Stvarno, dajte da ne miniramo temuvodolija_33 wrote:Po starom dobrom običaju- u nedostatku argumenata nastupa vrijeđanje bez granica. Jadno
O tome kako nastade trojedan Bog...
- Kaiser
#27 Re: O tome kako nastade trojedan Bog...
Moj dobri Bird, ni Vatikan nije sto je nekad bioBird wrote:Ako sakriva, onda jako loše sakriva ili je ovo nečija propaganda protiv KršćanstvaKaiser wrote:Samo da pomenem jednu od najvecih misterija-evandjelje po barnabi koje katolicka crkva i dan danas sakriva u Vatikanu.![]()
Barnabino "evanđelje"
http://www.quranm.multicom.ba/barnaba/Barnaba-1.htm
Vise ni papini podrumi nisu sigurni od "brace", sve ti oni iskopaju i stave na internet
-
vodolija_33
#28 Re: O tome kako nastade trojedan Bog...
Samo bih da dodam da je Qur'an trebao biti potvrda objavama koje su došle prije Qur'ana. Ali s obzirom da su se one mijenjale tokom vremena Qur'an je ostao jedini ne promijenjen i vjerodostojan. Zbog toga se smatra pravom Božijom riječi i savršenom objavom.Kaiser wrote:Dragi Abdurrahman,Abdurrahman wrote: Kur´an potvrdjuje objavljivanje prijasnjih 3 Knjige, a i listove koje su objavljene jos prijasnjim Poslanicima kao sto je Ibrahim alejhis-selatu ve selam, medjutim, Kur´an je te Knjige derogirao! Znaci, danas da imamo i orginalnu Objavu, orginalni Indzil, Tevrat ili Zebur, nebi nas zanimao, jer je to proslo. To je bilo za odredjeni narod i za ogranicen period koji je istekao.
Kao prvo generalni komentar- diskusija je skrenula u pogresnu stranu![]()
Tema je povijesni uzroci prihvacanja koncepta trojednog Boga u krscanstvu, a ne dokazivanje da je Qur'an savrsena objava. (U to nema sumnje, al to sad nije tema)
Ali kada smo vec tu gdje jesmo, mislim da ti trebam reci da se duboko ne slazem sa ovim sto sam citirao iz tvoga posta. Kako si to napisao ispada da je Qur'an derogirao Tevrat, Zebur i Indzil neovisno od toga sto su oni tokom povijesti izmijenjeni. To potvrdjujes u nastavku, pa kazes cak i da imamo originale, nas to ne bi zanimalo. Ja mislim da si napisao jako ozbiljnu stvar, buduci da tvrdis da nas (te) Bozje objave ne bi zanimale cak i da ih imamo u originalu??? Razlog je kao to sto su one bile upucene samo odredjenim narodima. Hm.. Ne slazem se da ih to cini manje vrijednim. Neko bi to sad mogao protumaciti na slijedeci nacin i reci- nije li onda Qur'an u suprotnosti sa prijasnjim objavama ukoliko ih derogira? Ponavljem da me ne shvatis pogresno- sa originalnim objavama! Pazi se kada dajes ovakve izjave
Ali iako, što kaiser reče, to nije tema današnje emisije, dobro je znati.
Lijep pozdrav
-
Bird
#29 Re: O tome kako nastade trojedan Bog...
Kaiser wrote:
Moj dobri Bird, ni Vatikan nije sto je nekad bio![]()
Vise ni papini podrumi nisu sigurni od "brace", sve ti oni iskopaju i stave na internet![]()
![]()
Na kraju krajeva ne znam ni zašto bi bilo ovo Barnabino "evanđelje" u papinom podrumu. Ja sam ga pročitao i u njemu je sve kontradiktorno u odnosu na Mesijanska obećanja, tko je Mesija, odakle je, iz čijeg je roda, kakav je Mesijin svršetak.
Po Barnabinom "evanđelju" lažovima ispadaju proroci poput Izaije koji je navijestio mučeničku smrt Mesije i da dalje ne nabrajam. Isto tako i ostale knjige Starog zavjeta ispadaju pogrešne po ovom "evanđelju". A s obzirom da je sve što je zapisano u Starom zavjetu Božja Riječ i Božja obećanja onda ispade i Jahve lažov.
Nadam se da ćemo uspjeti vratiti temu na pravi put.