@DaysleepeR,DaysleepeR wrote:prva rečenica pravoslavni običajupravnik wrote:jeste malo off topic, ali moram reći da mi je ovo jedna od najstupidnijih izreka koja postoji...PipiDugaDevetka wrote:O mrtvima, sve najbolje.
El - Fatiha!
nemojte me pogrešno shvatiti, nije aluzija na a.h., ali ne kontam fol zašto bi o mrtvima a priori govorili sve najbolje![]()
hitler je hitler dok ne otegne papke, a čim ih otegne - o njemu sve najbolje; valjda tako nekako![]()
dobar je dobar - loš je loš, i ne vidim šta tu na stvari mijenja da li je EKG gore-dole-gore-dole ili je vodoravna linija
druga rečenica islamski
Nije bilo pravoslavaca, a niti muslimana kada je ova izreka nastala.De mortuis nihil nisi bene - O mrtvima sve najbolje.
Zamišljam situaciju: Dolaziš da izjaviš saučešće i kažeš komšiji: Jes da ti je otac bio fukara, ali ipak šteta što je umro,...Bašum sagolsum (Da ti je zdrava glava)=iskreno saučešće,... Komšija odgovori: Dostum sagolsum (Zdrav mi bio moj prijatelju)
Malo slažeš komšiju: Njegovog srca nije bilo nadaleko..i svi sretni, i ti i tugujući,...
.