Obama i SAD (2008-2016)
- scooter21ba
#4351 Re: President Barack Hussein Obama!!!
tek sad vidjeh da je obama levat
nisam gledao juce tu inauguraciju (ili kako se vec zove)
nisam gledao juce tu inauguraciju (ili kako se vec zove)
- _veleposlanik
#4352 Re: President Barack Hussein Obama!!!
odlican uzrocno-posljedicni zakljucak, nema sta...NIN wrote:
Kako to da jedan poznavalac svih mogucih zavjera, a narocito onih americkih, ne zna tako nesto?![]()
Kako sad ocekujes da te neko uzme za ozbiljno?
nek ste vi "poznavaoci".......
- _veleposlanik
#4353 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Fair, prvo trebas skontati o cemu govorim pa onda me analizirati...
kao sto rece zonbirile, vama je problem sve sto odstupa od vaseg shvatanja ("cvrstog znanja") koje nazivate teorijom zavjere. ja imam jos uvijek mnogo praznina sto se tice poznavanja uopste svega (mozda vi ne?), trudim se... iskreno, za sposobne koji ne zele da znaju me zaboli. sami cete, ako budete imali srece, dobiti veliki udarac po glavi kad tad...
- _veleposlanik
#4354 Re: President Barack Hussein Obama!!!
cartman wrote: http://www.youtube.com/watch?v=9V-bxx7OyZ0
ovo smo davno govorili na ovoj temi, ali nije bilo relevantno... u stvari nece ni sada, ali svakako vrijedi poslusati pa istraziti...
Last edited by _veleposlanik on 21/01/2009 13:27, edited 1 time in total.
- black
#4355 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Ponekad s'proljeca wrote:Čista nacija, čista vjera...
CIONISTIČKO KASTRIRANJE OBAME
Autor: Željko Milićević
Objavljeno: 16. January 2009. 17:01:32
Željko MILIĆEVIĆ: Barack Hussein Obama, prvi afrički Amerikanac koji je izabran za predsjednika Sjedinjenih Država, morao je oboriti sve rekorde u smislu organizacije, financiranja, komuniciranja i broja glasova da bi došao na tu poziciju. Oči cijelog svijeta su bile mjesecima, sve do nedavno, prikovane na taj doslovno nad-naravni podvig. Eh, taj balon nade cijelog svijeta, kad nam je svima voda došla do grla od fašizma familije Bush, trebalo je namah probušiti da izvjetri. Tko će, nego Cionisti?!
Da nema etiopijskih Židova, koji su upečatljivo druge genetske šifre i time se razlikuju od potomaka Davidovog i drugih židovskih plemena, Judaizam bi bio najčišća vjera na svijetu. I nacija i vjera genetski čiste. Takvu genetsku čistoću Hitler nije mogao niti sanjati, a kamoli ostvariti. Židovima su, što se tiče genetske čistoće, ravna samo plemena koja žive u izoliranim područjima džungli i prašuma Južne Amerike, Afrike, Azije i Oceanije. Međutim, niti jedno od tih plemena nema atomsko naoružanje niti takvu ratnu mašinu kao što ju ima Izrael. Zanimljivo?!
Puno ima toga što se može i treba naučiti od mitoloških „vječno proganjanih“ i „izabranih ljudi“.
Kao prvo je to da svaka pojedinačna žrtva bude uzeta kao cigla u izgradnji zajedničke kuće. U tome im nema premca. Oni su na osnovi povijesnih žrtava, koje su brojčano bile velike u proporciji prema cjelokupnom biološkom tkivu, izgradili etnički čistu državu.
Osim toga, oni su kroz stoljeća izgradili sistem baratanja i manipuliranja drugim ljudima, nacijama i njihovim financijama, a sve samo za boljitak svoje nacije i svojih gena.
Kraljevske kuće Europe su ih uzele za pokorne sluge, dvorske Židove, „Hofjuden“, i od njih napravili prvoklasne špijune u nastojanju da održe svoje imperatorske privilegije i status moći vladanja nad plebsom. Iz tih redova se je izrodilo ono što se danas zove Mossad, špijunska služba, i Shin Beth, zloglasna tajna policija koja ne preza pred ubijanjem niti svojih, ako je to dugoročno uzeto da je u interesu židovstva, odnosno Cionizma. Nemojmo se sad praviti finima - genocidna tvorevina je genocidna tvorevina, bilo u krvi Palestine ili u krvi Bosne.
Cionistička ekspanzija (namjerno upotrebljavam ovu riječ, jer je metaforski jača od riječi „širenje“) se gradi na krvi, tijelima i životima kršćana, hrišćana i muslimana i financira se kroz porezne novce mnogih zemalja, prvenstveno Sjedinjenih Država. Takozvani „naj-jači lobi na svijetu“ - židovski, koji činjenično vlada političkim aparatom Sjedinjenih Država, ustoličen je pomoću Britanskog carstva a financiran, u početku, kroz probijanje embarga na alkohol, za vrijeme Prohibicije u Sjedinjenim Državama, početkom dvadesetog stoljeća.
Obama u Jerusalemu
Pred očima cijelog svijeta Židovi danas čine genocid nad Palestincima.
Vjerovanje u promjene
Zloglasna, i danas jako imućna familija Bronfmann, je bila ta koja je u Montrealu izgradila jedne od najvećih destilerija na svijetu i preko plemena Mohawk krijumčarila alkohol u Sjedinjene Države. Posao je bio tako unosan, da je grad Montreal izgradio most preko rijeke Sv. Lovrenca na područje rezervata Kahnesatake, a odmah pored najveće Bronfmannove destilerije, preko kojeg se je onda alkohol prevozio čamcima na sjever države New York i onda dalje na jug u distribuciju.
