O sveštenicima

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sojka

#1 O sveštenicima

Post by sojka »

O sveštenicima
Jednom dade Zaratustra znak svojim učenicima, i reče im ove reči: »Eto tu sveštenika: iako su to moji dušmani prodite mirno mimo njih, i sa mačem u koricama! I među njima ima junaka; mnogi su od njih premnogo patili: – pa bi hteli da i drugi pate.
Opaki su to dušmani: ništa nije tako žedno osvete kao njihova smirenost. Onaj koji ih dohvati, može lako da se ukalja.
Ali moja je krv srodna njihovoj krvi; i meni je stalo do tog da se još i u njihovoj krvi poštuje moja krv.« – A kad su bili prošli mimo, spopade Zaratustru bol; boreći se s bolom, i odolevajući mu, prozbori, i reče: Žao mi je tih sveštenika. A i ne dopadaju mi se; ali na to mnogo ne dajem otkako sam među ljudima.
Nego, patim i patio sam s njima: oni su za me zatočenici, i obeleženi.
Onaj što ga zovu Spasiteljem bacio ih je u kvrge: – U kvrge lažnih vrednosti, i praznih reči! Ah, da se bar kogod od njih spasao od svoga Spasitelja!
Mišljahu da su stali na obećanu zemlju, kad ih je ono more bacalo tamo i amo; a kad tamo, pod njima beše čudovište koje je spavalo! Lažne vrednosti, i prazne reći: to su najstrašnija čudovišta za smrtne ljude, – u njima dugo spi i čeka zao udes. Ali najzad se pojavi, i ostane budan, i poždere i proguta sve što je sazidalo sebi na njemu skloništa. Pogledajte samo ta skloništa što su ih sazidali sebi ti sveštenici! Crkvama zovu oni svoje nakađene peštere! Neka bi nestalo te lažne svetlosti, i toga teškoga zadaha!
Tu gde duša gore u svoje visine – ne sme da uzleti! Protivno tome naređuje njihova vera: »na kolenima se dižite uza stepenice, grešnici!« Zaista vam kažem, volim videti besramnika, nego ispovrnute oči njihove sramežljivosti i njihove pobožne molitve! Ko je napravio te peštere, i te pokajničke stepene? Zar ne oni što htedoše da se sakriju a beše ih stid od vedroga neba?
Tek kad opet zasija vedro nebo kroz razbijene krovove, na travu i na crveni turčinak uz porušene zidove – obratiću se opet srcem svojim skloništima toga boga. Bogom nazivaše što im se protivilo, i što ih je bolelo: i zaista vam kažem, bilo je mnogo junačkoga duha u njihovu obožavanju!
Ali ne znadoše drukčije da vole svoga boga razapinjući čoveka na krst! Htedoše da žive kao leševi, i leš svoj tukoše da bi pomodrio; još i iz njihovih govora osećam oštri zadah mrtvačnice. Ko živi u njihovoj blizini, zivi u blizini crnih ribnjaka iz kojih žaba krekeće svoju umilnu turobnu pesmu.
Morali bi mi pevati lepše pesme ako hoće da verujem u njihova Spasitelja: većma spaseni morali bi mi izgledati njegovi učenici! Rado bi ih video nage: jer samo lepota trebala bi da sme propovedati pokajanje. A koga može uveriti ova pokrivena turobnost! Zaista vam kažem ni sami njihovi spasitelji nisu došli iz slobode, i iz sedmoga neba slobode! Zaista, ni sami oni nikada nisu hodili po prostirkama saznanja! Duh tih spasitelja bio je pun jamâ; i oni su u svaku jamu ututnuli svoju zabludu da je njome zapuše, i nazvali su je bogom. Njihov duh utopio se bio u njihovoj samilosti, al' i kad se nadimahu i prenadimahu od samilosti uvek je plivala po površini neka velika ludost.
Živo, i s drekom gonili su oni stado svoje preko svoga praga: baš kao da ima samo jedan jedini prag što vodi u budućnost! Zaista vam kažem i ti pastiri spadali su još među ovce! Uske su duhove a prostrane duse imali ti pastiri: ali, braćo moja, kako su dosad uske zemlje bile i najprostranije duše! Po putu kojim su hodili pisali su znake krvlju, i ludost njihova učila je da se krvlju dokazuje istina.
A baš je kriv najlošiji svedok za istinu; krv otruje i najčistiju nauku zabludom i mržnjom u srcima. Zar je to dokaz za nešto kad neko ide i u vatru za svoju nauku! Zaista vam kažem više znači kad nauka izađe iz svog rođenog plamena! Zagrejano srce a hladna glava: gde se to dvoje susretne tu se javlja buran vetar, »Spasitelj«.
Zaista vam kažem, bilo je većih i blagorodnijih nego što su ti koje narod zove spasiteljiina, ti plahoviti burni vetrovi! A još veći nego što su bili svi spasitelji, moraju doći, braćo, da vas spasu, ako hoćete da pogodite put ka slobodi! Nikad još nije bilo na svetu natčoveka. Video sam ih nage oboje: i najvećeg čoveka, i najmanjeg: – Odviše su još slični jedan drugome. Zaista vam kažem, i najveći još mi je – odviše čovek! –
Tako je govorio Zaratustra. :) :) :)
mag

