O.S. Fatima Gunic

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

IBM

#76 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by IBM »

gledo sam, cestitam mirci! :thumbup:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#77 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by mIRCerka »

IBM wrote:gledo sam, cestitam mirci! :thumbup:
cestitke Tomislavu i redakciji...hvala im sto nisu jedni od onih sto trpaju sve pod tepih...
Raskoljnikov

#78 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by Raskoljnikov »

mIRCerka wrote:Bjese prilog...odlican...sad je na OSCEu i ostalim krojacima politike u BiH da konacno kazu svoje...
Ne gledah prilog ali sama cinjenica da je bio... :thumbup:
Bravo za angazman...
meki

#79 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by meki »

Pogledah sad prilog i mogu reci da je korektno odradjen.
Kao sto "licnost" iz one NVO kaze, neka samo sve bude po kriterijima utvrdjenim u prvilniku.
Uradio sam to i privatno, al moram i javno:
Mirci, svaka ti cast na angazmanu, ne samo ovom nego i u masi drugih akcija. Da je vishe ovakve gradske raje zajebali bi mi i svedjane po demokratiji ;-)

Na kraju da kazem da :sax: i :bih:
StupskaBitanga

#80 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by StupskaBitanga »

Raskoljnikov wrote:
mIRCerka wrote:Bjese prilog...odlican...sad je na OSCEu i ostalim krojacima politike u BiH da konacno kazu svoje...
Bravo za angazman...
imal ko da stavi na yputube da vidimo
meki

#81 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by meki »

StupskaBitanga wrote:
Raskoljnikov wrote:
Bravo za angazman...
imal ko da stavi na yputube da vidimo
Ma ima na hayat.ba , dole desno da se pogleda snimak "vijesti u 7" u sklopu kojih je prilog i prikazan.
Preporucujem download na komp pa onda gledanje.

Evo skinuo sam ja, al mi se neda uploadat na jubit jer mi je net prelosh (sega-mega odlicni kablovski EPN over ELOB) i docekali bi ga tek nekad ujutro uz jutarnju kaficu :|
Banksy

#82 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by Banksy »

Odlično, hvala Hayatu. Sad treba animirati i ostale medije.
meki wrote: Pogledah sad prilog i mogu reci da je korektno odradjen.
Kao sto "licnost" iz one NVO kaze, neka samo sve bude po kriterijima utvrdjenim u prvilniku.
Kako sam shvatila, po 'kriterijima iz pravilnika' ime je 'ratno' i mora se mijenjati.
I, ko je lik, iz koje ono NGO?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#83 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by mIRCerka »

prema pravilniku
ime ne bi trebali dirati jer je Fatima prosvjetitelj, uciteljica koja je poginula PRED TABLOM U RAZREDU a ne na prvoj liniji..
Sveti Sava moze a Fatima ne moze...
***em se na takav pravilnik...
Lauryn Hill

#84 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by Lauryn Hill »

Image
Moja nekadasnja osnovna skola! :thumbup: Godine koje sam provela u toj skoli, mogu reci sa sigurnoscu, da su najbolje godine koje sam ikada provela u bilo kojoj drugoj skoli u koju sam isla. I ta skola, i moja uciteljica Arijana, i razrednica Jasminka kao i moji ostali nastavnici iz te skole... will always be in my heart! Sva ta "ljubav" i prijateljstvo koje se ponese iz osnovne skole, ne ponese se ni iz jedne druge. :) Mogu reci da sam veoma emotivno vezana za tu skolu, jer sam provela svoje djetinjstvo u toj skoli, i grajuci se ispred te skole. Ta skola mi je poklonila lijepe uspomene i najbolje prijatelje koje danas imam. Ako se ime oduzme toj skoli, nisam sigurna da cu ikada vise imati isti osjecaj ponosa kada budem prolazila pokraj te skole. Jer za mene ime "Fatima Gunic" predstavlja sretno razdoblje mog zivota, mog djetinstva!
Nedamo "Fatimu Gunic" :thumbup: :bih:
vjesticanametli

#85 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by vjesticanametli »

Zna li iko je li jos ziva uciteljica Ljubica Cimbaljević?
Najbolja je bila definitivno :thumbup:
salter071

#86 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by salter071 »

uvjek dobar gost wrote:..... Šta će građani učiniti... pita Mirci ,a i Banksy ima sigurno to pitanje na pameti..., kao i ja sam...

Ovako građani trenutno nemaju kapacitete da odrade mjesečnik Građanin, nemaju kapacitete da odreaguju na sve na šta se odreagovati treba, građana danas nema dovoljno, vladaju narodi kojima ništa ne smeta niti ih išta dotiče. Ukoliko treba ja mogu kao pojedinac, kao čovjek i građanin otiči gdje treba i reći šta treba, mogu kao takav pozvati ljude na akciju, ali to nije dovoljno, nije dovoljno jer jedno saopštenje ne mijenja ssvijet a kamoli situaciju u našem učmalom gradu.
Koliko je nas spremno ponašati se odgovorno, svjesno i hrabro i na taj način u jednu ruku postati građani...?

Koliko je nas spremno stati na branik ovog grada, na branik našeg dostojanstva, naše budućnosti.., koliko je nas spremno podići barikade i napustiti koncept rezonovanja i razmišljanja.... Mirci, Banksy i svi drugi ... koliko je Vas spremno izaći na ulicu, koliok nas spremno je zaista reći DOSTA, koliko naroda je spremno napustiti dosadašnju logiku rezonovanja i ponašanja...????