Ta familija već decenijama financira kako genocid nad Arapima i Muslimanima, tako i gradnju bolnica u Montrealu i muzeja umjetnosti. Zanimljivo?!
Financiranje židovske ratno-genocidne mašinerije je familija Reichmann obavljala kroz nakup, preprodaju i izgradnju nekretnina, na početku u Kanadi. Njihova firma „Olympia-York“ je bila jedna od najvećih kanadskih poduzetnika u nekretninama. Skrahirala je (barem na izgled) kroz gradnju velikog kompleksa „Canary Wharf“ u Londonu. Naravno, familija Reichmann nije skrahirala, nego su skrahirali kanadski poreznici i investitori. Reichmanni su i danas jedna od najimućnijih familija na svijetu.
Ovdje treba dodati i familije kao što su Greenberg, Levinson, Viner (nekretnine u Otawi) a potom i jednu familiju koja je prije desetak godina došla iz Izraela i pod firmom „Paramount Properties“ pokupovala nekih deset hiljada stanova koje danas iznajmljuje siromašnijem dijelu stanovništva Ottawe - većina njih su muslimani iz Afrike - ja znam, jer sam i ja iznajmljivao dok si nisam našao stan od kojega najam neće ići za ubijanje Palestinaca.
Pred očima cijelog svijeta Židovi danas čine genocid nad Palestincima. To je neupitno.
Oni su to u stanju počiniti jer vladaju političkim aparatom Sjedinjenih Država, birokratskim aparatom Kanade, kao i financijama mnogih zemalja. Međutim, ovdje se radi i o drugim prljavim radnjama.
Barack Hussein Obama, prvi afrički Amerikanac koji je izabran za predsjednika Sjedinjenih Država, morao je oboriti sve rekorde u smislu organizacije, financiranja, komuniciranja i broja glasova da bi došao na tu poziciju. Oči cijelog svijeta su bile mjesecima, sve do nedavno, prikovane na taj doslovno nad-naravni podvig. Eh, taj balon nade cijelog svijeta, kad nam je svima voda došla do grla od fašizma familije Bush, trebalo je namah probušiti da izvjetri. Tko će, nego Cionisti?!
Cionisti, Židovi, ponovo čine genocid nad Palestinicima. Današnji genocid u Gazi je usmjeren na predsjednika Obamu. Njemu se time pokazuje tko je ustvari vladar ne samo ostalog dijela svijeta, nego - pogotovo - Sjedinjenih Država. Tek tako da si predsjednik Obama ne bi umišljao da je on predsjednik i da ima moći. Nije uopće važno koji njegovi savjetnici su Židovi - Rahm Emanuel, David Axelrod, ili bilo koji drugi. Oni danas nisu važni.
Danas je važno bilo opaliti cionističku šamarčinu po obrazu čovjeka koji je imao podršku ljudi sviju vjera i to prije nego je bio u stanju preuzeti stvari u svoje ruke. Vrlo dobro proračunato, vrlo mučki i kukavički učinjeno. Taj šamar su mu opalile ruke s kojih se cijedi krv Palestine. Te su ga ruke kastrirale pred svima nama. Ovo nije dobar predznak.
Treba učiti od „vječnih žrtava“ i „izabranih ljudi“.
-
zonbirile
#4356 Re: President Barack Hussein Obama!!!
babilon wrote:Zasto odmah nalazis mane? Paja Patakzonbirile wrote:babilon wrote:Nadam se da ce predsjednik odrzati jucerasnje obecanje. Da ce Irak prepustiti iracanima, da ce u Afganistanu uspostaviti mir. Kako god okrenem, ne moze biti gori od Busha. Naizgled je iskren, pa cemo vidjeti i koliko vrijedi.
ne znam ni ja ,šta će na ovu složenu situaciju reći Paja Patak.![]()
Pa da i ne ispuni obecanja treba mu kapu skinuti, jer je uspio nesto nezamislivo. Uci ce u historiju kao prvi tamnoputi americki predsjednik. to je, Boga mi, golema stvar.
Ujedinio je americki narod. Dokazao im da su ljudi vrijedni, bez obzira kako se zovu i koje su rase.
možda si se kasno uključila na 176 strani.Još u oktobru,sve sam ih nazvao likovima iz Diznijevih filmova.Eto meni ovaj Miki Maus,sljedeći može biti i Šilja.Da se ne ponavljam,vrati se u oktobar pa vidi.
- jeza u ledja
#4357 Re: President Barack Hussein Obama!!!
'Srpski lobi' u Chicagu je blago receno na uzdrman hapsenjem Roda Blagojevicha.Edin 24,5 wrote:Mislim da ce Obama u sustini nastaviti kontinuitet Bush-eve politike barem kad je rijec o segmentu vanjske politike.
Nama koji ne zivimo u Americi neke Obamine floskule o americkoj ekonomiji, povlacenju americkih vojnika iz Iraka samo da Amerikanci ne bi ginuli (niko se u Americi ne pita kakav se Irak ostavlja za sobom), i slicno, puno ne znace, a nekako po pravilu previse retorike veze za sebe nedostatak konkretnosti.
