O zdravlju

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

alek

Post by alek »

A wrote:Ali je neodgovorno tvrditi da se samo time moze lijeciti.
evo ga juda :D
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ma, samo puno odmora, na mracnom i hladnom mjestu... :D van domasaja djece... :D
xygirl

Post by xygirl »

Sigurno da optimizam i snaga volje imaju pozitivan utjecaj na ozdravljenje i efikasnost tretmana. Ali je neodgovorno tvrditi da se samo time moze lijeciti.
A: ma sve je to manje ili vise stanje uma :roll: :D

doduse ovo neodgovorno tvrdim :D :D
novalic

Post by novalic »

sojka wrote:Polako vratimo se na temu.

Med.
Zbog cega se zapravo u nasem narodu kaze: med i mlijeko?

Djeluje smirijuce i pospjesuje ne samo san, mir, nego je jako hranjiv za zhivce. Vrsta nekog endorfina. :-)
zelena salata putarica, ili je pojesti uvecer sa jako malo zacina, narocito sirceta, ili skuhati u pretisu jednu minutu u malcice vode, pojesti ili posoljenu ili onako, prirodnu,vodu popiti, je odicno sredstvo za smirenje i spavanje..

mala djeca, kada ne spavaju, dati im vodu od kuhanja putarice, spavaju ko "bebe"

ili malo vode pomijesane sa sirupom od narancinih cvjetova, upotrebljava se puno u arapskim zemljama, smiruje i uspavljuje
alek

Post by alek »

ili neka pilula, jednostavnije je, a ima isti ucinak :D
hammerhead

Post by hammerhead »

Postoji komunikacijski sistem izmedju mozga i imunoloskog sistema,i to je u vezi sa chinjenicom da je tok nekih bolesti pod utjecajem raspolozenja pojedinca.
Eto malo naucnih fakata :D
sojka

Post by sojka »

A wrote:
xygirl wrote:
alek wrote: ja mislim da ne :D
ja mislim da da :D

ali stvarno mislim tako:D
Uz takvu pricu bolesnik, osim sto je bolestan, jos smatra da je sam odgovoran za svoje neozdravljenje. Uz bolest - osjecaj krivice, licnog neuspjeha, jer "nema snage volje i vjere".

Sigurno da optimizam i snaga volje imaju pozitivan utjecaj na ozdravljenje i efikasnost tretmana. Ali je neodgovorno tvrditi da se samo time moze lijeciti.
Pa i ne tvrdim, nego naglasavam njenu vaznost. Topik je o zdravlju, lijekovima i mogucim nacinima.. kao sto rekoh ja forsiram homeopatske, prirodne koliko je moguce.
Bilo bi neodgovorno i tvrditi da se bas sve da sa njima rijesiti.
sojka

Post by sojka »

novalic wrote:
sojka wrote:Polako vratimo se na temu.

Med.
Zbog cega se zapravo u nasem narodu kaze: med i mlijeko?

Djeluje smirijuce i pospjesuje ne samo san, mir, nego je jako hranjiv za zhivce. Vrsta nekog endorfina. :-)
zelena salata putarica, ili je pojesti uvecer sa jako malo zacina, narocito sirceta, ili skuhati u pretisu jednu minutu u malcice vode, pojesti ili posoljenu ili onako, prirodnu,vodu popiti, je odicno sredstvo za smirenje i spavanje..

mala djeca, kada ne spavaju, dati im vodu od kuhanja putarice, spavaju ko "bebe"

ili malo vode pomijesane sa sirupom od narancinih cvjetova, upotrebljava se puno u arapskim zemljama, smiruje i uspavljuje
I cajevi od jasmina, ili listici jasmina u posudi sa vodom koja isparava je jako dobra i etericna ulja.
digger

Post by digger »

novalic wrote:zelena salata putarica, ili je pojesti uvecer sa jako malo zacina, narocito sirceta, ili skuhati u pretisu jednu minutu u malcice vode, pojesti ili posoljenu ili onako, prirodnu,vodu popiti, je odicno sredstvo za smirenje i spavanje..
Ovo "kao male bebe" me podsjeti na pricu jedne stare makedonke koja bi kada su joj mala djeca bila nemirna ili nisu htjela spavati zamotala "nekoliko zrnaca maka u gazu" pa im dala da sisaju. Kaze, odmah bi se smirili! :D
digger

Post by digger »

Jedan od naj, naj prirodnih uljanih eliksira je oregano (origan) ili ne znam kako bi ga mi zvali. To je jedan od najjacih prirodnih antibiotika, zatim protiv gljivica, crijevnih parazita, inflamacija koze kod opekotina, ujeda raznoraznih insekata i slicno. Kao primjer, ne postoji bakterija koju oregano ne moze da eliminise.

