O vjernici! Propisuje vam se post...

Rasprave o vjerskim temama.
ljubav_aha

#1 O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by ljubav_aha »

... kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.\" (Kur´an, El-Bekare, 183.)

cilj poruke je jasan,ali sto je sa ne-prkaticiranjem posta ostalih 11 mjeseci svake godine :?:
paja patak

#2 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by paja patak »

pa u ostalih 11 mjeseci nije NAREDJEN kao u mjesecu ramazanu, ostalo je dobrovoljni :-)
ljubav_aha

#3 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

aludirala sam na cilj poruke ;-)
BHF_Manijak

#4 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by BHF_Manijak »

Ciji si prevod koristila?!

I preciziraj cilj teme...
ljubav_aha

#5 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

kako ramazanski post moze udaljiti osobu od grijeha narednih 11 mjeseci :?:
BHF_Manijak

#6 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:kako ramazanski post moze udaljiti osobu od grijeha narednih 11 mjeseci :?:
Da sebi rijec "tettekun" prevedes kao svijest,sto i jeste jedno od njenih znacenja,onda bi shvatila kako ostalih 11 mjeseci covjek da se cuva...Dakle,prevod glasi "Vjernici,propisuje vam se post,kao sto je propisan i onima prije vas,da biste bili SVJESNI" tj da vam svijest bude jaca,a ako ti istinski se predas Gospodaru u mjesecu Ramazanu,klonis se ne samo jela i pica vec i onoga svega ruznoga,time ces izaci i jaci iz ramazana i trudit ces se da ostanes takav 11 mjeseci narednih...Prvo osoba u svemu treba da sa sobom rascisti, a ostalo je lahko...

No, islam covjeku ne propisuje ne grijesenje samo u toku ramazana,vec i u narednim mjesecima...A sta je covjekovo uze,spas,veza?!Salat/namaz, kroz koji 5 puta na dan jaca svoju vezu sa Gospodarom i time biva osvijesteniji...
ljubav_aha

#7 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:kako ramazanski post moze udaljiti osobu od grijeha narednih 11 mjeseci :?:
Da sebi rijec "tettekun" prevedes kao svijest,sto i jeste jedno od njenih znacenja,onda bi shvatila kako ostalih 11 mjeseci covjek da se cuva...Dakle,prevod glasi "Vjernici,propisuje vam se post,kao sto je propisan i onima prije vas,da biste bili SVJESNI" tj da vam svijest bude jaca,a ako ti istinski se predas Gospodaru u mjesecu Ramazanu,klonis se ne samo jela i pica vec i onoga svega ruznoga,time ces izaci i jaci iz ramazana i trudit ces se da ostanes takav 11 mjeseci narednih...Prvo osoba u svemu treba da sa sobom rascisti, a ostalo je lahko...

No, islam covjeku ne propisuje ne grijesenje samo u toku ramazana,vec i u narednim mjesecima...A sta je covjekovo uze,spas,veza?!Salat/namaz, kroz koji 5 puta na dan jaca svoju vezu sa Gospodarom i time biva osvijesteniji...

svijest hm,OK,licno,ne pijem alkohol,ne pijem i ne jedem nikad u ogoromnim kolicinama,pomazem drugima,odrzavam prijateljstva,eto i to bez posta i klanjanja
BHF_Manijak

#8 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by BHF_Manijak »

Jeste,svijest o ovozemaljskim odnosima imas, ali svijest o tvome Gospodaru nemas ili ti je mala... Vjernik tokom svog zivota nalazi se uvijek na putovanju kroz kategorije musliman-mu`min-muhsin-sakir...Neki dodju do cilja,a neki ostanu u ovoj prvoj kategoriji i nikada ne mrdnu dalje od iste...
Mozes ti sad meni pricati kako imas svoj neki odnos sa Bogom i predstavu o istom, ali time sto ne izvrsavas ono sto ti je On naredio direktno Kur`anom i sto ne odrzavas tu ruhansku(dusevnu) nit namazom pokazujes koliko ti je stalo do Stvoritelja...Ne bih ulazio u dublju raspravu, kazem ti imas svoje, ali kada je post u pitanju generalno je stav da je insan teze sklon grijehu(cak i medicinski dokazano da dolazi do smanjenja krvnih sudova i krv se sporije krece pa npr covjek ima manje sexualne nagone nego li inace...)a uvijek ima izuzetaka, eto tebe Allah pocasti da ti je svijest o nekim stvarima prisutna, no to ipak ne mijanja pravilo i naredbu...Jer ja nigdje u ajetu ne procitah "A oni koji su vec svjesni i misle da su bezgrijesni, oni neka ne poste"...Kad je insan na stepenu mu`mina, on onda itekako zna da treba cesto istigfar ciniti tj pokajanje traziti, jer Allah u Kuranu kaze "O mu`mini, pokajte se svi..."! Jel Poslanik grijeha imao?!Naravno da nije, a toliko je boravio na namazu, tewbu cinio Gospodaru, molio za oprost, zahvaljivao se na blagodatima i slicno...
ljubav_aha

