Nurnberski(Nirrnberski) proces

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

BHF_Manijak

#1 Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by BHF_Manijak »

Pregledo sam kompletan podforum ne nadjoh ovu temu...Iz ovog procesa potrebna mi je jedna licnost,tacnije osoba koja,ne sjecam se o kome je rijec da li o Goebbelsu,Himmleru itd,koja je svojim govorom i nastupom u sudnici pocela komplet tok sudjenja da mijenja,porota,sudije su popustali,skoro pa i stali na stranu nacista,nastao je opci haos...Ako ko detalje o ovome zna olio bih da iznese,jer sam slusao o ovome a ne mogu nigdje da nadjem preciznije...
madner

#2 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by madner »

Ne postoji takva osoba.
Goring je nastupao poprilicno impresivno, i uspjeo je pociniti samoubistvo uz pomoc svog cuvara. Pomoglo je sto nije imao pristup opijatima u celiji.
Keitel je priznao krivicu, ali nije promjenilo tok sudjenja. Moras biti malo precizniji.
JThomas

#3 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by JThomas »

ni goebbels ni himmler nisu dočekali suđenje. a za ovako nešto, za nekoga ko je "promijenio tok suđenja" stvarno nisam čuo, ali ne znači da nije bilo.
Broj 1

#4 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by Broj 1 »

Gledao sam jedan dokumentarac na discovery , koliko sam ja prokuzio to je bio Gebels.
I pored toga sto su pocinili masovne zlocine oni su meni pravi vojnici sa dostojanstvom, propalo im ono sto su naumili i izvrse ko gospoda samoubojstvo, a ne kao ovi danasnji zlocinci, piju mokracu nebi li se izmijenili u veliku karinu itd.
madner

#5 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by madner »

To je Goring, Gobels je onaj smoklo.

Goring je ona lafcina sto je bio as u WWI i on je jedini pocinio samoubistvo jer ga nisu htjeli streljat kao vojnika (nego objesit kao zlocinca).
Medjutim to je izuzetak.
callmethebreeeze

#6 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by callmethebreeeze »

ja sad citam knjigu hanne arendt o eichmanu kojemu se sudilo kasnije u jerusalemu, ali ono sto je fascinantno je sljepo izvrsavanje naredbi i fanatizam... pogotovo ovaj eichman, koji vise bio birokrata nego neki ideolski fanatik. jedan od onih koji je "samo izvrsavao" zadatke. zanimljivo je kako su nacisti uspjeli kompletan birokratski aparat privoliti da pomogne u sprovodjenju holokausta. koliko je meni poznatno ne postoji ni jedan primjer nekoga od viskokih cinovnika iz reda vosjke ili civlne uprave da se tome suprotstavio...
:-) :-) :-)
madner

#7 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by madner »

Ne vjeruj zlikovcima na sudjenju. Pokusaj minimiziranja zlocina i njegove uloge.
callmethebreeeze

#8 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

madner wrote:Ne vjeruj zlikovcima na sudjenju. Pokusaj minimiziranja zlocina i njegove uloge.
ne znam jesi li citao ovu knjigu, sjajna je bas zato sto arendt stalno napominje kako je on znao i ne spomenuti stvari koje bi mu isle u prilog i do sada je najzanimljivije kada opisuje njegovo poimanje savjesti. na jednom mjestu kaze nesto u stilu sa "niko se od ljudi koji su bili socijalno rangirani vise od mene nije bunio, pa onda ni ja nisam vidio razloga da me grize savjest", i masu tako nekih totalno kretenskih izjava, ma uzas... :-) :-) :-)
felipe kajetano

#9 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by felipe kajetano »

Koliko se sjecam njegova glavna teza je bila da mu se sudi samo zato sto je Njemacka izgubila rat..sto je ironijom sudbine do jedne granice i u pravu!Varvarsko bombardovanje Leipziga samo iz razloga da se zlim Rusima pokaze snaga saveznickog vazduhoplovstva ga u neku ruku i potvrdjuje...bez obzira sto je i on zaista bio zlocinac prve klase!
callmethebreeeze

