Nož

Post Reply
hAZNADAR
Posts: 11029
Joined: 09/01/2012 08:12

#1 Nož

Post by hAZNADAR » 21/01/2013 23:06

Da nije kao sto jeste - vjerovatno bi diskusija o filmu Nož ili draskovicevoj knjizi Nož trabala da stoji na podforumu rezervisanom za film, knjizevnost,..

Ali to djelo, posebno film ima toliki politicki naboj i toliki je manifest velikosrpskog fasizma, prirucnik o groznim Bosnjacima,.. da je zaista za politike. Nisam citao knjigu ali sam gledao film davno i djelovao mi je onda i propagandno, jeftino i komplikovano i nejasno.

Danas poslije upoznavanja aktuelnog standarda u Banjaluci, i silnih nacionalistickih poruka sa srpske strane na forumima gledam film ponovo i kuzim fazone. Sve je smisljeno i perfidno sroceno u filmu u cilju mrznje prema Bosnjacima, islamu i stvaranju mitomanije. Nije tacno da draskovicevo djelo salje poruke mira i besmisla ratovanja(kako neki tvrde) - to je manifest mrznje. Cak i u onom dijelu gdje se nazire neki humanizam - to je samo zbog radi besmisla bratoubilastva jerbo smo svi ono kako pisac hoce reci - Srbi.

Detalji iz filma:

Bosnjak u filmu ponosno kaze da je hrvatsko cvijece - sto je poprilicno papanska pretpostavka i intepretacija u cilju ponizavanja Bosnjaka koji nemaju svoje Ja.
Hodza koji organizuje pokolj srpske familije ustvari mrzi i to cini zbog bolne istine o porijeklu - vrlo bitan detalj koji govori o karakteru Bosnjaka.
Isti hodza salje poruku da u islamu nema odgovaranja za nedjela pred Alahom - sto jasnu poruku salje o islamu.
Nekoliko pokolja Bosnjaka prema Srbima - doduse i jedan cetnicki dosta humaniji jer nije bilo klanja i silovanja. I kako kaze Bosnjak u filmu, stedi metke - meci su za ljude a noz za Srbe.

Kroz cijeli film se u razdoblju poslije WWII neprestano prikazuje bosnjacka mrznja prema Srbima, fasisticki pogled prema Srbima, spominje se krstenje kao opoganjivanje, Srbi narod iz dzehenema(pakla) izisli, cim se rode odmah ujedaju i pogane, ode dusa ako uzmes Srpkinju za zenu,.. itd - ukratko - u vrijeme bratstva i jedinstva su Bosnjaci gajili mrznju i fasizam prema Srbima.

I onda najbitniji dijelovi filma. Umjesto da radnja i dalje bude fokusirana na glavnog junaka i slucaj zamjene muske dojencadi koji odrastaju u okviru drugih vjera - fokus je na tkzv. sikter hodzi koji se krsti po pravoslavnom obicaju i salje poruke da u rodoslovu muslimana malo dalje u proslost su samo srpska imena. I dodaje vrlo bitnu pouku da covjek koji ne priznaje svoje srpske korijene - ujedno ne priznaje ni svog oca, ni vjeru, i onda je niko i nista.
Vrlo perfidno umotano u humanu pricu vrlo pozitivnog lika - sa jasnom porukom - narod koji nece da prizna svoje istinsko porijeklo je niko i nista, nema ni vjeru.

Onda tu ima i jos par fazona gdje dijete u stilu price o carevom novom ruhu pita mamu zasto mi govorimo srpski jezik ako nismo Srbi - na sta mati zanijemi od stida, bolne istine,.. i usutka ga. Poruka vise nego jasna - hajd sto se krije porijeklo vec se krije i istina o jeziku - gdje mu kukavni i jadni negativci u filmu ispadose jos jadniji i kukavniji. Pisac je vjerovatno htio reci da ovi nasi jezici samo zbog slicnosti imaju samo jedan prefiks a to je srpski.

