O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
-
sara.d
#1 O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
Povodom ovog mubarek mjeseca,
poklanjam vam na čitanje jednu jako kratku knjižicu o ramazanu:
http://--- NO LINKS ---/letci/kakodaprovedemoramazan.pdf
Ima tu svega, od propisa posta do zabave u toku ramazana.
Prijatno na čitanje.
poklanjam vam na čitanje jednu jako kratku knjižicu o ramazanu:
http://--- NO LINKS ---/letci/kakodaprovedemoramazan.pdf
Ima tu svega, od propisa posta do zabave u toku ramazana.
Prijatno na čitanje.
-
sara.d
#2 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
.
Je li ko pročitao?
.
Je li ko pročitao?
.
-
entropija
#3 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
svaka cast. e bas ti hvala, ovakvi tekstovi ili recimo vazovi na teraviji bas nekako inspirisu.
"Pred nama se nalazi mjesec koji je, svakako, najidealnija prilika za kratki rezime naših života, a samim tim i šansa da se ispravi ono što još može da se promjeni."
"Tokom mjeseca ramazana svaki oblik dove postača je primljen. Naš Gospodar silazi na nama najbliže nebo svake noći, i to u njenoj zadnjoj trećini, govoreći: “Ima li iko, kome je nešto potrebno, da mu se dadne? I ima li iko, ko moli za oprost, da mu se oprosti?”
"Pred nama se nalazi mjesec koji je, svakako, najidealnija prilika za kratki rezime naših života, a samim tim i šansa da se ispravi ono što još može da se promjeni."
"Tokom mjeseca ramazana svaki oblik dove postača je primljen. Naš Gospodar silazi na nama najbliže nebo svake noći, i to u njenoj zadnjoj trećini, govoreći: “Ima li iko, kome je nešto potrebno, da mu se dadne? I ima li iko, ko moli za oprost, da mu se oprosti?”
- ružmarin-a
#4 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
draga @sara.d,
hvala ti na ovome, lijepa li nijeta
da te Allah dž.š. nagradi, odavno ne videjh nešto bolje na ovom forumu
ja evo printam, da imam stalno da se podsjetim inšaAllah, a i da ga drugi mogu čitati
a i poslaću link raji i rodbini koji su daleko
vrlo korisno i lijepo djelo napisano:)
svako dobro
hvala ti na ovome, lijepa li nijeta
da te Allah dž.š. nagradi, odavno ne videjh nešto bolje na ovom forumu
ja evo printam, da imam stalno da se podsjetim inšaAllah, a i da ga drugi mogu čitati
a i poslaću link raji i rodbini koji su daleko
vrlo korisno i lijepo djelo napisano:)
svako dobro
-
ira.m
#5 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
...
Last edited by ira.m on 23/09/2011 04:30, edited 1 time in total.
- avicena
#6 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
Nisam mogao ne izdvojiti ovo takmičenje ashaba u činjenju dobra, a spomenuto u gornjem predavanju....
Omer, radijallahu anhu, rekao je: “Jedne prilike, kada nam je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da damo sadaku, desilo se da sam i ja imao nešto novca kod sebe. Tako sam pomislio da barem jedanput preduhitrim Ebu Bekra u dobrom djelu. Uzeo sam polovinu od svog imetka i otišao do Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji me je upitao: “Koliko si ostavio za svoju porodicu?” Odgovorio sam mu na pitanje rekavši: “Isto toliko.” Nakon mene to isto upita i Ebu Bekra, na šta mu on reče: “Allaha i Njegovog Poslanika.” (što bi značilo da nije ostavio ništa) Tada sam sâm sebi rekao: “Omer se više nikada neće takmičiti sa Ebu Bekrom.”
- Jack Be Nimble
#7 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
Sto se tice spolnog odnosa, to je dozvoljeno poslije iftara??
-
bordo_boy
#8 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
To je glavnoJack Be Nimble wrote:Sto se tice spolnog odnosa, to je dozvoljeno poslije iftara??
Ako nisi oženjen, imaš djevojku / ljubavnicu, onda ti po islamu nije dozvoljeno ni nakon iftara... ni za iftar
-
bordo_boy
#9 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
Još sam zaboravio dodati. Ako si dakle oženjen... nakon spolnog odnosa trebaš da okupati... jer se smatraš nečistim. Dakle ne možeš zapostiti naredni dan bez kupanja nakon sexa. I zabranjeno ti je imati sex ako ti supruga ima menstruaciju... to se smatra izuzetno nečisto...
- travar
#10 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
Tačnije, možeš zapostiti, ali ne možeš klanjati.
Navodno po riječima Prof. dr. Enesa Ljevakovića, džunupluk ne uslovljava ispravnost posta.
