Nutricionist u Sa
Moderator: anex
- Sgt. Bull
#1 Nutricionist u Sa
Poprilicno sam debeo, 110 kg na 175 cm(a tek 19 godina). Nedavno sam bio kod doktora koji je rekao da ako se jos udebljam, ode glava. U prici , spomenuti su nutricionisti pa me zanima zna li iko nekog dobrog nutricionistu u Sarajevu? Da li je iko ikada bio kod istih i ako ko zna objasnit kako to opcenito ide kod njih?
- burek_in_space
#2 Re: Nutricionist u Sa
Mislim da se u ulici Dervisha Numica na Grbavici (ulica prema Vracama) subotom mozhesh konsultovati sa nutricionistom.Taj nutricionista je zaposlenik firme koja se bavi prodajom vitamina i preparata,ali da sad ne reklamiram.Nacicu broj vecheras ili sutra pa cu ovdje postovati da zovnesh i provjerish.
Bavish li se ikakvom fizichkom aktivnoshcu?! Je li u pitanju neki hormonalni poremecaj ili...?!
Bavish li se ikakvom fizichkom aktivnoshcu?! Je li u pitanju neki hormonalni poremecaj ili...?!
- Sgt. Bull
#3 Re: Nutricionist u Sa
Nisam siguran sta je tacno u pitanju. U zadnje vrijeme relativno malo jedem (jedan obrok, manja porcija) i rijetko sam gladan, a kile opet skacu. Fizicka aktivnost mi je strana, zeza vrijeme, nema se posebno od kada sam krenuo na fax. Enikejs, hvala.
- Loulou
#4 Re: Nutricionist u Sa
Znam da ovo nije odgovor na tvoje pitanje, ali vidi, možda ti neke informacije mogu pomoći. U KBC "Rebro", u Zagrebu, otvoren je prvi Centar za debljinu:
http://www.medikus.hr/hr/novosti/175-ce ... ljinu.html
http://www.medikus.hr/hr/novosti/175-ce ... ljinu.html
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#5 Re: Nutricionist u Sa
Pa nisi nabacio 110 kg kako si krenuo na fax.
Izvlakusa prijatelju, izvlakusa.
Haj na faks malo pjehe. Ustanes, oko 5, jedle ne ustaje se u 5? U 5 ustanes, ako nemas vremena. A ako ustajes u 5, ustanes u 3.
Vremena ima na pretek, samo slaba organizacija nas sve...
Nutricionista zaista ti moze pomoci. Ali, ono sto ce nutricionista ti napraviti je plan, sta da jedes. Ako ti ne mozes - da jedes, ono sto ti nutricionista kaze, ili ako neces da naucis kako da kalorije koje unosis - brojis, ne moze ti puno pomoci. Ono sto trebas da je pocnes da vodis dnevnik. Ove price "ma ja jedam malo, ta' trane", to su samo price. Postoje bolesti koje dovode do pretilosti, ali one imaju 1% sansu da objasne situaciju u kojoj si. Fino dnevnik. Pa u dnevnik, prvi dan, prvi sat. Kahva. 2 lokuma. 3 kese secera. Pa sok. Pa pita. Pa ovo, pa ono. Pa onda izracunas koliko si se aktivnostima bavio ili ne. Sve moze da se izracuna. Pretilost nije nista - do matematika. Sto ubacis u kljun mora ili da se potrosi ili da se primi. I ako ces gubiti na tezini najbolje je polako i postepeno. Gol treba da ti bude 1kg sedmicno. 1 kg sedmicno je otici u halu 2-3 puta. To ti je kila. Zasto kila po kila, zato da ih nebi nazad primio. I na kraju - nema izgovora. Radis to za sebe, ne radis ni za koga. Ako hoces da dobijes dijabetis i da imas bajpase na srcu za 40 godina, a ti de, ako neces, naljuti se na sebe i krenes polako ali sigurno. Na ovo kako je sad - ne smijes se vracati. I normalno - nadji kad ucis, ako tad jedes mnogo cipsa, grickalica i gluposti, a i ja sam to radio, uzmes odes na pijacu i kupis sebi - mrke, brokula, krastavac, pa ako moras nesto jesti, to zamezis malo, pa koja vocka, ali gledaj da vocke ne jedes kasno navece jer ima u njima vise secera. Kruh izbaciti. Pivo - nemoj ni da se salis. Ni u sali. Meso - samo tucetina i piletina. Crveno - ni u sali. Sudzuk i pastrma - ni u sali. Rostilj - ni u sali. Hrenovke i salame - ne preporucujem ti ni to. I sve sto pojedes - zapisi. Ako treba - ja cu ti naci stranicu na internetu gdje imas svaku stvar opisanu i koliko je kalorija - jedna jabuka, koliko mesa, koliko 1 snita kruha i slicno.
Evo ti jedna webstranica
http://www.myfooddiary.com/
I jos nesto. Postoji faktor genetika, tj. body-type, ako si gradjen sto bi reko Pejakovic, da budes "jedar ko medvjed" gledaj barem da si u formi. Samo kardio pucati. 5 dana u hefti, po 30 minuta ali da znoj lije. Hodanje, setanje, za ruku vodanje, to nije nista. Vikendom ne ides na faks, udri biciklo, hodanje, a ako ne to, nadjes neboder od 15 spratova, pa udri uzici 5-6 puta, i sici.
