NVO - NGO, koliko vas ima?

Post Reply
Downunda

#1 NVO - NGO, koliko vas ima?

Post by Downunda »

Čini li vam se da u BiH ima možda malo i previše raznoraznih nevladinih organizacija raznoraznih "žanrova"?
Mislim, sve je to fino, ali bi bilo fino da se objelodane konkretni rezultati.
Borba protiv ovog, broba protiv onog...
Mislim bez uvrede ...al ...

Š'a vi mislite?

Djeco nemojte se svađati, fino se igrajte!
kockica_kockica

#2 Re: NVO - NGO, koliko vas ima?

Post by kockica_kockica »

Svaka NVO ima svoja godisnja izvjesca kojim daju uvid u rezultate... Mislim da imas krivu sliku o nevladinom sektoru koji jako puno radi i pomaze ljudima tamo gdje drzave nema ni u tragovima.... I sve to sto rade sami sebi namicu sredstva, za koja se moraju dati izvjesca slova i brojke sta se i koliko uradilo donatoru.. s obzirom da ljudi misle da mogu te iste organizacije uzeti pare i nista ne raditi bojim se da ne mogu, jer donatori zele znati gdje utrosen njihov novac, dolaze u vizite na teren itd... I sve te borbe protiv ovog ili onog urode plodom.. na ovaj ili onaj nacin... :)
Compact

#3 Re: NVO - NGO, koliko vas ima?

Post by Compact »

Najsmješnije je kada je neki belaj u gradu ili državi, pa se počnu javljati nevladine organizacije, pokreti, udruženja, a svi imaju po jednog, eventualno dva člana!!! Sisaju budžet kao da imaju po hiljadu članova!
uvjek dobar gost

#4 Re: NVO - NGO, koliko vas ima?

Post by uvjek dobar gost »

Kada bi neki ljudi vodili računa kako državne institucije rade i na koji način je u njima uposleno oko 63 000 ljudi, možda bi bilo manje NVO-a jer bi se izgubila potreba za njima...
No da ima nehljeba u NVO-ima i ljudi sumnjivog morala... IMA...
Downunda

#5 Re: NVO - NGO, koliko vas ima?

Post by Downunda »

kockica_kockica wrote:Svaka NVO ima svoja godisnja izvjesca kojim daju uvid u rezultate... Mislim da imas krivu sliku o nevladinom sektoru koji jako puno radi i pomaze ljudima tamo gdje drzave nema ni u tragovima.... I sve to sto rade sami sebi namicu sredstva, za koja se moraju dati izvjesca slova i brojke sta se i koliko uradilo donatoru.. s obzirom da ljudi misle da mogu te iste organizacije uzeti pare i nista ne raditi bojim se da ne mogu, jer donatori zele znati gdje utrosen njihov novac, dolaze u vizite na teren itd... I sve te borbe protiv ovog ili onog urode plodom.. na ovaj ili onaj nacin... :)
Odlično, evo fine reakcije.
Drago mi je da je tako, al mi ipak nije logično da kežeš "svaka NVO", osim ako ti lično ne znaš da baš svaka NVO podnosi izvještaje o konkretnim rezultatima,a evo i zašto:
Na jednoj od mnogobrojnih TV emisija zvanični predstavnici romske populacije su se upravo i žalili što u BiH postoji preko (slovom i brojem) 40 NVO za prava Roma i nisu nimalo bili zadovoljni rezultatima njihovog rada.
Postotak njihove nezapolenosti, nivo obraziovanja je (manje-više) isti, tako da ne možemo baš reći da sve NVO rade svoj posao kako bi trebalo (bar u navedenom primjeru).

Ali hvala na odgovoru u svakom slučaju. :)
kockica_kockica

#6 Re: NVO - NGO, koliko vas ima?

Post by kockica_kockica »

Downunda wrote:
kockica_kockica wrote:Svaka NVO ima svoja godisnja izvjesca kojim daju uvid u rezultate... Mislim da imas krivu sliku o nevladinom sektoru koji jako puno radi i pomaze ljudima tamo gdje drzave nema ni u tragovima.... I sve to sto rade sami sebi namicu sredstva, za koja se moraju dati izvjesca slova i brojke sta se i koliko uradilo donatoru.. s obzirom da ljudi misle da mogu te iste organizacije uzeti pare i nista ne raditi bojim se da ne mogu, jer donatori zele znati gdje utrosen njihov novac, dolaze u vizite na teren itd... I sve te borbe protiv ovog ili onog urode plodom.. na ovaj ili onaj nacin... :)
Odlično, evo fine reakcije.
Drago mi je da je tako, al mi ipak nije logično da kežeš "svaka NVO", osim ako ti lično ne znaš da baš svaka NVO podnosi izvještaje o konkretnim rezultatima,a evo i zašto:
Na jednoj od mnogobrojnih TV emisija zvanični predstavnici romske populacije su se upravo i žalili što u BiH postoji preko (slovom i brojem) 40 NVO za prava Roma i nisu nimalo bili zadovoljni rezultatima njihovog rada.
Postotak njihove nezapolenosti, nivo obraziovanja je (manje-više) isti, tako da ne možemo baš reći da sve NVO rade svoj posao kako bi trebalo (bar u navedenom primjeru).