Post by mag »

ovo je za malo duzu diskusiju, meni se fakat nije svidilo

nego vidila sam jednu extra inscenaciju- o 'nadcovjeku'
Ima prvise enrgije za sve- pa...da bi si malo olaksao- vozi biciklo :D
sojka

Post by sojka »

Zagrejano srce, a hladna glava: gde se to dvoje susretne tu se javlja buran vetar, :)
sekiracija

Post by sekiracija »

mag wrote:ovo je za malo duzu diskusiju, meni se fakat nije svidilo

nego vidila sam jednu extra inscenaciju- o 'nadcovjeku'
Ima prvise enrgije za sve- pa...da bi si malo olaksao- vozi biciklo :D
Holandski cojek :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

sojka wrote:Zagrejano srce, a hladna glava: gde se to dvoje susretne tu se javlja buran vetar, :)
Image
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

Nađoh stari tekst i dobro se zamislih nad njim,jer evo vidimo kako izgleda licemjerje istih u zadnje vrijeme. :oops:
sojka

#7 Re:

Post by sojka »

dr.gog wrote:Nađoh stari tekst i dobro se zamislih nad njim,jer evo vidimo kako izgleda licemjerje istih u zadnje vrijeme. :oops:

Vjecni povratak jednog te istog.
Jos uvijek. :-?

I sve tako...dok se ne desi nesto sasvim novo.
dr.gog

#8 Re: O sveštenicima

Post by dr.gog »

Joj neumorna si,o sojka :lol:
Vertigo

#9 Re: O sveštenicima

Post by Vertigo »

sojka wrote:Nice: "Zaista vam kažem, i najveći još mi je – odviše čovek!" –
Hvala Bogu pa je tako.
Zato i jesu propadali svi pokusaju "stvaranja" covjeka po nekim ideoloskim matricama.
sapati srca

#10 Re: O sveštenicima

Post by sapati srca »

Kler... :-D
Ima u Kuranu nesto sto mi se jako dopada, a kada razmisljam o kleru, ili o onome sta i na koji nacin oni nesto cine :-D
Interpretiracu svojim rjecnikom, a to je da nema zagovora, ni prigovora pred Bogom...Niti ja mogu za nekoga zalagati se, niti se neko moze za mene zalagati :-D
Djela svjedoce :-D Ili ih imas, ili nemas :-D
Pozdrav :-D
sojka

#11 Re: O sveštenicima

Post by sojka »

Moze li ijedna tema na ovom forumu bez nagovjestaja tih knjiga?
:( :roll:

Ima li iko slobodnu misao? Misljenje mimo toga?
Postoji li kriticka misao?
sapati srca

