Obama i SAD (2008-2016)
-
FFK as Lucy01
Proces biranja Predsjednika USA je odredjen Ustavom. Ustav zahtijeva da kandidat za Predsjednika mora da ispunjava ove uslove:
- da je nije mladji od 35 godina
- da je rodjeni Amerikanac
- i da u Americi zivi najmanje 14 godina (da, dakle ne zivi negdje vani i pojavi se odjednom u trci za Predsjednika)
Proces izbora Predsjednika
1. Primaries i Caucuses
U ovim izborima, clanovi stranke glasaju za kandidata koji najbolje predstavlja stranku (sa nekim izuzecima).
2. Nacionalna konvencija
Na kraju primaries i caucuses, svaka stranka odrzava nacionalnu konferenciju na kojoj se izabira jedan clan koji ce biti u trci za predsjednika ispred stranke. Izabranik/izabranica na ovim izborima takodje se odlucuje i za podpredsjednika.
3. Generalni (narodni) izbori
Konacno, kada stranke izbace kandidate, oni putuju sirom USA i pokusavaju da osvoje simpatije glasaca. U Novembru glasaci se glasanjem odlucuju za jednog kandidata.
Kada ljudi glasaju za predsjednika, oni ustvari ne glasaju direktno za jednog ili drugog (ili treceg...), nego daju svoj glas grupi ljudi ili tzv. electors. Ovi elctors su dio Electorial College i oni trebaju da glasaju za kandidata za kojeg se njihova drzava odlucila.
4. Electorial College
U Electorial College svaka drzava ima odredjeni broj electors bazirano na ukupnom broju predstavnika koje ta drzava ima u Kongresu. Jedan elector ima jedan glas. (California npr. ima 54 electors-ka glasa, dok Rhode Island ima samo 4). Ukupno ima 538 electors.
U Decembru, odmah poslije generalnih izbora, glasaju electors. 6. Januara, kandidat koji ima vise od pola glasova (270) dobija izbore i postaje elected President of the USA.
- da je nije mladji od 35 godina
- da je rodjeni Amerikanac
- i da u Americi zivi najmanje 14 godina (da, dakle ne zivi negdje vani i pojavi se odjednom u trci za Predsjednika)
Proces izbora Predsjednika
1. Primaries i Caucuses
U ovim izborima, clanovi stranke glasaju za kandidata koji najbolje predstavlja stranku (sa nekim izuzecima).
2. Nacionalna konvencija
Na kraju primaries i caucuses, svaka stranka odrzava nacionalnu konferenciju na kojoj se izabira jedan clan koji ce biti u trci za predsjednika ispred stranke. Izabranik/izabranica na ovim izborima takodje se odlucuje i za podpredsjednika.
3. Generalni (narodni) izbori
Konacno, kada stranke izbace kandidate, oni putuju sirom USA i pokusavaju da osvoje simpatije glasaca. U Novembru glasaci se glasanjem odlucuju za jednog kandidata.
Kada ljudi glasaju za predsjednika, oni ustvari ne glasaju direktno za jednog ili drugog (ili treceg...), nego daju svoj glas grupi ljudi ili tzv. electors. Ovi elctors su dio Electorial College i oni trebaju da glasaju za kandidata za kojeg se njihova drzava odlucila.
4. Electorial College
U Electorial College svaka drzava ima odredjeni broj electors bazirano na ukupnom broju predstavnika koje ta drzava ima u Kongresu. Jedan elector ima jedan glas. (California npr. ima 54 electors-ka glasa, dok Rhode Island ima samo 4). Ukupno ima 538 electors.
U Decembru, odmah poslije generalnih izbora, glasaju electors. 6. Januara, kandidat koji ima vise od pola glasova (270) dobija izbore i postaje elected President of the USA.
- danas
ona ako dobije nominaciju -- sto se bojim da hoce -- republikanci ce dobiti izbore...pitt wrote:nemoj da te seha cuje da kazes "baznia":D:D:D
ma niko ne zna zajebati demokrate kao oni sebe sami. Ova guska da dobije samo ce jos vise napraviti jaz izmedju normalnih ljudi na obje strane. Bush ce biti ponosan.
cak bih i ja prije dala glas mccainu nego njoj...
uzas, uzas, uzas...
Last edited by danas on 09/01/2008 18:20, edited 1 time in total.
