Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Masakr na Trgu ZAVNOBiH-a je jedan od mnogobrojnih masakara nad građanima Sarajeva, kojeg je počinila srpska vojska tokom opsade Sarajeva, 9. novembra 1993. godine u kampanji granatiranja civilnih objekata u gradu.
Tog dana od granate ispaljene sa srpskih položaja ubijena je učiteljica Fatima Gunić sa troje svojih učenika, Adis Mujalo, Vedad Mujkanović i Feđa Salkić u improvizovanoj školi na broju 18 na Trgu ZAVNOBiH-a u sarajevskom naselju Alipašino Polje. U masakru su također teže ili lakše ranjena još 23 učenika. Danas improvizovana škola iz vremena opsade Sarajeva, nosi naziv Fatima Gunić po učiteljici koja je ubijena sa svojim učenicima tokom školskog časa. Nedaleko od škole, istog dana poginulo je još pet osoba, a ranjene su 42.
Danas zele da ukinu to ime. Pricaju o tome otvoreno. Trude se medijski da zaobidju tu skolu. Sto se manje o njoj prica, to ce se prije zaboraviti. Sto se prije zaboravi, to ce prije moci promijeniti ime.
Hocemo li se pozabaviti time, kao necim konkretnim i jos uvijek rjesivim, ili cemo se i dalje praviti mutavi i raspredati o stvarima koje ne mozemo promijeniti?
Masakr na Trgu ZAVNOBiH-a je jedan od mnogobrojnih masakara nad građanima Sarajeva, kojeg je počinila srpska vojska tokom opsade Sarajeva, 9. novembra 1993. godine u kampanji granatiranja civilnih objekata u gradu.
Tog dana od granate ispaljene sa srpskih položaja ubijena je učiteljica Fatima Gunić sa troje svojih učenika, Adis Mujalo, Vedad Mujkanović i Feđa Salkić u improvizovanoj školi na broju 18 na Trgu ZAVNOBiH-a u sarajevskom naselju Alipašino Polje. U masakru su također teže ili lakše ranjena još 23 učenika. Danas improvizovana škola iz vremena opsade Sarajeva, nosi naziv Fatima Gunić po učiteljici koja je ubijena sa svojim učenicima tokom školskog časa. Nedaleko od škole, istog dana poginulo je još pet osoba, a ranjene su 42.
Danas zele da ukinu to ime. Pricaju o tome otvoreno. Trude se medijski da zaobidju tu skolu. Sto se manje o njoj prica, to ce se prije zaboraviti. Sto se prije zaboravi, to ce prije moci promijeniti ime.
Mora da se salis...iz istog razloga sto zele ukinuti ime OS Veleskicki heroji...
ne znam tacno kako ide, ali "zbog osjecaja ugrozenosti djece povratnika"... Mislim u neku ruku jos u mogu shvatiti kad zele preimenovati skole i ulice koje nose imena po vojnim licima, ali dirati u ime skole za koju su zivote dali jedna uciteljica i 3 ucenika...to ne razumijem...koga to vrijedja...
Mora da se salis...iz istog razloga sto zele ukinuti ime OS Veleskicki heroji...
ne znam tacno kako ide, ali "zbog osjecaja ugrozenosti djece povratnika"... Mislim u neku ruku jos u mogu shvatiti kad zele preimenovati skole i ulice koje nose imena po vojnim licima, ali dirati u ime skole za koju su zivote dali jedna uciteljica i 3 ucenika...to ne razumijem...koga to vrijedja...
Mjesecima se vec prica o izmjeni naziva skola po KS. Meni ostade urezano u memoriju Velescke heroje da hoce dirati. I Fatimu Gunic. Svaka skola je imala najmanje jednog ucenika koji je poginuo. Sve skole imaju spomen ploce svojim ucenicima i nastavnicima koji poginuse u ratu.Sta ce sa time onda? Hoce li i to obrisati?
Interesuje me zivo ko je i koliko placen za Zaborav? Obrisimo Ruze, preimenujmo sve ono sto nas podsjeca na rat, KAKAV RAT TOGA NIJE BILO COVJECE¨!!!!
..... Šta će građani učiniti... pita Mirci ,a i Banksy ima sigurno to pitanje na pameti..., kao i ja sam...