I onda rasplet - glavni junak odgojen kao musliman saznaje da je pravoslavnog porijekla i poslije burne reakcije to ipak prihvata i zapocinje novi zivot sa novim imenom. Za razliku od dijametralno drugog lika koji odgojen kao pravoslavan saznaje da je musliman i oce da se ubije - biva ovo drugo je nesto puno gore. To je malo ubaceno od strane rezisera sto nema u knjizi ali buduci da je snimljeno 1999-te - lako je razumiti zasto i zasto su sve antisrpske izjave u filmu tako masno i emotovno srocene.

Sumasumanum.
Bosnjaci ili po filmu muslimani su prikazani kao ljudi koji ne postoje kao narod, nacija, vjera,.. to je jedno veliko nista. Onda jako bitna stvar je da su svi srpskog porijekla i da to strasno mnogo znaci. Ali ta istina im je bolna zbog izdaja, prevjera, losih karakternih osobina koje u sve to idu - pa Bosnjaci kriju svoje srpsko porijeklo, stide se toga i zato mrze Srbe do nevjerovatnih dubina. Ili sto jedan lik rece u filmu zbog kompleksa. Nije ni sam Goebels gore Jevreje prikazao.


Neko ce reci da je fim samo beznacajna propaganda. Ja bi rekao da je to dio mentalnog sklopa svakog velikosrbina i da je osnova kako nas gledaju i dozivljavaju. U filmu je najkvalitetnija srpska glumacka elita, i to nije umjetnost vec edukativni materijal.

Malo hronoliski da se vratimo unazad - knjiga Noz je bila u vrijeme raspada YU najcitanije stivo na jednoj strani i ujedno prirucnik o Bosnjacima. Poslije je snimljen film u vrijeme kada je stavljena tacka na sukob sa ostalima - ali muslimani i dalje aktuelni. Prosjecan velikosrbin nezna puno o historiji i slozenosti izucavanja izvora srednjeg vijeka, nezna nista o Bosnjacima, islamu,... a film kako u Hollywoodu, tako i ovdje vise stvara stereotipe i sliku o drugima negoli knjige. Nož je bilo u pisanom ili filmskom izdanju osnova pogleda na Bosnjake - kako na narod - tako i pojedinacno karakterno. Ko u to sumnja neka posjeti neke druge forume na neku desetu temu i cuce vrlo brzo poruke da je bivsi Srbin, poturica, konverit, izdajica, poltron, suncokret,.. i najbirnije - da se stidi svog porijekla kojeg zna ali nece da prizna sto je glavna poruka filma.

I glavni motiv pisanja Draskovica i rezisera Miroslava Lekica. Stvaranje mrznje prema Bosnjacima, i stvaranje fasizma prema Bosnjacima. Nije nimalo beznacajno djelo - vec rekao bih najveci dio ovog naseg sveukupnog balkanskog zla.

Rado bih onima koji u djelu vide samo humanisticke poruke - analizirao svake detalje filma i dokazao da je samo propaganda. Ako moderatoru pak naumpane da temu obrise - zamolio bih da ono bar negdje premjesti.User avatar
It_is_a_Leclerc
Posts: 19221
Joined: 23/05/2012 23:51
Location: Osmatračnica

#2 Re: Nož

Post by It_is_a_Leclerc » 21/01/2013 23:10

Žao mi je, ali ja stvarno ne gledam filmove srbijanske produkcije. Osim sirovog prostačenja i patološkog iskrivljavanja historijskih činjenica, lošeg i neukusnog humora, radi se obično o klasičnim šit ostvarenjima, koja jedino na festivalima onog uhljupa Emira mogu dobiti neku nagradu,

esad_plavi
Posts: 354
Joined: 26/06/2012 01:55

#3 Re: Nož

Post by esad_plavi » 21/01/2013 23:15

Meni jedino nije jasno sto se ti toliko palis na to. Sve sto si naveo o filmu, niti je novi izum, niti je nesto sto nismo culi dosad jedno 1000 puta, tako da mi nije jasno zasto nova rasprava, na vec 1000 puta raspravljanu temu? Sta si ocekivao? Da ce film rezimski bliskog producenta, snimljen 1999. godine biti drugaciji :roll:

