O BELLA CIAO

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
radostan dan

#176 Re: O BELLA CIAO

Post by radostan dan »

sabina1 wrote:
radostan dan wrote:
* Lačni, toj jest, u prevodu Gladni Franc je imao svoje gladi u socijalizmu. Čega je danas gladan?

– Gladan je stvari koje smo izgubili – osnovnog optimizma, smisla za humor, empatiju i osjećaja sigurnosti. Zgubili smo slobodu o kojoj po meni pjeva pjesma „Galeb i ja“. Zgubili smo mnogo i gladni smo, pogotovo, za našu djecu jer želimo da i oni upoznaju te vrijednosti, da one budu dio njihovih života. A danas je škola napravljena tako da ako mi roditelji sami ne pomognemo u sadržaju, onda će naša djeca ostati bez njega. Treba biti svjestan da zapadni kapital ima previše para i kupuje sve što je na prodaju. Samo je pitanje vremena kada će kupiti školstvo, a već se kupuje zdravstvo.
Gledam danas onog "intelektualca iz Sebečeva" koji je nekada zastupao Jugoslovene u predsjedništvu u najavi neke emisije kako je sistem danas "neizvjesniji".

Zato je njemu sve izvjesno i jako mi je žao samo zbog nekih pojedinaca u političkom smislu zašto je Titov politički sistem propao.
O nama da ne pričam jer vic je davno rekao da smo mi već u 15:10 bili u govnima...
Pozdrav radosni... :thumbup:
otpozdrav i podrška...

AKO... BIT ĆEŠ ČOVJEK, SINE MOJ!

Ako možeš ostati miran kad na tvom putu
Svi izgube glavu i prstom pokazuju na tebe...
Ako sačuvaš povjerenje kad svi ostali sumnjaju,
Ali ako im ne zamjeriš što nemaju povjerenja...

Ako ne lažeš kad čuješ laži,
Ili ako ne mrziš kad tebe mrze,
Ako se ne praviš suviše dobar,
Niti govoriš suviše mudro...

Ako snivaš ali ti snovi nisu sve;
Ako misliš, ali ti misli ostanu uvijek čiste...
Ako znaš primati pobjedu i poraz,
Primati jednako jedno i drugo...

Ako možeš podnijeti da tvoju istinu
Varalice iskrivljuju da bi lakše prevarili budale...
Ako vidiš kako u komadiće razbijaju tvoj cilj
I ako se sagneš podignuti i pokupiti ostatke...

Ako se usred gomile ne ponosiš,
I ne smatraš se herojem, ako se družiš s velikima,
Ako te prijatelj ni neprijatelj ne mogu pokvariti,
Ako svaki čovjek za tebe nešto znači...

...Ako umiješ dobro ispuniti svaku minutu svog života,
I svakog trenutka ideš pravim putem -
Tvoja bit će zemlja i sve njezino blago,
JER BIT ĆEŠ ČOVJEK, SINE MOJ!
kakavdanakneiskustvu

#177 Re: O BELLA CIAO

Post by kakavdanakneiskustvu »

sherbett wrote: 11/02/2020 13:53 Neki dan mi jedan svecenik prica kako je umro neki "komunjara", al kako su oni kad im pase bili malo ovo malo ono.. njegova zena htjela je katolicki sprovod. Dosla aveceniku da ga ukopa.. i govori kako ce na sahrani svirat Bella ciao :lol:
On kaze halo pa ni ne znam vaseg muza.. kao nije bas bio vjernik.. i kakva bella ciao.. ne moze
Probala zena kod jos par svecenika i na kraju ga sama ukopala, al Bella ciao je svirala :lol:
svaka joj čast
paladinka

#178 Re: O BELLA CIAO

Post by paladinka »

Eh , dok mi dodjemo do to nivoa.....solidarnost i to..
radostan dan

#179 Re: O BELLA CIAO

Post by radostan dan »

drago mi je da se neko sjeti ove teme....na žalost, od nje nema ništa. ni od onih koji sa na njoj pisali. ni od ideja kojima su se vodili.
jer, ovo vrijeme nije ono vrijeme. niti ce ga vise biti, za našeg vremena.

šta je bilo, bilo je...
i kao što balašević kaže na kraju neke svoje pesme - bolje nije moglo.

i..nemojte djecu da učite tom vremenu koga sada pominjete. da ih učite tom vremenu, tim idejama i tim navikama.
nemojte jer zlo im činite. vrijeme koje će oni da troše...znate, za to vrijeme vi niste edukovani, edukovani da ih edukujete o njemu.

voli vas vaš radosni.

Edin H.

#180 Re: O BELLA CIAO

Post by Edin H. »

kakavdanakneiskustvu wrote: 11/02/2020 14:35
sherbett wrote: 11/02/2020 13:53 Neki dan mi jedan svecenik prica kako je umro neki "komunjara", al kako su oni kad im pase bili malo ovo malo ono.. njegova zena htjela je katolicki sprovod. Dosla aveceniku da ga ukopa.. i govori kako ce na sahrani svirat Bella ciao :lol:
On kaze halo pa ni ne znam vaseg muza.. kao nije bas bio vjernik.. i kakva bella ciao.. ne moze
Probala zena kod jos par svecenika i na kraju ga sama ukopala, al Bella ciao je svirala :lol:
svaka joj čast
:thumbup:
vazi

#181 Re: O BELLA CIAO

Post by vazi »

radostan dan wrote: 26/02/2020 16:56 drago mi je da se neko sjeti ove teme....na žalost, od nje nema ništa. ni od onih koji sa na njoj pisali. ni od ideja kojima su se vodili.
jer, ovo vrijeme nije ono vrijeme. niti ce ga vise biti, za našeg vremena.

šta je bilo, bilo je...
i kao što balašević kaže na kraju neke svoje pesme - bolje nije moglo.

i..nemojte djecu da učite tom vremenu koga sada pominjete. da ih učite tom vremenu, tim idejama i tim navikama.
nemojte jer zlo im činite. vrijeme koje će oni da troše...znate, za to vrijeme vi niste edukovani, edukovani da ih edukujete o njemu.

voli vas vaš radosni.

:kiss:
radostan dan

#182 Re: O BELLA CIAO

Post by radostan dan »

vazi wrote: 04/03/2020 07:29

:kiss:
:zoka: :kiss:
Post Reply