Obama nije rekao nista konkretno kada su u pitanju neka goruca vanjsko-politicka pitanja, vec je zapravo ponavljao stvari koje smo culi cak i od Busha, kao npr. da nikad nece dvojiti kada je u pitanju sigurnost Izraela, i to ne dovodeci u pitanje nacin na koji sam Izrael percipira tu sigurnost i sta sve mu ona daje za pravo. Priznacemo da je nepravedan odnos prema Palestincima glavni uzrok potistenosti i gnjeva prema Americi u jednom velikom dijelu svijeta kojeg obicno oznacavamo sintagmom "islamski svijet", i to s pravom.
Ni o mnogim drugim pitanjima, Obama se i pored silnih nadahnutih govora nije ocitovao konkretnije i jasnije.
Dakle, kad je u pitanju sam Obama, nemam neka velika ocekivanja, a druga je stvar kakav ce pristup vanjsko-politickim pitanjima zauzeti njegova administracija i koliko ce to utjecaja imati na njegove konacne odluke. Ja licno ne vjerujem da ce biti vecih odstupanja u odnosu na Bush-ev pristup.
Za Bosnu je jako lose sto je njegov najblizi saradnik Rahm Emmanuel. Za Palestince pogotovo.
S druge strane, novi podpredsjednik Biden je bio najveci prijatelj Bosne u Senatu i prvi zagovarao vojnu intervenciju Amerikanaca. Inace Biden je bio jedan od najutjecajnijih kongresmena zadnjih 30 godina, sumnjam da se sad nece nista pitati. Plus tu je jos i Hillary zaduzena za vanjske poslove, koja sigurno nije nas prijatelj (citaj - boli je kurac za nas), ali mozes biti 1000% siguran da nije prijatelj Srba i Srbije, ciji je muz svojevremeno bombardovao u vise navrata. (U pozadini je tu i Richard Holbrooke).
Mislim da ti tvrdnja ne stoji.
Sto se tice ostale vanjske politike, izgleda da se tebi sve svodi na odnos prema Palestini (usput, procitati ovu vijest). Obama je iz pocetka bio protivnik rata u Iraku (jedan od rijetkih) i obecao je brzo povlacenje iz te zemlje, da li ce se to desiti u roku godine ili dvije to je manje bitno. Iracani su potpisali sporazum o tome nakon sto je Obama vec bio izabran. Sto se tice Afganistana, politika se nece promjeniti jer je Afganistan nesporedni krivac za 9/11. Da podsjetim, u Afganistanu je NATO, a ne samo Amerika. Sto se tice Ahmedinedzada, pristup je potpuno drukciji i za to je Obama nebrojeno puta tokom kampanje bio napadan. Od pocetka je govorio da smatra da bi s Irancima direktno pregovarao. Isto vazi i za Kubance, Venecuelance, Sjeverne Koreance. Rekao je da ce zatvoriti Guantanamo (izdace naredbu vjerovatno ove sedmice). Dalje, sto je mozda jos vaznije, dao je jasne naznake da ce se zalagati za smanjenje emisije green-house gasova i generalno za smanjenje uticaja covjeka na globalno zagrijavanje. Samo pogledaj koga je izabrao kao ministra energije (Steven Chu, dobitnika Nobelove nagrade iz fizike, te jednog od predvodnika pokreta naucnika koji su najglasniji u isticanju da fosilna goriva uticu na globalno zagrijavanje). Za direktora NOAA izabrao je Jane Lubchenco, takodje uvazenog naucnika, jednu od predvodnika 'zelenih' zastitara okeana). Takodje tu su jos direktor EPA i jos neki ljudi o kojima sam citao, svi redom najveci protivnici naftne industrije i industrije uglja. Kada pogledas kako je o tome razmisljao Bush i njegovi ljudi, koji su cak poricali da je globalno zagrijavanje u svezi sa fosilnim gorivima, koji su se sprdali sa naukom....ne mozes imati veci zaokret u 'green' politici od ovog. S tim je povezana ocigledno i energetska politika, to ukljucuje subvencije za razvitak alternativnih izvora energije (ne jednog vec nekoliko), sto pak smanjuje ovisnost oa nafti i derivatima, i sto pak opet smanjuje ovisnost o Bliskom Istoku, sto pak smanjuje potrebu za uticajem SAD u tom dijelu svijeta, sto na kraju smanjuje frikciju izmedju islamskog svijeta i SAD. Bush je bio iz porodice naftasa, Chenney je bio direktor Halliburtona, Rebublikanci tredicionalno milione dobijaju od energetskih lobija, ako mislis da ce sada biti isto grdno se varas.
Generalno, sto se tice vanjske politike Obama se zalaze za vecu kooperaciju, a manju izolaciju i 'kaubojstinu' kao sto je to radila prethodna administracija. Inace je to jedna od standardnih razlika izmedju dvije stranke. Kerry i Gore su na tome izgubili izbore - na nedostatku 'toughness'.
Sve to cini drsaticne razlike u vanjskoj politici izmedju stare i nove administracije.
Juce u govoru je Obama izmedju ostalog spomenuo kako Amerikanci (u stvari razvijene zemlje) trebaju biti svjesni koliko svjetskih resursa trose i da se to mora promjeniti. To je jedna po meni netipicna izjava za jednog americkog predsjednika.
Sto se tice Palestine, Amerika nikad nece prestati sa podrskom Izraelu. To ne znaci da ce podrzavati svaki njihov potez. Ko je pratio predsjednicku kampanju sjetice se nekad tamo u septembru je glupa Sarah Palin izjavila nesto tipa 'Amerika ce bez dvoumljenja podrzati bilo koji Izraelov vojni potez' (tako nesto, parafraziram), na sto je bila ismijana i od strane medija i naravno od strane protivnickog tabora. Polovina Amerikanaca nije podrzavala izraelski napad na Gazu, od toga uglavnom glasaci Obame. Dodatno, velikoj vecini Amerikanaca je pun kurac Izraela i Palestine. Jevrejski lobi ima veliku moc, ali i ta moc nije neogranicena. No jos jednom ponavljam, Amerika nikad nece dopustiti da Izrael nestane, dok se god islamski svijet zalaze za unistenje te zemlje imace problem sa Amerikom.
