O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Post by PipiDugaDevetka »

DaysleepeR wrote:
upravnik wrote:
PipiDugaDevetka wrote::( O mrtvima, sve najbolje.
El - Fatiha!
jeste malo off topic, ali moram reći da mi je ovo jedna od najstupidnijih izreka koja postoji...
nemojte me pogrešno shvatiti, nije aluzija na a.h., ali ne kontam fol zašto bi o mrtvima a priori govorili sve najbolje :?
hitler je hitler dok ne otegne papke, a čim ih otegne - o njemu sve najbolje; valjda tako nekako :?:
dobar je dobar - loš je loš, i ne vidim šta tu na stvari mijenja da li je EKG gore-dole-gore-dole ili je vodoravna linija
prva rečenica pravoslavni običaj
druga rečenica islamski
@DaysleepeR,
De mortuis nihil nisi bene - O mrtvima sve najbolje.
Nije bilo pravoslavaca, a niti muslimana kada je ova izreka nastala.

Zamišljam situaciju: Dolaziš da izjaviš saučešće i kažeš komšiji: Jes da ti je otac bio fukara, ali ipak šteta što je umro,...Bašum sagolsum (Da ti je zdrava glava)=iskreno saučešće,... Komšija odgovori: Dostum sagolsum (Zdrav mi bio moj prijatelju)

Malo slažeš komšiju: Njegovog srca nije bilo nadaleko..i svi sretni, i ti i tugujući,...

.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Asana wrote:Izreka je nastala iz zelje da se ne uznemiravaju pokojnici... Istina, neki nisu zasluzili da ih se ne uznemirava ...
Tako je @Asana,
Ne možeš porediti Hitlera ili Miloševića sa nekim bh. ličnostima koji su nedavno umrli/preselili na Ahiret.
samo gost

#3 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Post by samo gost »

Eto baš sam ovih dana o ovome razmišljala, gledajući teme 'umro taj i taj'. Slažem se sa @pipi kad je porodica u pitanju - ako ćeš otići na saučešće nećeš otići da porodici ispričaš svoje viđenje umrlog im srodnika.

Međutim, ovdje se radi o temama na forumu i nekako ne razumijem potrebu da se odjednom počnu ispisivati stranice postova tipa 'bio je veliki čovjek' i sl. o nekome o kome ne znamo ništa osim onoga što smo mogli u novinama (eventualno) pročitati, a što je najčešće slika koju ljudi o kojima novine pišu samo i o sebi stvaraju, ili kome smo počesto znali i familiju spomenuti ako je bio na funkciji. I ne daj Bože da neko napiše nešto što iskreno misli, pa razgulili bi ga i plus bombardovali poučnim mislima tipa 'o mrtvima sve najbolje' (u vezi s ovom izrekom iskreno mislim da čovjek o tome kako će poslije smrti biti spominjan treba misliti dok je živ).

Ustvari, meni nije jasno ni zašto se 'umro taj i taj' uopšte postavlja kao tema?
PipiDugaDevetka

#4 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Bio sam u Visokom u vrijeme smrti Alije Izetbegovića. Nije bilo piramida, a u Zavičajnom muzeju je bila izložba Oružje srednjovjekovne Bosne ili tako nekako. Iz nekog restorana se čula tzv. ozbiljna muzika, kišilo je, kad, ja tamo, a ono, medjutim svira Oda radosti.

Sinoć, onaj političar Vignjević daje izjavu za FTV....Umrli je bio ovo,.ono...sve u svemu on je bio zdravog duha u zdravom tijelu.....Pa to je nevjerovatno!....Čovjek umro ''od srca''! On ne zna šta priča!....Vjeruj ti njemu sada, kao političaru,...Izaberi ga ponovo :x

Znam ja da je ova izreka ''o mrtvima sve najbolje'' izraubovana baš kao i ona izreka: Taj i taj što je juče umro JE H/ISTORIJSKA LIČNOST,...Hitler, Atila Bič Božji,...sve h/istorijske ličnosti. Zato sam i stavio: :( O mrtvima sve najbolje. - El - Fatiha! jer sam imao reći još nešto o njemu, ali nije pristojno, makar i virtuelno putem interneta.