User avatar
sinuhe
Posts: 9533
Joined: 03/06/2011 11:33

#4 Re: Nož

Post by sinuhe » 21/01/2013 23:17

Vuku bi bliža tema bila o povlaštenim kolonistima, slugama sistema koji se pretvore u monarhiste.

User avatar
Monsieur Ramboz
Posts: 174
Joined: 20/01/2013 09:35

#5 Re: Nož

Post by Monsieur Ramboz » 21/01/2013 23:49

by hAZNADAR:

Nisam citao knjigu...Pisac je vjerovatno htio reci...I glavni motiv pisanja Draskovica...To je malo ubaceno od strane rezisera sto nema u knjizi...lako je razumiti zasto i zasto...komplikovano i nejasno...to je jedno veliko nista...Nije nimalo beznacajno djelo...Rado bih analizirao svake detalje filma i dokazao da je samo propaganda. Sumasumanum.

:sax: :bih:

User avatar
Nivri
Posts: 439
Joined: 10/06/2012 20:10
Location: Land Of Freedom

#6 Re: Nož

Post by Nivri » 22/01/2013 00:52

It_is_a_Leclerc wrote:Žao mi je, ali ja stvarno ne gledam filmove srbijanske produkcije. Osim sirovog prostačenja i patološkog iskrivljavanja historijskih činjenica, lošeg i neukusnog humora, radi se obično o klasičnim šit ostvarenjima, koja jedino na festivalima onog uhljupa Emira mogu dobiti neku nagradu,
Da, bas je Klopka takav film. Bolje cuti, kad nemas sta pametno da kazes. :D

User avatar
AsmirVD
Posts: 137
Joined: 08/12/2012 20:48
Location: Upplands Väsby, SE

#7 Re: Nož

Post by AsmirVD » 22/01/2013 01:44

Slazem se Nivri.

Klopka je najbolji ExYu film u zadnjih 10 godina.

Imaju srbi svoje svojevremeno pravljene rezimske filmove, sa standardnim izvrtanjem cinjenica i povijesnih istina ali reci da su svi srpski filmovi glupost je preglupa izjava.

User avatar
dr.gog
Posts: 4851
Joined: 09/09/2007 12:52
Location: [email protected]

#8 Re: Nož

Post by dr.gog » 22/01/2013 01:50

Monsieur Ramboz wrote:by hAZNADAR:

Nisam citao knjigu...Pisac je vjerovatno htio reci...I glavni motiv pisanja Draskovica...To je malo ubaceno od strane rezisera sto nema u knjizi...lako je razumiti zasto i zasto...komplikovano i nejasno...to je jedno veliko nista...Nije nimalo beznacajno djelo...Rado bih analizirao svake detalje filma i dokazao da je samo propaganda. Sumasumanum.

:sax: :bih:
Nisam gledao film, ali sam siguran da ne postoji način da se Draškovićeva knjiga prebaci na platno, jer u ex-Yu ne postoji režiser takvog kalibra.

Knjigu sam pročitao, pa kažem da je neke dijelove nemoguće filmovati osim ako režiser ne doda svoje "slobodno tumačenje". Knjigu sam shvatio kao čistu simfoniju paklenog užasa koji se desio pod pokroviteljstvom zločinačkog režima, u svom najsirovijem, ruralnom i primitivnom obliku punom sumanute mitologije i besmislenih pokolja.

I nije ta knjiga za podsmijeh, uopšte...

