NP Igman-Bjelasnica

_BosanaC

Post by _BosanaC »

jefferson wrote:
ibro dirka wrote:Jeffe, sta stoji u tim prijedlozima?

Zivo mi se jebe i za Salku i za SBiH i za SDA, interesuje me sta ce od ovoga biti.
Ako se proglasi NP onda se zabranjuje svaka gradnja, jel malo sad jasnije?
Nemozes proglasiti nesto NP a onda reci da mozes graditi.
Mozes graditi, samo sto postoje propisi kako, sta i od cega se gradi u NP ali ne moze stihijski kako, gdje i kome padne na pamet.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

_BosanaC wrote:
ibro dirka wrote:Sve to vezano za NP (bar na papiru) odlicno zvuci, a vani tako i fercera. To bi fakat bilo odlicno kada bi se i uredno sprovelo, s tim da poprave nesto cesta i izgrade nove, bas kao i sadrzaje. Koji je odnos ovih iz Trnova sa tim NP, jesu li oni "vlasnici" tog preduzeca NP ili sta?
Nisu, vlasnici ostaju vlasnici, Trnovo je koliko znam vlasnik Marshala i jos nekih objekata, ali direktno drzava je vlasnik tog javnog preduzeca i samim tim i nacionalnog parka.
Pored toga, ostaje mi nejasno ovo aktuelno pitanje, sta to Obhodjas predlaze, zasto se ovi iz SBiH bune i prijete itd. Samo ako moze konkretno i bez pljuvanja molim, tema je preinteresantna za to.
Zato i postavih temu, jer fakat nije jasno ni meni.
Znaci vlasnici tog (pretpostavljam) Javnog preduzeca NP su kanton i/ili federacija i/ili drzava ili neko cetvrt? Gdje su trenutno, u fazi formiranja ili je to preduzece vec formirano? Zna li ko ovo detaljnije?

Ima gore i nekakvih fondacija koje su vlasnici zemljista, ni oko njih mi skoro nista nije jasno (a sto jeste, ne ide na dobro).
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ibro dirka wrote:
_BosanaC wrote:
ibro dirka wrote:Sve to vezano za NP (bar na papiru) odlicno zvuci, a vani tako i fercera. To bi fakat bilo odlicno kada bi se i uredno sprovelo, s tim da poprave nesto cesta i izgrade nove, bas kao i sadrzaje. Koji je odnos ovih iz Trnova sa tim NP, jesu li oni "vlasnici" tog preduzeca NP ili sta?
Nisu, vlasnici ostaju vlasnici, Trnovo je koliko znam vlasnik Marshala i jos nekih objekata, ali direktno drzava je vlasnik tog javnog preduzeca i samim tim i nacionalnog parka.
Pored toga, ostaje mi nejasno ovo aktuelno pitanje, sta to Obhodjas predlaze, zasto se ovi iz SBiH bune i prijete itd. Samo ako moze konkretno i bez pljuvanja molim, tema je preinteresantna za to.
Zato i postavih temu, jer fakat nije jasno ni meni.
Znaci vlasnici tog (pretpostavljam) Javnog preduzeca NP su kanton i/ili federacija i/ili drzava ili neko cetvrt? Gdje su trenutno, u fazi formiranja ili je to preduzece vec formirano? Zna li ko ovo detaljnije?

Ima gore i nekakvih fondacija koje su vlasnici zemljista, ni oko njih mi skoro nista nije jasno (a sto jeste, ne ide na dobro).
Koliko sam ja upoznat vlasnik NP moze biti samo drzava (u nasem nakaradnom slucaju mozda i Federacija, jer mi recimo nikako nije jasno kako se Dodik busa vlasnistvom nad NP Sutjeska i Kozara :? )

A JP se formira tek nakon odluke o osnivanju NP.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Ah da sto se Opstine Trnovo tice, koliko znam ona se prostire preko dobrog dijela Bjelasnice, tako da i to zemljiste (bar trenutno) spada pod njihovu nadleznost i njihove urbanisticke planove. Ne znam ko je finansirao i evo zavrsava onaj stvarno odlican put do i oko Dejcica (dakle, kanton ili opstina), ali znam da Opstina Trnovo isto ima nekakve veze sa planovima za drugu i trecu fazu, ekoloskim selima na tom podrucju itd.

Planovi za drugu su valjda gotovi, a za trecu fazu pocinju uskoro.
Haman2

#31 Re: NP Igman-Bjelasnica

Post by Haman2 »

Sve mi se cini da od svega nece biti nista. Bila bi velika steta ako bude tako a sve su prilike da hoce.
Post Reply