- jeza u ledja
#4358 Re: President Barack Hussein Obama!!!
zonbirile, znas ko ti fali, u ulozi ovih iza kulisa, lovatora, cionista, lobista?zonbirile wrote:
možda si se kasno uključila na 176 strani.Još u oktobru,sve sam ih nazvao likovima iz Diznijevih filmova.Eto meni ovaj Miki Maus,sljedeći može biti i Šilja.Da se ne ponavljam,vrati se u oktobar pa vidi.
Baja Patak

-
zonbirile
#4359 Re: President Barack Hussein Obama!!!
jeza u ledja wrote:zonbirile, znas ko ti fali, u ulozi ovih iza kulisa, lovatora, cionista, lobista?zonbirile wrote:
Baja Patak
hvala na slici,može i Baja,ako je 45.Paja.Nego jesi li vidio Ahmedineđada,dok nije stalo šutio ko riba.Lisac zna o čemu se radi,a kada pogledaš ima i pravo.Na sjeveru Afganistan-Ameri,sa zapada Irak,Turska-Ameri,a sa juga krvlju raspamećeni bit bul čeka samo mig,da ufati za jaja.Scena je već bila pripremljena,dosta su ih nabijedili za nuklearno i centrifuge.Na kraju,se ipak oglasio planeti i vasioni,proglasio Hamasa pobjednikom,doduše nije preciziro,da li je na poene,ili klasični nokaut.
- ahuseino
#4360 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Sta je poenta ovog posta, sta je poruka?... sinopsis situacije u svijetu?zonbirile wrote:edin 24,5
pa da ne bi špekulisao,evo u decembru,za Bušova mandata potpisan je sporazum sa iračkom vladom za ostanak koalicije do 2010g,u Afganistan on lično šalje 30 000 novih vojnika kao znak mira i dobre volje.Buš je nacionalizovo privatnu bulu sa 700 milijardi,Miki obećava 825 milijardi dolara.To je za sada 1525 milijardi$.Odakle lova.Pa normalno od DD firme,3% na cifru je 45,25 milijardi $,plus glavnica,ali zaboravi je ,fazon je alhemijski novac pretvoriti u real vrijednosti.Pa za sada oko milion kuća i kućica,jahti i jahtica i nešto auta.Banke sa imovinom,aktivom,a nenaplativa potraživanja će Miki regulisati.JP Morgan kupio komplet urede širom SAD od B.Sears za 300 miliona,sama upravna zgrada na Menhetnu procjenjena preko milijarde.I tako dalje i tako bliže,važno je da su raja zadovoljna i da njihov izabrani predsjednik šljaka.Evo danas VOA,javlja da je odmah popao po poslu,toliko ga ima.
Malo mi nejasno, jeli ovdje mislish na Bear Sterns zgradu?
Kad kazesh "JP Morgan kupio", jeli mislish Morgan Familija ili banka? Mislim, gledam majority stock holders - i institucione i privatne, i nigdje ne vidim ni jednog Morgana...
Do mene je mora bit'
- ahuseino
#4361 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Sto im dajesh reklamu? ...Soul_Sista wrote:Nadjoh ovaj informativni link za Srpski kongres, nisam ni pocela citati a vec mi se pocelo okretati u stomaku.Joj, ima posebna tema ovdje negdje u forumu politika, po njemu nazvana, ali uglavnom, rijec je o pravom cionistu, koji je u Kongresu bio, meni se cini, sef odbora za bolje razumijevanje americkog i srpskog naroda, tako nesto, a u biti je bio zaduzen da odradjuje funkciju lobista interesa srpske politike posredstvom srpske dijaspore u SAD-u.![]()
http://www.serbianunity.net/news/bulletin/pdf/e263.pdf
Obavezno pogledati str. 6 "Book Review".
Ovim splachinama chetnickim.
Povracha mi se, i kad pomislim da je jedan 'vakav imao pravo rijechi u nuklearnim inspekcijama po bijelom svijetu.
- ahuseino
#4362 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Ova rijech je kljuch.Edin 24,5 wrote: Mislim da ce Obama u sustini nastaviti kontinuitet Bush-eve politike barem kad je rijec o segmentu vanjske politike.
Nama koji ne zivimo u Americi neke Obamine floskule o americkoj ekonomiji, povlacenju americkih vojnika iz Iraka samo da Amerikanci ne bi ginuli (niko se u Americi ne pita kakav se Irak ostavlja za sobom), i slicno, puno ne znace, a nekako po pravilu previse retorike veze za sebe nedostatak konkretnosti.
Obama nije rekao nista konkretno kada su u pitanju neka goruca vanjsko-politicka pitanja, vec je zapravo ponavljao stvari koje smo culi cak i od Busha, kao npr. da nikad nece dvojiti kada je u pitanju sigurnost Izraela, i to ne dovodeci u pitanje nacin na koji sam Izrael percipira tu sigurnost i sta sve mu ona daje za pravo. Priznacemo da je nepravedan odnos prema Palestincima glavni uzrok potistenosti i gnjeva prema Americi u jednom velikom dijelu svijeta kojeg obicno oznacavamo sintagmom "islamski svijet", i to s pravom.
