan i ratuju sa onim istim koje su naoruzavali. Da li to znaci da bi sada Rusi trebali da naoruzavaju borce za slobodu
-
olllie4
#14 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Upravo tako. I ne može da se poredi.
Rusija nije bombardovala ostatak Ukrajine i nije učinila ništa od ovoga:

- BHCluster
#15 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Sta je bio razlog za ovo? I gdje su bili Rusi da brane "nejach"?olllie4 wrote:Upravo tako. I ne može da se poredi.
-
Basvod
#16 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Opet ti o Srbima. Pusti sad Srbe, nisu oni tema nego jedan od primjera. Dakle, pobunjenici sa jedne strane a država sa druge. Kad smo kod Srba eto u Hrvatskoj su bili vojno slabiji pa je NATO opet dopustio Hrvatskoj da riješi pitanje pobunjenika uz stradanje civila i etničko čišćenje. Možemo pričati i o Ukrajincima i Rusima ili bilo kome drugom ali fokusirajmo se na državu sa jedne strane i odmetnute elemente sa druge.DoZeN wrote:Razumijem sta govoris, ali ti usporedba ne stojiBasvod wrote:
Ajd ponovo procitaj sta sam napisao... al pokusaj sa razumjevanjem.
Srbi i na Kosovu 1999 god i u BIH pogotovo 92/93 su bili vojno jaci,NATO se brani da je kao spasao civile i sprecavao etnicko ciscenje.
Amerika i dio EU se igraju opasnim stvarima, negdje može ovako a negdje onako. Danas je Rusija iskoristila nedosljednost Amerike i dijela EU a sutra će neko drugi, Pandorina kutija je otvorena.
-
Basvod
#17 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Upravo tako. Amer režiser zna osmisliti scenario da se rasplačeš a pijani Rus to odradi nabrzaka pa ti vidi šta ćeš misliti. A sila su i jedni i drugi pa mogu raditi šta požele. Samo ne mislim da je Kosovo interes Amerike, prije će biti da im je bilo dosadno, nisu na medjunarodnoj sceni imali pametnijeg posla pa se malo igrali sa jadnicima po Balkanutravnik wrote:Kosovo i Krim su vrlo slični slučajevi. Teško da se mogu naći identična dva slučajeva, ali ovo je veoma slično. U biti, princip je isti. Međutim, onaj tko je za Kosovo vjerojatno će naći desetina razlika u odnosu na Krim, i obratno. Po meni to je metoda ista, samo su ovi na Kosovu malo otegli, pametno sa zapadom k'o fol proveli neke pregovore, dogovoe, sastanke i sl., iako se sve znalo i godinama prije neovisnosti. Urađeno onako perfidno da izgleda sve ok, a dosta upitno. Najvažnija razlika i predmet spora je slijedeća, Kosovo je interes Amerike, a Krim Rusije. Ostalo su sve nijanse.
-
jefferson
#18 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
I onda Kosovo proglasili 51 drzavom kao sto je to Rusija uradila na Krimu?Basvod wrote:Upravo tako. Amer režiser zna osmisliti scenario da se rasplačeš a pijani Rus to odradi nabrzaka pa ti vidi šta ćeš misliti. A sila su i jedni i drugi pa mogu raditi šta požele. Samo ne mislim da je Kosovo interes Amerike, prije će biti da im je bilo dosadno, nisu na medjunarodnoj sceni imali pametnijeg posla pa se malo igrali sa jadnicima po Balkanutravnik wrote:Kosovo i Krim su vrlo slični slučajevi. Teško da se mogu naći identična dva slučajeva, ali ovo je veoma slično. U biti, princip je isti. Međutim, onaj tko je za Kosovo vjerojatno će naći desetina razlika u odnosu na Krim, i obratno. Po meni to je metoda ista, samo su ovi na Kosovu malo otegli, pametno sa zapadom k'o fol proveli neke pregovore, dogovoe, sastanke i sl., iako se sve znalo i godinama prije neovisnosti. Urađeno onako perfidno da izgleda sve ok, a dosta upitno. Najvažnija razlika i predmet spora je slijedeća, Kosovo je interes Amerike, a Krim Rusije. Ostalo su sve nijanse.
Jbt ovdje na forumu istorija pocinje samo onda kada prve dlake odredjenih forumasa pocnu rasti.
-
Basvod
#19 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Mislis da Kosovo na kraju filma nece uci u sastav Albanije?
-
jefferson
#20 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Mozda hoce, a mozda nece, ko zna.Basvod wrote:Mislis da Kosovo na kraju filma nece uci u sastav Albanije?
Medjutim Krim ne podsjeca na Kosovo, Krim podsjeca na Sudetenland i 1938. Samo sto mnogi ovdje nemaju pojma o cemu ja pricam.
-
Avetinho
#21 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Ovdje ti ne trebaju specijalne naocale da vidis kako mlada putincad kmeci e ne bi li ruska cizma dospjela i do Bosne.
-
Basvod
#22 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Slabo ti ko ovdje pamti '38u...jefferson wrote:Mozda hoce, a mozda nece, ko zna.Basvod wrote:Mislis da Kosovo na kraju filma nece uci u sastav Albanije?
Medjutim Krim ne podsjeca na Kosovo, Krim podsjeca na Sudetenland i 1938. Samo sto mnogi ovdje nemaju pojma o cemu ja pricam.
- AliceInChains
#23 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Pa Sudetenland ni prije 38' nije bio dio sjevernih komsija, tj. Njemacke, ili velike Njemacke, nego Austro-Ugarske. Da je AustroUgraska 38' "vratila" svoj Sudetenland "kuci", onda bi se moglo nekako izvuci paralela.jefferson wrote:Mozda hoce, a mozda nece, ko zna.Basvod wrote:Mislis da Kosovo na kraju filma nece uci u sastav Albanije?
Slabo vam ide Evropska historija tamo u Americi, zar ne?
EDIT:
Osim toga, nisu samo poklopili Sudetenland, nego cijelu Cesku.
- djonko brajs
#24 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
konceptualno ista je ćuna kosovo i krim, samo sto se to obali ne dopada. hipokrizija. s druge strane, poređenje putina sa hilterovom akcijom u sudetlandu je za povrsne budale. onaj fasista john mccain tako voli da prica, ali ljudi koji drze do toga sta on govori u americi su na mentalnom nivou blago retardirane osobe.
-
jefferson
#25 Re: Obama: Usporedba Kosova i Krima nema nikakvog smisla
Nije, ali razlog za napad na Sudetenland je isti kao i na Krim, zastita stanovnistva njemackog porijekla. Slabo se meni cini tebi ide istorija. Onda Rusima ne preostaje nista drugo nego da i Aljasku pokusaju vratiti "kuci."AliceInChains wrote:Pa Sudetenland ni prije 38' nije bio dio sjevernih komsija, tj. Njemacke, ili velike Njemacke, nego Austro-Ugarske. Da je AustroUgraska 38' "vratila" svoj Sudetenland "kuci", onda bi se moglo nekako izvuci paralela.jefferson wrote:Mozda hoce, a mozda nece, ko zna.Basvod wrote:Mislis da Kosovo na kraju filma nece uci u sastav Albanije?
Slabo vam ide Evropska historija tamo u Americi, zar ne?
EDIT:
Osim toga, nisu samo poklopili Sudetenland, nego cijelu Cesku.
Po tom principu onda nema druge nego da i BiH napadne HR i prikljuci dalmaciju u svoju teoritoriju, jerbo je i Dalmacija nekada pripadala kraljevini.
Na kraju, kao sto sam vec pitao na drugoj temi, otkad je SAD aneksirala Kosovo?