oaznja svim vlasnicima francuskih vozila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

photo

#1 oaznja svim vlasnicima francuskih vozila

Post by photo »

a pogotovo onima koji imaju renoe.

halilovic je dobar mehanicar ali je preskup, i to zato sto nabavlja dijelove na dobrinji jedan, kod cere (krenete od aerodroma prema lukavici, prodjete bivsu liniju razdvajanja i odmah 15 metara iza te linije, na desnoj strani, ima zuta kuca sa iscrtanim znakovima francuskih vozila i autopraonica) i doda svoju zaradu (obicno od 30 do 40 maraka + ruke). zato, ako vam sta treba, kod cere po dijelove (original francuski, a puno jeftiniji nego kod halilovica) pa onda kod halilovica da vam ugradi. ustedicete bar 50 do 100 km.
mehopuzic

Post by mehopuzic »

e i ti izmislio toplu vodu
r5gtt

Post by r5gtt »

Eh za ovo sam se morao registrovati... :roll:
Otkud ti ta ideja molim te? :x Da Slavisa moze imat Renault original rezervne dijelove?! Moze (kao sto i ima) puno dijelova od Valea i slicnih proizvodjaca koji su ujedno i original dijelovi koji dolaze upakovani u kutije sa znakom Renaulta... ali to nije isto...
Ne treba biti Einstein i skontati koji proizvodjac pravi sta na tvom autu, pa to kupiti na drugom mjestu...
Ali da Slavisa moze imati original krajnice recimo, sajle, dijelove karoserije ili neke druge stvari, tu se grdno varas.... :roll:
ludacha

Post by ludacha »

eto..kad vec o dijelovima pricate...a gdje se za rovera moze naci? nije da je francusko, ali eto :)
r5gtt

Post by r5gtt »

Uh :-) gdje rovera nadje? :-D
Iskreno - nemam pojma, ali raspitaj se dole recimo u ODA servisu, preko puta Oslobodjenja, odmah pored Neuron komerca, servisiraju LandRovere pa mozda nesto znaju....
ludacha

Post by ludacha »

ama bolan...to ti je trik pitanje :) nemaaaa
r5gtt

Post by r5gtt »

Aaaaa... a to ti dodje ono k'o ti mene zezas, jel? Aaaaa, ma nisam ti ja bona o' tog posla, slabo ti ja to kontam :-)
:D
Daisy

Post by Daisy »

E ja se haman zapalih za Citroen SAxo, mali fini a lagan
r5gtt

Post by r5gtt »

Daisy wrote:E ja se haman zapalih za Citroen SAxo, mali fini a lagan
Sve preporuke za taj auto! Stvarno je iznenadjujuce kvalitetno uradjen... iako sam poprilicno naklonjen francuskim autima, ja sam se istinski iznenadio (jer nisam uopste ocekivao) kvalitetom izrade...
Autic se pravo fino vozi, poprilicno je udoban za jedan mali auto, a nije skup za odrzavanje...
pyrocool

Post by pyrocool »

Ccccc....jel` ovo EPP program?

Ozbiljno, znam Slavisu odlicno(a ne vozim "francuza" i mogu ga zvati imenom iz licnih veza a ne preko rezervnih djelova) i samo mogu reci da se svi hvale kvalitetom dijelova....a sad pise li bas Renault....to ne znam....
@r5gtt
Znas li mozda ko pravi karike za Mercedesove motore....vec godinama?
r5gtt

Post by r5gtt »

Ne znam stvarno... :roll: ne vozim merc...
A sto je to bitno?
A sto se tice dijelova - znam ja: NE PISE renault i ne moze pisati... takve dijelove mozes kupiti samo u ovlastenom servisu... to bi bilo isto, kao kad bi rekao da mozes original VW dio kupit u Avantiju.... :-?
La_Forge

Post by La_Forge »

... kad smo kod Renaulta ...

imam problema sa svojom peticom a tiče se koliko rezervnih dijelova toliko i majstora...
tražim prednji ležaj i filter za zrak, koliko bi me to moglo doći love ?
takodje rebam majstora (da nije HAlilović ili Bunjo) koji bi mi mogao sve to ugraditi i štelovati karburator, gasi mi se auto na svakom semaforu ...

inače mislim da je pametno imati jednog, svog majstora kod kojeg se radovno može svratiti ...

eto, pomažite, .. vezano je za dijelove, popravku pa i za Renaulta ..