#12 Re: O sveštenicima

Post by sapati srca »

sojka wrote:Moze li ijedna tema na ovom forumu bez nagovjestaja tih knjiga?
:( :roll:

Ima li iko slobodnu misao? Misljenje mimo toga?
Postoji li kriticka misao?
Reci da mi se nesto dopada, bila je slobodna misao, jer podrazumijeva pravo izbora...nejse da ne otvarmo :-D
Moze, "Sta je slobodna misao? Sta je to sto odreduje njenu slobodu ?:-D Koji su parametri koji odreduju koja jeste a koja nije? Je li slijedenje filozofskih ideja rezultira slobodom misli? :-D Gdje pocinje a gdje zavrsava ono sto nazivamo slobodna misao? Sta je razlikuje od drugih? :-D Da li zivimo u drustvu koje propagira slobodnu misao? Gusi li materijalizam slobodnu misao?
sojka

#13 Re: O sveštenicima

Post by sojka »

Gusi ih u prvom redu recimo "moralisanje" tipa izjava "nema prigovora pred Bogom" - znas li ili vjerujes da nema?

Bog - samo on zna gdje je prigovor, a ne mi- ali njega nema u knjigama. Znas li kada si savrsen u njegovim ili kada u svojim ocima?

Gdje je tu razlika?

Odakle to znas sta Bog drzi ispravnim? Jer si procitao? A tvoje licnog saznanje bez te knjige?

"Sta je slobodna misao? Sta je to sto odreduje njenu slobodu ?

Slobodna misao pocinje sa kritickim razmatranjima, uzimanja zdravog odstojanja od procitanog, izrecenog,
imanja neceg sopstvenog-vjeru u sebe. Misao ne robuje nikom. :D Mi nismo robovi Bozji, mi smo rodjeni da budemo slobodni, jer tek kada okusimo slobodu mi mozemo pricati o slobodi izbora, koja je ionako determinisana i drugim faktorima. Trebam je poklopiti sada i sa tim opteretiti, a zatim odrzavati moralne pridike?? To je stvar svakog pojedinca, i nevalidan kao argument- radi se o vjerovanju.

Ne nosite Boga na jeziku, nego u srcu, ako vec vjerujete da ga ima, vjerujte za sebe.
Nije dobar cin- nego manipulativan- nametati ljudima jedini ispravan put, jer je jedan za sve isti, a svako
ima pravo da bira pristup ka tom putu- sa cim i kako zeli.

I zamolila bih te da promijenimo temu- povodom tih knjiga i dokaza, nedokaza, Boga- ja sam na filosofiji. :-) :lol:
sapati srca

#14 Re: O sveštenicima

Post by sapati srca »

sojka wrote:Gusi ih u prvom redu recimo "moralisanje" tipa izjava "nema prigovora pred Bogom" - znas li ili vjerujes da nema?

Bog - samo on zna gdje je prigovor, a ne mi- ali njega nema u knjigama. Znas li kada si savrsen u njegovim ili kada u svojim ocima?

Gdje je tu razlika?

Odakle to znas sta Bog drzi ispravnim? Jer si procitao? A tvoje licnog saznanje bez te knjige?

"Sta je slobodna misao? Sta je to sto odreduje njenu slobodu ?

Slobodna misao pocinje sa kritickim razmatranjima, uzimanja zdravog odstojanja od procitanog, izrecenog,
imanja neceg sopstvenog-vjeru u sebe. Misao ne robuje nikom. :D Mi nismo robovi Bozji, mi smo rodjeni da budemo slobodni, jer tek kada okusimo slobodu mi mozemo pricati o slobodi izbora, koja je ionako determinisana i drugim faktorima. Trebam je poklopiti sada i sa tim opteretiti, a zatim odrzavati moralne pridike?? To je stvar svakog pojedinca, i nevalidan kao argument- radi se o vjerovanju.

