Obama i SAD (2008-2016)
- sam
#1926 Re: Americki predsjednicki izbori
mozda sam pateticna, ali ovaj govor mi je izazvao suze na oci.... isto kao i govor koji je dao o rasi.... ne pratim dovoljno americku politicku scenu, ali znam jedno: obama je izvrstan govornik (majko, ajnstajn je u svakom smislu u usporedbi sa majmunom koji sada sjedi u white house) i cini se takvim idealistom da je lako razumjeti zasto se toliko puno ljudi priklanja njemu....kad kazem idealista, onda na umu imam onaj zdravi, humani (koliko danasnjih politicara ima na umu ovaj, nekada toliko cjenjeni postulat?) odnos prema zivotu, ljudima i oklini, koji se skoro pa bio zagubio u eri paranoje i straha koju je sirio bush.
obama donosi ray of hope, ne samo za amerikance vec, i kako neko rece, za cijeli svijet koji i dalje gleda na ameriku kao na globalnog vodju.... ne znam kakav je McCain, znam da je iskusan politicar i da mozda cak i nije dovoljno republikanac (u pozitivnom smislu) ali mislim da nece biti glupost ako kazem da ko god od njih dvojice pobjedi, bit ce bolja opcija za ameriku (my soon to be home) nego priprosti, nenacitani, neobrazovani, almost nekulturni, sadasnji predsjednik?
obama donosi ray of hope, ne samo za amerikance vec, i kako neko rece, za cijeli svijet koji i dalje gleda na ameriku kao na globalnog vodju.... ne znam kakav je McCain, znam da je iskusan politicar i da mozda cak i nije dovoljno republikanac (u pozitivnom smislu) ali mislim da nece biti glupost ako kazem da ko god od njih dvojice pobjedi, bit ce bolja opcija za ameriku (my soon to be home) nego priprosti, nenacitani, neobrazovani, almost nekulturni, sadasnji predsjednik?
- hik--meta
#1927 Re: Americki predsjednicki izbori
ne kontam ovo za rusenje zidova??? valjda bi trebalo: walls have been put up, and did not come down in the balkans. trupe su ovdje na balkanu da cuvaju te zidove.jeza u ledja wrote:
PS: Izmedju ostalog obratiti paznju na 13:17.
mada, zna se uvlaciti u dupe, svaka mu cast.
evo i kod nas u sarajevu ga vole zato sto je huso, srbi ga koliko vidim obozavaju samo da im proalbanac mccain nebi dosao na vlast, hrvati ce za svabama, a oni evo ocigledno simpatisu crnju, ali me brinu moji hicks tamo po americi koji ce sve odluciti. vidim da mccain ne zaostaje puno.
-
omar little
#1928 Re: Americki predsjednicki izbori
moze bit' da me "bitisanje" u drukcijoj okolini razmazilo ali stvarno, STVARNO, mi se GADI balkanski primitivizam i rasizam ,koji se ne da iskorijeniti ni nakon boravka u tolerantnijim sredinama, i nazivanja ljudi ogavnim, bezobraznim i nadasve rasisitickim imenima poput "crnjo" FUJ!!!!!!!!!!!
-
callmethebreeeze
#1929 Re: Americki predsjednicki izbori
omeksala si i postala politicki korektna. crnjo je tepanje.omar little wrote:moze bit' da me "bitisanje" u drukcijoj okolini razmazilo ali stvarno, STVARNO, mi se GADI balkanski primitivizam i rasizam ,koji se ne da iskorijeniti ni nakon boravka u tolerantnijim sredinama, i nazivanja ljudi ogavnim, bezobraznim i nadasve rasisitickim imenima poput "crnjo" FUJ!!!!!!!!!!!
- jeza u ledja
#1930 Re: Americki predsjednicki izbori
ahuseino wrote: Interesantno mi je da je izveo napolje 200,000 ljudi u jednoj od 'naj-nacionalistickijih/rasistickijih' drzava Evrope.
Njemacka je daleko od toga, a pogotovo Berlin.