Prisiliću se da pogledam film , pa ću ostaviti neki komentar naknadno..čisto da vidim vlastitu naknadnu pamet :roll:

Bodkin
Posts: 18860
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas

#9 Re: Nož

Post by Bodkin » 22/01/2013 01:55

dr.gog wrote:
Monsieur Ramboz wrote:by hAZNADAR:

Nisam citao knjigu...Pisac je vjerovatno htio reci...I glavni motiv pisanja Draskovica...To je malo ubaceno od strane rezisera sto nema u knjizi...lako je razumiti zasto i zasto...komplikovano i nejasno...to je jedno veliko nista...Nije nimalo beznacajno djelo...Rado bih analizirao svake detalje filma i dokazao da je samo propaganda. Sumasumanum.

:sax: :bih:
Nisam gledao film, ali sam siguran da ne postoji način da se Draškovićeva knjiga prebaci na platno, jer u ex-Yu ne postoji režiser takvog kalibra.

Knjigu sam pročitao, pa kažem da je neke dijelove nemoguće filmovati osim ako režiser ne doda svoje "slobodno tumačenje". Knjigu sam shvatio kao čistu simfoniju paklenog užasa koji se desio pod pokroviteljstvom zločinačkog režima, u svom najsirovijem, ruralnom i primitivnom obliku punom sumanute mitologije i besmislenih pokolja.

I nije ta knjiga za podsmijeh, uopšte...

Prisiliću se da pogledam film , pa ću ostaviti neki komentar naknadno..čisto da vidim vlastitu naknadnu pamet :roll:
:thumbup: :thumbup: steta sto ne pises vise @gog :) svi najblji likovi su otisli sa foruma :-?

User avatar
AsmirVD
Posts: 137
Joined: 08/12/2012 20:48
Location: Upplands Väsby, SE

#10 Re: Nož

Post by AsmirVD » 22/01/2013 02:31Evo link da pogledate cijeli film, ako neko hoce..

User avatar
nosara
Posts: 20848
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

#11 Re: Nož

Post by nosara » 22/01/2013 08:46

Procitao sam sve njegove knjige koje su izasle do '86. kad sam tamo bio u vojsci... Jeben pisac... Film je onako...

Konstatacija o srpskom filmu uopste stoji, ako se misli na ovu produkciju unazad 20 godina... Ono ranije je domaca zadaca...

hAZNADAR
Posts: 11029
Joined: 09/01/2012 08:12

#12 Re: Nož

Post by hAZNADAR » 22/01/2013 08:51

esad_plavi wrote:Meni jedino nije jasno sto se ti toliko palis na to. Sve sto si naveo o filmu, niti je novi izum, niti je nesto sto nismo culi dosad jedno 1000 puta, tako da mi nije jasno zasto nova rasprava, na vec 1000 puta raspravljanu temu? Sta si ocekivao? Da ce film rezimski bliskog producenta, snimljen 1999. godine biti drugaciji :roll:
Ma ne palim se, ali ucim o nekim stvarima. Vrlo bitnim za nas posto smo i dalje taoci te politike i posto dobar dio nas koji dolazimo iz RS zivi u nemilosti takvih. Bilo bi lako reci sta nas briga - to su neke njihove gluparije - ali zivimo pored drzave u kojoj bar par miliona ljudi nas tako gleda i napose - zivimo u samoj drzavi gdje bar cetvrtina ili skoro trecina stanovnistva nas tako gleda. Drug moj - ja to nebih zanemario - ako vec imamo aktuelan problem sa velikosrpskom ideologijom - trebamo je i upoznati malo bolje.

Do jucer nisam uopce kontao te silne prozivke u bilo kojoj politickoj temi gdje nas stalno prozivaju kao neke izdajice, prevjere, bivse Srbe, ljude bez identiteta, nacije, jezika, korijena,.. izmisljene narode, a ponajmanje sam kontao silne psihoanalize iste matrice gdje kao znamo istinu o porijeklu ali necemo od muke da priznamo. Zvuci blesavo naravno, zvuci blesavo cak i poslije gledanja filma i razumijevanja povoda za to - ali ta blesarija vodi u fasizam, i vrlo nesigurnu buducnost.

