O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Rasprave o vjerskim temama.
sara.d

#1 O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by sara.d »

Povodom ovog mubarek mjeseca,

poklanjam vam na čitanje jednu jako kratku knjižicu o ramazanu:

http://--- NO LINKS ---/letci/kakodaprovedemoramazan.pdf

Ima tu svega, od propisa posta do zabave u toku ramazana.

Prijatno na čitanje.
sara.d

#2 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by sara.d »

.

Je li ko pročitao?

.
entropija

#3 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by entropija »

svaka cast. e bas ti hvala, ovakvi tekstovi ili recimo vazovi na teraviji bas nekako inspirisu.
"Pred nama se nalazi mjesec koji je, svakako, najidealnija prilika za kratki rezime naših života, a samim tim i šansa da se ispravi ono što još može da se promjeni."
"Tokom mjeseca ramazana svaki oblik dove postača je primljen. Naš Gospodar silazi na nama najbliže nebo svake noći, i to u njenoj zadnjoj trećini, govoreći: “Ima li iko, kome je nešto potrebno, da mu se dadne? I ima li iko, ko moli za oprost, da mu se oprosti?”
ružmarin-a

#4 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by ružmarin-a »

draga @sara.d,

hvala ti na ovome, lijepa li nijeta :thumbup:
da te Allah dž.š. nagradi, odavno ne videjh nešto bolje na ovom forumu
ja evo printam, da imam stalno da se podsjetim inšaAllah, a i da ga drugi mogu čitati
a i poslaću link raji i rodbini koji su daleko

vrlo korisno i lijepo djelo napisano:)

svako dobro
ira.m

#5 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by ira.m »

...
Last edited by ira.m on 23/09/2011 04:30, edited 1 time in total.
avicena

#6 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by avicena »

Nisam mogao ne izdvojiti ovo takmičenje ashaba u činjenju dobra, a spomenuto u gornjem predavanju....
Omer, radijallahu anhu, rekao je: “Jedne prilike, kada nam je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da damo sadaku, desilo se da sam i ja imao nešto novca kod sebe. Tako sam pomislio da barem jedanput preduhitrim Ebu Bekra u dobrom djelu. Uzeo sam polovinu od svog imetka i otišao do Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji me je upitao: “Koliko si ostavio za svoju porodicu?” Odgovorio sam mu na pitanje rekavši: “Isto toliko.” Nakon mene to isto upita i Ebu Bekra, na šta mu on reče: “Allaha i Njegovog Poslanika.” (što bi značilo da nije ostavio ništa) Tada sam sâm sebi rekao: “Omer se više nikada neće takmičiti sa Ebu Bekrom.”
Jack Be Nimble

#7 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by Jack Be Nimble »

Sto se tice spolnog odnosa, to je dozvoljeno poslije iftara??
bordo_boy

#8 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by bordo_boy »

Jack Be Nimble wrote:Sto se tice spolnog odnosa, to je dozvoljeno poslije iftara??
To je glavno :D hahahahahahaha. Pa ako si oženjen, onda nakon iftara.. tj. prije sehura... dakle, ne za vrijeme posta.

Ako nisi oženjen, imaš djevojku / ljubavnicu, onda ti po islamu nije dozvoljeno ni nakon iftara... ni za iftar :D
bordo_boy

#9 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by bordo_boy »

Još sam zaboravio dodati. Ako si dakle oženjen... nakon spolnog odnosa trebaš da okupati... jer se smatraš nečistim. Dakle ne možeš zapostiti naredni dan bez kupanja nakon sexa. I zabranjeno ti je imati sex ako ti supruga ima menstruaciju... to se smatra izuzetno nečisto...
travar

#10 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by travar »

Tačnije, možeš zapostiti, ali ne možeš klanjati.
Navodno po riječima Prof. dr. Enesa Ljevakovića, džunupluk ne uslovljava ispravnost posta.
Kad nađem izvor, postavim ovdje.

Evo ga, uz slikovito objašnjenje kako i šta :mrgreen:
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=139
Jack Be Nimble

#11 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by Jack Be Nimble »

bordo_boy wrote:
Jack Be Nimble wrote:Sto se tice spolnog odnosa, to je dozvoljeno poslije iftara??
To je glavno :D hahahahahahaha. Pa ako si oženjen, onda nakon iftara.. tj. prije sehura... dakle, ne za vrijeme posta.