Vjeruj mi, ukoliko se sad discipliniras i dovedes ovu pod kontrolu, bices sam samom sebi zahvalan cijeli zivot. Znam da je motivacija bitan faktor, ali pametan si dovoljno, 19 godina, ides na faks, vidi sam sa sobom zbog cega moras srediti probleme sa tezinom, raskrsti to, i poslje toga je sve lakse.
A, ako treba ostavicu ti ja ovdje par video, o ljudima koji su teski po 1000 lbs, pa da pogledas, ne sto bi ikad ti bio takav, nego, da vidis sta je to. Moja je nana imala obicaj da kaze - gora je ljenost nego debala bolest. Ovo ti je mantra od mene, gora ljenost nego debela bolest. A debele bolesti nemas, moras samo promjeniti svoj pristup, i na kraju - ne moze ovo niko uraditi za tebe, mozes samo ti sam. Jednostavno, ni medicina na zapadu nema odgovor na ovo, osim - hirurgija i tableta, a tablete su takve da ili ti supresiraju apetit ali na taj nacin da su stimulansi (sto ne valja za srce) ili uzrokuju da se masnoca ne absorbira (jelde ljepo zvuci, kako ti zvuci najsrmdljiviji proljev koji mozes zamisliti - e, to je ono sto te tablete "kreiraju" jerbo masnoca kad se ne asborbuje i kad je bakterije pokusaju razgraditi, ukratko cu ti reci - "nije dobro, mora da se leci". I sto je jedan kardiolog govorio ljudima koji su imali bajpase cetvroduple - generalno pravilo igre je - ako ima dobar ukus - ispljuni. Ti nisi dotle dosao, ali shvati ovo. Jede se da se zivi, ne zivi se da se jede.
Ako sam ti sta valjao, valjao, ako nisam, duzan si mi porciju brdara, sa agdom... a tebi kafa jedna crna, bez mljeka, bez secera, moze onaj za dijabeticare, kao za zamjenu.
Izvlakusa prijatelju, izvlakusa.
Haj na faks malo pjehe. Ustanes, oko 5, jedle ne ustaje se u 5? U 5 ustanes, ako nemas vremena. A ako ustajes u 5, ustanes u 3.
Vremena ima na pretek, samo slaba organizacija nas sve...
Nutricionista zaista ti moze pomoci. Ali, ono sto ce nutricionista ti napraviti je plan, sta da jedes. Ako ti ne mozes - da jedes, ono sto ti nutricionista kaze, ili ako neces da naucis kako da kalorije koje unosis - brojis, ne moze ti puno pomoci. Ono sto trebas da je pocnes da vodis dnevnik. Ove price "ma ja jedam malo, ta' trane", to su samo price. Postoje bolesti koje dovode do pretilosti, ali one imaju 1% sansu da objasne situaciju u kojoj si. Fino dnevnik. Pa u dnevnik, prvi dan, prvi sat. Kahva. 2 lokuma. 3 kese secera. Pa sok. Pa pita. Pa ovo, pa ono. Pa onda izracunas koliko si se aktivnostima bavio ili ne. Sve moze da se izracuna. Pretilost nije nista - do matematika. Sto ubacis u kljun mora ili da se potrosi ili da se primi. I ako ces gubiti na tezini najbolje je polako i postepeno. Gol treba da ti bude 1kg sedmicno. 1 kg sedmicno je otici u halu 2-3 puta. To ti je kila. Zasto kila po kila, zato da ih nebi nazad primio. I na kraju - nema izgovora. Radis to za sebe, ne radis ni za koga. Ako hoces da dobijes dijabetis i da imas bajpase na srcu za 40 godina, a ti de, ako neces, naljuti se na sebe i krenes polako ali sigurno. Na ovo kako je sad - ne smijes se vracati. I normalno - nadji kad ucis, ako tad jedes mnogo cipsa, grickalica i gluposti, a i ja sam to radio, uzmes odes na pijacu i kupis sebi - mrke, brokula, krastavac, pa ako moras nesto jesti, to zamezis malo, pa koja vocka, ali gledaj da vocke ne jedes kasno navece jer ima u njima vise secera. Kruh izbaciti. Pivo - nemoj ni da se salis. Ni u sali. Meso - samo tucetina i piletina. Crveno - ni u sali. Sudzuk i pastrma - ni u sali. Rostilj - ni u sali. Hrenovke i salame - ne preporucujem ti ni to. I sve sto pojedes - zapisi. Ako treba - ja cu ti naci stranicu na internetu gdje imas svaku stvar opisanu i koliko je kalorija - jedna jabuka, koliko mesa, koliko 1 snita kruha i slicno.
Evo ti jedna webstranica
http://www.myfooddiary.com/
I jos nesto. Postoji faktor genetika, tj. body-type, ako si gradjen sto bi reko Pejakovic, da budes "jedar ko medvjed" gledaj barem da si u formi. Samo kardio pucati. 5 dana u hefti, po 30 minuta ali da znoj lije. Hodanje, setanje, za ruku vodanje, to nije nista. Vikendom ne ides na faks, udri biciklo, hodanje, a ako ne to, nadjes neboder od 15 spratova, pa udri uzici 5-6 puta, i sici.
Vjeruj mi, ukoliko se sad discipliniras i dovedes ovu pod kontrolu, bices sam samom sebi zahvalan cijeli zivot. Znam da je motivacija bitan faktor, ali pametan si dovoljno, 19 godina, ides na faks, vidi sam sa sobom zbog cega moras srediti probleme sa tezinom, raskrsti to, i poslje toga je sve lakse.