#10 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

felipe, kazes sila boga ne moli... arendt spominje da oni rijetki, koji su iz bilo kojeg razloga odlucili da napuste ss, nisu imali posljedica u smislu da su rizikovali zivot.. ono sto je fascinantno je da ti nemas ni jedan poznat primjer visokopozicionoranog vojnika ili cinovnika koji se zlocinima suprostavio. nego su se kasnije pravdali "unutrasnjim egzilom"; kao ubijali su, ali su u sebi bili protiv.
:-)
sto je najgore i nakon nacizma se desavao nacizam i kod nas i u ruandi i iraku i sve su to cinili obicni ljudi.
Last edited by callmethebreeeze on 05/01/2010 11:44, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

#11 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

felipe kajetano wrote:
callmethebreeeze wrote:felipe, kazes sila boga ne moli... arendt spominje da oni rijetki koji su iz bilo kojeg razloga odlucili da napuste ss nisu imali posljedica, ono sto je fascinantno je da ti nemas ni jedan poznat primjer visokopozicionoranog vojnika ili cinovnika koji se zlocinima suprostavio. nego su se kasnije pravdali "unutrasnjim egzilom"; kao ubijali su, ali su u sebi bili protiv.
:-)
sto je najgore i nakon nacizma se desavao nacizam i kod nas i u ruandi i iraku i sve su to cinili obicni ljudi.
Ma sa ove distance sve izgleda tako lako i jednostavno...samo kazes pu hebem ti firera bacis pusku i sto bi mi rekli mirna Bosna..ne vjerujem da je to bilo tako jednostavno obzirom na postojanje Gestapa&Co..Postojala je masa oficira Wermachta koji se bas i nisu slagali sa nacinom vodjenja rata i nisu bili nacisti al' je ocigledno ova druga struja bila mocnija...

ne kazem ja da je bilo jednostavno, daleko od toga, pogovoto uzeci u obzir taj kult discipline i cinjenicu da nacisti nisu preko noci preuzeli vlast. ali me opet fascinira ta sljepa odanost fireru i fascinira me cinjenica da je narod s tako razvijenom kulturom dopustio jedan takav rezim i fascinira me sto su slicne stvari, samo u manjoj skali, desavale i desavace se u buducnosti.
chengaba

#12 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by chengaba »

Goebbels i Himmler nisu sigurno. Goebbels se ubio kad su rusi usli u Berlin, a Himmler je krenuo bjezati u Argentinu pa su ga skontali...

Goering je bio pic*a koja bi mater izdala, a ne vojnik, i ubio se nakon sto je proglasen krivim u Nirbergu, tako da od tog nekog vrha Reicha, moze biti samo on.

Sto se tice Dresdena, on jeste bio vojni i industrijski cilj, ali je tu poginulo izmedju 50.000 i 200.000 ljudi (pretpostavlja se da je oko 80.000 tacan broj).
Isto tako su i Hirosima i Nagasaki bili vojni ciljevi, pa opet nikom nista.

Jebiga, americki vojnik koji je bacao bombe nad ovim gradovima je heroj, tako da - historiju pisu pobjednici. :|
chengaba

#13 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by chengaba »

@BHF_Manijak - Definitivno onaj koga trazis je Hermann Goring, svi ostali su relativno mirno odradili to, dok se ovaj zajebavao, ismijavao sudije, zbijao sale pa na taj nacin "pridobio" auditorij.

Nesto k'o Seselj u Hagu :D :D
Macuser

#14 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by Macuser »

keep it real wrote:
gebels , himler , hitler i kompanija nisu vidili ni v od vojnika ,
a dostojanstvu da ne pricam .

Hitler je bio nosilac dva zeljezna kriza prve klase iz I Svj. rata. Prema tome, bio je vojnik i to hrabar, mada se u popularnoj kulturi prikazuje kao histerik, kukavica i manijak. Bio je hladan i nemilosrdan, ratni zlocinac, ali hrabrosti mu nije nedostajalo.
BHF_Manijak

#15 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by BHF_Manijak »

Ja sam mislio da je Goebbels bio,jer sam citao po nekim stranicama da je izuizetan govornik bio,posebni njegovi govori krajem 30-tih u Berlinu npr...Ali moRebti i da je Goring :mrgreen:
Macuser

#16 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by Macuser »