Nemamo privilegiju da smo samo eto politicki neprijatelj - da smo u srpskim ocima napr. u rangu Hrvata. Politicki neprijatelji, neki koji samo ima razlicit interes,... prije ili poslije nadju neki kompromis. U nasem slucaju mi smo maltene neka niza rasa, maltene niko i nista, dusevno i karakterno dno,.. i to je razlog i povod mnogo toga sto nam se i dalje desava i mnogo toga sto nam se ne svidja.
I trebamo sad zazmiriti na to, reci da su to tamo neke njihove gluparije i jos zamisljati neki suzivot.

Rjesenja za to nemam, nemam pojma kako se mogu sankcionisati propagandni filmovi sto sire mrznju i fasizam,.. ali mozemo bar upoznati bolje anatomiju tog zla koje nam je problem i danas a i ubuduce.

User avatar
Pasiflora
Posts: 3838
Joined: 30/03/2007 20:41
Location: Bolje bi bilo da je malo dalje

#13 Re: Nož

Post by Pasiflora » 22/01/2013 09:29

It_is_a_Leclerc wrote:Žao mi je, ali ja stvarno ne gledam filmove srbijanske produkcije. Osim sirovog prostačenja i patološkog iskrivljavanja historijskih činjenica, lošeg i neukusnog humora, radi se obično o klasičnim šit ostvarenjima, koja jedino na festivalima onog uhljupa Emira mogu dobiti neku nagradu,
Imam potuno isto misljenje - identicno. Potpis od rijeci do rijeci :thumbup:

iamia
Posts: 1900
Joined: 09/10/2012 08:37

#14 Re: Nož

Post by iamia » 22/01/2013 09:38

hAZNADAR wrote:
Nemamo privilegiju da smo samo eto politicki neprijatelj - da smo u srpskim ocima napr. u rangu Hrvata. Politicki neprijatelji, neki koji samo ima razlicit interes,... prije ili poslije nadju neki kompromis. U nasem slucaju mi smo maltene neka niza rasa, maltene niko i nista, dusevno i karakterno dno,.. i to je razlog i povod mnogo toga sto nam se i dalje desava i mnogo toga sto nam se ne svidja.
I trebamo sad zazmiriti na to, reci da su to tamo neke njihove gluparije i jos zamisljati neki suzivot.

Rjesenja za to nemam, nemam pojma kako se mogu sankcionisati propagandni filmovi sto sire mrznju i fasizam,.. ali mozemo bar upoznati bolje anatomiju tog zla koje nam je problem i danas a i ubuduce.
film "noz" je u rangu nacistickog prestavljanja zidova kao ljigave pacove.
taj film je veliki pokazatelj neuro-psiholoske neravnoteze kod nasih 'dragih' komsija..
sa kojim nece biti mira.. jos 500 godina.

User avatar
jedan_dobar_dan
Posts: 300
Joined: 17/08/2011 10:57
Location: u svijetu maca i kuca

#15 Re: Nož

Post by jedan_dobar_dan » 22/01/2013 09:46

hAZNADAR wrote:
esad_plavi wrote:Meni jedino nije jasno sto se ti toliko palis na to. Sve sto si naveo o filmu, niti je novi izum, niti je nesto sto nismo culi dosad jedno 1000 puta, tako da mi nije jasno zasto nova rasprava, na vec 1000 puta raspravljanu temu? Sta si ocekivao? Da ce film rezimski bliskog producenta, snimljen 1999. godine biti drugaciji :roll:
Ma ne palim se, ali ucim o nekim stvarima. Vrlo bitnim za nas posto smo i dalje taoci te politike i posto dobar dio nas koji dolazimo iz RS zivi u nemilosti takvih. Bilo bi lako reci sta nas briga - to su neke njihove gluparije - ali zivimo pored drzave u kojoj bar par miliona ljudi nas tako gleda i napose - zivimo u samoj drzavi gdje bar cetvrtina ili skoro trecina stanovnistva nas tako gleda. Drug moj - ja to nebih zanemario - ako vec imamo aktuelan problem sa velikosrpskom ideologijom - trebamo je i upoznati malo bolje.