- jeza u ledja
#1931 Re: Americki predsjednicki izbori
Ja evo prije nego sto procitah tvoj post prijavih ovo.omar little wrote:moze bit' da me "bitisanje" u drukcijoj okolini razmazilo ali stvarno, STVARNO, mi se GADI balkanski primitivizam i rasizam ,koji se ne da iskorijeniti ni nakon boravka u tolerantnijim sredinama, i nazivanja ljudi ogavnim, bezobraznim i nadasve rasisitickim imenima poput "crnjo" FUJ!!!!!!!!!!!
-
jefferson
#1932 Re: Americki predsjednicki izbori
Ma danas sam maksuz gledao FOX, ono natjerao se, i nije normalno koliko pokusavaju da umanje znacaj njegovog govora u Berlinu.
Danas slusam republikanskog senatora, covjek samo sto ne zaplace jer je Obama jedini u medijima
Danas slusam republikanskog senatora, covjek samo sto ne zaplace jer je Obama jedini u medijima
- ahuseino
#1933 Re: Americki predsjednicki izbori
Jesil' ti imao priliku prichati sa dijasporikusima koji su doshli via Deutchland.jeza u ledja wrote:ahuseino wrote: Interesantno mi je da je izveo napolje 200,000 ljudi u jednoj od 'naj-nacionalistickijih/rasistickijih' drzava Evrope.![]()
Naravno da ne znachi puno, ali moja lichna statistika je 99.99% zakljuchiva. Oko 5 porodica (ne znaju se medjusobno), svi "uspjeshni" ovdje, kazu nikad se tamo ne bi vrachali zbog navedenog razloga.
Pa se onda sjetim skinheads-a oko Cheske i Poljske granice...
Imam josh lichnih primjera iz Svice i Italije...
Njemacka je #1, pa onda Svica, Italija, Francuska ...
Britanija je najbolja koliko chujem.
Ali donekle imash pravo, Berlin jeste najprogresivniji, given its diverse history.
Naravno ne bih da zvuchim kao "generalista". Samo kazem, ima toga dosta i da tamo zivim siguran sam da bih prije ili kasnije bio na receiving end-u...sve je u statistichkim proporcijama...
- jeza u ledja
#1934 Re: Americki predsjednicki izbori
To je sad vec druga tema....ahuseino wrote:Jesil' ti imao priliku prichati sa dijasporikusima koji su doshli via Deutchland.jeza u ledja wrote:ahuseino wrote: Interesantno mi je da je izveo napolje 200,000 ljudi u jednoj od 'naj-nacionalistickijih/rasistickijih' drzava Evrope.![]()
Naravno da ne znachi puno, ali moja lichna statistika je 99.99% zakljuchiva. Oko 5 porodica (ne znaju se medjusobno), svi "uspjeshni" ovdje, kazu nikad se tamo ne bi vrachali zbog navedenog razloga.
Ali donekle imash pravo, Berlin jeste najprogresivniji, given its diverse history.
Naravno ne bih da zvuchim kao "generalista". Samo kazem, ima toga dosta i da tamo zivim siguran sam da bih prije ili kasnije bio na receiving end-u...sve je u statistichkim proporcijama...
Ali iz mog licnog iskustva Njemci su mnogo tolerantniji od recimo Francuza, Skandinavaca, Svicaraca, mozda zato sto od Njemaca i ne ocekujem puno (given it's history). Skinheadsa ima jako puno u Njemackoj, ali mi to nije bas najbolji pokazatelj prosjecnog stanovnika. Ja to gledam po i izbornim rezultatima i slicno. Njemacka nema svog Le Pena, Bossija, Heidera, Wildersa, Zhirinovskog, kako li se zove onaj sad u Danskoj,...itd.
- ahuseino
#1935 Re: Americki predsjednicki izbori
Al' je imala Hitlera, Goebbelsa, Himmlera... vishe nego dovoljnojeza u ledja wrote:
To je sad vec druga tema....