Ovako građani trenutno nemaju kapacitete da odrade mjesečnik Građanin, nemaju kapacitete da odreaguju na sve na šta se odreagovati treba, građana danas nema dovoljno, vladaju narodi kojima ništa ne smeta niti ih išta dotiče. Ukoliko treba ja mogu kao pojedinac, kao čovjek i građanin otiči gdje treba i reći šta treba, mogu kao takav pozvati ljude na akciju, ali to nije dovoljno, nije dovoljno jer jedno saopštenje ne mijenja ssvijet a kamoli situaciju u našem učmalom gradu.
Koliko je nas spremno ponašati se odgovorno, svjesno i hrabro i na taj način u jednu ruku postati građani...?
Koliko je nas spremno stati na branik ovog grada, na branik našeg dostojanstva, naše budućnosti.., koliko je nas spremno podići barikade i napustiti koncept rezonovanja i razmišljanja.... Mirci, Banksy i svi drugi ... koliko je Vas spremno izaći na ulicu, koliok nas spremno je zaista reći DOSTA, koliko naroda je spremno napustiti dosadašnju logiku rezonovanja i ponašanja...????
Ja sam još uvijek tu ali lagano .... gubim vjeru u ljude oko sebe... možda da pošaljemo mail Obami.. da on reaguje... !!!
Sve u svemu ja možda mogu otipkati i saopštenje.., ali šta poslije njega...???
Mnogo je pitanja a tako malo ,malo odgovora....!
I jeste Šaju za vjeroučitelja... ja se bojim postati roditelj u ovoj i ovakvoj sredini !
Pitam konkretno, konkretno mi reci.
Sta se moze uciniti?? Osim dizanja medijske prashine? Pravno? Sta i kako? Koja odredba, odluka, akt odlucuje koje je ime UVRJEDLJIVO????
To ti odlučuje ministar Kešo u tal sa Melihom Alić, šta se može učiniti... sem medijske prašine i recimo peticija ... konkretno ništa ! Uz zahtjev za javni pristup informacijama, mislim na imenom i prezimenom ko je inicirao promijenu naziva škole.
Evo mi građani smo spremni logistički pomoći koliko i sami možemo.
Last edited by uvjek dobar gost on 10/11/2008 10:56, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost wrote:To ti odlučuje ministar Kešo u tal sa Melihom Alić, šta se može učiniti... sem medijske prašine i recimo peticija ... konkretno ništa !
Koji dokument odredjuje koji su nazivi neprihvatljivi?
uvjek dobar gost wrote:To ti odlučuje ministar Kešo u tal sa Melihom Alić, šta se može učiniti... sem medijske prašine i recimo peticija ... konkretno ništa !
Ma to je izvlakuša, kao i za ruže, kao vrijeđaju povratnike....
To je bezzze priča, tog papira mislim da nema, ali ću evo odmah provjeriti...! Poslao sam upit čekam odgovor...
Last edited by uvjek dobar gost on 10/11/2008 11:02, edited 1 time in total.
Ma to je izvlakuša, kao i za ruže, kao vrijeđaju povratnike....
To je bezzze priča, tog papira mislim da nema, ali ću evo odmah provjeriti...!
Ako je to istina, uzecu popodne slobodno i otici ih za ushi izvuci iz kancelarija jer su oni na tim mjestima NEPRIHVATLJIVI!!!
uvjek dobar gost wrote:..... Šta će građani učiniti... pita Mirci ,a i Banksy ima sigurno to pitanje na pameti..., kao i ja sam...
Ovako građani trenutno nemaju kapacitete da odrade mjesečnik Građanin, nemaju kapacitete da odreaguju na sve na šta se odreagovati treba, građana danas nema dovoljno, vladaju narodi kojima ništa ne smeta niti ih išta dotiče. Ukoliko treba ja mogu kao pojedinac, kao čovjek i građanin otiči gdje treba i reći šta treba, mogu kao takav pozvati ljude na akciju, ali to nije dovoljno, nije dovoljno jer jedno saopštenje ne mijenja ssvijet a kamoli situaciju u našem učmalom gradu.
Koliko je nas spremno ponašati se odgovorno, svjesno i hrabro i na taj način u jednu ruku postati građani...?
Koliko je nas spremno stati na branik ovog grada, na branik našeg dostojanstva, naše budućnosti.., koliko je nas spremno podići barikade i napustiti koncept rezonovanja i razmišljanja.... Mirci, Banksy i svi drugi ... koliko je Vas spremno izaći na ulicu, koliok nas spremno je zaista reći DOSTA, koliko naroda je spremno napustiti dosadašnju logiku rezonovanja i ponašanja...????