Do jucer nisam uopce kontao te silne prozivke u bilo kojoj politickoj temi gdje nas stalno prozivaju kao neke izdajice, prevjere, bivse Srbe, ljude bez identiteta, nacije, jezika, korijena,.. izmisljene narode, a ponajmanje sam kontao silne psihoanalize iste matrice gdje kao znamo istinu o porijeklu ali necemo od muke da priznamo. Zvuci blesavo naravno, zvuci blesavo cak i poslije gledanja filma i razumijevanja povoda za to - ali ta blesarija vodi u fasizam, i vrlo nesigurnu buducnost.

Nemamo privilegiju da smo samo eto politicki neprijatelj - da smo u srpskim ocima napr. u rangu Hrvata. Politicki neprijatelji, neki koji samo ima razlicit interes,... prije ili poslije nadju neki kompromis. U nasem slucaju mi smo maltene neka niza rasa, maltene niko i nista, dusevno i karakterno dno,.. i to je razlog i povod mnogo toga sto nam se i dalje desava i mnogo toga sto nam se ne svidja.
I trebamo sad zazmiriti na to, reci da su to tamo neke njihove gluparije i jos zamisljati neki suzivot.

Rjesenja za to nemam, nemam pojma kako se mogu sankcionisati propagandni filmovi sto sire mrznju i fasizam,.. ali mozemo bar upoznati bolje anatomiju tog zla koje nam je problem i danas a i ubuduce.
ne mozes nista uciniti, ''neprijatelj'' se ne moze promjeniti, mozes promjeniti samo sebe, tačnije, jačati sebe...
samo i to ima drugu krajnost, toliko se ''ojačaš', i skontas da ti mozda spram te ''sile'' pripada vise nego imas i
postanes nekom drugom ''neprijatelj''.

u svakom slucaju, niti citam niti gledam nesto sto se zove nož...

User avatar
nosara
Posts: 20848
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

#16 Re: Nož

Post by nosara » 22/01/2013 10:08

iamia wrote:
hAZNADAR wrote:
Nemamo privilegiju da smo samo eto politicki neprijatelj - da smo u srpskim ocima napr. u rangu Hrvata. Politicki neprijatelji, neki koji samo ima razlicit interes,... prije ili poslije nadju neki kompromis. U nasem slucaju mi smo maltene neka niza rasa, maltene niko i nista, dusevno i karakterno dno,.. i to je razlog i povod mnogo toga sto nam se i dalje desava i mnogo toga sto nam se ne svidja.
I trebamo sad zazmiriti na to, reci da su to tamo neke njihove gluparije i jos zamisljati neki suzivot.

Rjesenja za to nemam, nemam pojma kako se mogu sankcionisati propagandni filmovi sto sire mrznju i fasizam,.. ali mozemo bar upoznati bolje anatomiju tog zla koje nam je problem i danas a i ubuduce.
film "noz" je u rangu nacistickog prestavljanja zidova kao ljigave pacove.
taj film je veliki pokazatelj neuro-psiholoske neravnoteze kod nasih 'dragih' komsija..
sa kojim nece biti mira.. jos 500 godina.
:-)

Noz je objavljen 1982.... Kako se, od 1982 do rata manifestovala ta "neuro-psiholoska neravnoteza"...?

User avatar
Banksy
Posts: 28618
Joined: 18/07/2008 09:33

#17 Re: Nož

Post by Banksy » 22/01/2013 10:13

nosara wrote:
Procitao sam sve njegove knjige koje su izasle do '86. kad sam tamo bio u vojsci...
I ti svašta čitaš ... :D
Istina, osamdesetih je, kao i uvijek uostalom, bilo zanimljivo sve što je bilo ozloglašeno, proskribirano ...