Ne nosite Boga na jeziku, nego u srcu, ako vec vjerujete da ga ima, vjerujte za sebe.
Nije dobar cin- nego manipulativan- nametati ljudima jedini ispravan put, jer je jedan za sve isti, a svako
ima pravo da bira pristup ka tom putu- sa cim i kako zeli.

I zamolila bih te da promijenimo temu- povodom tih knjiga i dokaza, nedokaza, Boga- ja sam na filosofiji. :-) :lol:

Nisi razumjela...Postavila si tekst i naslov teme svestenstvo..Kada kazem nema prigovora ili zagovora pred Bogom, poenta je da me bas briga sta, kako i na koji nacin radi svestenstvo ili ti kler...naprosto svako odgovora za ono sto cini, za svoje postupke, misli, namjere....
A da li ima ili nema zagovora, pitam te znas li ti da nema :-D ) I vjerujem za sebe, ne mogu za drugog...
Nisam ti ni jedno pitanje postavio u vjerskom kontekstu :-D Tako da manipulaciju cine odgovori u kome nisi pitana sa vjerskog aspekta, a odgovoras kao da si pitana :-D

Vazi mijenjamo temu :-D Slazem se jer i ja sam bio tamo tamo gdje si sada ti :-D :-D Svakako nisam horan danas za pisanje :-D a citam jednu lijepu knjigu :-D
Last edited by sapati srca on 02/06/2008 14:42, edited 2 times in total.
sojka

#15 Re: O sveštenicima

Post by sojka »

Ugodan dan! :)
sapati srca

#16 Re: O sveštenicima

Post by sapati srca »

sojka wrote:Ugodan dan! :)
Hvala i tebi :-D
sojka

#17 Re: O sveštenicima

Post by sojka »

Ugodan dan. :)
Last edited by sojka on 02/06/2008 15:06, edited 1 time in total.
sapati srca

#18 Re: O sveštenicima

Post by sapati srca »

sojka wrote:Nisi razumjela...Postavila si tekst i naslov teme svestenstvo..Kada kazem nema prigovora ili zagovora pred Bogom, poenta je da me bas briga sta, kako i na koji nacin radi svestenstvo ili ti kler...naprosto svako odgovora za ono sto cini, za svoje postupke, misli, namjere....

hmm...

A da li ima ili nema zagovora, pitam te znas li ti da nema :-D ) I vjerujem za sebe, ne mogu za drugog...

znam. :wink:

Nisam ti ni jedno pitanje postavio u vjerskom kontekstu :-D Tako da manipulaciju cine odgovori u kome nisi pitana sa vjerskog aspekta, a odgovoras kao da si pitana :-D

Ok. Hajde neka bude tako.

Vazi mijenjamo temu :-D Slazem se jer i ja sam bio tamo tamo gdje si sada ti :-D :-D Svakako nisam horan danas za pisanje :-D a citam jednu lijepu knjigu :-D
Ugodan dan. :)[/quote]

Ako komentarisem i odgovorim ode dalje :-D Cutacu ...
Ugodan dan a haman i bice, evo svjezine :-D
sojka

#19 Re: O sveštenicima

Post by sojka »

necu da te zadrzavam. :)
dr.gog

#20 Re: O sveštenicima

Post by dr.gog »

Imao sam priliku raditi sa nekolicinom svećenika,katoličkih i protestantskih...Preširoko je da se iznose svi aspekti tog posla ,a tema se ubila za razvodnjavanje lošim primjerima(što je default mnogih forumaša).Shvatanje tog posla ne smije biti uskogrudo i u startu jednostrano ili pristrasno.Ja bih pokušao sa pozitivnim pristupom iz praktičnog života.
@Sojka,malo je nelogično da u startu ukidaš osnovnu literaturu kojom se služe dotični ljudi i koja ,opet,ima određeno značenje i smisao,kako za njih tako i za njihove zajednice.
ja sam već od 1992-e sit filozofskog pristupa poslovima u kojima se radi o ljudskim životima ,psihičkom,i društvenom integritetu običnog čovjeka.
Govorim individualno kao osoba koja je bila svjedok rada sveštenika.Ne želim natruhe politike ili primjere idiotizma i trendovskog pop-art televizijskog propovjedanja.Rad za ljude,potpuno predan i bezrezervno iskren rad,ispunjen humanošću i dubokom vjerom,te shodno tome velikim odricanjima,je ono što sam ja imao priliku vidjeti.Vidjeo sam i suprotno i poznajem i zloupotrebu.