Ako nisi oženjen, imaš djevojku / ljubavnicu, onda ti po islamu nije dozvoljeno ni nakon iftara... ni za iftar :D
pa naravno da je to glavno, jer neki zele da kazu da 30 dana ne smijes ni pipnuti zenu.
mazzy

#12 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by mazzy »

Selam !
E upravo trazim temu da postavim pitanje jedno, da ne otvaram novu temu . Znaci pitanje je vezano inache za vjeru, ne za ramazan . Da li je uredu da se izlazi , da se kasno ostaje vani , i kada dodjem kuci da klanjam sabah .I da li je uredu inache da se izlazi i ostaje do jutarnjih sati . Naravno, podrazumijeva se da ne pijem niti pusim :)))
escobar__

#13 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by escobar__ »

mazzy wrote:Selam !
E upravo trazim temu da postavim pitanje jedno, da ne otvaram novu temu . Znaci pitanje je vezano inache za vjeru, ne za ramazan . Da li je uredu da se izlazi , da se kasno ostaje vani , i kada dodjem kuci da klanjam sabah .I da li je uredu inache da se izlazi i ostaje do jutarnjih sati . Naravno, podrazumijeva se da ne pijem niti pusim :)))
Ne vidim zašto ne bi bilo uredu, pod uslovom da ne radiš stvari koje su u suprotnosti sa islamskim propisima?
mazzy

#14 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by mazzy »

Naravno da ne radim . Cisto izlazak u grad, klub neki i tako ... Pa pitam zato sto me zanima , a nisam nigdje citao .
lejlamo

#15 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by lejlamo »

:D pa sam izlazak u tamoNekiKlub je u neskladu sa islamskim propisima
mazzy

#16 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by mazzy »

eh pa upravo zato pitam... Znaci iako ja ne konzumiram alkohol niti pusim, zabranjeno je ? :-)
mazzy

#17 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by mazzy »

Ajoj sta radim, kao da se ne mogu provesti , a da pritom ne pijem ili pusim . A i pitao sam inache, ne samo za ramazan... Pa danas nema mjesta gdje se ne prodaje ili konzumira alkohol . Kada bih prema tome gledao , nikada izasao ne bih , nigdje ...
mazzy

#18 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by mazzy »

Pod provodom podrazumijevam da negdje izadjem, slusam muziku i pijem sok, eventualno plesem. Ne znam kako drugacije da opisem .
A da malo pojednostavim pitanje, da li je uopste zabranjeno ostajanje do kasno ? Siguran sam da ne radim nista sto je zabranjeno kada izadjem, samo sam se pitao da li je uopste zabranjeno ostajati do kasnih sati vani .
mazzy

#19 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by mazzy »

pa dobro , hvala tebi . Ja pitam da ne skitam. Inache, ne izlazim puno , mozda jednom u 2-3 mjeseca. Ali eto pitam cisto jer me zanimalo .
Ahmmed

#20 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by Ahmmed »

mazzy wrote:Pod provodom podrazumijevam da negdje izadjem, slusam muziku i pijem sok, eventualno plesem. Ne znam kako drugacije da opisem .
A da malo pojednostavim pitanje, da li je uopste zabranjeno ostajanje do kasno ? Siguran sam da ne radim nista sto je zabranjeno kada izadjem, samo sam se pitao da li je uopste zabranjeno ostajati do kasnih sati vani .

Lijepo i iskreno pišeš :)

Vidi, mjesta na koja izlaziš,klubovi ( a skoro svako od nas je nekada posjećivao, ili još uvijek posjećuje takva mjesta),sigurno nude više iskušenja i izazova, nego neka slastičarna ili milk restoran :).

I sve je to dio našeg odrastanja, sazrijevanja, sve je to dio našeg životnog nauka....
Vremenom, čovjek shvati da postoje i drugi načini provoda, mimo klubova, gužve, frtutme svake vrste :) lijepa druženja u kućnom ambijentu, izlasci na mjesta gdje je veoma mala mogućnost da ti se nešto loše desi: Jer, iako sam ne piješ, ako si okružen ljudima koji piju, mnogo je veća mogućnost padanja ružnih riječi, ili ne daj Bože, sijevanja noževa i potezanja pištolja....
Vremenom shvatiš , ukoliko to želiš, da je odlazak na večernji namaz, šetnja sa dragim ljudima, trening, odlazak kod prijatelja u posjetu ili njihov dolazak tebi, sjajan način provoda....

Pitanje je našeg izbora....naše odluke, našeg razumijevanja i prihvatanja onoga što nam godi, što nas čini sretnim, što nas čini zadovoljnim...