-
palermo
a pitanje za tebe, zbog čega si toliko protiv Hillary, sasvim ozbiljno pitam,nisam se nešto udubljivao u kampanju, ja recimo navijam za Hillary zbog Billa, nije neki razlog priznam,al baš bih volio čuti razloge zbog čega si toliko protiv njedanas wrote:ona ako dobije nominaciju -- sto se bojim da hoce -- rebublikanci ce dobiti izbore... cak bih i ja prije dala glas mccainu nego njoj...pitt wrote:nemoj da te seha cuje da kazes "baznia":D:D:D
ma niko ne zna zajebati demokrate kao oni sebe sami. Ova guska da dobije samo ce jos vise napraviti jaz izmedju normalnih ljudi na obje strane. Bush ce biti ponosan.![]()
uzas, uzas, uzas...
- pitt
pored fizicke odbojnosti i hinjaluka koji iz nje zraci ne volim sljedece:
- Lazi i petljancije da je iskusna jer je bila vazan faktor u bubbinim mandatima, kad jedino sto je pokusala uraditi je bio Hillary Care za kojeg je katastrofa blaga ocjena.
- Zaletila se ko koza (ko vecina demokrata) da podrzi Busha za rat u iraku.
- Izuzetno osvetoljubljiva po prici onih koji je poznaju.
- nema pojma o principima ekonomije, uticaju poreza, i protivi se free trade (ono za sto se bubba za vrijeme svog mandata izborio cak i protiv volje vecine demokrata).
- Prepotentna i izvjestacena na svakom TV intervjuu.
ne mogu vise......de ti dajdzince. Jebo ga njegov senator.......
:D:D:D
- Lazi i petljancije da je iskusna jer je bila vazan faktor u bubbinim mandatima, kad jedino sto je pokusala uraditi je bio Hillary Care za kojeg je katastrofa blaga ocjena.
- Zaletila se ko koza (ko vecina demokrata) da podrzi Busha za rat u iraku.
- Izuzetno osvetoljubljiva po prici onih koji je poznaju.
- nema pojma o principima ekonomije, uticaju poreza, i protivi se free trade (ono za sto se bubba za vrijeme svog mandata izborio cak i protiv volje vecine demokrata).
- Prepotentna i izvjestacena na svakom TV intervjuu.
ne mogu vise......de ti dajdzince. Jebo ga njegov senator.......
- danas
hilary i jase na glasovima svoga muza...palermo wrote:a pitanje za tebe, zbog čega si toliko protiv Hillary, sasvim ozbiljno pitam,nisam se nešto udubljivao u kampanju, ja recimo navijam za Hillary zbog Billa, nije neki razlog priznam,al baš bih volio čuti razloge zbog čega si toliko protiv njedanas wrote:ona ako dobije nominaciju -- sto se bojim da hoce -- rebublikanci ce dobiti izbore... cak bih i ja prije dala glas mccainu nego njoj...pitt wrote:nemoj da te seha cuje da kazes "baznia":D:D:D
ma niko ne zna zajebati demokrate kao oni sebe sami. Ova guska da dobije samo ce jos vise napraviti jaz izmedju normalnih ljudi na obje strane. Bush ce biti ponosan.![]()
uzas, uzas, uzas...
ne volim je nimalo, ne dopada mi se kao osoba, jer mi je jasno da ne preza ni od cega samo da se dokopa vlasti... poprilicno mi se doima kao bolesno ambiciozna osoba, jedna od onih koji ce danas pricati i podrzavati jedno a sutra drugo -- nebitno da li je to njen 'stav' glede rata u iraku (za koji je glasala kad je to bilo popularno) ili zdravstvene zastite -- samo da se docepa fotelje... jednostavno, ne volim ljude koji ganjaju vlast radi vlasti -- a tesko mi je da u hilari vidim ista drugo... ja vise i ne znam za sta se ona -- politicki -- zalaze, niti za sta je kvalifikovana, niti koji su njeni uspjesi kao senatorice... jedino sto mi se cini da ona zna je -- da salta naucene govore, i da se baca trenutno popularnim frazama... sve to bez sekunde inteligencije, sarma, humora, karizme... koji su krasili supruga joj...
dalje, osjecam se veoma 'uncomfortable' sa dominacijom par politickih porodica u USA... ako ona postane predsjednica, imaces citavu generaciju amerikanaca od po 30 i kusur godina koji nece imati koncepta drzave osim -- pod bush i clinton dinastijama... USA NIJE dinastija i NIJE monarhija, i tendencije u ovom smjeru smatram veoma pogubnim za drzavu -- bas kao sto smatram vladavinu par porodicnih oligarhija u BH pogubnim za BH...