Samo, treba naučiti čitati izmedju redova,....Valjda se to sada u školama ne uči više.
Mogao sam ja napisati INA-MOL-ENERGOPETROL, pa El-Fatiha,...Ali treba imati obzira jer čovjek nije samo griješio, valjda je nešto i dobro učinio.

Trebao bi neko napraviti web. stranicu tipa: Knjiga žalosti onlajn, Sjećanja, In memoriam, Čitulje/smrtovnice, ne samo za javne ličnosti, nego i za nas običnu raju.
Last edited by PipiDugaDevetka on 25/07/2008 13:41, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#5 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Ne znam je li perverzno, ili što sam blizu odlaska pred Velikog Manitua preko Sirat ćuprije, pomno iščitavam smrtovnice, sjećanja, posljednje pozdrave,....Zaključujem, evo prema današnjim novinama, gdje jednog od umrlih danas ispraćaju i medju njegovim potomcima tri ili četiri bh. naroda, tačno se prema imenima može prepoznati, dakle ZAKLJUČUJEM: BOSNA I HERCEGOVINA JE MNOGO SNAŽNIJA NEGO ŠTO NEKI MISLE I NEĆE TAKO LAKO NESTATI!
Kriza jeste, teška, rat je bio (Izvana došao), a neko rješenje će se već naći.
chudna

#6 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Post by chudna »

Pa to ti je zato sto se mrtvi ne mogu vise braniti. Ne mozes mu suditi, ne mozes ga kazniti ili nagraditi za njegova djela. Ostaje samo na Njemu da mu sudi!
PipiDugaDevetka

#7 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

chudna wrote:Pa to ti je zato sto se mrtvi ne mogu vise braniti. Ne mozes mu suditi, ne mozes ga kazniti ili nagraditi za njegova djela. Ostaje samo na Njemu da mu sudi!
Ma, ja sam otvorio ovu temu više iz želje da polemišem sa @upravnikom koji kaže da mu je izreka O mrtvim, sve najbolje stupidna.
Treba malo ''čitati između redova'', a ne odmah lijepiti etikete. Već sam objasnio, imao sam reći još nešto i to sam označio ovom, po njemu, stupidnom izrekom, ali nisam takvo nešto napisao, rekao, jer nije bilo prošlo ni 48 sati od smrti.
Nakon izvjesnog vremena, e onda bi mogli, pričati i to naročito ako je umrli bio javna ličnost, recimo, političar, te posljedice njegovog rada/nerada djeluju na nas danas i ubuduće.
PipiDugaDevetka

#8 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Pošto je prošlo izvjesno vrijeme od smrti dotičnog, bivšeg premijera, sa podočnjacima kao felgama, evo šta bih mu ja zamjerio:
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Damir Ljubić nije mogao da potvrdi ni da komentira pisanje nekih medija da je za širenje bruceloze u BiH glavni krivac “stočna mafija”, koja švercuje ušne markice i stoku uvozi bez veterinarske dokumentacije iz Ukrajine, Moldavije i Rumunije.

Ljubić je medijima u Livnu rekao da ne pripada nijednom lobiju, ni uvoznom ni izvoznom, ni poljoprivrednom niti veterinarskom, ali da neke činjenice govore da postoji mogućnost “da je to tako”.

On je naveo da ministarstva poljoprivrede i zdravstva, inspekcijske službe i Uprava civilne zaštite FBiH produzimaju sve što je u njihovoj nadležnosti da bi brucelozu stavili pod kontrolu.

Prema Ljubićevim riječima, institucije na nivou BiH, kao što je Državna kancelarija za veterinarstvo, ne funkcioniraju u potrebnom obimu i kapacitetu.

“Da su institucije u čijoj je to nadležnosti preduzele ono što je trebalo i da su radile svoj posao danas mi sigurno ne bismo bili u ovoj situaciji kada je riječ o brucelozi”, istakao je Ljubić.
Ko nam garantuje da njegovo srce nije otkazalo jer je bio bolestan od bruceloze, a nije se liječio od nje. Ista često liči na prehladu, gripu,...Zašto nije nešto učinio da se riješe ovi problemi sa mafijom i brucelozom koja je u BiH došla samo zbog neorganizovane države, pa je tu krivica i prethodnih premijera/ministara, sadašnjih,...i NE RADI SE O ŠVERCERSKOJ MAFIJI NEGO o SPECIJALNOM RATU PROTIV BiH.
Umrli, bivši premijer nije ništa uradio iako je bio upozoravan, a u vezi sa sprečavanjem širenja ove bolesti životinja/ljudi!
PipiDugaDevetka

#9 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Evo, da mi vidimo čiji monitor crne pixele prede?
Meni izračunalo da sam ''preselio'', t.j. (tobe jarabi) da sam rahmetlija od 14. juna 2002.g.