Ni o mnogim drugim pitanjima, Obama se i pored silnih nadahnutih govora nije ocitovao konkretnije i jasnije.
Dakle, kad je u pitanju sam Obama, nemam neka velika ocekivanja, a druga je stvar kakav ce pristup vanjsko-politickim pitanjima zauzeti njegova administracija i koliko ce to utjecaja imati na njegove konacne odluke. Ja licno ne vjerujem da ce biti vecih odstupanja u odnosu na Bush-ev pristup.
Za Bosnu je jako lose sto je njegov najblizi saradnik Rahm Emmanuel. Za Palestince pogotovo.
Sta znachi to "vechih"? U vidu podrske Izraelu che biti manjih ili nikako. To se ne treba puno raspravljati, zna se snaga cionista.
Bilo bi naivno misliti da se u vezi apsolutno SVEGA, politika neche promjeniti, sta god da "veche" znachi.
Samo treba uzeti zdravo za gotovo da je USA "prijatelj" Izraela (sister country), i onda viditi sta che se izuzev toga promjeniti.
... I unutra i vani...
P.S. Moram priznati da me sva ova pompa oko inauguracije pravo iritirala.
- ljubav_aha
#4363 Re: President Barack Hussein Obama!!!
procitaj ponovo sto sam ti napisalastolac-SARAJEVO wrote:Ajd ovako al dobro razmisli prije nego odgovoris.ljubav_aha wrote: bas si uporan,prje svega,NE MORA se koristiti sveta knjiga
Records kept by the Architect of the Capitol suggest only one president in the 216 years since Washington was inaugurated did not take the oath of office with one hand on a Bible. Franklin Pierce, the 14th president, "affirmed"-- but did not "swear" -- his oath with one hand on a law book, instead of a Bible. Some historical records say Pierce did so because of a crisis of faith after his only remaining child, an 11-year-old boy, was killed in a train accident a few weeks before the inauguration.
drugo,u pitanju je tradicija
trece,definicija koju si gore postavio najmanje ima veze sa stavljanjem ruke na svetu knjigu ili deviozom na novcu in God we trust
Jel Obama predsjednik SAD-a( sef drzave)?-JEST.Znaci obavlja drzavnu funkciju.
E sad predsjednik a ne gradjanin Obama polaze zakletvu sa rukom na bibliji.To nije sekularizam jer PREDSJEDNIK se MOLI BOGU i zaklinje sa rukom na BIBLIJI.
Predsjednici drugih drzava (SEKULARNIH) ruku stavljaju na ustav drzave,kao najvisi pravni akt jedne zemlje a ne na neku religijsku knjigu.Aj sad procitaj sve pazljivo,uporedi pa mi odgovori
NE MORA SE KORISTITI BIBLIJA,to je OPCIJA
zelis reci da ako je gospodin na drzavnoj funkciji se ne bi trebao zkleti sa rukom na svetoj knjizi
stola_sarajevo ;"Predsjednici drugih drzava (SEKULARNIH) ruku stavljaju na ustav drzave,kao najvisi pravni akt jedne zemlje a ne na neku religijsku knjigu."
zelis time potvrditi da je stav SAD pogresan,iako i dlaje mislim da svako moze,zlei raditi sto hoce,uvijek postoji dio koristenja privatnog izbora
hajde,dokaz ,crno na bijelo,i ako ga nadjes,moras shvatiti,d au svemu postoje izuzeci,jer u ovom slucaju nisu sve sekularne drzave istog formata,skolpa drzavnog sistema,vec sam ojedna od varijanti
- ahuseino
#4364 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Jel' u Februaru?_veleposlanik wrote:Fair, prvo trebas skontati o cemu govorim pa onda me analizirati...nigdje odgovor na moje pitanje u tvom linku... uostalom, nisam amerikanac i ne trebam znati njihove zastave od XVIII stoljeca pa do danas... i ako me pitaju: "Name a country thats starts with the U" - niposto ne bih rekao "Utopia" ili "U-goslavia"
![]()
kao sto rece zonbirile, vama je problem sve sto odstupa od vaseg shvatanja ("cvrstog znanja") koje nazivate teorijom zavjere. ja imam jos uvijek mnogo praznina sto se tice poznavanja uopste svega (mozda vi ne?), trudim se... iskreno, za sposobne koji ne zele da znaju me zaboli. sami cete, ako budete imali srece, dobiti veliki udarac po glavi kad tad...
A za teorije, samo zadnji dio, mozda nekih 30 - 40 posto onoga sto ti vjerujesh su te teorije, ostalo imash pravo
- ahuseino
#4365 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Prepozno sam ga odma' - ovo je dedo Rothschild nakon sto je prodao pawn shop i otvorio bankujeza u ledja wrote:zonbirile, znas ko ti fali, u ulozi ovih iza kulisa, lovatora, cionista, lobista?zonbirile wrote:
Baja Patak
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#4366 Re: President Barack Hussein Obama!!!
stolac-SARAJEVO wrote:Ajd ovako al dobro razmisli prije nego odgovoris.ljubav_aha wrote:bas si uporan,prje svega,NE MORA se koristiti sveta knjigastolac-SARAJEVO wrote:Ozbiljno pitam.
Da li mi neko moze objasniti zasto koristi bibliju i zasto moli Boga?Nemam nista protiv religije i vjere,svakom njegovo al mi je logicnije da predsjednik SAD-a,kao predsjednik jedne sekularne drzave umjesto biblije ruku stavlja na ustav SAD-a.
Eto,ako neko zna nek objasni.Nek mi kaze zasto?