Kao koncentrat se moze staviti na kozu (ali ne na otvorenu ranu), ili izmjesan sa 1:4 sa uljem od maslina, uzeti par kapi i staviti pod jezik pa zatim progutati--ali niposto nerazrijedjen, bez ulja. Ima vrlo jak miris i okus, ali je super.

Medjutim, kada ste u Dalmaciji, kupite ulje od lavende koja ima slicnu upotrebu i dosta je blaze od oregana, ali se ne konzumira oralno. Za ubode insekata, stavi 100% koncentrata i svrab i otok ce nestati. Par kapi u kadu s toplom vodom relaksira do maksimuma.

Za one koji ne vole komercijalne deodoranse, ovlazi dlanove vodom, stavi 3-5 kapljica lavender ulja, rastrljaj po dlanovima i utrljaj pod pazduh. Na ovaj nacin, kao anti-bakterijalni agent djeluje i do sedam dana.

Mozda bi GRAS trebao da ga besplatno nudi svojim korisnicima. :D
alek

Post by alek »

digger wrote:oregano (origan) ili ne znam kako bi ga mi zvali.
origano :D :D
sojka

Post by sojka »

AROMA Pure od Yves Rocher-a :-)

3 aromaticna eliksira sa 100% etericnim uljem

za lice (isparavanje), poboljshanje koncentracije i glavobolje(purifikation), stresa, kao kupka, za misice i masazu(balanse) i jedan za dobro raspolozenje (energie) ;)
sojka

Post by sojka »

I pjesma je lijek. ;)

Image

Iscijedjenu tecnost iz listova cuvarkuce iscijediti i ugrijati. Nema efikasnijeg lijeka protiv UHObolje.;)
Interesantan mi je mit, legenda u vezi ove biljke. Tvrdi se u nekim krajevima da je jedino efikasna ukoliko se nocu "ukrade" iz necije baste ili kolibice. :-)
sojka

Post by sojka »

Je li ova prepiska izmedju nekih na temu zdravlja? :roll:
Kroz redove o potencijalnoj glavobolji i kostobolji?! 8-) :shock:
Bumbar

Post by Bumbar »

Svinjsko maslo je odlicno za plucne bolesti i halalsum je ako se koristi kao takvo (za one koje interesuje i ta strana price)...

Za smirenje djece (mislim da je za grceve kad imaju) je isto dobro prokuhati par zrnca kima. Samo ne treba pretjerati....moja je tetka saku ubacila u serpu pa je mali pilao 15 sati neprekidno. :-)

Vezica persuna potopljena u vodu na 24h je odlicna za izbjeljivanje koze (za pjegice).

Sok od limuna je isto tako odlican za izbjeljivanje koze samo nemojte ako imate osjetljivo lice ili bubuljice.

Maska od gline je za bubuljice dusu dala (ali zelena glina jer je bijela za suhu kozu), isto tako maska od pekarskog kvasca s tim da je dobro i pojesti malo kvasca ujutro (u biti to je vitamin B).

Hm...imam ja tih kozmetickih jos ako koga interesuje :) :)
sojka

Post by sojka »

jude, tajne zavjere, da ne ubije macku radoznalost? :?
sojka

Post by sojka »

Jeste li ikad kusali svinjsku mast u nosicu? :-) :D :-) :roll:
To mi je ostala trauma iz djetinjstva :roll: , kao i prokuhana kora crvenog luka protiv kaslja. :D

A kako jesti kvasac, sa cim? :-)

A za kozmeticke recepte uvijek otvoreno uho..

(moje znam;))
Bumbar

Post by Bumbar »

sojka wrote:Jeste li ikad kusali svinjsku mast u nosicu? :-) :D :-) :roll:
To mi je ostala trauma iz djetinjstva :roll: , kao i prokuhana kora crvenog luka protiv kaslja. :D

A kako jesti kvasac, sa cim? :-)

A za kozmeticke recepte uvijek otvoreno uho..

(moje znam;))
ma cisto onako odkines jedan komadic i niz grlo...nije fino :roll: ali znas kako kazu za ljepotu se treba patiti...u svakom slucaju mozda je bolje kupiti komplex vitamina B :)...

jojjjjjjj...caj od luka...ubaci jabuku unutra...malo ubije ali opet nije bas naj naj...

sta treba od kozmetike samo reci :D
sojka

Post by sojka »

Digger-u mogao si malo vise napisati o maslinovom, ali da se nadovezem.

