2) Koristi li neko od vas American Express karticu? Vidim na njihovoj stranici da naplacuju upisninu + godisnju clanarinu, pa me zanima isplati li se to?
O kreditima i karticama...
Moderator: anex
-
maajaa
#1 O kreditima i karticama...
1) Vidjeh danas da Turkish Ziraat nudi gotovinski kredit uz kamatu od 7.95% . S obzirom da je u Raiffeisen kamata za isti tip kredita 13,5% (a i u drugim bankama je manje - vise isto), ova ponuda od Turkish Ziraat mi zvuci nevjerovatno. Jel' ima neko da je vec realizirao ovaj kredit? Mislim, sve mi se cini da se iza ove kamate ipak krije nesto ...
2) Koristi li neko od vas American Express karticu? Vidim na njihovoj stranici da naplacuju upisninu + godisnju clanarinu, pa me zanima isplati li se to?

- playerX
#2 Re: O kreditima i karticama...
Ja bih da odgovorim na ovo pod 2) 
Koristim AmEx karticu i prezadovoljan sam. Vrhunski su profesionalci, kartica nije jeftina ali je izuzetno cijenjena, naravno naročito van ovih naših prostora. Plaća se godišnja članarina u iznosu od 50 KM. Upisninu nisam platio jer sam predao zahtjev dok je trajala akcija "bez troškova upisnine i članarine za prvu godinu korištenja". Te akcije su vrlo česte, tako da to samo treba upratiti. Roba po prodavnicama se može kupovati na rate bez kamata od 3 do 6 rata uglavnom, a imaš i pogodnost odgode plaćanja 45 dana od dana kad provučeš karticu.
Još nešto što me posebno raduje je da apsolutno nisi odgovoran za zloupotrebu, dakle u slučaju krađe ne trpiš šretu, naravno potrebno je odmah obavijestiti "Centurion finansijsku usluge" koja izdaje AmEx kartice u BiH, broj telefona je 24 sata u funkciji. Druga stvar je da prilikom putovanja u inostranstvo, postoji assistance broj telefona, čini mi se u Njemačkoj, koji će ti pomoći ukoliko zatrebaš medicinsku pomoć, nešto kao zdravstveno osiguranje.
AmEx karticu najviše koristim za plaćanje preko Interneta jer je jako sigurna, i ljudi koji tamo rade zaista znaju odgovore na sva pitanja, vrlo su ljubazni i nikad nisam imao nikakvih problema za plaćanje niti ovdje niti vani, za razliku od nekih drugih, npr. visa master card, koju sam isto jedno vrijeme koristio za plaćanje preko interneta, a onda odjednom više nisam mogao, samo se javi poruka "transakcija je odbijena od strane banke koju Vam je karticu izdala" te da se za više detalja obratim istoj. I tako odem u banku, pa dok sam ja najprije uspio da im objasnim o čemu se radi, trebalo mi je pola sata, da bi na kraju rekli kako su to sumnjive transakcije te su ih oni blokirali kako korisnici ne bi ispaštali!? Šok. Otkud njima pravo da mi određuju gdje ću ja svoje pare potrošiti? Dakle nije bio problema neplaćanja, dugovanja, niti čak dana kašnjenja sa uplatom.
Kako sam se dočepao AmEx kartice, razrahatio sam se.
Eto nadam se da sam uspio prenijeti svoje iskustvo. Pozdrav
Koristim AmEx karticu i prezadovoljan sam. Vrhunski su profesionalci, kartica nije jeftina ali je izuzetno cijenjena, naravno naročito van ovih naših prostora. Plaća se godišnja članarina u iznosu od 50 KM. Upisninu nisam platio jer sam predao zahtjev dok je trajala akcija "bez troškova upisnine i članarine za prvu godinu korištenja". Te akcije su vrlo česte, tako da to samo treba upratiti. Roba po prodavnicama se može kupovati na rate bez kamata od 3 do 6 rata uglavnom, a imaš i pogodnost odgode plaćanja 45 dana od dana kad provučeš karticu.