Secularism is the assertion that governmental practices or institutions should exist separately from religion and/or religious beliefs.
http://en.wikipedia.org/wiki/Secularism
Records kept by the Architect of the Capitol suggest only one president in the 216 years since Washington was inaugurated did not take the oath of office with one hand on a Bible. Franklin Pierce, the 14th president, "affirmed"-- but did not "swear" -- his oath with one hand on a law book, instead of a Bible. Some historical records say Pierce did so because of a crisis of faith after his only remaining child, an 11-year-old boy, was killed in a train accident a few weeks before the inauguration.
drugo,u pitanju je tradicija
trece,definicija koju si gore postavio najmanje ima veze sa stavljanjem ruke na svetu knjigu ili deviozom na novcu in God we trust
Jel Obama predsjednik SAD-a( sef drzave)?-JEST.Znaci obavlja drzavnu funkciju.
E sad predsjednik a ne gradjanin Obama polaze zakletvu sa rukom na bibliji.To nije sekularizam jer PREDSJEDNIK se MOLI BOGU i zaklinje sa rukom na BIBLIJI.
Predsjednici drugih drzava (SEKULARNIH) ruku stavljaju na ustav drzave,kao najvisi pravni akt jedne zemlje a ne na neku religijsku knjigu.
Aj sad procitaj sve pazljivo,uporedi pa mi odgovori
Kao sto ti je @ljubav… rekao(la) nije obavezno da se zaklinje sa rukom na Bibliji I sa tim sto to nije obavezno drzava se odvaja od religije. Da je Obami Mikijev Zabavnik bio sveta knjiga mogao se sa njim zakuniti ali to ne znaci da je drzava Disneyland. @ljubav.. Ti je takodjer rekao(la) da ima presedana u istoriji gdje se predsjednik zakunuo na knjizi zakona a jedan od muslimanskih ministara na Kuranu. Poenta je u tradiciji I u tome da osoba koja se kune u nesto da to ucini iz licnih etickih principa I da taj eticki princip na neki nacin demonstrira. Ruka na Bibliji je samo jedna mogucnost.
Tita mi
- KemooSA
#4367 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Nek je on rekao da je "nasa nacija jos uvijek u ratu sa dalekim mracnim silama".
Sto se mene tice ovo je samo dan kad je "Sjahao Kurta da uzjaše Murta" s tim sto je taj "Murta" za razliku od "Kurta" upakovan u americki san covjeka ciji je otac africki musliman a majka bjeljkinja i koji podsjeca na nekog junaka iz holivudskih filmova na cije govore (iako ih on i ne pise) svrsavaju obicni ljudi...
Mozda ce se za razliku od Bushove vladavine promijeniti nacin za ispunjavanje njihovih vec odavno zacrtanih ciljeva ali ce im namjere ostati iste i zato ne treba uzalud gajiti nekakve iluzije...
Sto se mene tice ovo je samo dan kad je "Sjahao Kurta da uzjaše Murta" s tim sto je taj "Murta" za razliku od "Kurta" upakovan u americki san covjeka ciji je otac africki musliman a majka bjeljkinja i koji podsjeca na nekog junaka iz holivudskih filmova na cije govore (iako ih on i ne pise) svrsavaju obicni ljudi...
Mozda ce se za razliku od Bushove vladavine promijeniti nacin za ispunjavanje njihovih vec odavno zacrtanih ciljeva ali ce im namjere ostati iste i zato ne treba uzalud gajiti nekakve iluzije...
- ahuseino
#4368 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Vazda je kila magle bila jeftina u D.C.-ju.KemooSA wrote:Nek je on rekao da je "nasa nacija jos uvijek u ratu sa dalekim mracnim silama".![]()
Politika je kurva, i svaki politichar kurvar. Neche se on sad' okrenuti i zabiti ga protivnicima do grla da im ochi ispadnu (t.j. rechi ono sto bi mi svi volili da chujemo). Chojek ima finese
- _veleposlanik
#4369 Re: President Barack Hussein Obama!!!
60-70% kredibiliteta koji dolazi od tebe je svakako veliki komplimentahuseino wrote:
Jel' u Februaru?
A za teorije, samo zadnji dio, mozda nekih 30 - 40 posto onoga sto ti vjerujesh su te teorije, ostalo imash pravo
da ne lutam previse od teme, samo da jos dodam: poenta nije "da budem ili ispadam najpametniji na forumu", mnogi su me pogresno shvatili od samog pocetka. oni koji nista od onog sto smo mnogi ovdje govorili ne uzimaju cak ni kao mogucnost, obicno su imali neposten nastup, ali ja se nadam da je stvorena diskusija o ovim pitanjima nekome i posluzila.
zato, Obama nece moj zivot promijeniti ni za ovaj a ni za jos 2 mandata da ih dobije. mislim da ce stvar na duze staze ici samo gore (ako nastavi ovako, sto je skoro pa nemoguce), ili cemo dozivjeti neku vrstu civilizacijskog preobrazaja/preporoda (na bolje a moglo bi i na gore)...
- Soul_Sista
#4370 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Ah ne znam vala, bilo mi dosadnoahuseino wrote:Sto im dajesh reklamu? ...Soul_Sista wrote:Nadjoh ovaj informativni link za Srpski kongres, nisam ni pocela citati a vec mi se pocelo okretati u stomaku.Joj, ima posebna tema ovdje negdje u forumu politika, po njemu nazvana, ali uglavnom, rijec je o pravom cionistu, koji je u Kongresu bio, meni se cini, sef odbora za bolje razumijevanje americkog i srpskog naroda, tako nesto, a u biti je bio zaduzen da odradjuje funkciju lobista interesa srpske politike posredstvom srpske dijaspore u SAD-u.![]()
http://www.serbianunity.net/news/bulletin/pdf/e263.pdf
Obavezno pogledati str. 6 "Book Review".