Ali iz mog licnog iskustva Njemci su mnogo tolerantniji od recimo Francuza, Skandinavaca, Svicaraca, mozda zato sto od Njemaca i ne ocekujem puno (given it's history). Skinheadsa ima jako puno u Njemackoj, ali mi to nije bas najbolji pokazatelj prosjecnog stanovnika. Ja to gledam po i izbornim rezultatima i slicno. Njemacka nema svog Le Pena, Bossija, Heidera, Wildersa, Zhirinovskog, kako li se zove onaj sad u Danskoj,...itd.
- hik--meta
#1936 Re: Americki predsjednicki izbori
haha. otkad to da nase ljude pored silnih balija, cetnika i ustasa da vrijedja neki 'crnjo'.callmethebreeeze wrote:omeksala si i postala politicki korektna. crnjo je tepanje.omar little wrote:moze bit' da me "bitisanje" u drukcijoj okolini razmazilo ali stvarno, STVARNO, mi se GADI balkanski primitivizam i rasizam ,koji se ne da iskorijeniti ni nakon boravka u tolerantnijim sredinama, i nazivanja ljudi ogavnim, bezobraznim i nadasve rasisitickim imenima poput "crnjo" FUJ!!!!!!!!!!!
![]()
![]()
![]()
-
Shoshana
#1937 Re: Americki predsjednicki izbori
Mene vec mjesecima nerviraju price o 'crnom' predsjedniku... Ono bas moras biti nesvjestan svoga rasizma pa da takvo nesto lupis. Obama je bijel isto toliko koliko je crn, zar ne? 
- stulic
#1938 Re: Americki predsjednicki izbori
Mislim da nema potrebe diskutovati da vrh te liste zasluzuje Srbija pa onda Hrvatska pa tek onda ostale zemlje.ahuseino wrote:Jesil' ti imao priliku prichati sa dijasporikusima koji su doshli via Deutchland.jeza u ledja wrote:ahuseino wrote: Interesantno mi je da je izveo napolje 200,000 ljudi u jednoj od 'naj-nacionalistickijih/rasistickijih' drzava Evrope.![]()
Njemacka se moze vise klasifikovati kao ksenofobicna nego kao rasisticka ali to je posljedica velikog broja stranaca koji iz mnogih razloga nisu uspjeli da se integrisu u njemacko drustvo nego uglavnom zive odvojeno.
Nijemcima se to ne dopada jer mnogi smatraju da Njemacka nije useljenicka zemlja poput SAD ili Australije, iako je ona to vec odavno fakticki postala. Oni smatraju da doseljenici trebaju da odbace svoju kulturu i da se integrisu u drustvo tako sto ce prihvatiti nacela anglo-kriscanske kulture, sto je suludo.
Iz iskustva tvrdim da je Italija dosta gora po tom pitanju a da tek ne spominjem Rusiju.
Mislim da vise ulazu nadu u Obamu nego sto vjeruju u Ameriku kao primjer demokratije i slobode. Nije niko glup vise i svaki od tih 200,000 zna da si u pravu sto kazes da to nije nista drugo no ofucana fraza, ovi ljudi kao i cijeli demokratski svijet ulaze nadu u Obamu da ce konacno uvesti promjene u Washingtonu jer je dosadasnja politika predstavljala najvecu prijetnju svjetskom miru i poretku.jeza u ledja wrote:Meni ovoliko ljudi ako nista govori da Evropljani (ili barem Njemci) i dalje vide u Americi potencijalnog globalnog lidera demokracije i slobode u svijetu
Nazalost cak i ako pobjedi na izborima nista se bitnije nece promjeniti.
-
jefferson
#1939 Re: Americki predsjednicki izbori
Stulicu i to ti o americi iz iskustva ha?
- hik--meta
#1940 Re: Americki predsjednicki izbori
dedo se raspada, isjekli ga opet, a "oni " mu dizu rejting. zasto?
July 29 (Bloomberg) -- Republican John McCain gained ground in a poll that found Democrat Barack Obama's trip abroad didn't broaden confidence in his ability to be commander-in-chief of the U.S. military, USA Today said.