Očito i sigurno, imam više godina nego ti :)
Ali,i dalje mnogo volim da plešem :) I nađem načina, da se isplešem dobro, a da pri tome sve manje dobre implikacije plesa, ako ih ne izbacim potpuno, a ono svedem na najmanju moguću mjeru :)
mazzy

#21 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by mazzy »

Imam 23 godine , i malo me je cak sramota sto postavljam ovakva pitanja jer bih to trebao da znam, ali kao sto rekoh ko pita ne skita . Trudim se da klanjam svaki vakat , i ako izadjem, vratim se na vrijeme da klanjam sabah . Iako nije bilo slucajeva da bas dotle ostanem.
Kao sto ti kazes, ti klubovi nude iskusenja i izazove . Ali ako je moja vjera jaka necu past u iskusenje i neshto slicno .
Hvala na odgovorima !
Selam !!
Ahmmed

#22 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by Ahmmed »

mazzy wrote:Imam 23 godine , i malo me je cak sramota sto postavljam ovakva pitanja jer bih to trebao da znam, ali kao sto rekoh ko pita ne skita . Trudim se da klanjam svaki vakat , i ako izadjem, vratim se na vrijeme da klanjam sabah . Iako nije bilo slucajeva da bas dotle ostanem.
Kao sto ti kazes, ti klubovi nude iskusenja i izazove . Ali ako je moja vjera jaka necu past u iskusenje i neshto slicno .
Hvala na odgovorima !
Selam !!
Sve je stvar našeg izbora. No, važno je zapamtiti da smo samo ljudi....Obični ljudi....Zaboravni, skloni iskušenjima, ma koliko naša vjera bila jaka :) I zbog toga nam i vjera nalaže, da se iskušenja klonimo :)

No, ponavljam, takve vrste odluka donosimo sami. Nekad prije, nekad kasnije. I pri tome, neka su nam na umu posljedice, koje mogu proisteći iz našeih čvrstih ubjeđenja da smo, bez obzira na okruženje, nedodirljivi :)
paja patak

#23 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by paja patak »

Ahmmed wrote:
mazzy wrote:Imam 23 godine , i malo me je cak sramota sto postavljam ovakva pitanja jer bih to trebao da znam, ali kao sto rekoh ko pita ne skita . Trudim se da klanjam svaki vakat , i ako izadjem, vratim se na vrijeme da klanjam sabah . Iako nije bilo slucajeva da bas dotle ostanem.
Hvala na odgovorima !
Selam !!
Sve je stvar našeg izbora. No, važno je zapamtiti da smo samo ljudi....Obični ljudi....Zaboravni, skloni iskušenjima, ma koliko naša vjera bila jaka :) I zbog toga nam i vjera nalaže, da se iskušenja klonimo :)

No, ponavljam, takve vrste odluka donosimo sami. Nekad prije, nekad kasnije. I pri tome, neka su nam na umu posljedice, koje mogu proisteći iz našeih čvrstih ubjeđenja da smo, bez obzira na okruženje, nedodirljivi :)
slazem se a ahmedom, a vjerovatno ces i ti s vremenom skontat (s obzirom da kazes kako klanjas) da ti nije mjesto u klubovim i slicnim mjestima... pubertet donosi gluposti kod vecine omladine, ali odrastanje (kroz koje i sama trenuto prolazim) donosi neke zrelije odluke :)
mazzy

#24 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by mazzy »

Iskreno vam se zahvaljujem sto ste odgovorili . Ma nije da cesto izlazim, nisam pola godine ostao duze od 23h vani. Ne zato sto ne mogu , jednostavno nisam . I nemam neku zelju , valjda je to jedan znak da "sazrijevam" . Uvijek mi je izlaz bio do 23h i roditelji su govorili da je poslije 23h belaj . I ko zna ko ili sta bih ja sada bio da sam ostajao duze .

Selam !
MUNAFIK

#25 Re: O ZABAVI U TOKU RAMAZANA !!!

Post by MUNAFIK »

mazzy wrote:Iskreno vam se zahvaljujem sto ste odgovorili . Ma nije da cesto izlazim, nisam pola godine ostao duze od 23h vani. Ne zato sto ne mogu , jednostavno nisam . I nemam neku zelju , valjda je to jedan znak da "sazrijevam" . Uvijek mi je izlaz bio do 23h i roditelji su govorili da je poslije 23h belaj . I ko zna ko ili sta bih ja sada bio da sam ostajao duze .

Selam !
ma ja znam cijelu hrpu omladine (i ja medju njima) ne pijemo, ne drogiramo se, ne kockamo ne kurvamo se :-D ne krademo, ne pravimo belaje ali znamo cesto zaglavit po gradu nekad i do 3-4, dobro drustvo, zezancija sta fali... vala nikad nikakvo iskusenje sto se tice zabranjenih stvari bar ja licno nisam imao, jednostavno ni alkohol ni ostale stvari mi nisu privlacne i znam radi cega. kad izadjem i ostajem to radim sa rajom i radi druzenja i to je to i ja ne vidim u tome neki problem,
Post Reply