:)
r5gtt

Post by r5gtt »

Lezaj kupi na Ciglanama, u SKF-u, prodavnica Metalka, u istom objektu gdje su London i Paris, ali s druge strane, dole kod parkinga...
Filtere sve kupuj kod Grka i to trazi Purflux, jer su to filteri koji su takodjer i originalni Renault dijelovi...
Bojim se da nemas drugog izbora osim Halilovica ako mislis da ti neko posteno nasteluje karburator... Deda je tu tito i nema dalje...
Za ostale stvari mozes se obratiti Makiju, Maki je davno radio sa Dedom, ali u zadnje vrijeme nesto zabusava pa nisam siguran da li radi....
Makijev broj cu ti ostavit u privatnoj poruci...

EDIT: uh pardon... zaboravih pare... lezaj je oko 40 KM (SKF-ov dakle), a filter oko 10-15KM.... Ismet ce ti za stelovanje karburatora uzeti nista ili neku simbolicnu cifru.... a zamjena lezaja je oko 30KM ako se sjecam dobro, ista ti je tolika cifra i kod Sandor-a... za te neke uobicajene stvari, slobodno se obrati Sandor-u, jer ima i dobre zalihe kvalitetnih dijelova i relativno pouzdane servisere...
pyrocool

Post by pyrocool »

r5gtt wrote:Ne znam stvarno... :roll: ne vozim merc...
A sto je to bitno?
A sto se tice dijelova - znam ja: NE PISE renault i ne moze pisati... takve dijelove mozes kupiti samo u ovlastenom servisu... to bi bilo isto, kao kad bi rekao da mozes original VW dio kupit u Avantiju.... :-?
Ne kontas....nemoguce da na svim rezervnim djelovima pise Renault ili Audi ili sta znam vec jer ih sam Renault ne proizvodi vec kooperacijske tvornice. Tako iako kojim slucajem pise Renault(u sta cisto sumnjam) moze biti samo pakovanje a dio je svakako od proizvodjaca koji inace snabdjeva i samu tvornicu.
r5gtt

Post by r5gtt »

pyrocool wrote: Ne kontas....nemoguce da na svim rezervnim djelovima pise Renault ili Audi ili sta znam vec jer ih sam Renault ne proizvodi vec kooperacijske tvornice. Tako iako kojim slucajem pise Renault(u sta cisto sumnjam) moze biti samo pakovanje a dio je svakako od proizvodjaca koji inace snabdjeva i samu tvornicu.
Pa sasvim normalno.... aaaaaa tebe jesi bukvalista! :shock:
Na KUTIJI pise "Pieces d'origine Renault".... jasnije?
Naravno propraceno kataloskim brojem koji je jedinstven za svaki i najmanji dio na mojoj 17 godina staroj petici i dan danas...
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

dokle god je dio odobren od proizvodjaca (reno, honda, citroen, merc, vw ... ) dio se moze zvati orginalom. :shock:

ja sam konto da dokle god se dio moze koristiti da je orginal :?
biciklo

Post by biciklo »

deda ,grk,ismet,maki,slavisa. :?

sve go orginal od renaulta za makija ,slavisu,grka , jer nesmije renault prodavat po tim cijenama kod ovlastenog zastupnika.aaaa al u kurcu...
slucajno sam prisustvovao jednoj prodaji u takvom servisu za francuska vozila , kada lik vidi da nema taj dio , posalje malog da vidi na autuotpad ima li mozda tamo.i ti sretan ustedio 30-40 maraka. 8)
r5gtt

Post by r5gtt »

The_Flyer2002 wrote:dokle god je dio odobren od proizvodjaca (reno, honda, citroen, merc, vw ... ) dio se moze zvati orginalom. :shock:

ja sam konto da dokle god se dio moze koristiti da je orginal :?
Otkud ti mozes znati da je dio odobren od proizvodjaca, ako ga ne kupis u ovlastenom servisu?
r5gtt

Post by r5gtt »

biciklo wrote:deda ,grk,ismet,maki,slavisa. :?

sve go orginal od renaulta za makija ,slavisu,grka , jer nesmije renault prodavat po tim cijenama kod ovlastenog zastupnika.aaaa al u kurcu...
slucajno sam prisustvovao jednoj prodaji u takvom servisu za francuska vozila , kada lik vidi da nema taj dio , posalje malog da vidi na autuotpad ima li mozda tamo.i ti sretan ustedio 30-40 maraka. 8)
Meni nije jasno sta se ti ovdje iscudjavas? :roll:
U gradu postoje tri ovlastena servisa za Renault (Bunjo, Neuron Komerc i Halilovic), dva za Peugeot (Ilidza i Bare) i jedan za Citroen (ABC na Ciglanama)...
Za VW postoje takodjer 2 ovlastena servisa za VW (ako se ne varam Nosse vise ne radi VW) - ASA PVA i AC Quattro, 1 za Audi (ASA PVA), 2 za Skodu (ASA PSS i Nosse) i 1 za Seat (ASA PSS)....
Postoje 2 ovlastena servisa za Mercedes (AutoLine i MotoTurs) 1 za Opel (Imsir), niti jedan za BMW i tako dalje.... sve osim ovih mjesta su neovlasteni (necertificirani) servisi i kod njih se ne mogu kupiti original rezervni dijelovi...
To kolike su cijene originalnih dijelova nije nikakva tajna i ne treba izmisljati toplu vodu da bi se skontalo da se jednako kvalitetni ili isti ti dijelovi samo u kutiji stvarnog proizvodjaca mogu naci i na drugim mjestima i do 30% jeftinije.... ali original je original i na njega imas godinu dana garancije, ako nista drugo....
biciklo