The USA Today/Gallup poll conducted July 25-27 showed Illinois Senator Obama with 47 percent to 44 percent for Arizona Senator McCain among registered voters, down from the 6 percentage point lead Obama had in a similar poll last month, the paper said.
Among likely voters, McCain had 49 percent to 45 percent for Obama, a reversal of a 5-point lead Obama had last month. The poll of 1,007 adults had a margin of error of plus or minus 4 percentage points in both cases.
The poll showed added support for the U.S. troop increase in Iraq and a nation evenly divided between withdrawing troops with and without a timetable, USA Today said.
To contact the reporter on this story: Nadine Elsibai in Washington at [email protected]
Last Updated: July 29, 2008 08:57 EDT
- jeza u ledja
#1941 Re: Americki predsjednicki izbori
Taj USA Today/Gallup poll je ujedno i jedini u kojem je McCain ispred Obame jos od 3. maja. U medjuvremenu je bilo cak 40 drugih pollova u kojima je Obama ispred i jedan u kojem su izjednaceni, najveca prednost Obame u bilo kojem pollu je bila 15% i to u ljevicarskom Newsweeku. Inace, zadnji poll u kojem je McCain bio ispred Obame (taj 3. maja) je takodje bio USA Today/Gallup poll. Nakon ovog najnovijeg u kojem je McCain 4% ispred, izaslo je jos 3 nove ankete u kojima je i dalje Obama ispred, i to Rasmussen 2%, Gallup 4% i CNN 7%.
U prosjeku svih pollova Obama je trenutno ispred 3%.
Btw, neki dan je Gallup imao Obamu na 9% ispred (Gallup pravi 3-dnevne ankete i svaki dan izbacuje prosjek), to je za Gallup najveca prednost ikada izmjerena od kad se anketiraju Obama vs. McCain.
Ankete govore samo trenutno stanje, i Kerry i Gore i Dukakis itd. su vodili do sredine/kraja augusta da bi na kraju izgubili. Demoratski kandidati generalno imaju historiju preokretanja anketa u korist Republikanaca otprilike 2 mjeseca pred izbore, tako da tradicija ide u korist McCaina u narednih mjesec dana.
Generalno, ko vodi par mjeseci pred izbore ce pobjediti, ako vodi u prosjeku 5% ili vise. (dakle ne samo u jednoj anketi)
Tek se sad zahuktava, potpredsjednicki kandidati ce biti objavljeni u narednih mjesec dana, onda imamo konvencije (demokratska krajem augusta, republikanska pocetkom septembra), onda imamo 3 velike debate i 1 potpredsjednicku debatu. Tek tada, mozda negdje pocetkom oktobra, ako neko bude vodio u prosjeku 5% ili vise cemo moci predvidjeti pobjednika.
Inace na kladionicama Obama je na 59.7, a McCain na 36.9. Neki dan je isto bila anketa ne 'za koga cete glasati' , vec 'sta mislite ko ce pobjediti' i dvije trecine ispitanika (od oko 1000) misli da ce to biti Obama.
U prosjeku svih pollova Obama je trenutno ispred 3%.
Btw, neki dan je Gallup imao Obamu na 9% ispred (Gallup pravi 3-dnevne ankete i svaki dan izbacuje prosjek), to je za Gallup najveca prednost ikada izmjerena od kad se anketiraju Obama vs. McCain.
Ankete govore samo trenutno stanje, i Kerry i Gore i Dukakis itd. su vodili do sredine/kraja augusta da bi na kraju izgubili. Demoratski kandidati generalno imaju historiju preokretanja anketa u korist Republikanaca otprilike 2 mjeseca pred izbore, tako da tradicija ide u korist McCaina u narednih mjesec dana.
Generalno, ko vodi par mjeseci pred izbore ce pobjediti, ako vodi u prosjeku 5% ili vise. (dakle ne samo u jednoj anketi)
Tek se sad zahuktava, potpredsjednicki kandidati ce biti objavljeni u narednih mjesec dana, onda imamo konvencije (demokratska krajem augusta, republikanska pocetkom septembra), onda imamo 3 velike debate i 1 potpredsjednicku debatu. Tek tada, mozda negdje pocetkom oktobra, ako neko bude vodio u prosjeku 5% ili vise cemo moci predvidjeti pobjednika.