Ako ne želimo ulaziti u Knjige,možemo u svakodnevnicu rada označenog velikom bogobojaznošću i velikom požrtvovanošću.Postoje mnogi,neprimjetni i mali ljudi,svećenici,bez posebnog ranga u hijerarhiji,koji svojim djelima "svijetle" u ovim vremenima smutnje.
Postoje i gurui,tv-evangelisti plastičnih lica,"spasitelji",Vođe Crkava zvučnih i čudnih imena,samozvani šejhovi,ajatolasi,daijje,ulema u svili i kadifi univerziteta,rabini oštroga glasa,čudnovati indijski polučarobnjaci koji u trans bacaju mondene krugove od Londona do Tokija.
Sve ja to hladne glave i otvoreno prezirem ,sjećajući se pojedinih svijetlih primjera kojima je malo ljudi čulo ime.Onih "pastira" i vjernih svećenika njihova Boga(u kojeg se zaista nikog ne tjera da uzvjeruje),koji nisu nikad ušli u visoko rječite retoričke akrobacije i retoriku,dokazivanje i brojanje kvačica i "proturječnosti",ili pak u klinč sa isfrustriranim liberalnim mozgovima Web 2.0 generacije..
Čak i najokrutniji umovi rata,kojekakve psihopate,vajni intelektualci i profesori često zašute pred blagošću i dobrotom kojom ti ljudi zrače.
Zaista,ispraznost onih kritičkih analiza,kako teoloških tako i dnevno-trendovskih,se najviše ispucava na primjerima zla i beščašća svega i svake profesije,pa tako i svešteničke.U toj kritici autori često zaborave da se osvrnu i pogledaju i svoj doprinos zajednici i potrebitima,i svoju duhovnu zrelost.
Ja pak,najčešće srećem oholost i nipodaštavanje,samouzdizanje i ogorčenost,ujedanje na sam spomen bilo čega što se kosi sa retorikom polemičarskog naglabanja...ali ipak se sjećam nekolicine hrabrih,jednostavnih i umnih radnika sveštenika,koji su i živote zalagali da nekom pričine radost u najgorim vremenima.U onim vremenima kad su intelektualci,liberali,profesori i razni kremasti skribomani privijali guzove uz najokorjelije kriminalce,ubice,i najveći duhovno-društveni šljam za šteku cigareta i bocu viskija,ili pak propusnicu za free-shop ili un-akreditaciju...iluzija o urbanim filozofima nemam već podugo..
sojka

#21 Re: O sveštenicima

Post by sojka »

dr.gog wrote:Imao sam priliku raditi sa nekolicinom svećenika,katoličkih i protestantskih...Preširoko je da se iznose svi aspekti tog posla ,a tema se ubila za razvodnjavanje lošim primjerima(što je default mnogih forumaša).Shvatanje tog posla ne smije biti uskogrudo i u startu jednostrano ili pristrasno.

Zasto je uskogrudo ili pristrasno? Tvrdim li da je ovo svecenicama moje bezuslovno misljenje i iskustvo? Tvrdim li za sve svecenike da su losi?

Sta branim? Pravo slobode govora bez moralisanja i osude "norme"??
Koliko je ovdje tema u startu ugaseno? I koliko je tema u najboljim namjerama proslo sa prokovacijama?
Nije li ovo gusenje misljenja? Nije li gusenje filozofije? Ko je prosao u susretu sa filozofijom bez Zaratustrice?? Imaju li neistomisljenici pravo na misljenje??