Još nešto što me posebno raduje je da apsolutno nisi odgovoran za zloupotrebu, dakle u slučaju krađe ne trpiš šretu, naravno potrebno je odmah obavijestiti "Centurion finansijsku usluge" koja izdaje AmEx kartice u BiH, broj telefona je 24 sata u funkciji. Druga stvar je da prilikom putovanja u inostranstvo, postoji assistance broj telefona, čini mi se u Njemačkoj, koji će ti pomoći ukoliko zatrebaš medicinsku pomoć, nešto kao zdravstveno osiguranje.
AmEx karticu najviše koristim za plaćanje preko Interneta jer je jako sigurna, i ljudi koji tamo rade zaista znaju odgovore na sva pitanja, vrlo su ljubazni i nikad nisam imao nikakvih problema za plaćanje niti ovdje niti vani, za razliku od nekih drugih, npr. visa master card, koju sam isto jedno vrijeme koristio za plaćanje preko interneta, a onda odjednom više nisam mogao, samo se javi poruka "transakcija je odbijena od strane banke koju Vam je karticu izdala" te da se za više detalja obratim istoj. I tako odem u banku, pa dok sam ja najprije uspio da im objasnim o čemu se radi, trebalo mi je pola sata, da bi na kraju rekli kako su to sumnjive transakcije te su ih oni blokirali kako korisnici ne bi ispaštali!? Šok. Otkud njima pravo da mi određuju gdje ću ja svoje pare potrošiti? Dakle nije bio problema neplaćanja, dugovanja, niti čak dana kašnjenja sa uplatom.
-
Dora2
#3 Re: O kreditima i karticama...
To u Turkish banci sa kamatom od 7,95% je samo zamjenski kredit!
Ja sam isla da pitam!!!!
Ja sam isla da pitam!!!!
-
A71
#4 Re: O kreditima i karticama...
Izvinjavam se što se ubacujem na tuđu temu sa svojim pitanjem, ali učinilo mi se slično pa rekoh da ne otvaram novu. Može li se znati što je to zamjenski kredit??? Ja sam na žalost u Raiffeisen baci iskoristila limit koji iznosi 2000 km(kamata je 16%)pa sam mislila podići kredit u nekoj drugoj banci sa nižom kamatnom stopom da pokrijem taj dug. Da li je to dobra ideja i u kojoj banci su najpovoljniji uslovi? Hvala unaprijed na pomoći. Svaki savjet je dobrodošao.
- bjelic
#5 Re: O kreditima i karticama...
nedavno su mi odobrili limit na debitnu karticu. Može li mi neko objasniti način raspolaganja sa limitom. Je li ima rok do kada moram vratiti čitav ili dio limita i kada se obračunavaju kamate.A71 wrote:Izvinjavam se što se ubacujem na tuđu temu sa svojim pitanjem, ali učinilo mi se slično pa rekoh da ne otvaram novu. Može li se znati što je to zamjenski kredit??? Ja sam na žalost u Raiffeisen baci iskoristila limit koji iznosi 2000 km(kamata je 16%)pa sam mislila podići kredit u nekoj drugoj banci sa nižom kamatnom stopom da pokrijem taj dug. Da li je to dobra ideja i u kojoj banci su najpovoljniji uslovi? Hvala unaprijed na pomoći. Svaki savjet je dobrodošao.
- ovo_malo_duse
#6 Re: O kreditima i karticama...
playerX wrote:Ja bih da odgovorim na ovo pod 2)
Ja reklame i supljaka..Prijatelj ima American Express . O’so cojk u Amerku,I gle cuda nigdje ne primaju American Express..Da nije kojim slucajem imao Visu , zaglavio bi u corki..
Koliko imas provizije na reklamu???
-
TheDocToR
#7 Re: O kreditima i karticama...
.
Last edited by TheDocToR on 15/03/2017 10:17, edited 1 time in total.
- phillie
#8 Re: O kreditima i karticama...