A, ako treba ostavicu ti ja ovdje par video, o ljudima koji su teski po 1000 lbs, pa da pogledas, ne sto bi ikad ti bio takav, nego, da vidis sta je to. Moja je nana imala obicaj da kaze - gora je ljenost nego debala bolest. Ovo ti je mantra od mene, gora ljenost nego debela bolest. A debele bolesti nemas, moras samo promjeniti svoj pristup, i na kraju - ne moze ovo niko uraditi za tebe, mozes samo ti sam. Jednostavno, ni medicina na zapadu nema odgovor na ovo, osim - hirurgija i tableta, a tablete su takve da ili ti supresiraju apetit ali na taj nacin da su stimulansi (sto ne valja za srce) ili uzrokuju da se masnoca ne absorbira (jelde ljepo zvuci, kako ti zvuci najsrmdljiviji proljev koji mozes zamisliti - e, to je ono sto te tablete "kreiraju" jerbo masnoca kad se ne asborbuje i kad je bakterije pokusaju razgraditi, ukratko cu ti reci - "nije dobro, mora da se leci". I sto je jedan kardiolog govorio ljudima koji su imali bajpase cetvroduple - generalno pravilo igre je - ako ima dobar ukus - ispljuni. Ti nisi dotle dosao, ali shvati ovo. Jede se da se zivi, ne zivi se da se jede.
Ako sam ti sta valjao, valjao, ako nisam, duzan si mi porciju brdara, sa agdom... a tebi kafa jedna crna, bez mljeka, bez secera, moze onaj za dijabeticare, kao za zamjenu.
-
IHAVEDREAM
#6 Re: Nutricionist u Sa
Ne mogu da govoim o u ime nutricionista u BiH,jer ne zivim u toj sredinini jako dugo.Ali u danasnje vrijeme ,kada je tempo zivota u uzlaznoj putanji i kada sve druge aktivnosti u borbi za opstanak potiskuju zdravi nacin zivota u drugi plan,jako je bitno da se pojedinac,individua,malo vise zaintresuje zarad vlastitog zdravlja.Opet kazem,nisam u nasoj domovini vec dugo vremena,ali ipak smatram da bi zdravstvene ustanove trebale imati zaposlenog nutricionistu iskljucivo radi lijecenja ljudi sa problemima viska kilograma,a sto je jos bitnije ,obrazovanu osobu koja ce biti u mogucnosti da dijeli savjete onima koji nisu u mogucnosti da, individualno ,kontrolisu svoju tjelesnu tezinu iz jako puno objektivnih razloga koji iziskuju strucnu pomoc.
Rado cu pomoci svakome kome treba savijet u vezi nacina ishrane,jer sam Nutricionist po profesiji(USA-Dietitian License)uz odgovarajuce personalne generalije.
Rado cu pomoci svakome kome treba savijet u vezi nacina ishrane,jer sam Nutricionist po profesiji(USA-Dietitian License)uz odgovarajuce personalne generalije.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#7 Re: Nutricionist u Sa
Pa daj nam program mustro, ima i mene nije mi mane, 100 kg, ali nikako ofaliti, mada ja znam sta mene stema. Spavam malo i neredovno, po 3-4h. De uradi program na kompjuteru, muskarac od 20-30 godina, preko 100 kg, visina 175-180 cenata, to je BMI od nekih 30, weight loss od 2-3 lbs/week, i onda koliki kalorijski unos je dozvoljen dnevno, pa to na 3 obroka i 2 uzine podjeli pa probaj napraviti 1 hefticni meni sta da se jede, ako ti je to previse daj 2-3 dana napravi program samo da steknem neki "generlani utisak". Ja bih ti isto bio zahvalan, ali kao sto rekoh, meni da je namiriti 7-8h dnevno, nema bolje kure za mrsavljenje. Samo spavaj.
-
IHAVEDREAM
#8 Re: Nutricionist u Sa
Ako nije neka frka,daj mi vremena,2-3 dana,jer smo u vremenskom raskoraku od sedam sati,nastojacu da postavim sedmicni menu i kaloricnu vrijednost pojedinog obroka.Nosferatu wrote:Pa daj nam program mustro, ima i mene nije mi mane, 100 kg, ali nikako ofaliti, mada ja znam sta mene stema. Spavam malo i neredovno, po 3-4h. De uradi program na kompjuteru, muskarac od 20-30 godina, preko 100 kg, visina 175-180 cenata, to je BMI od nekih 30, weight loss od 2-3 lbs/week, i onda koliki kalorijski unos je dozvoljen dnevno, pa to na 3 obroka i 2 uzine podjeli pa probaj napraviti 1 hefticni meni sta da se jede, ako ti je to previse daj 2-3 dana napravi program samo da steknem neki "generlani utisak". Ja bih ti isto bio zahvalan, ali kao sto rekoh, meni da je namiriti 7-8h dnevno, nema bolje kure za mrsavljenje. Samo spavaj.
Starosna dob-deset godina,neobjektivan parametar(20-30),ako je moguce sto preciznije(tolerancija2-3)
Tezina:sorry,koliko preko 100?,
Potrebno mi je za izracunavanje idealne tjelesne tezine.Ne zamjeri,ne zakeram
- Nosferatu
#9 Re: Nutricionist u Sa
Kao prvo, i ja sam u Americi, tako da nema vremenske razlike medju nama.
Kao drugo, momak je ovaj prvi pitao, pa ti njemu napravi prvom.