Od sada, pa nadalje i u buduće, molim, o meni SVE NAJBOLJE!

Prije uključenja ove "smrtne vure",
potrebno je preračunati svoju visinu i težinu u fite+inče/libre:
http://www.deathclock.com
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#10 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Post by Big Boy »

PipiDugaDevetka wrote:Trebao bi neko napraviti web. stranicu tipa: Knjiga žalosti onlajn, Sjećanja, In memoriam, Čitulje/smrtovnice, ne samo za javne ličnosti, nego i za nas običnu raju.

Izgleda, napravio neko... http://www.morte.com.ba, kao da primaju i obicne smrtnike. :-)
PipiDugaDevetka

#11 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Da ne bi bilo kao reklama ako na temi bude samo jedna web. stranica, pojavilo se još stranica slične ili iste namjene, a karakteristične su po jeftinoći oglašavanja:
http://www.umrli.ba/index.php?option=co ... &Itemid=54

http://www.umrli.ba

Bojim se samo da ne bude zloupotrebe jer znam za slučajeve iz predratnog Oslobođenja, pa neko objavi oglas o smrti, a ono, živ/živa osoba,....
to sam ja

#12 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Post by to sam ja »

PipiDugaDevetka wrote:Da ne bi bilo kao reklama ako na temi bude samo jedna web. stranica, pojavilo se još stranica slične ili iste namjene, a karakteristične su po jeftinoći oglašavanja:
http://www.umrli.ba/index.php?option=co ... &Itemid=54

http://www.umrli.ba

Bojim se samo da ne bude zloupotrebe jer znam za slučajeve iz predratnog Oslobođenja, pa neko objavi oglas o smrti, a ono, živ/živa osoba,....

Meni ovo nije normalno...mislim s ovim web str. malo sam :shock: blago receno
BajrinNajmladji

#13 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Post by BajrinNajmladji »

Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#14 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Post by Big Boy »

to sam ja wrote:Meni ovo nije normalno...mislim s ovim web str. malo sam :shock: blago receno
Totalno neobicna tema za neki web sajt svakako ali se bas ne slazem sa opaskom da sve to nije normalno. Kako pise na ovom Morte portalu (koji mi usput ozbiljnije izgleda od ovih drugih) u dijelu "O nama":
U vrijeme kad su mnoge porodice i prijatelji razasuti po cijelom svijetu često je teško biti u toku sa svim aktuelnim dešavanjima. Nažalost, nekad i sa velikim zakašnjenjem doznamo da je neko nama drag već otišao sa ovog svijeta.

Morte portal ovdje nastupa da na moderan način prenosi takve informacije putem interneta i omogući svima pristup tim informacijama. Morte portal kao servis omogućava potpuno besplatno objavu smrtovnica, posljednjih pozdrava, in memoriam i sjećanja te tako daje priliku da se upute riječi utjehe i izjave saučešća porodicama i prijateljima preminulih...
Postoje ljudi koji novine citaju od pocetka, a postoje i ljudi koji te iste novine citaju od kraja. Po onoj, da procitaju ko to danas nece citati novine. Dosta puta sam se uvjerio da je to istina posmatrajuci druge pa ce vjerovatno svi ovi sajtovi naci i svoje mjesto pod suncem.
PipiDugaDevetka

#15 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Dosta su više ''kožu derali'' ožalošćenim,...Zna se koji su. Dvadeset KM i još neće da stilizira ljiljana na Sjećanjima. Uplatim, neobjave, pa moram ići po pare. Neće više.
Neka izgleda na prvi pogled morbidno, važno je da informacija bude dostupna all over the world i još je BESPLATNA.
Čim dođe vrijeme da se sjetim nekoga iz obitelji, pošaljem sve potrebno.
Zadužiću nekoga da i mene ''objavi'' kada preselim.
Na svim, prethodno prikazanim linkovima.