Evo ti moje iskustvo. Imam debitnu karticu od IK Banke (bamcard) na koju primam platu i TO. Na osnovu tog Banka mi je odobrila limit u odredjenom iznosu, koji je jednom godisnje na reviziji (juni mjesec), odnosno, u mom slucaju, odlucivali su da li ce povecati limit ili ce ostati isti. Koristim ovu karticu vec 3 godine i nikad mi nije doslo da trebam vratiti limit, jer redovno mjesecno "lijezu" plata i topli obrok. Naravno oni za onaj iznos koji sam u limitu obracunaju kamatu (koji i nije nesto pretjerano velika), i to je to.bjelic wrote:nedavno su mi odobrili limit na debitnu karticu. Može li mi neko objasniti način raspolaganja sa limitom. Je li ima rok do kada moram vratiti čitav ili dio limita i kada se obračunavaju kamate.A71 wrote:Izvinjavam se što se ubacujem na tuđu temu sa svojim pitanjem, ali učinilo mi se slično pa rekoh da ne otvaram novu. Može li se znati što je to zamjenski kredit??? Ja sam na žalost u Raiffeisen baci iskoristila limit koji iznosi 2000 km(kamata je 16%)pa sam mislila podići kredit u nekoj drugoj banci sa nižom kamatnom stopom da pokrijem taj dug. Da li je to dobra ideja i u kojoj banci su najpovoljniji uslovi? Hvala unaprijed na pomoći. Svaki savjet je dobrodošao.
@A71
Mnoge banke vrse uslugu zamjenskog kredita. Dakle, koliko sam upoznat, oni "ciste" tvoj dug kod te banke, a sa tobom uspostavljaju odnos o kreditiranju po njihovim uslovima. Kako koja banka ima koje uslove, moraces se malo raspitati ili prosurfaj po stranicama, jer vecina banaka ima web stranice, pa vidi info tamo.
-
A71
#9 Re: O kreditima i karticama...
Hvala svima na informacijama. Pouka na osnovu ličnog iskustva je-ne koristiti limit jer su kamate na veliki iznos$#&##&¤¤ßß
- phillie
#10 Re: O kreditima i karticama...
To je sad neki zatvoreni krug. Ne mozes imati veliki limit ako nemas velika primanja na debitnu karticu (primjera, banka ti nece dati 2000KM limita, a tebi mjesecno na racun dolazi 400KM), samim tim, da bi imao recimo ovoliki limit trebas imati dosta visa primanja, ako imas visa primanja, automatski potreba za ulazenjem u limit je manja (logicnoA71 wrote:Hvala svima na informacijama. Pouka na osnovu ličnog iskustva je-ne koristiti limit jer su kamate na veliki iznos$#&##&¤¤ßß
- bjelic
#11 Re: O kreditima i karticama...
hvala na odgovorima, vezanim za limit. Teoretski to bi znacilo da je limit neka vrsta kraktoročnog kredita na kojeg plaćaš određenu kamatu. Znači sredstva iz limita se mogu trošiti, ali pod uslovom da se pokriju u određenom vremenu redovnim mjesečnim primanjima.
- Skyfox
#12 Re: O kreditima i karticama...
upravo se ovo meni desilo. Koristim RB karticu 4 godine i uvijek mi je sa platom rastao i limit, iako nikad me nisu pitali zelim li povecanje limita. Tu stavku na izvodu da se limit revidira svakih 6 mj sam totalno previdio. Ljetos kod njih dignem kredit, sto su oni obracunali kao smanjenje plate i smanjili mi limit, tako da sam ostao srecom ''samo'' 260KM u nedozvoljenom limitu.TheDocToR wrote:
Jesu ti odobrili limit u rajfajzen ?
Ako jest, onda znaj da ti limit vazi 6 mjeseci i da svakog mjeseca ti mora lijegat plata, ukoliko nema plate nema limita i citav limit ako si potrosio dospjeva ti na placanje...
Kamata ti ide na dugovno stanje i obracunava se krajem mjeseca...
Drugim rijecima, sve dok ti plata lijeze na debitnu karticu mozes raspolagati limitom kako ti je volja....
Jos jedna caka na koji ljudi ne obracaju paznju, primjer:
Legla plata 1000 KM odobren limit na 6 mjeseci u iznosu od 2000 KM. Komplet limit potrosen dakle kartica u - 2000 KM otisla.
Nakon 6 mjeseci ponovo se odobrava limit, osnovica za odobravanje novog limita uplata plate, TO i prevoza u zadnjih mjesec dana. U nasem primjeru neka bude 500 KM. Dakle novi limit ce iznositi 1000 KM.