Ovim splachinama chetnickim.
Povracha mi se, i kad pomislim da je jedan 'vakav imao pravo rijechi u nuklearnim inspekcijama po bijelom svijetu.
Shalu na stranu, kaze Paja Patak danas na tv-u da ce lobistickim organizacijam znatno smanjiti uticaj da se uplicu u donosenje vaznih odluka..to je nesto skroz novo. Jel to dobro? Da li Srpski lobi ima razloga da se sikira za svoj politicki uticaj na brdovitom Balkanu?
- NIN
#4371 Re: President Barack Hussein Obama!!!
_veleposlanik wrote:Fair, prvo trebas skontati o cemu govorim pa onda me analizirati...Fair Life wrote: Krhko je veleposlanicko znanje, krhko...
http://web.telia.com/~u84703503/usa.htmnigdje odgovor na moje pitanje u tvom linku... uostalom, nisam amerikanac i ne trebam znati njihove zastave od XVIII stoljeca pa do danas
Jel'?
Al' zato:
_veleposlanik wrote:...ja sam prestao gledati u tu skoru buducnost kada sam se uvukao u ovu mocvaru zilave istine.
Zamisli, pricam ti ja pricu o nekakvim brojevima, o tome kako postoji jedan jako, jako bitan broj vezan za, recimo, jednu knjigu (ili bilo sta drugo), oko kojeg se sve vrti i cije korelacije sa nekim drugim stvarima daju jasnu sliku da se radi o necemu jako, jako bitnom i, vjerovatno nadprirodnom. Cak ti pokazujem metode kojima se moze doci do takvih zakljucaka i to sve sa svrhom da te uvjerim u vjerodostojnost hipoteze kojom sam opcinjen. I, pazi sad, sve to a da nemam blage veze o algebri!_veleposlanik wrote:...iskreno, za sposobne koji ne zele da znaju me zaboli. sami cete, ako budete imali srece, dobiti veliki udarac po glavi kad tad...
E, tako ti meni izgledas sa svojim americkim urotama i istinama a da nemas blage veze o njenoj historiji. I to ne bilo kakvoj historiji. Pa druze, ne znas ono najosnovnije, ne znas elementarne stvari!
Al' zato znas ono sto drugi ne znaju. Bolje ti je druze moj da se ti uhvatis kakve prave knjige, mozda i stvarno progledas.
-
zonbirile
#4372 Re: President Barack Hussein Obama!!!
ahuseino
pa nakon 180 strana,ipak smo došli na isto samo drugim putevima,u jednom se slažemo-nikakave značajne promjene.Ja sam još dodatno tvrdio da je izbor farsa za raju,show,kao i inaguracija.Primječuješ li da se ne oglašavaju najžešči branitelji lika i djela presjednika.
pa nakon 180 strana,ipak smo došli na isto samo drugim putevima,u jednom se slažemo-nikakave značajne promjene.Ja sam još dodatno tvrdio da je izbor farsa za raju,show,kao i inaguracija.Primječuješ li da se ne oglašavaju najžešči branitelji lika i djela presjednika.
-
walkabout
#4373 Re: President Barack Hussein Obama!!!
sacekajmo 6-12 mjeseci
nadam se da grijeshim
nadam se da grijeshim
-
zonbirile
#4374 Re: President Barack Hussein Obama!!!
walkabout wrote:sacekajmo 6-12 mjeseci![]()
![]()
nadam se da grijeshim
bio si i ostao tajna,evo i tebi jedna-kiša pada,ja ko klada,dođi draga nema veze.
-
Edin 24,5
#4375 Re: President Barack Hussein Obama!!!
jeza u ledja wrote:'Srpski lobi' u Chicagu je blago receno na uzdrman hapsenjem Roda Blagojevicha.Edin 24,5 wrote:Mislim da ce Obama u sustini nastaviti kontinuitet Bush-eve politike barem kad je rijec o segmentu vanjske politike.
S druge strane, novi podpredsjednik Biden je bio najveci prijatelj Bosne u Senatu i prvi zagovarao vojnu intervenciju Amerikanaca. Inace Biden je bio jedan od najutjecajnijih kongresmena zadnjih 30 godina, sumnjam da se sad nece nista pitati. Plus tu je jos i Hillary zaduzena za vanjske poslove, koja sigurno nije nas prijatelj (citaj - boli je kurac za nas), ali mozes biti 1000% siguran da nije prijatelj Srba i Srbije, ciji je muz svojevremeno bombardovao u vise navrata. (U pozadini je tu i Richard Holbrooke).
Mislim da ti tvrdnja ne stoji.