Ja sam još uvijek tu ali lagano .... gubim vjeru u ljude oko sebe... možda da pošaljemo mail Obami.. da on reaguje... !!!
Sve u svemu ja možda mogu otipkati i saopštenje.., ali šta poslije njega...???
Mnogo je pitanja a tako malo ,malo odgovora....!
I jeste Šaju za vjeroučitelja... ja se bojim postati roditelj u ovoj i ovakvoj sredini !
Ne znam je li ovo bas prikladno mjesto za podastrijet ovaj tekst o Snazi i moci gradjanskog uma, ali ga nije zgorega procitati: http://www.orbus.be/aktua/aktua2384.htm
I ja sam isao u tu skolu do 6. razreda, i izbjegao smrt od te iste granate za 5min
Jasno je da su se morali praviti ustupci, od kojih su mnogi danas razlozi za kritiku raznoraznih politicara, ali sa nekim stvarima valjda ne smije biti ustupanja????
prvo su zaboravili borce, doveli ih do prosjacnog stapa, onda lagano zaboravljaju ko je sve poginuo da bi se djeca obrazovala... svaka cast
amrica wrote:Odluka o preimenovanju skola je donesena u vrijeme min. Turkušića, nema veze sa Kešom.
A što se tiče spomen ploča poginulim zaposlenicima škola, skinute su, ima par godina (? nisam 100% sigurna)
Ima veze jer je on onda tu odluku mogao dovesti u pitanje... u igri je koncept zaborava koji se nama odija pred očima... akcija za ruže mislim ide sada u subotu.., a o ovom treba razmisliti i naći rješenje.. mislim da su peticije prvi korak....
Uz medijski pritisak i dizanje prašine....
U Centru su ploče skinute prije 2-3 godine, po nalogu OSCE-a ili sl, i predati Ministarstvu za boračka pitanja, koje ih je postavilo na više lokacija, tipa ulazi u groblja, spomenici... prema mjestu stanovanja.
amrica wrote:U Centru su ploče skinute prije 2-3 godine, po nalogu OSCE-a ili sl, i predati Ministarstvu za boračka pitanja, koje ih je postavilo na više lokacija, tipa ulazi u groblja, spomenici... prema mjestu stanovanja.
Amrice izvini što koristim tvoj post u ove svrhe, kao i samu temu, ali ebem ja mater OSCE-u... ako je to vrhunac njihovog rada neka se kupe iz ove zemlje, u jnihovoj nadležnosti je obrazovni sistem pa vidimo šta imamo, ko ide u druge dijelove BiH može vidjeti svakakve netpise, spomenike, imena ulica.... gdje je tamo taj OSCE.... a mi jesmo miševi....
Vratimo ih sami.. pa da vidim taj OSCE il već koga....
Ovo nisam znao do sada..... fuj... fuj.. a izabrani sarajevski političari... Vi ste najveći miševi na planeti.........
amrica wrote:U Centru su ploče skinute prije 2-3 godine, po nalogu OSCE-a ili sl, i predati Ministarstvu za boračka pitanja, koje ih je postavilo na više lokacija, tipa ulazi u groblja, spomenici... prema mjestu stanovanja.
U novom gradu stoji spomen obiljezje pored skole. Kod sve tri skole. Skinute sa zida skole, ali nisu iz skole odneseni. Eto gdje mi zivimo. Sad nesto kontam, pa nece ni spomenik u Velikom parku prezivjet dugo.
I sami smo evo počeli banalizirati i cjepati se po opštinama .... ukoliko je i jedna tabla skinuta to je bruka, ukoliko se promijeni naziv škole Fatima Gunić... šta činiti....
Imamo li mi ljudi, stanovnici ovog grada, da ne kažem građani da se neko ne uvrijedi.. ikakvog načina da zaustavimo amneziju.. da zaustavimo prekrajanje istorije...
Ima li nas dovoljno koji smo spremni učiniti nešto mimo foruma, mimo tipkanja... ima li nas koji ćemo nešto učiniti...
Očigledno da nas nema dovoljno. Osjećam se često kao Don Kihot.
Primjetila sam i to da svi od nas očekuju da mi reagujemo. Koliko ima nepravilnosti i nepravde da radimo ko dragstor ne bi na sve stigli!