On ti je rekao - ima 110 kg i visok je 175cm a ima 19 godina.
A, o meni, kad to napravis, ja samo poduplam sta on jede, i to jedem... Ma salim se.
But don't let me steal his thunder, a poslje ako budes voljna zdogovorimo se brate. Meni je 102kg, 180 cm, 29 godina. I rekoh ti nakupih kilaze od neurednog zivljenja tj. manje spavanja i cinjenice da zivim sam sto znaci da mi je mrsko da kuham za sebe svaki dan, i odmah nije to to...
Ja sam samo pokusao da ti ustedim trud da ne radis svakom pojedinacno, ali ako mora - a ti lakopo, sad kad si rekla ko si, sta si, ima da nahrle musterije, a posto nije fer da meni radis ovo besplatno ja ti mogu naci kakvih god hoces textbook-a iz nutricione nauke, ili poslati Wester Union-om/Paypall-om koji dollar tak da ti je sladje ovo sto radis, pa eto, ti javi sta preferiras...
A, o meni, kad to napravis, ja samo poduplam sta on jede, i to jedem... Ma salim se.
But don't let me steal his thunder, a poslje ako budes voljna zdogovorimo se brate. Meni je 102kg, 180 cm, 29 godina. I rekoh ti nakupih kilaze od neurednog zivljenja tj. manje spavanja i cinjenice da zivim sam sto znaci da mi je mrsko da kuham za sebe svaki dan, i odmah nije to to...
Ja sam samo pokusao da ti ustedim trud da ne radis svakom pojedinacno, ali ako mora - a ti lakopo, sad kad si rekla ko si, sta si, ima da nahrle musterije, a posto nije fer da meni radis ovo besplatno ja ti mogu naci kakvih god hoces textbook-a iz nutricione nauke, ili poslati Wester Union-om/Paypall-om koji dollar tak da ti je sladje ovo sto radis, pa eto, ti javi sta preferiras...
-
IHAVEDREAM
#10 Re: Nutricionist u Sa
Hvala lijepo na ponudi,ali posto sam vec dosta dugo ovoj bransi posjedujem dosta literature,pogotovo vezane za zdravstvene ustanove(bolnice i staracke domove)Nosferatu wrote:Kao prvo, i ja sam u Americi, tako da nema vremenske razlike medju nama.
Posto si i ti sa ove strane okeana,logaj se na Mypiramide.gov,naci ces jako zanimljive stvari vezane za zdravu ishranu.
-
zelenooka blogerica
#11 Re: Nutricionist u Sa
evo da ti neko napokon i odgovori aa pitanje
U sarajevu postoje samo dvije prave nutricionistice a ostalo je sve douceno i priuceno i vjeruj mi ko ti gopd kaze da izostavis dorucak taj i ta su kreteni
elem jedna doktorica je Azra Biscevic ona je nako jedna starija teta i predavac je na katedri za higijenu na med. faxu - isla sam kod nje ali nisam bila odusevljena jer ima malo zastarjele metode ne mogu sada naci njen broj
druga osoba je mladja doktorica (nekih 45 god) Lejla Hatibovic on je subspecijalista ishrane, i ja je totalno gotivim ona radi u savjetovalistu za ishranu koje se nalazi u zgradi do Tv Hayat svaki dan do 14 sati ali evo ti broj 033239874 nazovi dokgovori e i otidji.... i sretno!
U sarajevu postoje samo dvije prave nutricionistice a ostalo je sve douceno i priuceno i vjeruj mi ko ti gopd kaze da izostavis dorucak taj i ta su kreteni
elem jedna doktorica je Azra Biscevic ona je nako jedna starija teta i predavac je na katedri za higijenu na med. faxu - isla sam kod nje ali nisam bila odusevljena jer ima malo zastarjele metode ne mogu sada naci njen broj
druga osoba je mladja doktorica (nekih 45 god) Lejla Hatibovic on je subspecijalista ishrane, i ja je totalno gotivim ona radi u savjetovalistu za ishranu koje se nalazi u zgradi do Tv Hayat svaki dan do 14 sati ali evo ti broj 033239874 nazovi dokgovori e i otidji.... i sretno!
- Sgt. Bull
#12 Re: Nutricionist u Sa
Prvo, hvala na odgovorima, nisam ocekivao da ce ih biti puno. Drugo, @nosferatu, nije debljina dosla preko noci, svjestan sam ja toga, al sam svjestan i da mi treba pomoc, ako treba i psihicka, jer ovo je sto se mene tice uzelo zamaha, ko sta radi, ja se debljam. Dnevno hodam 30 do 40 minuta, do faxa i nazad, umjerenim tempom. Mene ne vuku nikakvi ciljevi, neko ekstremno mrsanje ili shta ti ga ja znam, bolje polako pa uspjet nego za pola godine pa otici u ... Helem. Najvise oko mrsanja brinu strije i koza, vidio sam ja ljudi sto su tezili po 150+ kg pa kad su smrshali otislo sve, spalo a koza visi, mlad sam i nemam namjeru da idem pod noz (bio jednom, nikad vise) i da se barcem sa tim (ako treba i debeo cu bit, al da sa mene sve visi, hvala al' ne), meni je cilj smrshat prirodno i sporo, do godinu dana polahko pa 10 kg, 10kg, bolje ista nego nista. Jos jednom hvala na odgovorima.
