O temi - Muslimani pripremaju kurbane

Rasprave o vjerskim temama.
arzuhal

#26 Re: O temi - Muslimani pripremaju kurbane

Post by arzuhal »

pure_love wrote:
arzuhal wrote:
Bejtic wrote:selam i bajram mubarek:)

imam jedno blic pitanje, je li dozvoljeno davanje kosti i kurbanskog mesa kucnim ljubimcima?
"

Alejkumu selam i tebi nek je mubarek!

Jest, dozvoljeno je. Ovo nije nako moje mišljenje i fetva već je i mene davno slično pitanje mučilo. Naime, u našeg čudesnog naroda koji me ne prestaje oduševljavati (obzirom da gledam uvijek svjetlu stranu), primjetio sam običaj zakopavanja u malo dublju rupu svih dijelova kurbana koji se neće iskoristit a kojim bi razne životinje rado omastile brk. Samo meso i kosti se tako uzdižu na pogrešan nivo. Nekako se uvija u naku svetost pa se zakopava da ne bi hajvani "onečistili i skrnavili" kurban. To, zapravo, ne stoji. Naprotiv, sevap je što više ljudi nahranit kurbanom a i drugih živih bića koji jedu meso (psi, mačke...), svejedno jesu li lutalice ili ne.
Ergo, deder :)
koji autoritet ti je to izrekao? mislim,imas fetvu,od koga? ne mozemo pucati po svom kako mi znamo!
Pitaj nekog koga smatraš autoritetom. Ja se, zaista, ne mogu sjetit da li sam ja mailom tražio odgovor pa dobio ili sam pročitao odgovor na već postavljeno pitanje, rekoh da je bilo davno.
Uglavnom, mene je to interesiralo pa sam tražio odgovor. Jel tebe to zanimalo?
Ima hadis: "Istefti kalbeke fe in eftuk, fe in eftuk, fe in eftuk"-"Upitaj svoje srce za fetvu makar ti dali fetvu, makar ti dali fetvu, makar ti dali fetvu!". Znam ga napamet, al se ne sjećam čiji je rivajet. Ako i za to budeš tražio odgovor - maxuz ću ga potražit.
zonbirile

#27 Re: O temi - Muslimani pripremaju kurbane

Post by zonbirile »

samo odgovor kako više miliona muslimana u Evropi kolje kurban,sa normalno osvrtom autoriteta na temu,s posebnom pažnju na krv i kosti.
zimomor

#28 Re: O temi - Muslimani pripremaju kurbane

Post by zimomor »

otherside wrote:
beautyfool wrote:
zimomor wrote:Meni je zaista fascinantno vidjeti toliki broj ljudi koji kolju kurban i ispunjavaju tu duznost koja nije obavezna, a vecina tih istih ljudi uopste ne postuje niz drugih duznosti koje su obavezni obavljati po Islamu.
Ja na to kazem samo Elhamdulillah pa bar izvrsavaju jedan od propisa Islama ;-) a sve ce to doci na svoje inshaAllah , nismo mi ti koji cemo suditi ljudima,ima Bog Uzviseni i On tacno zna ko je iskren u svom nijjetu a ko ne :)
Selam alejkum
koliko ja vidim, barem na ovom podforumu, neki jedva docekaju da se umjesaju i odrede je li neko iskren u namjeri i hoce li mu se ista priznati ili ne.
@beautyfool, ne mislim na tebe :wink:
Gdje sam ja u svom postu pokusavao odrediti da li je neko iskren u toj namjeri ili ne?
Samo pokusavam da kazem da mi je nevjerovatno koliko ljudi kolje kurban, a ne pada im na pamet da klanjaju 5 dnevnih namaza i poste mjesec Ramazan sto im je propisano kao obavezno, za razliku od klanja kurbana.
arzuhal

#29 Re: O temi - Muslimani pripremaju kurbane

Post by arzuhal »

Prije nekih sat vremena išao sam do Tetke, u Narodnu, da odnesem nešta kurbana. Lijevi žmigavac, lagano. Valjda će bit mjesta za parking. Ionako je to samo pet minuta posla.
U autu svira Kansas, Dust In The Wind.
Na onom ćošku (ima naka reklama za tv popravke ili nešto slično) bruka žena, mladih i nana, poneki dedo, djeca.
Samo što izađoh i krenuh rukom za gepek, svi ko na komandu skočiše na mene.
Ne znam šta da radim.
"De te ba malo!"
Probijem se do Narodne.
"Ne smijemo primit te kurbane, na žalost..."
"Što?"
"Pa do sad smo sve uzimali ali od sad jok. Inspekcija nam uletila. Traže da svaki kurban ima i potvrdu veterinarske da je sve ok. Eto."
Haj tamam. Podržavam to. Treba nekog reda. A za to sam prvi.
Krenem nazad do auta. Onaj narod i ne obraća pažnju na mene. Valjda što dolazim iz pogrešnog pravca.
Stanem pred njih i otvorim onu kesu.
Nastade jagma i lom.
Jedna mlada romkinja je uspjela čak probit kesu sa dna i izvuć jedan kurban.
Oni stariji samo mole. Nemaju kuveta da se hrvu sa mladim i otimaju. Gledam da njima što više dodam.
U glavi mi sve zuji.
Ratne slike mi se vratiše.
Još sad da rokne. A vazda hoće kad se narod iskupi.
U nakom bunilu, sjedam u auto.
Kansas.
Don't hang on, nothing lasts forever but the earth and sky
It slips away, and all your money won't another minute buy

Dust in the wind, all we are is dust in the wind
Dust in the wind, everything is dust in the wind...

Psujem u sebi.
Brankovići, remzije kadrići...
Šta ne klanjaju i ne poste, a kolju kurbane? Neka kolju.
Ko ima pravo na ponos?
Od jednog velikog čovjeka sam čuo:"Samilost je veća od ljubavi, ma koliko ti tvrdili suprotno. Jer ti nemaš ljubavi za sve. Ti nisi sposoban da sve voliš, a i ono što voliš ne voliš istom snagom. Ali samilostan uvijek možeš biti, jednako prema svakom. Samilost nije sažaljevanje, ne shvataj to tako! To je samo ispravan odnosu prema svakom. Jedini način."
Hvala ti, dobri čovječe. Ali te mnogi neće razumjeti. I opet će ponositost pobijedit. Sve do jednog Dana kada bude upitan Džehennem:"Jesi li se napunio?"-a on odgovori:"Ima li još?"(Qaf, Kur'an).
Podijelih te kurbane, rekoh već, a osjetih potrebu da i ovaj mučan osjećaj podijelim sa vama.
Živjeli.
otherside

#30 Re: O temi - Muslimani pripremaju kurbane

Post by otherside »

zimomor wrote: Gdje sam ja u svom postu pokusavao odrediti da li je neko iskren u toj namjeri ili ne?
Samo pokusavam da kazem da mi je nevjerovatno koliko ljudi kolje kurban, a ne pada im na pamet da klanjaju 5 dnevnih namaza i poste mjesec Ramazan sto im je propisano kao obavezno, za razliku od klanja kurbana.
ma nisam ni na tebe mislila bolan ne bio, kvotala sam beautifool pa potkačila i tvoj post :D
Post Reply