Sto se tice ostale vanjske politike, izgleda da se tebi sve svodi na odnos prema Palestini (usput, procitati ovu vijest). Obama je iz pocetka bio protivnik rata u Iraku (jedan od rijetkih) i obecao je brzo povlacenje iz te zemlje, da li ce se to desiti u roku godine ili dvije to je manje bitno. Iracani su potpisali sporazum o tome nakon sto je Obama vec bio izabran. Sto se tice Afganistana, politika se nece promjeniti jer je Afganistan nesporedni krivac za 9/11. Da podsjetim, u Afganistanu je NATO, a ne samo Amerika. Sto se tice Ahmedinedzada, pristup je potpuno drukciji i za to je Obama nebrojeno puta tokom kampanje bio napadan. Od pocetka je govorio da smatra da bi s Irancima direktno pregovarao. Isto vazi i za Kubance, Venecuelance, Sjeverne Koreance. Rekao je da ce zatvoriti Guantanamo (izdace naredbu vjerovatno ove sedmice). Dalje, sto je mozda jos vaznije, dao je jasne naznake da ce se zalagati za smanjenje emisije green-house gasova i generalno za smanjenje uticaja covjeka na globalno zagrijavanje. Samo pogledaj koga je izabrao kao ministra energije (Steven Chu, dobitnika Nobelove nagrade iz fizike, te jednog od predvodnika pokreta naucnika koji su najglasniji u isticanju da fosilna goriva uticu na globalno zagrijavanje). Za direktora NOAA izabrao je Jane Lubchenco, takodje uvazenog naucnika, jednu od predvodnika 'zelenih' zastitara okeana). Takodje tu su jos direktor EPA i jos neki ljudi o kojima sam citao, svi redom najveci protivnici naftne industrije i industrije uglja. Kada pogledas kako je o tome razmisljao Bush i njegovi ljudi, koji su cak poricali da je globalno zagrijavanje u svezi sa fosilnim gorivima, koji su se sprdali sa naukom....ne mozes imati veci zaokret u 'green' politici od ovog. S tim je povezana ocigledno i energetska politika, to ukljucuje subvencije za razvitak alternativnih izvora energije (ne jednog vec nekoliko), sto pak smanjuje ovisnost oa nafti i derivatima, i sto pak opet smanjuje ovisnost o Bliskom Istoku, sto pak smanjuje potrebu za uticajem SAD u tom dijelu svijeta, sto na kraju smanjuje frikciju izmedju islamskog svijeta i SAD. Bush je bio iz porodice naftasa, Chenney je bio direktor Halliburtona, Rebublikanci tredicionalno milione dobijaju od energetskih lobija, ako mislis da ce sada biti isto grdno se varas.
Generalno, sto se tice vanjske politike Obama se zalaze za vecu kooperaciju, a manju izolaciju i 'kaubojstinu' kao sto je to radila prethodna administracija. Inace je to jedna od standardnih razlika izmedju dvije stranke. Kerry i Gore su na tome izgubili izbore - na nedostatku 'toughness'.
Sve to cini drsaticne razlike u vanjskoj politici izmedju stare i nove administracije.
Juce u govoru je Obama izmedju ostalog spomenuo kako Amerikanci (u stvari razvijene zemlje) trebaju biti svjesni koliko svjetskih resursa trose i da se to mora promjeniti. To je jedna po meni netipicna izjava za jednog americkog predsjednika.
Sto se tice Palestine, Amerika nikad nece prestati sa podrskom Izraelu. To ne znaci da ce podrzavati svaki njihov potez. Ko je pratio predsjednicku kampanju sjetice se nekad tamo u septembru je glupa Sarah Palin izjavila nesto tipa 'Amerika ce bez dvoumljenja podrzati bilo koji Izraelov vojni potez' (tako nesto, parafraziram), na sto je bila ismijana i od strane medija i naravno od strane protivnickog tabora. Polovina Amerikanaca nije podrzavala izraelski napad na Gazu, od toga uglavnom glasaci Obame. Dodatno, velikoj vecini Amerikanaca je pun kurac Izraela i Palestine. Jevrejski lobi ima veliku moc, ali i ta moc nije neogranicena. No jos jednom ponavljam, Amerika nikad nece dopustiti da Izrael nestane, dok se god islamski svijet zalaze za unistenje te zemlje imace problem sa Amerikom.
Kao i na jednoj drugoj temi, sklon-a si da stvari koje su napisane jasno i razgovjetno, izvrces u svrhu da bi udarao-la neku svoju kontru.
Jasno sam napisao da se nas izvan Amerike, americka pitanja, ukljucujuci i rat u Iraku i Afganistanu, ne doticu previse. Palestinu i nepravedan odnos prema Palestincima u svjetlu gotovo bezrezervne podrske Izraelu od strane Amerike, sam spomenuo iz razloga kojeg sam jasno i naveo, a to je da ta ocigledna nepravda proizvodi snazan gnjev prema Americi u jednom velikom dijelu svijeta oznacenog sintagmom islamski svijet, a kojeg cini blizu 2 milijarde ljudi. Sasvim opravdano, pogotovo ako se uzmu u obzir posljednja desavanja u Gazi i drzanje Amerike pogotovo u Vijecu sigurnosti UN-a.
Nadalje, tu su pitanja nepravde koja je nanesena Gruziji, gdje je Rusija prakticki izvrsila aneksiju dijelova njenog teritorija, odnos prema Bosni, gdje ne vidim nikakvu novinu prema pitanju unutrasnje destrukcije BiH koju provodi Milorad Dodik potpomognut izvana, itd.
U najkracem, sva ona pitanja u koja Amerika nije direktnije involvirana, pitanja su u kojima ne vidim da se nesto, da kazem, mijenja, a Irak, Afganistan, hoce li se Obama htjeti druziti s nekim predsjednicima s kojima je Bush bio "na ratnoj nozi" su pitanja koja se ticu same Amerike i doticnih zemalja i ne vidim na koji nacin imaju vaznije reperkusije na one stvarne svjetske probleme koji prijete eskalaciji ili koji vec postoje. Vezano za te goruce probleme, Gruzija, Bosna, Palestina-Izrael, i sl. Amerika ne nudi nista novo.