Maslinovo ulje je dobro za kosti, kozu, kosu, nokte.

Efikasno se pokazuje i u borbi protiv celilulita i strija, mada je tu bademovo ulje daleko efikasnije.
Bumbar

Post by Bumbar »

Hm...gdje da se nadje bademovo u vecim kolicinama? :-)

Maslinovo je odlicno ali prirodno odnosno domaca proizvodnja je najbolja :D
sojka

Post by sojka »

Ma stavljali su i jabuke i meda, ali... brr...
ne jedem luk ni u salati, osim ...zna se, deset u pola sa lukom :-)

Sto se kozmetike tice, i tu imam znanja, bez da zvuci pretenciozno. 8)
Na casovima biohemije pravili smo kreme za suncanje, pa cak i karminice itd... ne znam bas..
zanima li tebe nesto?

Jedino recimo nokti..nakon milion okusanih preparata od najkvalitetnijih ulja, krema, lakova, do samospravljenih..ma i redovnog uzimanja vitamina, kalcijuma, magnezijuma (mada nema bilo kakvih nedostatka u krvi) i kristalnih preparata za jacanje noktiju, zatim specijalnih turpija, opet nista :roll:
Listaju se i dalje, tanki, povrsina gruba, mislim izrazite linije (ni poliranje nije pomoglo)..
Bumbar

Post by Bumbar »

Joj kako se pravi sve to?? :D top me pravo zanima :D

hm...imam i ja problem sa noktima ali ja imam hipovitaminozu necega (mislim da je B vitamin) pa muku mucim sa kozicom oko nokata, ali i meni u zadnje vrijeme pocele te linije po noktima... bum vidjela pa ti javim ako sta korisno nadjem :)
sojka

Post by sojka »

Bumbar wrote:Hm...gdje da se nadje bademovo u vecim kolicinama? :-)

Maslinovo je odlicno ali prirodno odnosno domaca proizvodnja je najbolja :D

U apotekama, specijalnim prodavnicama , biljarnicama...
Ne znam gdje zivis, ali Zapadu se moze naci i u vecim, malo boljim prodavnicama.

Cula sam nekad davno od mamine prijateljice sledece , mada ne znam koliko je preporucljivo. Na moru, prvo je redovno mazala strije (nakon trudnoce) sa bademovim uljem. Pri dodiru sa suncem strije bi dosle do izrazaja, malo "nabrekle", tako da je uzela iglu i lagano i oprezno busila po rupicu i cijedila ih. Izlazi voda i pomalo krvi. Kaze da joj je jako, jako pomoglo i da su nestale. Interesantno, zena sa 58 nema skoro uopste strije. :roll: :shock: :-) :)
sojka

Post by sojka »

Bumbar wrote:Joj kako se pravi sve to?? :D top me pravo zanima :D

hm...imam i ja problem sa noktima ali ja imam hipovitaminozu necega (mislim da je B vitamin) pa muku mucim sa kozicom oko nokata, ali i meni u zadnje vrijeme pocele te linije po noktima... bum vidjela pa ti javim ako sta korisno nadjem :)
Mislis da se sad sjecam svega iz glave. :? :D morala bih preroviti podrum sa starim tekama..koju smo muku mucili oko toga..ali je super osjecaj experimentisati sa epruveticama i da sam odlucujes koji faktor, pa koliku ph vrijednost treba da ima.
Ona bi u svim preparatima (gel za tusiranje, sapun, sampon) trebala biti negdje oko 5,5 ph vrijednost, jer tada je neutralna. Cak sta vise gelovi, kupke nam nisu ni potrebni, dovoljna je sasvim voda, cak dugorocno gledano najzdravija za kozu.I kozu mozemo razmaziti i uciniti je hipersenzibilnijom nego sto jeste, pretjeranom njegom.

---
Ako te muci koza pokusaj sa uljem nekim vitaminskim, obogacen Vitaminom B. Zavisi koliko si pri kasi.;) Recimo Dikla preparati su onako solidni. Prvo ocistits, pa naneses kremu, ulje (da upije i omeksa), a zatim redovno (pogledati manikriski set) gurati nazad kozicu.Zdravlje i rast, zavise od te kozice i korijena.
Kod mene nije to. :(
Slabi sami od sebe.
sojka

Post by sojka »

Image

Obogacen Vitaminom C i limunovim extraktom
Post Reply