Pitaj nekog koga smatraš autoritetom. Ja se, zaista, ne mogu sjetit da li sam ja mailom tražio odgovor pa dobio ili sam pročitao odgovor na već postavljeno pitanje, rekoh da je bilo davno.pure_love wrote:koji autoritet ti je to izrekao? mislim,imas fetvu,od koga? ne mozemo pucati po svom kako mi znamo!arzuhal wrote:"Bejtic wrote:selam i bajram mubarek:)
imam jedno blic pitanje, je li dozvoljeno davanje kosti i kurbanskog mesa kucnim ljubimcima?
Alejkumu selam i tebi nek je mubarek!
Jest, dozvoljeno je. Ovo nije nako moje mišljenje i fetva već je i mene davno slično pitanje mučilo. Naime, u našeg čudesnog naroda koji me ne prestaje oduševljavati (obzirom da gledam uvijek svjetlu stranu), primjetio sam običaj zakopavanja u malo dublju rupu svih dijelova kurbana koji se neće iskoristit a kojim bi razne životinje rado omastile brk. Samo meso i kosti se tako uzdižu na pogrešan nivo. Nekako se uvija u naku svetost pa se zakopava da ne bi hajvani "onečistili i skrnavili" kurban. To, zapravo, ne stoji. Naprotiv, sevap je što više ljudi nahranit kurbanom a i drugih živih bića koji jedu meso (psi, mačke...), svejedno jesu li lutalice ili ne.
Ergo, deder
Uglavnom, mene je to interesiralo pa sam tražio odgovor. Jel tebe to zanimalo?
Ima hadis: "Istefti kalbeke fe in eftuk, fe in eftuk, fe in eftuk"-"Upitaj svoje srce za fetvu makar ti dali fetvu, makar ti dali fetvu, makar ti dali fetvu!". Znam ga napamet, al se ne sjećam čiji je rivajet. Ako i za to budeš tražio odgovor - maxuz ću ga potražit.