Inace na kladionicama Obama je na 59.7, a McCain na 36.9. Neki dan je isto bila anketa ne 'za koga cete glasati' , vec 'sta mislite ko ce pobjediti' i dvije trecine ispitanika (od oko 1000) misli da ce to biti Obama.
- jeza u ledja
#1942 Re: Americki predsjednicki izbori
Po drzavama, tj. elektorskim glasovima, koji su ono sto se u stvarnosti 'pika' na izborima, kad se saberu sve ankete Obama dobija 322 bobe, a McCain samo 216. Za pobjedu je potrebno 270.
Obama i dalje vodi u Ohiju, Virginiji, Coloradu, New Mexicu, Iowi, Nevadi, Indiani, a na Floridi je bare-bare (ovo su sve 'Bushove' drzave iz 2004, sve 'Kerryjeve' drzave iz 2004-e su za sada Obamine). Ostale drzave su isto kao i 2004-e. (te godine Bush je dobio 286, a Kerry 252 bobe)
Obama i dalje vodi u Ohiju, Virginiji, Coloradu, New Mexicu, Iowi, Nevadi, Indiani, a na Floridi je bare-bare (ovo su sve 'Bushove' drzave iz 2004, sve 'Kerryjeve' drzave iz 2004-e su za sada Obamine). Ostale drzave su isto kao i 2004-e. (te godine Bush je dobio 286, a Kerry 252 bobe)
-
walkabout
#1943 Re: Americki predsjednicki izbori
vidi, vidi, i Radovan se otisnuo u teoreticare zavjere...c,c,c,c...
Crvenkapice, Crvenkapice, zasto su ti tako velike ochi...
-------------------------------------------------
Karadzic alleges deal with US
Selma Milovanovic and Alix Rijckaert
August 1, 2008
Radovan Karadzic has made his first appearance before the UN war crimes tribunal in The Hague.
Clean-shaven and gaunt-looking, the former Bosnian Serb leader did not enter a plea, instead requesting more time to study his war crimes indictment.
He was given 30 days to decide on a plea. A new hearing date was set for 29 August.
Karadzic said he would conduct his own defence throughout his genocide trial before the UN's Yugoslav war crimes court.
"I intend to represent myself ... throughout the trial regardless of what I think of this institution, with all due respect to you," he told judge Alphons Orie.
Karadzic would defend himself, he added, "as I would defend myself against any natural catastrophe."
Karadzic claimed to have made a deal with US negotiator Richard Holbrooke at the end of the 1992-95 Bosnian war that involved his withdrawal from public life.
He told the court of a "commitment" with Holbrooke, who helped fashion the Dayton peace agreement that ended the war.
He said he would withdraw from public life "in return the United States of America would fulfill their commitments". He did not say what these were.
Karadzic insisted Holbrooke was not acting alone but on behalf of US President Bill Clinton. "My commitment was to withdraw ... even from literary life and all sorts of public life."
The former fugitive, who was arrested in Belgrade on July 21, is facing charges of genocide and crimes against humanity.
His Serbian lawyer Svetozar Vujacic said Karadzic would use his legal right to postpone the start of the trial by one month.
While in hiding and posing as a practitioner of alternative medicine, he disguised himself with long hair and a beard. Photos of a clean-shaven Karadzic were taken on Monday while he was in his cell in Belgrade and appeared for the first time yesterday.
The state-owned Serbian television station RTS reported Karadzic had told the country's chief prosecutor before his extradition to the tribunal on Monday that a former US peace negotiator, Richard Holbrooke, promised him he would not be extradited to The Hague if he withdrew from political and public life. A former Bosnian Serb politician confirmed the existence of the alleged deal.
"I attended that meeting with Richard Holbrooke. The deal was reached in June 1996. Holbrooke confirmed it to me personally, waving that piece of paper in front of me," Aleksa Buha told the Serbian newspaper Press.