Kad nađem izvor, postavim ovdje.
Evo ga, uz slikovito objašnjenje kako i šta
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=139
Navodno po riječima Prof. dr. Enesa Ljevakovića, džunupluk ne uslovljava ispravnost posta.
Kad nađem izvor, postavim ovdje.
Evo ga, uz slikovito objašnjenje kako i šta
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=139
- Jack Be Nimble
#11 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
pa naravno da je to glavno, jer neki zele da kazu da 30 dana ne smijes ni pipnuti zenu.bordo_boy wrote:To je glavnoJack Be Nimble wrote:Sto se tice spolnog odnosa, to je dozvoljeno poslije iftara??hahahahahahaha. Pa ako si oženjen, onda nakon iftara.. tj. prije sehura... dakle, ne za vrijeme posta.
Ako nisi oženjen, imaš djevojku / ljubavnicu, onda ti po islamu nije dozvoljeno ni nakon iftara... ni za iftar
-
mazzy
#12 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
Selam !
E upravo trazim temu da postavim pitanje jedno, da ne otvaram novu temu . Znaci pitanje je vezano inache za vjeru, ne za ramazan . Da li je uredu da se izlazi , da se kasno ostaje vani , i kada dodjem kuci da klanjam sabah .I da li je uredu inache da se izlazi i ostaje do jutarnjih sati . Naravno, podrazumijeva se da ne pijem niti pusim
))
E upravo trazim temu da postavim pitanje jedno, da ne otvaram novu temu . Znaci pitanje je vezano inache za vjeru, ne za ramazan . Da li je uredu da se izlazi , da se kasno ostaje vani , i kada dodjem kuci da klanjam sabah .I da li je uredu inache da se izlazi i ostaje do jutarnjih sati . Naravno, podrazumijeva se da ne pijem niti pusim
- escobar__
#13 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
Ne vidim zašto ne bi bilo uredu, pod uslovom da ne radiš stvari koje su u suprotnosti sa islamskim propisima?mazzy wrote:Selam !
E upravo trazim temu da postavim pitanje jedno, da ne otvaram novu temu . Znaci pitanje je vezano inache za vjeru, ne za ramazan . Da li je uredu da se izlazi , da se kasno ostaje vani , i kada dodjem kuci da klanjam sabah .I da li je uredu inache da se izlazi i ostaje do jutarnjih sati . Naravno, podrazumijeva se da ne pijem niti pusim))
-
mazzy
#14 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
Naravno da ne radim . Cisto izlazak u grad, klub neki i tako ... Pa pitam zato sto me zanima , a nisam nigdje citao .
- lejlamo
#15 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
-
mazzy
#16 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
eh pa upravo zato pitam... Znaci iako ja ne konzumiram alkohol niti pusim, zabranjeno je ? 
-
mazzy
#17 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
Ajoj sta radim, kao da se ne mogu provesti , a da pritom ne pijem ili pusim . A i pitao sam inache, ne samo za ramazan... Pa danas nema mjesta gdje se ne prodaje ili konzumira alkohol . Kada bih prema tome gledao , nikada izasao ne bih , nigdje ...
-
mazzy
#18 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
Pod provodom podrazumijevam da negdje izadjem, slusam muziku i pijem sok, eventualno plesem. Ne znam kako drugacije da opisem .
A da malo pojednostavim pitanje, da li je uopste zabranjeno ostajanje do kasno ? Siguran sam da ne radim nista sto je zabranjeno kada izadjem, samo sam se pitao da li je uopste zabranjeno ostajati do kasnih sati vani .
A da malo pojednostavim pitanje, da li je uopste zabranjeno ostajanje do kasno ? Siguran sam da ne radim nista sto je zabranjeno kada izadjem, samo sam se pitao da li je uopste zabranjeno ostajati do kasnih sati vani .
-
mazzy
#19 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
pa dobro , hvala tebi . Ja pitam da ne skitam. Inache, ne izlazim puno , mozda jednom u 2-3 mjeseca. Ali eto pitam cisto jer me zanimalo .
- Ahmmed
#20 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
mazzy wrote:Pod provodom podrazumijevam da negdje izadjem, slusam muziku i pijem sok, eventualno plesem. Ne znam kako drugacije da opisem .
Lijepo i iskreno pišeš
Vidi, mjesta na koja izlaziš,klubovi ( a skoro svako od nas je nekada posjećivao, ili još uvijek posjećuje takva mjesta),sigurno nude više iskušenja i izazova, nego neka slastičarna ili milk restoran
I sve je to dio našeg odrastanja, sazrijevanja, sve je to dio našeg životnog nauka....