Ja bih pokušao sa pozitivnim pristupom iz praktičnog života.
@Sojka,malo je nelogično da u startu ukidaš osnovnu literaturu kojom se služe dotični ljudi i koja ,opet,ima određeno značenje i smisao,kako za njih tako i za njihove zajednice.
ja sam već od 1992-e sit filozofskog pristupa poslovima u kojima se radi o ljudskim životima ,psihičkom,i društvenom integritetu običnog čovjeka.

Govorim individualno kao osoba koja je bila svjedok rada sveštenika.Ne želim natruhe politike ili primjere idiotizma i trendovskog pop-art televizijskog propovjedanja.Rad za ljude,potpuno predan i bezrezervno iskren rad,ispunjen humanošću i dubokom vjerom,te shodno tome velikim odricanjima,je ono što sam ja imao priliku vidjeti.Vidjeo sam i suprotno i poznajem i zloupotrebu.

I sama poznajem predivne svestenike, ali predivne svih vjeroispovijesti kojima skidam kapu. Znas li da su pojedini od tih svestenika i sami citali djelo Nietzschea?Nije bas da ih ne zanima, nije bas da ga se osudjuje.
Jedan svestenik je tokom dobronamjernog govora izjavio da su Jevreji izdajice,a da pri tom nisu vidjeli nista lose. Svjestan je svoje klice sirenja zla, nije ili da, ne igra ulogu u rezultatu. Nastojala sam mu reci sta cini, ukazala i na antisemitizam, cije klice bivaju i u ovim korijenima sasjecene?
Sa cim se branio? Naravno sa pozicije nedostiznog svestenika i tog i tog pasusa, Boga. Zar se ovo ne desava svakodnevno neukom narodu koji odrasta sa tim da su Jevreji izdajice? Trebamo li zatvoriti oci ispred ovakvih stvari i nista ne poduzeti?

Ako ne želimo ulaziti u Knjige,možemo u svakodnevnicu rada označenog velikom bogobojaznošću i velikom požrtvovanošću.Postoje mnogi,neprimjetni i mali ljudi,svećenici,bez posebnog ranga u hijerarhiji,koji svojim djelima "svijetle" u ovim vremenima smutnje.

Trvdim li da ne postoje? Pitam se moze li ijedan, ali ijedan razgovor biti nelicne prirode, sa potrebnim odstojanjem,objektivnoscu, sa neutralnom spoznajom, bez tematike vjere.
Zar ne postoji daleko vise izbora tema tih vrsta, i koje se zavrsavaju sa uvredama, fijaskom, pogubnim rezultatima?

Navela sam jedan od mnogih svakodnevnih primjera.
Zanemarujes da postoji ljudi koji ne vjeruju u Boga i te knjige, gog?
Zanemarujes vrijednost Zaratustre, makar vrhunski literarnu? Jezik, stil i finese osjecajnost koju je unio uprkos ostrih teksova? Rebus-kako je moguce sa jedne strane prezentirati ljepotu svim mogucim finesama jezickostilskim sredstvima, jednu od kulminacija knjizevnosti, nego sa velikom osjecajnoscu autora, a ujedno ostro osudjivati... I da veoma sam jednostrana...

Sta bi smo trebali ? Staviti sve u okvire svakodnevnice, zanemariti da postoje i teme koje ne treba da budu
teme svakodnevnice? Neka djela koja su nastala jednako tako svakodnevnim radom, svakodnevnicom, a nesvakodnevna su. O tom - nista.
Ignorisati? U ime cega ? Zar nije kruto? Krajnje kruto i diskriminantno?
(Znaci li to automatski nepravednost? Znaci li da su losi? Ili se zeli da su losi, jer se ne slazu sa nama ili normom? Dakle opet ulazimo na ovaj nacin non stop u licne domene-koji ne bi trebali biti predmet diskusije). Jel u ime Bogova mogu sve? A onaj ko otvoreno prizna da ne vjeruje- biva daleko ostrije osudjen, barem drugacije gledan i tretiran?
Filozofija ili barem kriticko misljenje pocinje tamo gdje se svako za sebe zapita nismo li drugacije nauceni, a da li je tako? Moze li drugacije? Imamo li i drugih knjiga, nekih drugih tema? Druga je stvar nezainteresovanost. Sta doprinosi istoj? Kako buditi interesovanje mladih za nauku? Ima li mjesta za filozofiju? Barem 10tinu ove cjelokupne diskusije ?Opet ponavljam to je krajnje licni domen- na kom se diskutuje i pristupa.