Ali hvala na odgovoru u svakom slučaju. :)
radim u NVO sektoru vec dugo vremena... i mogu ti reci da je jako tesko raditi sa romima... evo da ti napisem zasto.. prvo sto oni na edukacije mozda dodju mozda ne dodju, kad ih trebas zvati problem je, jer se seljakaju pa nemas mogucnost uci im u trag.. moja organizacija ima projekt koji sama finacira, a radi se o edukaciji, citanje, pisanje, itd djece koja imaju i po 18 godina a nepismena su.. ta djeca ne znaju ni na sat.. pa kad im kazemo da dodju u 12, oni nemaju pojma kad je to, pa smo morali to da ih naucimo, a da ne kazem kad je rijec o danima u sedmici...

donatori su vrlo striktni kad su donacije u pitanju. svaki donator trazi polugodisnje izvjesce i godisnje.. u medjuvremenu oni dolaze i provjeravaju stanje na terenu... ima projekata za koje ministri kazu sve je to super, svaka cast na tome, ali ne daju ni feninga...

iz budzeta se daju neka sitna srdstva za NVO sektor, to su uglavnom grantovi sa natjecaja.. NVO sektor se ne financira iz budzeta drzave...

i ti koji govore da nema rezultata, da nisu zadovoljni... vidis svaka organizacija mora imati svoju ciljanu grupu na koju ce se bazirati.. pa ne mozemo svi raditi sve... to je nemoguce, jer su za te stvari potrebna ogromna sredstva.... oni koji tako pricaju nisu nikada radili u NVO-u i ne znaju koliko je posao ljudi nestabilan, riskantan, napet, naporan i zahtjevan...

da se otvori recimo jedan humanitarni telefon je potrebno mnogo vise od volje organizacije.. sve se to placa... nekad te novce skupis nekad ne... takav je zivot.. i ako treba 10000 eura zeni da odvede dijete na lijecenje kako joj mozes naplatiti tu uslugu telefona.. nemas srca, ali se to od nekud ipak mora platiti... ne pad s neba.. projekt zahtjeva odredjene troskove i nema odstupanja ...

ima mnogo organizacija u nevladinom sektoru... mozda ima onih koji zaista ne rade nista, ali ti su zaista rijetki... i zaista je tuzno da bas te organizacije brinu za one koji su najugrozeniji u drzavi, a ne sama drzava...
edinbug

#7 Re: NVO - NGO, koliko vas ima?

Post by edinbug »

Koje bolan NVO, pa kada vidim kako djeluje Natasa Kandic, dodze mi da ove nase sohom rastjeram.
sarajevac071

#8 Re: NVO - NGO, koliko vas ima?

Post by sarajevac071 »

najgori je onaj čelavi papak demir ...
zlatiborka

#9 Re: NVO - NGO, koliko vas ima?

Post by zlatiborka »

sarajevac071 wrote:najgori je onaj čelavi papak demir ...
Sto on, nema on nikakvu NVO niti je na jaslama medjunarodnih donatora. Covjek radi u privatnoj firmi i ne grebe se okolo vec gaji pilice i pravi prirodne vocne sokove sa medom. Snalazi se kako zna i umije da prehrani svoju porodicu.
b152

#10 Re: NVO - NGO, koliko vas ima?

Post by b152 »

ja sam ljetos prisustvovao konferenciji koja je razmatrala vrijednosti civilnog drustva u nasoj bih. odrzana je u tz, a pored domacih govornika pojavio se i jedan ucevan gospodin iz sfjjj njemacke koji je govorio o problemu nvo ili nv sektora.

a nakon toga je govorio gospodin s. teftedarija, i istakao kako u nasem drustvu postoje indicije da su skoro pa sve nvo pod odredjenim uticajem vlasti. na osnovu pokazatelja koje su uocili tokom opservacije rada tog sektora se stice dojam da su nvo ili ngo produzene ruke vlasti ili opozicije.
sad kad malo promislim ima tu istine i dolazim do zakljucka da se putem rada i djelovanja pomenutih, masa izmanipulira i iskoristi. nije ni cudo da ih ima toliko, kad pogledamo koliko stranaka postoji, ove nvo postanu sateliti politicike partije ili stranke.

evo primjera u tz djeluje omladinski pokret revolt. svaka cast ekipi koja radi dobre stvari. ali su od samog pocetka imali punu potporu tuzlasnkog sdp-a, govorimo o kadrovskoj potpori. malo se to izbalansiralo, ali ih i dan danas taj glas prati.
pitanje se produbljuje, jesu li nvo stvarno nvo?
metal_rules_cura

#11 Re: NVO - NGO, koliko vas ima?

Post by metal_rules_cura »

U drustvu kakvo je nase sumnjam. Iskreno. Cast izuzecima. Ako ih ima.
Post Reply