Vremenom, čovjek shvati da postoje i drugi načini provoda, mimo klubova, gužve, frtutme svake vrste
Vremenom shvatiš , ukoliko to želiš, da je odlazak na večernji namaz, šetnja sa dragim ljudima, trening, odlazak kod prijatelja u posjetu ili njihov dolazak tebi, sjajan način provoda....
Pitanje je našeg izbora....naše odluke, našeg razumijevanja i prihvatanja onoga što nam godi, što nas čini sretnim, što nas čini zadovoljnim...
Očito i sigurno, imam više godina nego ti
Ali,i dalje mnogo volim da plešem
-
mazzy
#21 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
Imam 23 godine , i malo me je cak sramota sto postavljam ovakva pitanja jer bih to trebao da znam, ali kao sto rekoh ko pita ne skita . Trudim se da klanjam svaki vakat , i ako izadjem, vratim se na vrijeme da klanjam sabah . Iako nije bilo slucajeva da bas dotle ostanem.
Kao sto ti kazes, ti klubovi nude iskusenja i izazove . Ali ako je moja vjera jaka necu past u iskusenje i neshto slicno .
Hvala na odgovorima !
Selam !!
Kao sto ti kazes, ti klubovi nude iskusenja i izazove . Ali ako je moja vjera jaka necu past u iskusenje i neshto slicno .
Hvala na odgovorima !
Selam !!
- Ahmmed
#22 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
Sve je stvar našeg izbora. No, važno je zapamtiti da smo samo ljudi....Obični ljudi....Zaboravni, skloni iskušenjima, ma koliko naša vjera bila jakamazzy wrote:Imam 23 godine , i malo me je cak sramota sto postavljam ovakva pitanja jer bih to trebao da znam, ali kao sto rekoh ko pita ne skita . Trudim se da klanjam svaki vakat , i ako izadjem, vratim se na vrijeme da klanjam sabah . Iako nije bilo slucajeva da bas dotle ostanem.
Hvala na odgovorima !
Selam !!
No, ponavljam, takve vrste odluka donosimo sami. Nekad prije, nekad kasnije. I pri tome, neka su nam na umu posljedice, koje mogu proisteći iz našeih čvrstih ubjeđenja da smo, bez obzira na okruženje, nedodirljivi
- paja patak
#23 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
slazem se a ahmedom, a vjerovatno ces i ti s vremenom skontat (s obzirom da kazes kako klanjas) da ti nije mjesto u klubovim i slicnim mjestima... pubertet donosi gluposti kod vecine omladine, ali odrastanje (kroz koje i sama trenuto prolazim) donosi neke zrelije odlukeAhmmed wrote:Sve je stvar našeg izbora. No, važno je zapamtiti da smo samo ljudi....Obični ljudi....Zaboravni, skloni iskušenjima, ma koliko naša vjera bila jakamazzy wrote:Imam 23 godine , i malo me je cak sramota sto postavljam ovakva pitanja jer bih to trebao da znam, ali kao sto rekoh ko pita ne skita . Trudim se da klanjam svaki vakat , i ako izadjem, vratim se na vrijeme da klanjam sabah . Iako nije bilo slucajeva da bas dotle ostanem.
Hvala na odgovorima !
Selam !!I zbog toga nam i vjera nalaže, da se iskušenja klonimo
![]()
No, ponavljam, takve vrste odluka donosimo sami. Nekad prije, nekad kasnije. I pri tome, neka su nam na umu posljedice, koje mogu proisteći iz našeih čvrstih ubjeđenja da smo, bez obzira na okruženje, nedodirljivi
-
mazzy
#24 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
Iskreno vam se zahvaljujem sto ste odgovorili . Ma nije da cesto izlazim, nisam pola godine ostao duze od 23h vani. Ne zato sto ne mogu , jednostavno nisam . I nemam neku zelju , valjda je to jedan znak da "sazrijevam" . Uvijek mi je izlaz bio do 23h i roditelji su govorili da je poslije 23h belaj . I ko zna ko ili sta bih ja sada bio da sam ostajao duze .
Selam !
Selam !
-
MUNAFIK
#25 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!
ma ja znam cijelu hrpu omladine (i ja medju njima) ne pijemo, ne drogiramo se, ne kockamo ne kurvamo semazzy wrote:Iskreno vam se zahvaljujem sto ste odgovorili . Ma nije da cesto izlazim, nisam pola godine ostao duze od 23h vani. Ne zato sto ne mogu , jednostavno nisam . I nemam neku zelju , valjda je to jedan znak da "sazrijevam" . Uvijek mi je izlaz bio do 23h i roditelji su govorili da je poslije 23h belaj . I ko zna ko ili sta bih ja sada bio da sam ostajao duze .
Selam !