kapitalizam -> jači tlači
Ukratko - ultra-surova verzija džungle
Istinski sve češće poželim da sam odrastao i živio 60-ih i 70-ih. Bilo gdje u Evropi, a pogotovo na ovim prostorima zbog jače izražene socijalne note
Nije to ona patetična nostalgija za Yugom već svijest o realno humanijem vremenu uopšte u svijetu, kad se još uvijek:
a) proizvodilo i trošilo lokalno bez rasipanja resursa(npr. slanjem frižidera i jabuka(!) preko okeana),
b) ego i lična pohlepa držali pod kontrolom potenciranjem kolektivnog umjesto glorifikovanja individualnog,
c) živjelo 'sporije', bez trke za abnormalnim bogaćenjem zbog pogrešnih uzora,
d) proizvodilo i kupovalo trajne a ne 'fensi' stvari kratkog vijeka.
e) organizovano borilo protiv nepravde i tlačitelja nad malim zemljama (Pokret nesvrstanih).
Korupcije, kriminala, propagande itd. bilo je i tada ali u ta vremena toliko se aktivno borilo protiv negativnosti u jednom društvu da nisu mogle isplivati i nabujati kao u ova vremena neofeudalizma.
Sama činjenica da građani nisu morali crnjačiti zbog štela po bolnicama već dostojanstveno kao anonimusi bivali regularno liječeni, mnogima je dovoljna da požele takva vremena jer danas ljudi bukvalno umiru jer "nemaju štelu".
Ne pročitah čitavu temu - ne znam da li je iko spominjao ključnu razliku između vremena prije i poslije 1970-ih. Mislim na svjetsku populaciju ovog homo sapiensa.
Ljudi moji, većina stvari/pokazatelja između onog i ovog vremena vezana je što direktno što indirektno za bombastičan rast civilizacije s 3 milijarde 1960-ih na 6 milijardi 2000-itih. U pišljivih 40-ak godina.
Društveni i ekološki 'tektonski' poremećaji morali su se desiti. Naravno platićemo i mi kao nažalost i ekosistem planete Zemlje ceh virusolikog bujanja populacije.
Kako bi inače prehranili i 'menaĐirali' tolika usta nego:
-konsolidacijom privrede u efikasne/nehumane konglomerate,
-automatizacijom
-tzv. otvaranjem i liberalizacijom tržišta tako da veliki jedu male a radnik ne talasa jer je sve veća konkurencija(opet zbog veće populacije)
-pretumbavanjem, za monstrume "neefikasnog", seoskog stanovništva u gradove odakle ih je lakše izrabljivati a obradivo zemljište dati konglomeratima + lakše provući "kapitalne" projekte sravnjivanja planina i prekrajanja rijeka uz potapanje plodnih dolina jer više nema ko na periferiji da brani prirodu
-famoznim 'outsourcingom' kako bi se zadržale niske cijene robe, jer valjalo je prividno jednakim krajnjim cijenama prikriti vrtoglavu inflaciju valuta(više stanovništva -> neophodno više i hartija da svima popuniš novčanike) i usput obogatili novonastali konglomerati
-uništavanjem zagarantovane socijalne sigurnosti (zdravstveno, penziono...) stanovništva jer ovoliko takođe nabujalu populaciju penzionera sistem solidarnosti ne može finansijski izdržati
-sve jačim zaglupljivanjem putem medija i oživljavanjem rimskog "hljeba&igara/serija", jer valja držati na uzici toliku populaciju zbijenu po gradovima.
Ne zaaaamjer'te ako je ponešto konfuzno ili nedorečeno - sitni su sati
Po potrebi pojasnim misli.