- burek_in_space
#13 Re: Nutricionist u Sa
Vidim da ti je zelenooka blogerica vec ostavila brojeve telefona,a tebi preostaje samo da nazovesh i zakazhesh se na kosultacije.Ali moram ti skrenuti pazhnju na neshto,a to je tvoja fizichka (ne)aktivnost.Shetnja jeste dobra,ali ako se nalazish u kakvoj takvoj formi,pa da posluzhi za privremeno odrzhavanje kondicije.Medjutim,ti imash i previshe kilograma na svoju visinu,pa ti je moj savjet da se malo vishe aktivirash po pitanju sticanja kako kondicije,a samim tim i skidanja masnih naslaga.tebi treba trchanje,vozhnja bicikla,plivanje..bilo koja aktivnost koja ce natjerati tvoje tijelo da sagorijeva masti kojih se i previshe natalozhilo.Kreni lagano sa shetnjom za pochetak,pa predji na brzo hodanje a vremenom kako budesh sticao kondiciju,predji i na trchanje.Nutricionista ti mozhe pomoci mnogo,ali nilo kakva redukovana ishrana ti nece pomoci ako je ne pratish odgovarajucom tjelovjezhbom koja ce doprinijeti tome da sa tebe nishta "ne visi". 
-
Ali_G
#14 Re: Nutricionist u Sa
Ja bih rekao da nutricionista bas i nije potreban. Izbaci fino slatkise (eventulno poslije rucka pojedi nesto lagano slatko za desert), kriska do dvije crnog hljeba, za dorucak pucaj zobene pahuljice, izbaci masnu hranu, od mesa preferiraj piletinu, puretinu, tunjevinu, nema potrebe da potpuno izbacujes crveno meso i to se moze naci na jelovniku, ne jedi nista poslije 6-7 navece a pogotovo ne na hamburgere oko 2-3 ujutru, uzimaj dosta povrca i voca (banane kao voce nisu bas najbolji izbor), izbaci gazirana pica, nisu ni sokovi najbolji al mora se nesto piti
, dosta vode unositi u organizam, otrove od grickalica da ne i spominjem da ne trebas jesti.
Obavezna fizicka aktivnost. Znaci setnje, biciklo, plivanje, traka, steper, bilo sta da je kardio. 2-3x sedmicno u teretanu da se tijelo malo zategne da ne visi. Sto se strija tice, toga Boga mi tesko da se mozes sacuvati.
I nemoj da te demoralise jer na pocetku su rezultati izuzetno spori. Da bi skinuo nekih 10kg za pocetak treba ti 3-4 mjeseca. Eh pa onda kad smrsas treba to da se odrzi. I dalje treba paziti sta jedes, samo sto bih ja rekao da onda mozes pojesti i poneki junk food. Od hamburgera mjesecno ti nece biti, il ako nekad s rajom popijes pivu, grickalice sta ja znam sta vec. Fizicka aktivnost nakon ciklusa je izuzetno bitna jer ona ce da sagorijeva taj mali visak sto uneses u sebe.
Ne znam je li neko pomenuo da je jako bitno da jedes 5-6x dnevno manje obroke, jer se tako ubrza metabolizam. Ako jedes ujutru pa se onda izgladnis do popodne pa se razvalis, dobijas samo kontraefekat. Metabolizam se usporava i u strahu od savkodnevnog izgladnjivanja brze pohranjuje potrebne stvari i zato nema pomaka na vagi u zeljenom pravcu.
Sretno.
Obavezna fizicka aktivnost. Znaci setnje, biciklo, plivanje, traka, steper, bilo sta da je kardio. 2-3x sedmicno u teretanu da se tijelo malo zategne da ne visi. Sto se strija tice, toga Boga mi tesko da se mozes sacuvati.
I nemoj da te demoralise jer na pocetku su rezultati izuzetno spori. Da bi skinuo nekih 10kg za pocetak treba ti 3-4 mjeseca. Eh pa onda kad smrsas treba to da se odrzi. I dalje treba paziti sta jedes, samo sto bih ja rekao da onda mozes pojesti i poneki junk food. Od hamburgera mjesecno ti nece biti, il ako nekad s rajom popijes pivu, grickalice sta ja znam sta vec. Fizicka aktivnost nakon ciklusa je izuzetno bitna jer ona ce da sagorijeva taj mali visak sto uneses u sebe.
Ne znam je li neko pomenuo da je jako bitno da jedes 5-6x dnevno manje obroke, jer se tako ubrza metabolizam. Ako jedes ujutru pa se onda izgladnis do popodne pa se razvalis, dobijas samo kontraefekat. Metabolizam se usporava i u strahu od savkodnevnog izgladnjivanja brze pohranjuje potrebne stvari i zato nema pomaka na vagi u zeljenom pravcu.
Sretno.
