Pa da bi dobio "bolje" osiguranje. Rekoh recimo ppo (koji ja imam) gdje ne moras nikoga pitati. Samo odes specijalisti umjesto kroz primary fizišn.jeza u ledja wrote:Hmm, ako bi svako bio pokriven, zasto bi se neko "ukljucivao u javnu opciju"? Mislis, mogao bi opt out i uzeti bolje (i skuplje) privatno osiguranje? Kako bi onda opt out, ako placas takse? I ako bi javna opcija bila konkurentnija, zasto bi neko onda uopste uzimao privatnu? A ako bi vec svako bio pokriven, zasto bi onda placao dodatne troskove i uzimao dodatno privatno osiguranje?ahuseino wrote:Ma ne, ne bi bilo neustavna jer bi, kazem, samo bile dignute taxe, a on bi osnovao public insurance kompaniju i jednostavno bi svako bio pokriven... ovo je utopija ali malo ublazeno bi bilo da recimo ne moras da se prikljucis, ali zbog velikih brojeva, bi bilo konkurentnije ukljuciti se u javnu opciju nego u privatnu. Imati od toga neki rainy fund za neosigurane, ili klinike za neosigurane... "omoguciti" privatnim institucijama da se malo vise bave egzoticnim osiguranjem kao ppo planovi po nekom izboru. Da vidis doktora kad hoces, kojeg hoces itd... (public bi bilo nesto kao HMO). A zamisli da je napravio HMO bolnice/ustanove koje 'servisiraju' po gradu gdje stanujes (kao skolski sistem).
.
(Ne pitam te ovo zato sto imam bolje odgovore.)
Dalje zamisli da se javna opcija koristi kao baseline subsidy. Ako hoces bolje doplatis. Itd