#9 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak,

ne razumijem cilj ramazanskog posta u duhovnom smislu :!:

svako se treba ponasati isto svaki dan u godini dana,a ne jer je tako naredjeno tokom mjeseca ramazana ,to je hipokracija

meni namaz nije dovoljan kao nacin stvaranja bliskosti sa Bogom,ipak se Bogu mozemo obratiti kad osjecamo potrebu za njegovom blsikosti,cemu formalnost i naredjenje svaki dan u isto vrijeme,iako smo pisali o tome,kao je potrbeno stvoriti naviku takve komunikacije
Last edited by ljubav_aha on 03/09/2010 04:56, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#10 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote: Jel Poslanik grijeha imao?!Naravno da nije, a toliko je boravio na namazu, tewbu cinio Gospodaru, molio za oprost, zahvaljivao se na blagodatima i slicno...

zasto je trazio oprost i pokajanje :?:
arzuhal

#11 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:BHF_Manijak,

svako se treba ponasati isto svaki dan u godini dana,a ne jer je tako naredjeno tokom mjeseca ramazana ,to je hipokracija

meni namaz nije dovoljan kao nacin stvaranja bliskosti sa Bogom,ipak se Bogu mozemo obratiti kad osjecamo potrebu za njegovom blsikosti,cemu formalnost i naredjenje svaki dan u isto vrijeme,iako smo pisali o tome,kao je potrbeno stvoriti naviku takve komunikacije
De, ne napreži se...
paja patak

#12 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by paja patak »

pa eto ti nemoj klanjat, i obrati se Bogu samo kad ti treba i budi najpametnija kao i inace :roll:

a mi klanjamo 5 puta dnevno radi tjelovjezbe, da ne moramo na fitness, a ne sto osjecamo potrebu za tim :wink:
citroen

#13 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by citroen »

Ljubav_aha kako ti se da pametovati :D
ružmarin-a

#14 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ružmarin-a »

ljubav_aha wrote:

kako bona :!: :?: :arrow:

vjerovatno zato što nisi nikad vidjela blaženi osmjeh postača i smirenost njegovu onako produhovljenu čehru :)
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#15 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by WipeOut »

ljubav_aha wrote: svijest hm,OK,licno,ne pijem alkohol,ne pijem i ne jedem nikad u ogoromnim kolicinama,pomazem drugima,odrzavam prijateljstva,eto i to bez posta i klanjanja
Sve je to to divno,ali moram da te pitam koje si ti vjere?Jer ocito o islamu ne pises..... :?
ljubav_aha wrote: ne razumijem cilj ramazanskog posta u duhovnom smislu :!:

...meni namaz nije dovoljan kao nacin stvaranja bliskosti sa Bogom,ipak se Bogu mozemo obratiti kad osjecamo potrebu za njegovom blsikosti,cemu formalnost i naredjenje svaki dan u isto vrijeme,iako smo pisali o tome,kao je potrbeno stvoriti naviku takve komunikacije
Opet ponavljam pitanje;koje si ti vjere? :?
Jer malo me zbunjujes.....
beautyfool

#16 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by beautyfool »

paja patak wrote:

pa eto ti nemoj klanjat, i obrati se Bogu samo kad ti treba i budi najpametnija kao i inace :roll:

a mi klanjamo 5 puta dnevno radi tjelovjezbe, da ne moramo na fitness, a ne sto osjecamo potrebu za tim :wink:
Pajoooo avatar ti je :thumbup: :D
paja patak

#17 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by paja patak »

hvala bjutii :kiss:
BHF_Manijak

#18 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by BHF_Manijak »

Cura je muslimanka koja ne osjeca potrebu za islamskim i imanskim sartima i diskusija je savrsena...Nadoci ce nekad inshallahi te`ala,kad bude vakat spustit ce se iman u srce!