i za kraj, ovoj zemlji je potrebna osoba koja ce ujediniti drzavu a ne koja ce je dodatno razjediniti... hilari je svjesna da je ona osoba koja polarise (sa razlogom ili ne -- ali to je cinjenica), a u teskim situacijama onaj ko zaista voli svoju zemlju mozda treba da misli na vise ciljeve od sopstvene karijere... lider -- a ona pretendira da bude lider -- treba valjda da ima viziju visu i bolju od -- sopstvene guzice i ambicije... njena nominacija NIJE dobra za drzavu u ovom momentu, jer nju prosto pola naroda MRZI... a cak i pola demokrata ne moze da je vidi ocima...
- Hantraga
Zasto ti je cudno da je vise ljudi glasalo za Demokraste....Napisao sam prije da je to jedna od drzava koja ima najveci broj Independent glasaca(40%)...danas wrote:projekcije su bile da ce mccain uzeti NH -- i uzeo je.Hantraga wrote:Cekaj, kako ce tvoj kandidat pobjediti, ako ti ne glasas za njega, vec pokusavas da sjebes nekog iz demokratske stranke...danas wrote:naravno da ne mozes glasati za dvije stranke i dva kandidata, samo navodim razliku izmedju primary i caucus-a... a ako si siguran da ce tvoj republikanski kandidat pobijediti, mozes ici da sjebajes one anamo svojim glasovima
Pa zato su tu delegati, oni su ustvari ti koji ce glasatio za tebe na konvenciji i ti zelis da pridobijes njihov glas...
Ako smo mi sad svi iz Opstine Tesanj svi vecinom glasali za Clinton, onda ce delegati te opstine procentualno glasati na konvenciji za nju...I tako svaka opstina...
ako polazis od te osnove (ili ako ti je svejedno hoce li tvoj kandidat biti romney ili mccain recimo) mozes ici i glasati za hilary ako zivis u NH. plus je malo cudno da je glasalo mnogo vise ljudi za demokrate
Vjrovatno da je ta vecina se naklonila da glasa za demokrate...
Ne kontam kakva to moze biti zavjera protiv Obame...Kod nasih ljudi je cim n esto nije onako kako on zeli, odma je zavjera...
Pa po svim statistikama Clinton je prije pocetka primaries vodila ispred Obame...I projektovano je da ce ona dobiti Iowa, i onda je Obama ko iz vedra neba dobio....
Jel sad i to bila zavjera...
E onda je medij konto, kako je Obama americki Hajlesilasije, pa razbuzo na sve strane da ce Obama do kraja sve drzave uzeti i poderati Clinton...
Srecom u Americi ljudi razmislajju prije neg sto glasaju, a ne ko kod nas...nemoraju ni izlaziti na izbore, svak za svog konja glasa...
iz tog razloga se predvidjaju ove stvari...
KAo sto je rekao ovaj prije, da Hilari jase na slavi svog muza...Da joj on nije muz, nebi imala nikakve sanse...Mnogi ljudi se sjecaju dok je Clinton bio predsjednik, i kakva je tad bila situacija u zemlji...
Iz tog razloga mnogi idu na sigurno, jel su svjesni da ako nju izaberu, biti ce kao i kad je Bil bio predsjednik...
Znaci niza i radna klasa, zene, cak i vecina crnaca...itd...
Dok Obama ima vecinom podrsku mladjih ljudi, koji bi zeljeli totalnu promjenu, i da idu na slijepo, nemamo pojma kakav ce on biti predsjednik....
Mislimo da ono sto govori ce sprovesti u djelo...
Morate razumjeti da predsjednik nema bas tolike ovlasti, jel ma sta on obecavao ako nema kongres n a svojoj strani prno je u sisu....
IZ tog razloga mnogi glasaju za Clinton, jel su svjesni njene ljigavosti i politicke pokvarenosti...Da sa pokvarenima se samo prava kucka moze nositi...
A vrijeme je da i kucka napokon bude predsjednik USA...
Najgore mi je bilo na onim izborima kad je Al Gore izgubio, i nisu htjeli da glasaju za njega, zato sto je izgledom previse ukocen...
Last edited by Hantraga on 09/01/2008 19:02, edited 1 time in total.