Ja sam još uvijek tu ali lagano .... gubim vjeru u ljude oko sebe... možda da pošaljemo mail Obami.. da on reaguje... !!!

Sve u svemu ja možda mogu otipkati i saopštenje.., ali šta poslije njega...???

Mnogo je pitanja a tako malo ,malo odgovora....!

I jeste Šaju za vjeroučitelja... ja se bojim postati roditelj u ovoj i ovakvoj sredini !
Hoce li me se pogresno shvatiti ako na ovo boldano odgovorim sa - premalo i prekasno? Tvoj me post podsjeti na jedno (o)sjecanje uhvaceno izmedju redova teskta pod naslovom SANJATI. Necu da spamiram i skrecem sa teme...ako te zanima procitaj ga na stranici http://www.mi.4x2.net
A sto se tice borbe protiv zaborava... ko je bio tu kad je bilo najteze i da hoce NE MOZE zaboraviti. Uzmi npr. ruze. Bile one tu ili ih izbrisali, ne igra ulogu. Rat je ostavio preduboke tragove u nama da bi ih jednim potezom brisanja tragova mogli ponistiti.
Sto se tice povratnika, vidim da ih cesto koriste kao izgovor i dezurne krivce za puno toga u vezi s onim za sta ih se malo ili nista ne pita.
Da li i ruze i ostali simboli sjecanja stvarno smetaju, kako se nekada znalo reci, "pobjeglicama" ili, mozda, vise smetaju "ostalicama" koji ne spavaju mirno sa svojim sjecanjima? Znaju oni da i drugi pamte ko je gdje bio kad je bilo najteze i sta je ko radio.
A, opet, nisu ni sve "pobjeglice", ili kako se sada zovu, "dijaspora", "povratnici" itd. isti, a nisu ni oni koji se nisu maknuli iz grada od dana jedan. Zato necu generalizirati.
Nego, ako se vec prozivamo, imaju li imena ti "povratnici" kojima svasta nesto smeta, a krivci su i za ono sto jesu i ono sto nisu krivi? A valjda su ljudi, pa imaju ne samo imena, vec i prezimena i rodne listove, LK i ostale dokumente?
Pa hajde da ne generaliziramo, nego da vidimo listu. Hajmo listu na sunce, neka se potpisu na peticije, kao sto su se potpisali oni koji nisu dali da nestanu ruze!
Stvarno nisu fer te generalizacije kojima se svi trpaju u isti kos. Neizreceno ostaje ono sto se precesto presutno podrazumjeva, a to je da su povratnici tom generalizacijom stavljeni u isti kos sa ratnim zlocincima, jer, ako cemo biti realni, kome bi drugome smetalo sjecanje na ono sta se desavalo u ratu? Zrtve nemaju razloga da se stide. Znaci, ostaju ratni zlocinci. I famozni, naravno, neimenovani "povratnici".
Zato kazem liste na sunce. Imena.
A vjerujte ili ne, NISTA, ama bas nista se nije zaboravilo. Niti ce se zaboraviti. Vrijeme vise jaca sjecanja, no sto ih brise, tim prije sto su mnogi vapaji za pravdom ostali neispunjeni. Nema ko da ih cuje.
Sa smrcu svakog od nas koji se sjeca ratnih dana polako nestaje svjedok dogadjaja i nastupa zaborav, jer nema ko da nastavi govoriti. Ostace tri varijante jednih te istih "sjecanja", koja ce vremenom izgubiti na snazi i postati nebitna.
Nista novo. Prema jednoj anketi koju sam nedavno citala, danas preko 50% anketiranih mladih Njemaca ne zna puno o 2 svjetskom ratu. Cini mi se da su pomenuli da i oko 20% nema pojma ko je bio Hitler. Nisam sigurna jesam li ja to dobro procitala. NEMA POJMA KO JE BIO HITLER?! :roll:
Pa vi vidite...
DrugaGimnazija

#87 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by DrugaGimnazija »

Nadam se da ime nije promijenjeno. Fatima je bila divna uciteljica, ja je se sjecam iz 4. razreda.
Armanzon

#88 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by Armanzon »

hmm ja sad idem u 6. razred te skole :D . i ne vidim razlog zasto bi se to ime mijenjalo. :bih:
IBM

#89 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by IBM »

danas je bilo na tvsa, da se nalazi na spisku OSCE za promjenu
no_crnjak

#90 Re: O.S. Fatima Gunic

Post by no_crnjak »

mIRCerka wrote:Mjesecima se vec prica o izmjeni naziva skola po KS. Meni ostade urezano u memoriju Velescke heroje da hoce dirati. I Fatimu Gunic. Svaka skola je imala najmanje jednog ucenika koji je poginuo. Sve skole imaju spomen ploce svojim ucenicima i nastavnicima koji poginuse u ratu.Sta ce sa time onda? Hoce li i to obrisati?
Interesuje me zivo ko je i koliko placen za Zaborav? Obrisimo Ruze, preimenujmo sve ono sto nas podsjeca na rat, KAKAV RAT TOGA NIJE BILO COVJECE¨!!!!

Smucilo mi se sinoc...

nema nista od mijenjanja imena skole...
rata nije ni bilo,bila je agresija...
no sikiriki
Post Reply