-
drama
#15 Re: Nutricionist u Sa
@sgt.bull
potrazi strucnu osobu ali uglavnom se prica ponavlja- vise voca, povrca, piletine, ribe, vise vode pit';
manje crvenog mesa, tjestenina, hljeba, cipseva i ostalih americkih sranja- ni slucajno, nema pive,
manje sokica, manje cokoloda...
samo sto ti ta strucna osoba treba napravit' plan kojeg se ti moras drzat'...
u sustini, sve je do tebe, pokaz'o si zelju ( to u vecini slucajeva i nije problem ). svi imaju zelju
da smrsaju al' kad treba da ispostuju plan-zakazu...
znaci- moras se drzat plana!!
druga stvar- ne znam koji fakultet da studiras mozes odvojit 3-4x sedmicno 2 sata.
znaci- mozes ali ako neces il' ne zelis- to je drugo. tebi ne treba sazaljenje pa da ti sad pricaju
' ma bice to uredu, danas si trebo trcat al si umoran, nema veze... ma haj mozes pojest jednu cokoladicu,
nece ti nista bit od nje, evo ti malo sokica... '
debljina te jebe i fizicki i psihicki zato ako si odlucio- ispostuj to do kraja i nemoj odustajat'.
i ako ne bude islo u pocetku, nema stajanja. znam da je motiv vrlo bitan u zivotu, sta god radio.
nek' ti motiv budu curice u suknicama... kako ces je zadovoljit' sa 120 kg?? ako se rijesis tih kila
dobices strasno na samopuzdanju- vrlo bitno...
debljina nema nikave veze sa karakterom al' su ljudi bolesni, dosta se opterecuju vanjskim izgledom.
k'o da te manje cijene ako si debeo. to je zalosno al' je tako...
sve je do tebe i do tvoje volje... sretno...
potrazi strucnu osobu ali uglavnom se prica ponavlja- vise voca, povrca, piletine, ribe, vise vode pit';
manje crvenog mesa, tjestenina, hljeba, cipseva i ostalih americkih sranja- ni slucajno, nema pive,
manje sokica, manje cokoloda...
samo sto ti ta strucna osoba treba napravit' plan kojeg se ti moras drzat'...
u sustini, sve je do tebe, pokaz'o si zelju ( to u vecini slucajeva i nije problem ). svi imaju zelju
da smrsaju al' kad treba da ispostuju plan-zakazu...
znaci- moras se drzat plana!!
druga stvar- ne znam koji fakultet da studiras mozes odvojit 3-4x sedmicno 2 sata.
znaci- mozes ali ako neces il' ne zelis- to je drugo. tebi ne treba sazaljenje pa da ti sad pricaju
' ma bice to uredu, danas si trebo trcat al si umoran, nema veze... ma haj mozes pojest jednu cokoladicu,
nece ti nista bit od nje, evo ti malo sokica... '
debljina te jebe i fizicki i psihicki zato ako si odlucio- ispostuj to do kraja i nemoj odustajat'.
i ako ne bude islo u pocetku, nema stajanja. znam da je motiv vrlo bitan u zivotu, sta god radio.
nek' ti motiv budu curice u suknicama... kako ces je zadovoljit' sa 120 kg?? ako se rijesis tih kila
dobices strasno na samopuzdanju- vrlo bitno...
debljina nema nikave veze sa karakterom al' su ljudi bolesni, dosta se opterecuju vanjskim izgledom.
k'o da te manje cijene ako si debeo. to je zalosno al' je tako...
sve je do tebe i do tvoje volje... sretno...
Last edited by drama on 16/05/2009 12:09, edited 1 time in total.
-
IHAVEDREAM
#16 Re: Nutricionist u Sa
A da ne bih ispala lazov,evo da okusam da pomognem Sgt.Bull:
Za osobu tvoje starosti i tvoje visine,optimalna tjelesna tezina ne bi trebala da prelazi 72 kilograma!
Vjerovatno ti je i tvoj ljekar rekao isto,jer porodicni ljekar bi,po pravilu trebao da poznaje skalu srednjih vrijednosti.
Da bi odrzavao ovakvu optimalnu tezinu,dnevno je dovoljno da uneses 2900 kcal .
Posto si ti ozbiljno prekoracio "idalnu" tezinu,trebao bi da se podvrgnes jednoj dijeta koje ce ti pomoci da izgubis visak kilograma.Optimalno bi bilo da ti ljekar odredi dijetu koja ce biti uskladjena sa tvojim zdravstvenim stanjem ,i najcesce se startuje sa gubitkom 1/2 kilograma u sedmici,da bise uz ljekarsku kontrolu,gubitak na tezini postepeno penjao na 1 kg po sedmici,i
Kao sto sam napisala,za osobu tvoje starosti i konstitucije,normalno bi bilo da unosis 29oo kcal na dan uz umjerenu fizicku aktivnost,ali u slucaju da se opredijelis za jednu od dijeta ,broj unesenih kcal na dan bi trebao da bude manji za oko 500 do 1000.
Posto nisam ljekar,ne bih zeljela da ti sugerisem sa kojim kaloricnim vrijednostima bi trebao da startujes,jer je to,prvenstveno zavisi od tvog sveukupnog zdravstenog stanja.
Malo mi je komplikovano da ti pravim striktan dnevni menu jer ne znam tacno na koje kaloricne vrijednosti da se baziram,ali evo npr:dijeta bazirana na 1800
kcal na dan:
2 puta na dan po 250 ml mlijeka,obranog 2% mlijcne masti
2puta na dan po 250 grama razlicitog povrca(u to se ne ukljucuje krompir ,kukuruz ni grah)
6 puta na dan po 100gr razlicitog voca
7 kriski hjeba rasporedjeno izmedju tri obroka(ako jedes krompir u toku dana,100gr krompira zamjenjuje jednu krisku hjeba)
2 puta na dan po 125 gr razlicitog mesa
Dorucak:
125 ml narandzinog soka
I jaje
1 kriska tosta
1 kafena kasika margarina
250 ml mlijeka 2%
solja kafe
Rucak :
125 gr pecene piletine
125 gr krompira
125 gr spinaca
zelena salata sa limunom i maslinovim uljem
jabuka
vocni sok ili hladni caj
Vecera:
125 gr nemasnog mesa
1oo gr rize
125 gr mrkve obarene sa malo putera
zelena salata
kruska ili neko drugo voce
250 ml mlijeka
vocni sok ili hladni caj
Ako sam ti imalo pomogla,bice mi drago.SRETNO.