Postoje i gurui,tv-evangelisti plastičnih lica,"spasitelji",Vođe Crkava zvučnih i čudnih imena,samozvani šejhovi,ajatolasi,daijje,ulema u svili i kadifi univerziteta,rabini oštroga glasa,čudnovati indijski polučarobnjaci koji u trans bacaju mondene krugove od Londona do Tokija.

Sve ja to hladne glave i otvoreno prezirem ,sjećajući se pojedinih svijetlih primjera kojima je malo ljudi čulo ime.Onih "pastira" i vjernih svećenika njihova Boga(u kojeg se zaista nikog ne tjera da uzvjeruje),koji nisu nikad ušli u visoko rječite retoričke akrobacije i retoriku,dokazivanje i brojanje kvačica i "proturječnosti",ili pak u klinč sa isfrustriranim liberalnim mozgovima Web 2.0 generacije..
Čak i najokrutniji umovi rata,kojekakve psihopate,vajni intelektualci i profesori često zašute pred blagošću i dobrotom kojom ti ljudi zrače.

Kao sto rekoh, nisam iskljuciva..

Zaista,ispraznost onih kritičkih analiza,kako teoloških tako i dnevno-trendovskih,se najviše ispucava na primjerima zla i beščašća svega i svake profesije,pa tako i svešteničke.U toj kritici autori često zaborave da se osvrnu i pogledaju i svoj doprinos zajednici i potrebitima,i svoju duhovnu zrelost.

Autor nije ziv, o istoriji unazad- ne bih, jer nema ko da je zastupa. Zatim taj autor je licno izjavio da Nijemci nikada nece oprostiti taj duh Jevrejima, i da je oholo, neposteno sto pokusavaju propagirati. I nakon velikog prijateljstva sa Wagnerom- odrekao se tog prijateljstva sa njim upravo zbog tog antisemitizma- Contra Wagner. Doprinos nije njegov, i to treba uzeti u obzir- neopravdan disuse.On to nije zastupao ni izbliza. Korisni doprinosi su daleko veci.

Ja pak,najčešće srećem oholost i nipodaštavanje,samouzdizanje i ogorčenost,ujedanje na sam spomen bilo čega što se kosi sa retorikom polemičarskog naglabanja...ali ipak se sjećam nekolicine hrabrih,jednostavnih i umnih radnika sveštenika,koji su i živote zalagali da nekom pričine radost u najgorim vremenima.U onim vremenima kad su intelektualci,liberali,profesori i razni kremasti skribomani privijali guzove uz najokorjelije kriminalce,ubice,i najveći duhovno-društveni šljam za šteku cigareta i bocu viskija,ili pak propusnicu za free-shop ili un-akreditaciju...iluzija o urbanim filozofima nemam već podugo..
Tu gde duša gore u svoje visine – ne sme da uzleti! Protivno tome naređuje njihova vera: »na kolenima se dižite uza stepenice, grešnici!« Zaista vam kažem, volim videti besramnika, nego ispovrnute oči njihove sramežljivosti i njihove pobožne molitve! Ko je napravio te peštere, i te pokajničke stepene? Zar ne oni što htedoše da se sakriju a beše ih stid od vedroga neba?

U protivnost ove pasaze govori film " Leteci svestenik"- Mongolija. Svestenik koji je doslovice dozvolio djecacicu, koji mu je urucen- da poleti. Tim sam bila ponunkana.

Povratak jednog te istog- dozivices- u neposrednim blizinama. :(
Post Reply