Ljubav_aha, pouke i poruke ramazan ces jednog dana skontati...Kad ti se srce procisti,jer grijesi ne dozovljavaju razumijevanje vjere...

PS Namaz ne naredjenm,imperativ a nije rceno ako hocete klanjate,zato mojne pametovanja oko toga, niti je receno ako Ljubav_aha osjeti potrebu neka mi se obrati...Ne moze to bas tako kako ti hoces!Ispravno je reci da ne osjecas potrebu i da ti se ne klanja,ali iz vjere te direkt izbacuje ako kazes da to nije stroga duznost!I nije tebe Allah pitao kako ce Svoj zakon donijeti vec ti je Naredio, pa ili ispunjavaj ili nemoj, ali nemoj pametovati oko toga i diskutovati da li treba to ili ne...
citroen

#19 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by citroen »

BHF_Manijak wrote:Cura je muslimanka koja ne osjeca potrebu za islamskim i imanskim sartima i diskusija je savrsena...Nadoci ce nekad inshallahi te`ala,kad bude vakat spustit ce se iman u srce!

Ljubav_aha, pouke i poruke ramazan ces jednog dana skontati...Kad ti se srce procisti,jer grijesi ne dozovljavaju razumijevanje vjere...

PS Namaz ne naredjenm,imperativ a nije rceno ako hocete klanjate,zato mojne pametovanja oko toga, niti je receno ako Ljubav_aha osjeti potrebu neka mi se obrati...Ne moze to bas tako kako ti hoces!Ispravno je reci da ne osjecas potrebu i da ti se ne klanja,ali iz vjere te direkt izbacuje ako kazes da to nije stroga duznost!I nije tebe Allah pitao kako ce Svoj zakon donijeti vec ti je Naredio, pa ili ispunjavaj ili nemoj, ali nemoj pametovati oko toga i diskutovati da li treba to ili ne...
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :sax:
Mrs.Zurbrigen

#20 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by Mrs.Zurbrigen »

lol, kad vjernici i skeptici diskutiraju o vjeri uvijek nesto produktivno bude rezultat... :D
travar

#21 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by travar »

Što se na ovoj temi, onako usput, može zaraditi grijehâ :mrgreen:
ljubav_aha

#22 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

WipeOut wrote:
ljubav_aha wrote: svijest hm,OK,licno,ne pijem alkohol,ne pijem i ne jedem nikad u ogoromnim kolicinama,pomazem drugima,odrzavam prijateljstva,eto i to bez posta i klanjanja
Sve je to to divno,ali moram da te pitam koje si ti vjere?Jer ocito o islamu ne pises..... :?
ljubav_aha wrote: ne razumijem cilj ramazanskog posta u duhovnom smislu :!:

...meni namaz nije dovoljan kao nacin stvaranja bliskosti sa Bogom,ipak se Bogu mozemo obratiti kad osjecamo potrebu za njegovom blsikosti,cemu formalnost i naredjenje svaki dan u isto vrijeme,iako smo pisali o tome,kao je potrbeno stvoriti naviku takve komunikacije
Opet ponavljam pitanje;koje si ti vjere? :?
Jer malo me zbunjujes.....

zasto te zbunjujem :?: Islamska vjeroispovijest
ljubav_aha

#23 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

ružmarin-a wrote:
ljubav_aha wrote:

kako bona :!: :?: :arrow:

vjerovatno zato što nisi nikad vidjela blaženi osmjeh postača i smirenost njegovu onako produhovljenu čehru :)
bas naprotiv,imam jako puno prijatleja koji poste i klanjaju,ali ih ne razumijem
ljubav_aha

#24 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

paja patak wrote:

klanjanje ima takodjer pored spriritualne upravo i fizioterapeutsku funkciju

meni je drago da se ti obracas Bogu kad ti ne treba,jer kad ti zatreba,bit' ce ti se lakse da ga pitas
ljubav_aha

#25 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Cura je muslimanka koja ne osjeca potrebu za islamskim i imanskim sartima i diskusija je savrsena...Nadoci ce nekad inshallahi te`ala,kad bude vakat spustit ce se iman u srce!

znam da je namaz obaveza,ali ne moze svako biit isti vjernik,kako sto ne moze svako skuhati isti rucak

meni ,opet,nije cilj,pametovanje

poruke ramazanskog posta,koje sam cula i procitala zaista ne podrzavaju dovoljno smisao samog akta
Locked