Za osobu tvoje starosti i tvoje visine,optimalna tjelesna tezina ne bi trebala da prelazi 72 kilograma!
Vjerovatno ti je i tvoj ljekar rekao isto,jer porodicni ljekar bi,po pravilu trebao da poznaje skalu srednjih vrijednosti.
Da bi odrzavao ovakvu optimalnu tezinu,dnevno je dovoljno da uneses 2900 kcal .
Posto si ti ozbiljno prekoracio "idalnu" tezinu,trebao bi da se podvrgnes jednoj dijeta koje ce ti pomoci da izgubis visak kilograma.Optimalno bi bilo da ti ljekar odredi dijetu koja ce biti uskladjena sa tvojim zdravstvenim stanjem ,i najcesce se startuje sa gubitkom 1/2 kilograma u sedmici,da bise uz ljekarsku kontrolu,gubitak na tezini postepeno penjao na 1 kg po sedmici,i
Kao sto sam napisala,za osobu tvoje starosti i konstitucije,normalno bi bilo da unosis 29oo kcal na dan uz umjerenu fizicku aktivnost,ali u slucaju da se opredijelis za jednu od dijeta ,broj unesenih kcal na dan bi trebao da bude manji za oko 500 do 1000.
Posto nisam ljekar,ne bih zeljela da ti sugerisem sa kojim kaloricnim vrijednostima bi trebao da startujes,jer je to,prvenstveno zavisi od tvog sveukupnog zdravstenog stanja.
Malo mi je komplikovano da ti pravim striktan dnevni menu jer ne znam tacno na koje kaloricne vrijednosti da se baziram,ali evo npr:dijeta bazirana na 1800
kcal na dan:
2 puta na dan po 250 ml mlijeka,obranog 2% mlijcne masti
2puta na dan po 250 grama razlicitog povrca(u to se ne ukljucuje krompir ,kukuruz ni grah)
6 puta na dan po 100gr razlicitog voca
7 kriski hjeba rasporedjeno izmedju tri obroka(ako jedes krompir u toku dana,100gr krompira zamjenjuje jednu krisku hjeba)
2 puta na dan po 125 gr razlicitog mesa
Dorucak:
125 ml narandzinog soka
I jaje
1 kriska tosta
1 kafena kasika margarina
250 ml mlijeka 2%
solja kafe
Rucak :
125 gr pecene piletine
125 gr krompira
125 gr spinaca
zelena salata sa limunom i maslinovim uljem
jabuka
vocni sok ili hladni caj
Vecera:
125 gr nemasnog mesa
1oo gr rize
125 gr mrkve obarene sa malo putera
zelena salata
kruska ili neko drugo voce
250 ml mlijeka
vocni sok ili hladni caj
Ako sam ti imalo pomogla,bice mi drago.SRETNO.
Last edited by IHAVEDREAM on 19/04/2009 11:41, edited 1 time in total.
-
IHAVEDREAM
#17 Re: Nutricionist u Sa
A gospodinu doktoru bih preporucila,obzirom da ja sa moje strane okeana i zavidne obrazovne razine da potrazi sledece:
"Food values of portions commonly used"-Bowes&Church`s,posto nemas vremena da kuhas,sve kaloricne vrijednosti mozes naci izlistane po kategorijama i porcijama,a i po brendovima.
I nema razloga za sarkazam,nije sve ni u parama!
"Food values of portions commonly used"-Bowes&Church`s,posto nemas vremena da kuhas,sve kaloricne vrijednosti mozes naci izlistane po kategorijama i porcijama,a i po brendovima.
I nema razloga za sarkazam,nije sve ni u parama!
- muz66
#18 Re: Nutricionist u Sa
na visinu od 200 cm sam nabacio nekih 97 kila. Za dorucak je obicno desetak jaja, hljeb i pola litra mlijeka, rucak isto ono bas masala, jedem sve dok mi se stomak ne napuse kao da sam u 7.mj. trudnoce
Onda jedan obrok oko 7, pa opet oko 11 vecera...a nije mi strano ni tamo oko ponoci otici kod Trovaca i pojesti dva hamburgera, i opet mrsav pa mrsav. Zato biciklo, basket, termini fudbal...pjeske vecim dijelom do faxa, a Boga mi nije mrsko ni jagodnjak okopati, dodas tome djevojku...ma nema sile da imam viska kilograma

-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#19 Re: Nutricionist u Sa
draig moji drage moje, ko je gdje zavrsio koji fakultet nikog ovdje ne zanima. Ako cete pomoci naredniku, super, ako cete se svadjati, to radite na priv.
Oper i Nos, zivota vam nemojte vise ovako. Hvala
Oper i Nos, zivota vam nemojte vise ovako. Hvala
- Sgt. Bull
#20 Re: Nutricionist u Sa
Red je da se i ja oglasim
Prvo hvala IHAVEADREAM na odgovoru. Pričao sam sa čovjekom koji je prije kako kaže bio slične građe kao i ja, sada momak je smršao i promjenio se potpuno.