Još kada bi, kao http://www.bakije.com pridružili i informacije o običajima i vjerskim propisima prilikom nečije smrti (Sve konfesije+ateisti+agnostici+info. o kremiranju, cijenama po firmama od Pokopa u Sa do ostalih širom BiH), bilo bi super.
U obzir dolaze i informacije o klesarskim firmama, cvjećarama, prodaji svijeća, snimateljima/fotografima,...ma sve moguće.

ISLAMSKI PROPISI I OBIČAJI O DZENAZI
http://www.bakije.com wrote: Ponasanje prema bolesniku na samrti
Smrt
Izmirenje duga umrlog
Žalost za umrlim
Kupanje i opremanje
Dženaza-namaz,ispraćaj i ukop
Posjećivanje mezara
Učenje umrlim
Imovinske dužnosti
Nišani i mezaristani
Transkripcija arapskog teksta
Pošto se u opštini Centar Sarajevo nalaze skoro sve bolnice (Tu najviše ima umrlih), moglo bi putem nadležnog opštinskog organa da ide i kao novinska vijest da dođe na navedene stranice i informacija o imenima i ostalim podacima urmlih na području te opštine. Bitno za dijasporu, a i meni da ne moram kupovati novine.
Last edited by PipiDugaDevetka on 09/01/2009 14:28, edited 3 times in total.
to sam ja

#16 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Post by to sam ja »

Big Boy wrote:
to sam ja wrote:Meni ovo nije normalno...mislim s ovim web str. malo sam :shock: blago receno
Totalno neobicna tema za neki web sajt svakako ali se bas ne slazem sa opaskom da sve to nije normalno. Kako pise na ovom Morte portalu (koji mi usput ozbiljnije izgleda od ovih drugih) u dijelu "O nama":
U vrijeme kad su mnoge porodice i prijatelji razasuti po cijelom svijetu često je teško biti u toku sa svim aktuelnim dešavanjima. Nažalost, nekad i sa velikim zakašnjenjem doznamo da je neko nama drag već otišao sa ovog svijeta.

Morte portal ovdje nastupa da na moderan način prenosi takve informacije putem interneta i omogući svima pristup tim informacijama. Morte portal kao servis omogućava potpuno besplatno objavu smrtovnica, posljednjih pozdrava, in memoriam i sjećanja te tako daje priliku da se upute riječi utjehe i izjave saučešća porodicama i prijateljima preminulih...
Postoje ljudi koji novine citaju od pocetka, a postoje i ljudi koji te iste novine citaju od kraja. Po onoj, da procitaju ko to danas nece citati novine. Dosta puta sam se uvjerio da je to istina posmatrajuci druge pa ce vjerovatno svi ovi sajtovi naci i svoje mjesto pod suncem.

Da samo sto mozes "sahraniti" koga hoces..ne znam da li se sjecas '96 nije bilo potrebno donijeti papire da je neko umro da bi se dala smrtovnica, pa je lik "sahranio" svoju curu tj. ex curu jer ga je ova ostavila
Big Boy

#17 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Post by Big Boy »

to sam ja wrote:Da samo sto mozes "sahraniti" koga hoces..ne znam da li se sjecas '96 nije bilo potrebno donijeti papire da je neko umro da bi se dala smrtovnica, pa je lik "sahranio" svoju curu tj. ex curu jer ga je ova ostavila
Nezgodno je to fakat i skoro je sigurno da ce biti i takvih stvari.

Ali opet, kad malo razmislim... jednako nezgodno je u nekim oglasima objaviti kako poklanjas kravu, auto, ili da ih prodajes u pola cijene. Ono, ako hoces da nekom telefon neprestano zvoni samo mu nakacis takav oglas uz broj telefona.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#18 Re: O rahmetliji/pokojniku-sve najbolje

Post by mIRCerka »

Big Boy wrote: Postoje ljudi koji novine citaju od pocetka, a postoje i ljudi koji te iste novine citaju od kraja. Po onoj, da procitaju ko to danas nece citati novine. Dosta puta sam se uvjerio da je to istina posmatrajuci druge pa ce vjerovatno svi ovi sajtovi naci i svoje mjesto pod suncem.
Veliki broj ljudi u stvari prvo pregleda "maturski pano", crnu hroniku i mozda sport...tek kasnije prate clanke globusa i politike...
a takvi sajtovi su neminovnost....sve sad ide u elektronski format...
Post Reply