S obzirom da je stari limit glasio 2000 KM, a novi 1000 KM, automatski razlika od 1000 KM dospjeva na placanje i sve dok se ne izmire te obaveze nemate raspolozivih sredstava na kartici.
Eto to je to, nadam se da sam bio jasan, ako ima nesto nejasno tu sam.
Ljuti me sto se niko nije udostojio da mi kao urednom platisi javi na bilo koji nacin, pozivom, mailom, sms-om, golubom...
Ljudi se zavale sa limitom sto je banci u interesu, ali kad te jednom zaboli glava kasno je. Zato oprezno sa minusima pogotovo na kreditnim karticama!!
Sto se tice American Ex, kad sam otisao u RB da se raspitam za karticu pojma nisu imali pojma sta mi treba za izdavanje
-
Alma_Sarajka
#13 Re: O kreditima i karticama...
Ovako, sto se tice AmEx-prezadovoljna! Dodatni korisnik placa 25 KM godisnje. Imas online pristup racunu, mozes podici kredit do 10 000 KM, podici gotovinu do 150 EUR (samo na gotovinu 20%),a prilikom kupovine roba i usluga nema.
Racun ti dolazi kuci, odes u baku i platis bez provizije.
U Unitc-u imas njihove prostorije, a i web stranicu http://www.americanexpress.ba pa potrazi sto te zanima.
Pozdrav!
Racun ti dolazi kuci, odes u baku i platis bez provizije.
U Unitc-u imas njihove prostorije, a i web stranicu http://www.americanexpress.ba pa potrazi sto te zanima.
Pozdrav!
-
isaisa
#14 Re: O kreditima i karticama...
Ljudi bjezite od kartica to su lopovi prve klase ako se uvalis u dugove nikad ih neces izmiriti non stop ti kamate ide gore
izgubis li poso ili si bolestan onda ti je bolje da te nema ,radices pola zivota za creditnu carticu
izgubis li poso ili si bolestan onda ti je bolje da te nema ,radices pola zivota za creditnu carticu
-
A71
#15 Re: O kreditima i karticama...
POTPISUJEM!isaisa wrote:Ljudi bjezite od kartica to su lopovi prve klase ako se uvalis u dugove nikad ih neces izmiriti non stop ti kamate ide gore
-
VenomSa
#16 Re: O kreditima i karticama...
Najgore je kad ljudi uzmu kreditne kartice i kada dizu lovu s nje. To je najgora moguca varijanta. Kreditne kartice su iskljucivo za kupovinu stvari i tada su kamate "realne", ali ako se napravite pametni i dignete lovu s nje onda vas kamate ubise. Nisam je nikad imao, ali sam cuo neke horor price, uglavnom od ljudi koji se uopce nisu raspitali kako to sve funkcionise.
Sto se mene tice, imam samo debitne kartice i one su zakon
Sto se mene tice, imam samo debitne kartice i one su zakon
- Karabaja
#17 Re: O kreditima i karticama...
Imam jednu debitnu karticu (moram zbog plate) i na njoj nisam dozvolio banci da mi odobri limit. Što se tiče ostalih kartica, ja ih ne želim
Ne bih kreditnu ni u snu.
- Ken_M
#18 Re: O kreditima i karticama...
AFAIK nije stvar u kamatama kada dižeš cash već u proviziji. Kreditne kartice nisu za to ni namjenjene.VenomSa wrote:Najgore je kad ljudi uzmu kreditne kartice i kada dizu lovu s nje. To je najgora moguca varijanta. Kreditne kartice su iskljucivo za kupovinu stvari i tada su kamate "realne", ali ako se napravite pametni i dignete lovu s nje onda vas kamate ubise. Nisam je nikad imao, ali sam cuo neke horor price, uglavnom od ljudi koji se uopce nisu raspitali kako to sve funkcionise.
Kolika ti je dekica toliko se i pokriješ. A naravno da možeš ući u dug ako kupuješ nemilice. Ako ne želiš kamate, isplatiš potrošeni iznos do kraja mjeseca i nema kamata.A71 wrote:POTPISUJEM!isaisa wrote:Ljudi bjezite od kartica to su lopovi prve klase ako se uvalis u dugove nikad ih neces izmiriti non stop ti kamate ide gore
Poenta kartice je da možeš platiti bez gotovine, skoro bilo gdje u svijetu a ne da možeš trošiti koliko hočeš.