Gebels se ubio zajedno sa zenom i svojom djecom dan poslije Hitlerova samoubistva. Jedini showman na sudjenju je bio Herman Gering, Rajhmarsal.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#17 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by Pera Trta »

Odoste daleeeeekoooo offtopic sa Dresdenom, Srbima i islamom.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#18 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by Pera Trta »

Macuser wrote:Gebels se ubio zajedno sa zenom i svojom djecom dan poslije Hitlerova samoubistva. Jedini showman na sudjenju je bio Herman Gering, Rajhmarsal.
Od optuženih najefektniji nastup imao je Goring, koji je iznervirao američkog tužioca Jacksona do te mjere da je suđenje za taj dan prekinuto. Sutradan je rastrešeni Jackson tražio od suda da optuženima naloži da odgovaraju samo sa "da" ili "ne", a da sva potrebna obrazloženja daju advokati. Sud je ovaj zahtjev, naravno, odbio.
Pera Trta

#19 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by Pera Trta »

Da ne bismo čitali lupanja o Goebelsu i Himmleru u Nurembergu, evo spiska svih kojima je suđeno na glavnom procesu:

Martin Bormann
Hans Frank
Wilhelm Frick
Hermann Göring
Alfred Jodl
Ernst Kaltenbrunner
Wilhelm Keitel
Joachim von Ribbentrop
Alfred Rosenberg
Fritz Sauckel
Arthur Seyss-Inquart
Julius Streicher
Karl Dönitz
Walther Funk
Rudolf Hess
Konstantin von Neurath
Erich Raeder
Baldur von Schirach
Albert Speer
Hans Fritzsche
Franz von Papen
Hjalmar Schacht
BHF_Manijak

#20 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by BHF_Manijak »

Pera Trta wrote:
Macuser wrote:Gebels se ubio zajedno sa zenom i svojom djecom dan poslije Hitlerova samoubistva. Jedini showman na sudjenju je bio Herman Gering, Rajhmarsal.
Od optuženih najefektniji nastup imao je Goring, koji je iznervirao američkog tužioca Jacksona do te mjere da je suđenje za taj dan prekinuto. Sutradan je rastrešeni Jackson tražio od suda da optuženima naloži da odgovaraju samo sa "da" ili "ne", a da sva potrebna obrazloženja daju advokati. Sud je ovaj zahtjev, naravno, odbio.
Eh to je to na sta sam mislio,nastup Goringa je izludio sudiju,ponasajuci se kao da je za govornicom a ne u sudu,lud lik uglavnom :mrgreen:
Pera Trta

#21 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by Pera Trta »

Zaparavo, Goering je izludio glavnog tužioca SAD Jacksona u unakrsnom ispitivanju, kada ga je, na njegou konstataciju da je učestvovao u tajnom kovanju planova o agresiji na druge zemlje, upitao nešto u smislu: "Da li Amerika otkriva svoje planove drugim zemljama, kada hoće nekoga da napadne?"
Inače je bio samouvjeren, rječit, često i duhovit u svojoj odbrani. Za razliku od njega, ostali optuženi su, gotovo odreda, ostavili jadan utisak (osim Franka, koji je jedini sve priznao i pokajao se).
Pera Trta

#22 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by Pera Trta »

Predsjednik sudskog vijeća Taylor, hladni Englez, dobro je vodio proces, ne dopuštajući ni tužiocima, ni advokatima, ni branjenicima da ga odvedu u krivom smjeru.
EDIT: Čovjek nije Englez, nego Velšanin.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by Chmoljo »

Majka mu stara niste još jedino Milorada Dodika i Čak Norisa spomenuli :-) :-) :-)

nastavite sad, bez razglabanja o Dresdenu jer se nije sudilo saveznicima, ispravite me ako griješim :-)
madner

#24 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by madner »

Sudilo se Goeringu za Beograd, Roterdam i London, sto je malo cudno kada se vidi sta su Englezi radili.
Pera Trta

#25 Re: Nurnberski(Nirrnberski) proces

Post by Pera Trta »

madner wrote:Sudilo se Goeringu za Beograd, Roterdam i London, sto je malo cudno kada se vidi sta su Englezi radili.
Čmoljo nešto napisa gore.
Post Reply