Post by biciklo »

iscudjavam se zato sto ih ti gore iznad preporucujes.
a i sam znas da peugeot -ovi diskovi voze tri puta duze od takvih istih iz turske.i ovlasteni servis nece staviti te iz turske jer ih mora mijenjati za 3 mjeseca u garntnom roku.
a slavisa,maki,grk & co koliko ja znam ,znaju nekad i progledat kroz prste supljaku.
r5gtt

Post by r5gtt »

biciklo wrote:iscudjavam se zato sto ih ti gore iznad preporucujes.
a i sam znas da peugeot -ovi diskovi voze tri puta duze od takvih istih iz turske.i ovlasteni servis nece staviti te iz turske jer ih mora mijenjati za 3 mjeseca u garntnom roku.
a slavisa,maki,grk & co koliko ja znam ,znaju nekad i progledat kroz prste supljaku.
Pa izvini o cemu ja trubim cijelo vrijeme? :-? Ko je sad ovdje lud, a ko ne cita.... :-D
biciklo

Post by biciklo »

r5gtt wrote:Lezaj kupi na Ciglanama, u SKF-u, prodavnica Metalka, u istom objektu gdje su London i Paris, ali s druge strane, dole kod parkinga...
Filtere sve kupuj kod Grka i to trazi Purflux, jer su to filteri koji su takodjer i originalni Renault dijelovi...
Bojim se da nemas drugog izbora osim Halilovica ako mislis da ti neko posteno nasteluje karburator... Deda je tu tito i nema dalje...
Za ostale stvari mozes se obratiti Makiju, Maki je davno radio sa Dedom, ali u zadnje vrijeme nesto zabusava pa nisam siguran da li radi....
Makijev broj cu ti ostavit u privatnoj poruci...

EDIT: uh pardon... zaboravih pare... lezaj je oko 40 KM (SKF-ov dakle), a filter oko 10-15KM.... Ismet ce ti za stelovanje karburatora uzeti nista ili neku simbolicnu cifru.... a zamjena lezaja je oko 30KM ako se sjecam dobro, ista ti je tolika cifra i kod Sandor-a... za te neke uobicajene stvari, slobodno se obrati Sandor-u, jer ima i dobre zalihe kvalitetnih dijelova i relativno pouzdane servisere...
ja citam
r5gtt

Post by r5gtt »

To je bio savjet momku koji vozi renault 5.... gdje da zamijeni lezaj i filter zraka... SKFov lezaj je dovoljno kvalitetan, da ne placa original 120 maraka... jasno do sad?
Isto tako sam mu Ismeta (dakle Halilovica, kao ovlastenog i sto je jos vaznije dugogodisnjeg majstora za Renaulte) preporucio jer je on jedini koji se hoce (a i zna) bakcat sa stelovanjem karba...
Lezaj zamijenit nije neka nauka, pa mu i ne treba da ide u ovlasteni servis za to, pogotovo sa tako starim autom (to sto ja idem za svaku glupost tamo je drugi par rukava i ja po tome nikako nisam mjera, kao ni auto koji vozim), jer mu kod Sandora to mogu fino uradit...
Dalje filter kod Grka moze kupit Purfluxov (koji btw dolazi u kutijama originalnih dijelova u ovlastenom servisu), tako da nema potrebe da placa 20 maraka, kad moze 10....
To je to... a ja sam uvijek i samo sa original dijelove, osim ako pouzdano ne znam da se isto to ili jednako kvalitetno moze naci na drugom mjestu jeftinije, jer opet kazem nije tajna da ovlasteni servisi pale po usima....
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ovako moj jaran u šali kaže za Halilkovića: "Što čovjeku kažeš merhaba naplati ti 50 km". Kaže da to nije daleko od istine.
r5gtt

Post by r5gtt »

ado-šampion wrote:Ovako moj jaran u šali kaže za Halilkovića: "Što čovjeku kažeš merhaba naplati ti 50 km". Kaže da to nije daleko od istine.
Nije daleko... al za "nove kolacice"... :-D Cim te upozna, prica se mijenja... ja (a i neki drugi ljudi koji su redovni gore) vrlo cesto dobijam i popuste na cijene rada....
Post Reply