- danas
uf, jastaHantraga wrote: IZ tog razloga mnogi glasaju za Clinton, jel su svjesni njene ljigavosti i politicke pokvarenosti...Da sa pokvarenima se samo prava kucka moze nositi...
A vrijeme je da i kucka napokon bude predsjednik USA...
da je kucka i da se nosi sa pokvarenima, imala bi moj glas odmah... a ona se sa njima u kolo uhvatila...
daj ba
-
shadow
aha, pravo razmisljaju...zato i imamo majmuna u bijeloj kuci vec 7 godina...hajd sto su se zajebali jednom ali zasto drugi put? Debilcine! Uzme li ova koza donji smo..Hantraga wrote:
Srecom u Americi ljudi razmislajju prije neg sto glasaju, a ne ko kod nas...nemoraju ni izlaziti na izbore, svak za svog konja glasa...
- danas
ote mi slovo iz tastature -- jadna majko ako su busha doveli na vlast oni koji razmisljajushadow wrote:aha, pravo razmisljaju...zato i imamo majmuna u bijeloj kuci vec 7 godina...hajd sto su se zajebali jednom ali zasto drugi put? Debilcine! Uzme li ova koza donji smo..Hantraga wrote:
- pitt
ma drugi put je 9/11 odigrao kljucnu uloguu i naravno majstor svih zanata Karl Roveshadow wrote:aha, pravo razmisljaju...zato i imamo majmuna u bijeloj kuci vec 7 godina...hajd sto su se zajebali jednom ali zasto drugi put? Debilcine! Uzme li ova koza donji smo..Hantraga wrote:
- Hantraga
PA znas onu staru, ako nemozes protiv njega, a ti se sa njim udruzi..Dok se ne stvore prilike...danas wrote:uf, jastaHantraga wrote: IZ tog razloga mnogi glasaju za Clinton, jel su svjesni njene ljigavosti i politicke pokvarenosti...Da sa pokvarenima se samo prava kucka moze nositi...
A vrijeme je da i kucka napokon bude predsjednik USA...![]()
da je kucka i da se nosi sa pokvarenima, imala bi moj glas odmah... a ona se sa njima u kolo uhvatila...
daj ba![]()
- danas
jes jesHantraga wrote:PA znas onu staru, ako nemozes protiv njega, a ti se sa njim udruzi..Dok se ne stvore prilike...danas wrote:uf, jastaHantraga wrote: IZ tog razloga mnogi glasaju za Clinton, jel su svjesni njene ljigavosti i politicke pokvarenosti...Da sa pokvarenima se samo prava kucka moze nositi...
A vrijeme je da i kucka napokon bude predsjednik USA...![]()
daj ba![]()
to je ona komunisticka -- ubacimo se u neprijateljske redove, i unistimo ga IZNUTRA
- Hantraga
MA ja, bice tako lose, da cemo se morat vracat u Bosnu...shadow wrote:aha, pravo razmisljaju...zato i imamo majmuna u bijeloj kuci vec 7 godina...hajd sto su se zajebali jednom ali zasto drugi put? Debilcine! Uzme li ova koza donji smo..Hantraga wrote:
- danas
mada, postoji i misljenje da republikanska administracija treba da dozivi potpuni krah -- a to ce se desiti za par godina, kada i zvanicno zijane rat u iraku... dakle, postoje oni koji misle da je to njihov war to lose, i da ih mozda zato treba ostaviti i iducih 4 godine... to self-destructŠeha wrote:
Uglavnom ko god bude sa Demokratske strane dobice moj glas. Vazno je da republikanac ovaj put ne pobijedi. Da ta stranka ne dobije kontinuitet vlasti i samim tim izvjesno presutno odobravanje za sve ovo sto su uradili ovoj drzavi. Mozda ce ih to natjerati da se malo reformisu i "unormale."
- Hantraga
Meni je samo drago da su ljudi napokon shvatili vaznost izbora i da u velikoj vecini izlaze da glasaju...
Samim tim da su zainteresovani, i da prate sta se desava..A ne ono, libo mene, ko god da je presjednik...
Jel ignorisanje izbora ustvari i dovodi da imas presjednika kao Busha u officu vec 8 godina...
Samim tim da su zainteresovani, i da prate sta se desava..A ne ono, libo mene, ko god da je presjednik...
Jel ignorisanje izbora ustvari i dovodi da imas presjednika kao Busha u officu vec 8 godina...