konrad wrote:Kakvi su terijeri

Tesko je odgovoriti na takvo pitanje. Ja nisam profesionalac, ali imam dosta iskustva. Cak sam u jednom trenutku pohadjala predavanja psece psihologije (boze me 'prosti

)... Iz zemlje u kojoj su se ama bas svi psi u gradovima drzali kao kucni ljubimci, sam otisla u zemlju gdje se na izbor psa obraca malo vise paznje.
POd broj jedan - psi su individue, bas kao i ljudi. Pa mozes naici na 'ludog' psa u svakom leglu, kao sto mozes naici i na 'sampiona' u svakom leglu. Jedino je veca sansa da ce pas iz odredjene pasmine pokazivati odredjene karakteristike, jer su generacijama uzgajani bas da bi pokazali te karakteristike. Tako, na primjer, ja, evo vec par godina zelim da uzmem boxera, ali ne usudjujem se, jer boxeri pokazuju tendenciju da napadaju manje zivotinje, a ja imam macke. Prije toga sam zeljela imati border collie-ja, jer su daleko najinteligentniji psi, ali onda procitam (od ozbiljnih uzgajivaca) da se ne preporucuje uzeti border collie ako ne mislis s njime ozbiljno raditi. Cak kazu da postoji stara skotska poslovica no sheep - no collie.
Kada kazem raditi, ne mislim na sitnice tipa uciti ga da seni, sjedne ili legne, nego zaista raditi - trenirati, davati zadatke, vjezbe itd. Mene je mojoj nauci naucio jedan Rottweiler... Prva greska koju sam napravila je bila pri izboru steneta
Dosla ja tamo, mama kuja i jedno 4-5 stenadi. Od tih 4-5, dva se sakrila kod mame, jedno-dva su, pomalo radoznali, prisli na jedno metar od mene, a onaj peti se zaletio pa poceo da mi cupa pertle iz cipela

Ja (jeb'la me balkanska logika

) reko' odmah - ja hocu ovoga. Ono fol, zdrav, zivahan, neustrasiv.... greska. Dominantan. Da se razumijemo, nije mi jeo ni namjestaj, ni cipele. Bio je veoma pametan, i bilo ga je lako nauciti da se - osim njegovih igracaka - nista drugo ne grize. Ali me je uvijek i svugdje stitio

Nismo mogli proci pored nekog drugog psa, a da ovoga moga ne spopadne bjesnilo. Zenke i stenad je i nekako tolerisao, ali odrasle muzjake nikako.
Taj je pas imao toliko energije da je on mene tjerao da s njime radim. Na kraju smo, pored svakodnevnih visesatnih setnji, zaista poceli raditi. Svakog vikenda bih sa djecom i psom isla u obliznju sumu, pa smo se sakrivali, pa smo se igrali trazenja, pa smo sakrivali dzigericu na zemlji, pa po drvecu; pa vjezbe sa tri zadatka, pa sa cetiri zadatka, pa na kraju sa pet (vise od toga nije mogao

)...
Veoma pametan pas, sve i svasta sam ga mogla istrenirati, ali nikada nisam uspjela savladati njegov nagon da napada druge pse. Zbog toga sam ga na kraju morala uspavati

.
Ako nemas vremena zajebavati se sa svim time, zaista ti preporucujem da uzmes psa koji je klasicni 'companion' pas ili, dobrog seldzuka osrednjeg rasta (ja bih se - iz iskustva - slozila sa @opet ja, da su mjesanci odlicni i privrzeni psi).