Mr Buha, a former foreign affairs minister in Karadzic's breakaway state of Republika Srpska, said a deal was also reached a year later with the former US secretary of state, Madeleine Albright.
Florence Hartmann, adviser to the former Yugoslav war crimes prosecutor, Carla Del Ponte, gave the claims some credence.
She said the alleged deal could explain how Karadzic was able to live openly in the republic's capital, Pale, until 1997, ignored by more than 60,000 NATO troops in Bosnia and Herzegovina.
Mr Holbrooke has vehemently denied the claims.
with agencies
Crvenkapice, Crvenkapice, zasto su ti tako velike ochi...
-------------------------------------------------
Karadzic alleges deal with US
Selma Milovanovic and Alix Rijckaert
August 1, 2008
Radovan Karadzic has made his first appearance before the UN war crimes tribunal in The Hague.
Clean-shaven and gaunt-looking, the former Bosnian Serb leader did not enter a plea, instead requesting more time to study his war crimes indictment.
He was given 30 days to decide on a plea. A new hearing date was set for 29 August.
Karadzic said he would conduct his own defence throughout his genocide trial before the UN's Yugoslav war crimes court.
"I intend to represent myself ... throughout the trial regardless of what I think of this institution, with all due respect to you," he told judge Alphons Orie.
Karadzic would defend himself, he added, "as I would defend myself against any natural catastrophe."
Karadzic claimed to have made a deal with US negotiator Richard Holbrooke at the end of the 1992-95 Bosnian war that involved his withdrawal from public life.
He told the court of a "commitment" with Holbrooke, who helped fashion the Dayton peace agreement that ended the war.
He said he would withdraw from public life "in return the United States of America would fulfill their commitments". He did not say what these were.
Karadzic insisted Holbrooke was not acting alone but on behalf of US President Bill Clinton. "My commitment was to withdraw ... even from literary life and all sorts of public life."
The former fugitive, who was arrested in Belgrade on July 21, is facing charges of genocide and crimes against humanity.
His Serbian lawyer Svetozar Vujacic said Karadzic would use his legal right to postpone the start of the trial by one month.
While in hiding and posing as a practitioner of alternative medicine, he disguised himself with long hair and a beard. Photos of a clean-shaven Karadzic were taken on Monday while he was in his cell in Belgrade and appeared for the first time yesterday.
The state-owned Serbian television station RTS reported Karadzic had told the country's chief prosecutor before his extradition to the tribunal on Monday that a former US peace negotiator, Richard Holbrooke, promised him he would not be extradited to The Hague if he withdrew from political and public life. A former Bosnian Serb politician confirmed the existence of the alleged deal.
"I attended that meeting with Richard Holbrooke. The deal was reached in June 1996. Holbrooke confirmed it to me personally, waving that piece of paper in front of me," Aleksa Buha told the Serbian newspaper Press.
Mr Buha, a former foreign affairs minister in Karadzic's breakaway state of Republika Srpska, said a deal was also reached a year later with the former US secretary of state, Madeleine Albright.
Florence Hartmann, adviser to the former Yugoslav war crimes prosecutor, Carla Del Ponte, gave the claims some credence.
She said the alleged deal could explain how Karadzic was able to live openly in the republic's capital, Pale, until 1997, ignored by more than 60,000 NATO troops in Bosnia and Herzegovina.
Mr Holbrooke has vehemently denied the claims.
with agencies
- jeza u ledja
#1944 Re: Americki predsjednicki izbori
Update.jeza u ledja wrote:Po drzavama, tj. elektorskim glasovima, koji su ono sto se u stvarnosti 'pika' na izborima, kad se saberu sve ankete Obama dobija 322 bobe, a McCain samo 216. Za pobjedu je potrebno 270.
Obamina prednost u anketama se smanjila.
Trenutno je izgubio vodjstvo u Virginiji i u Nevadi. Tako da sada ima prednost 304 bobe naspram McCainovih 234.
Na Floridi vise nisu bare-bare, McCain je opet povratio vodjstvo.