Prvo šta mi je naglasio jeste da moram odrediti koliko mi traje dan a koliko noć. Na početku, kaže, teže će biti, svaki dan ustajati rano, spavati određen broj sati skoro svaki dan ali pomaže da se navikneš ne samo ti, već i tvoje tijelo. Potrebno je odrediti dužinu sna, budući da nisam više dijete i da imam raspored obaveza, preporuka je osam sati sna, okruglo. Radnim danima neka bude lijeganje u 11/12 ustajanje u 7/8, a vikendom pomjeriti za sat, dva po želji ali ne previše. Uključiti se treba tri puta dnevno po 30 minuta vježbi. Sa vježbama treba imati u vidu i sat vremena hodanja, minimalno. Vježbe mi je preporučio da rasporedim tako da vježbam od glave do pete (bukvalno) tako da prvi dan vježbam vrat (naglasio je da se nipošto ne zaobilazi), ramena i ruke. Drugi dan vježba se grudni koš i ništa više. Treći dan se ide na stomak . Četvrti dan, preporučuje rad na guici. Peti dan se radi na nogama i tu mi naglašava kako je potrebno na nogama posebno raditi sa pažnjom(nije rekao zašto). Šesti i sedmi dan u sedmici treba posvetiti svaki put drugom dijelu tijela. Pažnju baca na stomak gdje se nalazi puuuno sala. Što se tiče prehrane tu nema detalja, povrće povrće povrće i povrće. 3 obroka, ako se mora neki lagani tip među-obroka. Doručak - smiksati voće (i povće po želji) i piti, ne jesti, nakon toga 30 minuta vježbi intezivnih. Ručak povrće (i uključiti i meso, nije rekao koje), čisto, par kriški hljeba (integralnog) i vježbe 30 minuta isto. Večera, što laganije i opet vježbe. Tipični savjeti u vezi izbacivanja slatkoga i tako toga. Dnevno ubaciti ili trčanje ili duplo više vremenski šetnje u raspored, što više to bolje.
Eto to je to većinom šta je rekao, ostalog se ne mogu sjetiti. zz
Prvo šta mi je naglasio jeste da moram odrediti koliko mi traje dan a koliko noć. Na početku, kaže, teže će biti, svaki dan ustajati rano, spavati određen broj sati skoro svaki dan ali pomaže da se navikneš ne samo ti, već i tvoje tijelo. Potrebno je odrediti dužinu sna, budući da nisam više dijete i da imam raspored obaveza, preporuka je osam sati sna, okruglo. Radnim danima neka bude lijeganje u 11/12 ustajanje u 7/8, a vikendom pomjeriti za sat, dva po želji ali ne previše. Uključiti se treba tri puta dnevno po 30 minuta vježbi. Sa vježbama treba imati u vidu i sat vremena hodanja, minimalno. Vježbe mi je preporučio da rasporedim tako da vježbam od glave do pete (bukvalno) tako da prvi dan vježbam vrat (naglasio je da se nipošto ne zaobilazi), ramena i ruke. Drugi dan vježba se grudni koš i ništa više. Treći dan se ide na stomak . Četvrti dan, preporučuje rad na guici. Peti dan se radi na nogama i tu mi naglašava kako je potrebno na nogama posebno raditi sa pažnjom(nije rekao zašto). Šesti i sedmi dan u sedmici treba posvetiti svaki put drugom dijelu tijela. Pažnju baca na stomak gdje se nalazi puuuno sala. Što se tiče prehrane tu nema detalja, povrće povrće povrće i povrće. 3 obroka, ako se mora neki lagani tip među-obroka. Doručak - smiksati voće (i povće po želji) i piti, ne jesti, nakon toga 30 minuta vježbi intezivnih. Ručak povrće (i uključiti i meso, nije rekao koje), čisto, par kriški hljeba (integralnog) i vježbe 30 minuta isto. Večera, što laganije i opet vježbe. Tipični savjeti u vezi izbacivanja slatkoga i tako toga. Dnevno ubaciti ili trčanje ili duplo više vremenski šetnje u raspored, što više to bolje.
Eto to je to većinom šta je rekao, ostalog se ne mogu sjetiti. zz
- kanocale
#21 Re: Nutricionist u Sa
da li neko zna gdje se u sarajevu može uraditi test intolerancije na hranu.pomocccccccc 
- idealnolosa
#22 Re: Nutricionist u Sa
i mene to zanima.I koliko kosta?Molim vas odgovor
- badalpur
#23 Re: Nutricionist u Sa
Hitno mi treba preporuka za nutricionistu u Sarajevu! U Vrazovoj pokusavam već godinu i pol, ali nikada nemaju termin. Ne znam šta se tamo dešava
...
Čula sam da u Zavodu za javno zdravstvo na Ilidži ima Savjetovalište za nutrcionizam, ali nazovem, oni me isprebacuju s broja na broj i na kraju mi kažu da to ne postoji. Valjda kriju, šta li? Molim pomoć gdje još ima nutricionista?
Čula sam da u Zavodu za javno zdravstvo na Ilidži ima Savjetovalište za nutrcionizam, ali nazovem, oni me isprebacuju s broja na broj i na kraju mi kažu da to ne postoji. Valjda kriju, šta li? Molim pomoć gdje još ima nutricionista?
- Altsa
#24 Re: Nutricionist u Sa
Da osvjezim temu. Kojeg mi nutricionistu preporucujete u SA. Ne zanimaju me price ne jedi ovo radi ovo. Striktno mi treba nutricionista koji ce da napravi kompletan raspored i nacin ishrane.
-
moonca
#25 Re: Nutricionist u Sa
nema odgovora..