-
IDEA
#19 Re: O kreditima i karticama...
Ja sam isto uradila. Iskoristila sam akciju kod Unicredit banke koja je bila do 31.12. Kamata oko 6,5% bez žiranata idr. i zatvorila kreditnu u RFB. Nakon toga sam karticu ostavila kući, "zlu ne trebalo" ali u novčaniku mi više neće biti. Nije mi ni dug bio nešto prevelik ali sam se, svaki put kada dobijem izvod, osjećala k'o budala kada vidim koliku kamatu mjesečno plaćam. Kamata na kreditnu u RFB je prevelika i ako nešto treba kupiti uvijek postoji mogućnost Visa 24 ili slično. U bilo kom slučaju, kamate ili druge naknade su niže od RFB kreditne.bjelic wrote:nedavno su mi odobrili limit na debitnu karticu. Može li mi neko objasniti način raspolaganja sa limitom. Je li ima rok do kada moram vratiti čitav ili dio limita i kada se obračunavaju kamate.A71 wrote:Izvinjavam se što se ubacujem na tuđu temu sa svojim pitanjem, ali učinilo mi se slično pa rekoh da ne otvaram novu. Može li se znati što je to zamjenski kredit??? Ja sam na žalost u Raiffeisen baci iskoristila limit koji iznosi 2000 km(kamata je 16%)pa sam mislila podići kredit u nekoj drugoj banci sa nižom kamatnom stopom da pokrijem taj dug. Da li je to dobra ideja i u kojoj banci su najpovoljniji uslovi? Hvala unaprijed na pomoći. Svaki savjet je dobrodošao.
- starii
#20 Re: O kreditima i karticama...
mislim da je RB prava zavala od banke,uopste ne informisu korisnika, sreca pa sam je se glatko rijesio 
-
A71
#21 Re: O kreditima i karticama...
ŠTA REĆI? PAMETAN ČOVJEK!!!Karabaja wrote:Imam jednu debitnu karticu (moram zbog plate) i na njoj nisam dozvolio banci da mi odobri limit. Što se tiče ostalih kartica, ja ih ne želimNe bih kreditnu ni u snu.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#22 Re: O kreditima i karticama...
kraditna kartica je prava stvar ali nije za svakoga
- starii
#23 Re: O kreditima i karticama...
corolla02 wrote:kraditna kartica je prava stvar ali nije za svakoga
prava izjava..pokušaj je prodati nekoj od banaka u bih
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#24 Re: O kreditima i karticama...
dok si mlad treba ti kredit, poslje je vec kasnostarii wrote:corolla02 wrote:kraditna kartica je prava stvar ali nije za svakoga
prava izjava..pokušaj je prodati nekoj od banaka u bih
-
IDEA
#25 Re: O kreditima i karticama...
Danas dobila izvod iz RFB kako je lijepa "0" na računuJa sam isto uradila. Iskoristila sam akciju kod Unicredit banke koja je bila do 31.12. Kamata oko 6,5% bez žiranata idr. i zatvorila kreditnu u RFB. Nakon toga sam karticu ostavila kući, "zlu ne trebalo" ali u novčaniku mi više neće biti. Nije mi ni dug bio nešto prevelik ali sam se, svaki put kada dobijem izvod, osjećala k'o budala kada vidim koliku kamatu mjesečno plaćam. Kamata na kreditnu u RFB je prevelika i ako nešto treba kupiti uvijek postoji mogućnost Visa 24 ili slično. U bilo kom slučaju, kamate ili druge naknade su niže od RFB kreditne.
A ispod obavještenje "Obavještavamo vas da je snižena kamatna stopa koja se obračunava na korištenje sredstava odobrenog limita sa 15,99% na 14,99% Također promjenjena je mjesečna naknada za vođenje računa te ista sada iznosi 3,99 KM mjesečno" (prije je bila 1,99 KM - povečali samo 100%)
Ima li iko reči da ovo nije pljačka "na kvadrat". Na kraju ću i samu karticu vratiti. Čuj 3,99 KM nizašta.
A nisam ni znala kada su kamatu povisili na 15,99% ja cijelo vrijeme mislila da plaćam 14,99% i to mi je bilo previše.