Za neke od drzava nemamo nikakve ankete vec sedmicama (npr. Ohio, New Mexico, Indiana), ali evo nekih za koje imamo ankete iz augusta:
Pennsylvania +5% Obama
Michigan +4% Obama
Wisconsin tri ankete +5, +6, i +7% sve Obama
Colorado +4% Obama
Iowa +5% Obama
Virginia dvije ankete na +1% McCain i jedna anketa u kojoj je bare-bare
Florida +6 i +4% McCain
Missouri +6% McCain
Nevada +3% McCain
North Carolina +4% McCain
Bilo bi kriticno da Obama uzme samo Iowu i Colorado od ovih 'Bushevih' drzava, a da sve ostalo ostane isto jer bi tako izgubio 268-270 od McCaina.
Cekamo nove ankete iz Ohia, New Mexica i Indiane, sve tri Busheve drzave i sve u kojima je Obama na zadnjim anketama prije mjesec dana vodio.
- hik--meta
#1945 Re: Americki predsjednicki izbori
daj boze da huso pozivi do novembra... ja vec vidim dzenazu s praznim tabutom uz sve predsjednicke pocasti, a i jednu pozitivnu stvar, tj jedan ekstra jesenji holiday izmedju labor daya i thxgivinga, nesto kao mlk day, samo sto ce biti za svu raju, a ne samo za crnce.
http://cosmos.bcst.yahoo.com/up/player/ ... 3&src=news
-
dallton
#1946 Re: Americki predsjednicki izbori
najvise sto Obama vraca amerikancima je samopouzdanje i vjera u nesto bolje, neki osjecaj moci ne u smislu ustrijeli drugog vec ono povjerenje u sopstvenu fundamentalnu vrijednost i dobrotu... niko nije naivan da misli da ce on moci stvari znacajno da promjeni u kratkom vremenu, jer je problema i previse i u zemlji i u inostranstvu....
a iz mog iskustva u americi mislim da je to amerikancima samopouzdanje najvaznija stvar na svijetu, nekad cak i prije novca i svega ostalog...jos jedna interesantna stvar o amerikancima: ko sto svi znamo ( a neki su i na svojoj kozi osjetili) strasno kompetitivna zemlja, karijera, konstantan rad, individualizam, itd. medjutim kad malo bolje pogledas i steknes neko iskustvo u zivotu tamois da se sve zasniva na zajednici i povjerenju: kao sto je cini mi se Djino Banana - KulturShock rekao "meni kad u americi pukne guma usred noci u pustinji u texasu nadjem pomoc i prije nego sto pitam - a kad mi se to desi u austriji, prvo zovu policiju da provjere ko je ovaj stranac sto po putu luta"
sto je sasvim tacno, sve se zavrsava na povjerenje i poznanstvo, ali ne kao u bosni ono znam ja tebe nego moras opravdati povjerenje i odrzati ga kroz iskusenja...zato su svi toliko odusevljeni s njim, jer je crnac koji im je simbol da se mogu ujediniti i pored svih razlika ( a rasa je u americi ono sto je etnicitet u bosni ili u evropi - nazalost odlucujuci faktor da li ces uspjeti ili propasti u zivotu)
kad je obama postao i zvanicno kandidat demokrata i odrzao govor u minnesoti i stalno ponavljao ko lud "this is our moment" ljudi su poludili skroz poceli da postavljaju po tri zastave na kuce samo da pokazu da se solidarisu u namjeri da se i bukvalno izvuku iz govana....e to je ono sto valja u americi, kakva god da je zemlja
a iz mog iskustva u americi mislim da je to amerikancima samopouzdanje najvaznija stvar na svijetu, nekad cak i prije novca i svega ostalog...jos jedna interesantna stvar o amerikancima: ko sto svi znamo ( a neki su i na svojoj kozi osjetili) strasno kompetitivna zemlja, karijera, konstantan rad, individualizam, itd. medjutim kad malo bolje pogledas i steknes neko iskustvo u zivotu tamois da se sve zasniva na zajednici i povjerenju: kao sto je cini mi se Djino Banana - KulturShock rekao "meni kad u americi pukne guma usred noci u pustinji u texasu nadjem pomoc i prije nego sto pitam - a kad mi se to desi u austriji, prvo zovu policiju da provjere ko je ovaj stranac sto po putu luta"
kad je obama postao i zvanicno kandidat demokrata i odrzao govor u minnesoti i stalno ponavljao ko lud "this is our moment" ljudi su poludili skroz poceli da postavljaju po tri zastave na kuce samo da pokazu da se solidarisu u namjeri da se i bukvalno izvuku iz govana....e to je ono sto valja u americi, kakva god da je zemlja
-
omar little
#1947 Re: Americki predsjednicki izbori
aaajjjj ne opet hiiiikmeeetaaahik--meta wrote:daj boze da huso pozivi do novembra... ja vec vidim dzenazu s praznim tabutom uz sve predsjednicke pocasti, a i jednu pozitivnu stvar, tj jedan ekstra jesenji holiday izmedju labor daya i thxgivinga, nesto kao mlk day, samo sto ce biti za svu raju, a ne samo za crnce.
