O rudarima nema ko da pise ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

caniggia

#26 Re: O rudarima nema ko da pise ...

Post by caniggia »

metal_rules_cura wrote:Uvazavam tvoje misljenje, ali ono sto sam zeljela podvuci jeste da sam x puta licno bila svjedok ignorisanja tih istih ljudi od strane obicnih ljudi. I nemoguce je da su rudari u ovolikoj mjeri ignorisani godinama samo od strane drzave i njenih struktura. Ovoliko dugogodisnje ignorisanje posljedica je ignorisanja svih, od vrha do dna. I dakako da se znalo sve o njihovim zivotima i uslovima rada ali niko ziv nije pricao dok se nije ovako nesto desilo. Tada su ti koji su sutjeli a znali otisli u prve redove i gledali... I opet ce biti "svakog cuda 3 dana dosta..."

Na kraju... Pokusaj nazvati porodicu ovog covjeka pa upitaj koliko joj je ljudi i sada ponudilo konkretnu pomoc. Makar i minimalnu...
Ma, kad boljem razmislim, mozda si i u pravu... Na zalost...
Jedino sto mogu reci za sebe, da sam stvarno tuzna, i to od prvog dana kad je covjek stradao, i stvarno bih voljela pomoci, al' jos uvijek mozgam koji bi bio najbolji nacin.
I voljela bih kad bi ovaj svijet bio malo bolji, pa da svi pocnemo malo vise obracati paznju jedni na druge, i kad nam je dobro, i kad nije...
metal_rules_cura

#27 Re: O rudarima nema ko da pise ...

Post by metal_rules_cura »

Voljela bih i ja i upravo zbog toga me na momente spopadne ovakvo nekakvo raspolozenje i rezignacija pa ovako reagujem... Ne zato sto ciljam biti cinicna vec zato sto mi je zao sto je ovako...

Omare... Mnogo puta sam vidjela rudnike, rudare i njihove poslove. Veliki dio familije mi je tako zaradjivao kruh i znam zbog cega pricam ovo sve.
Banksy

#28 Re: O rudarima nema ko da pise ...

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
Bravo Emire, za ovaj clanak!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#29 Re: O rudarima nema ko da pise ...

Post by mIRCerka »

metal_rules_cura wrote:Voljela bih i ja i upravo zbog toga me na momente spopadne ovakvo nekakvo raspolozenje i rezignacija pa ovako reagujem... Ne zato sto ciljam biti cinicna vec zato sto mi je zao sto je ovako...

Omare... Mnogo puta sam vidjela rudnike, rudare i njihove poslove. Veliki dio familije mi je tako zaradjivao kruh i znam zbog cega pricam ovo sve.
..kad si vec iz rudarske familije, onda znas da se Tito bojao samo radnika i studenata, i da su rudari i njihove porodice ranije zivjeli pristojnim i dostojanstvenim zivotom.

Hvala Emiru i svima koji se sjete rudara, makar i kad su tragedije u pitanju...
omar little

#30 Re: O rudarima nema ko da pise ...

Post by omar little »

metal_rules_cura wrote: Omare... Mnogo puta sam vidjela rudnike, rudare i njihove poslove. Veliki dio familije mi je tako zaradjivao kruh i znam zbog cega pricam ovo sve.
pa, ne kuzim onda sto je imamovic licemjer?!
VjecitiStudent

#31 Re: O rudarima nema ko da pise ...

Post by VjecitiStudent »

Racun za avion, kojim je povrijedjeni rudar prebacen u Italiju, ce na kraju platiti njegovi drugovi.

Rudniku stižu računi za liječenje rudara
Sindikatu ispostavljena faktura od 13.000 eura za avionski prijevoz Mehmeda Dizdarevića...
09.04.2009. 08:59

Kada se stišala medijska priča o nesreći, stišala se i briga političara o rudarima povrijeđenim 14. marta u jami Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica. Naime, račun s iznosom od 25.435,79 KM (13.000 eura), za prijevoz avionom Mehmeda Dizdarevića na liječenje u Veronu, stigao je na plaćanje sindikalnoj organizaciji RMU. Sindikat očekuje uplatu donacije "BH Telecoma" da bi izmirio račun.

Dizdarević je jedan od dvojice najteže povrijeđenih rudara. Tada je poginuo njegov kolega Almir Babić. Nusret Arnautović i dalje je u teškom stanju, u zeničkoj bolnici. Teško su povrijeđeni i Naim Ridžić, Senad Ibrahimagić, Ejub Halilović i Naser Posavljak, koji su se liječili prvo u Zenici, pa u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Računi iz tih ustanova tek se očekuju.

- Nažalost, od dana nesreće mediji su bili puni izjava političara, institucija, svih nivoa, koji su bili spremni pružiti pomoć rudarima. Nepun mjesec kasnije, RMU pristižu fakture za liječenja. Rudnik je oduvijek plaćao povrede na radu, i kada su pojedinačne, to nije problem. Ali kada odjednom bude više povrijeđenih, to je udar opet po rudarima - kazao nam je Esad Čivić, izvršni direktor za pravne poslove rudnika.

Faksimil računa Sindikatu RMU

Priče o privatnicima koji su preuzeli dug, o neimenovanim dobročiniteljima ostale su samo priče.

- Sindikati tri rudnika, te Sindikat "BH Telecoma" i Općina Centar Sarajevo donijeli su konkretnu pomoć. U medijima su ostala obećanja političara, a nama računi - kaže Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata RMU, i potcrtava da neće ostati dužni za ljude koji su bili na liječenju.

Zahtjev Zavodu i Vladi

Rudnik Zenica uputio je jučer Zavodu za javno zdravstvo i Vladi ZDK zahtjev da preuzmu troškove liječenja barem nekoliko povrijeđenih rudara. Što se tiče Dizdarevićevog liječenja u Veroni, Federalni zavod zdravstvenog osiguranja bio je samo garant, ali će računi biti ispostavljeni RMU.
metal_rules_cura

#32 Re: O rudarima nema ko da pise ...

Post by metal_rules_cura »

Zbog ovog posta iznad je licemjer i on i svi ostali koji dizu hajku kad se desi a ne cine nista. Tacka na i!
The Silent Man

#33 Re: O rudarima nema ko da pise ...

Post by The Silent Man »

metal_rules_cura wrote:Zbog ovog posta iznad je licemjer i on i svi ostali koji dizu hajku kad se desi a ne cine nista. Tacka na i!
i to ne samo da pise naknadno,a ne ucini nista,( ni naknadno) nego nesrecu rudara koristi u posthumni politicki obracun...

PS - nimalo ne cjenim Hadzipasiceva "postignuca" u ulozi politicara i "biznismena" (korektno receno)
Post Reply