- hik--meta
#1948 Re: Americki predsjednicki izbori
pa zar nebi bilo dobro imati jos jedan praznik?omar little wrote:aaajjjj ne opet hiiiikmeeetaaahik--meta wrote:daj boze da huso pozivi do novembra... ja vec vidim dzenazu s praznim tabutom uz sve predsjednicke pocasti, a i jednu pozitivnu stvar, tj jedan ekstra jesenji holiday izmedju labor daya i thxgivinga, nesto kao mlk day, samo sto ce biti za svu raju, a ne samo za crnce.
http://cosmos.bcst.yahoo.com/up/player/ ... 3&src=news![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- jeza u ledja
#1949 Re: Americki predsjednicki izbori
Pratimo promjene u anketama....
U Coloradu prvi put McCain je ispred Obame
. U zadnje dvije ankete objavljene prije nekoliko dana McCain vodi +1% i +3% tako da je sad u prosjeku on presao u vodjstvo u CO +0.5%.
Tako da je Obama spao sa nekih 320 boba na 295. Ostale su mu jos 4 'crvene' drzave u kojima jos vodi (OH, IN, IA, NM). Od ovih samo je u Iowi nedavno sprovedena anketa. Cekamo kakvu anketu u Ohiu, opet ce on biti kljucan.
U Coloradu prvi put McCain je ispred Obame
Tako da je Obama spao sa nekih 320 boba na 295. Ostale su mu jos 4 'crvene' drzave u kojima jos vodi (OH, IN, IA, NM). Od ovih samo je u Iowi nedavno sprovedena anketa. Cekamo kakvu anketu u Ohiu, opet ce on biti kljucan.
-
dallton
#1950 Re: Americki predsjednicki izbori
Nemojte nista da vas iznenadi previse, Amerika je previse velika zemlja koja se jako brzo mjenja i niko ne moze predvidjeti misljenja vecine...Obama i ako pobijedi- sto nije sigurno - ne vjerujem da ce pobjediti nekom ubjedljivom vecinom...jos je i glasacki sistem s izbornim koledzima namjerno tako postavljen da mozes komotno izgubiti i pored toga sto si pobjedio u vecem broju drzava, istovremeno dobra i losa stvar u Americi je sto su oni koji su je napravili kakvom jeste od pocetka imali vrlo malo povjerenja u razum Amerikanaca, pa su ucinili sve da vecina nije u mogucnosti da vlada:) Pa glavna izjava Thomasa Jeffersona koja i danas vazi je "Bojim se dana kada ce Amerika dobiti vladu kakvu zasluzuje":) ...tako da se nista ne znajeza u ledja wrote:Pratimo promjene u anketama....
U Coloradu prvi put McCain je ispred Obame. U zadnje dvije ankete objavljene prije nekoliko dana McCain vodi +1% i +3% tako da je sad u prosjeku on presao u vodjstvo u CO +0.5%.