Film sam gledala, nekad davno, a razmišljanja su mi ista kao ona iz uvodnog posta ... Velikosrpska trabunjanja, šablonska, predvidiva, toliko puta viđena i prežvakana, nisu vrijedna šire priče ...

I da potpišem ovo ispod:
It_is_a_Leclerc wrote: Žao mi je, ali ja stvarno ne gledam filmove srbijanske produkcije. Osim sirovog prostačenja i patološkog iskrivljavanja historijskih činjenica, lošeg i neukusnog humora, radi se obično o klasičnim šit ostvarenjima, koja jedino na festivalima onog uhljupa Emira mogu dobiti neku nagradu,
edit: Sjetila sam se jednog, Beogradski fantom, odličan film, odlična istinita priča, odlično upakovan, stilski osmišljen, režiran, izvrsna fotografija, sve, da ne povjeruješ da je novi srbijanski ...
Last edited by Banksy on 22/01/2013 10:19, edited 1 time in total.

iamia
Posts: 1900
Joined: 09/10/2012 08:37

#18 Re: Nož

Post by iamia » 22/01/2013 10:18

nosara wrote:
Noz je objavljen 1982.... Kako se, od 1982 do rata manifestovala ta "neuro-psiholoska neravnoteza"...?
hmm,. pitanje ti je... :lol:

kakavdanakneiskustvu
Posts: 53422
Joined: 03/08/2010 19:04

#19 Re: Nož

Post by kakavdanakneiskustvu » 22/01/2013 10:21

It_is_a_Leclerc wrote:Žao mi je, ali ja stvarno ne gledam filmove srbijanske produkcije. Osim sirovog prostačenja i patološkog iskrivljavanja historijskih činjenica, lošeg i neukusnog humora, radi se obično o klasičnim šit ostvarenjima, koja jedino na festivalima onog uhljupa Emira mogu dobiti neku nagradu,
ovaj?kakavdanakneiskustvu
Posts: 53422
Joined: 03/08/2010 19:04

#20 Re: Nož

Post by kakavdanakneiskustvu » 22/01/2013 10:23

kad god je neki pravoslavi praznik,film je na BN televiziji

kakavdanakneiskustvu
Posts: 53422
Joined: 03/08/2010 19:04

#21 Re: Nož

Post by kakavdanakneiskustvu » 22/01/2013 10:25

zna li ko gdje su snimane one scene koje bi trebalo da predstavljaju bascarsiju?

User avatar
nosara
Posts: 20848
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

#22 Re: Nož

Post by nosara » 22/01/2013 10:26

iamia wrote:
nosara wrote:
Noz je objavljen 1982.... Kako se, od 1982 do rata manifestovala ta "neuro-psiholoska neravnoteza"...?
hmm,. pitanje ti je... :lol:
...na mjestu...

VjecitiStudent
Posts: 18950
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

#23 Re: Nož

Post by VjecitiStudent » 22/01/2013 10:27

I vi svašta gledate :roll:
Zanimlijvo bi bilo saznati šta o Bošnjacima misle drugi nakon što pročitaju Fatmirove tekstove.
I šta ova psihopatološka studija radi na politici?

User avatar
Paranoid
Posts: 3788
Joined: 21/12/2011 11:14
Location: Život uz granicu je opasan i tvrd...

#24 Re: Nož

Post by Paranoid » 22/01/2013 10:28

nosara wrote:
iamia wrote:
hAZNADAR wrote:
Nemamo privilegiju da smo samo eto politicki neprijatelj - da smo u srpskim ocima napr. u rangu Hrvata. Politicki neprijatelji, neki koji samo ima razlicit interes,... prije ili poslije nadju neki kompromis. U nasem slucaju mi smo maltene neka niza rasa, maltene niko i nista, dusevno i karakterno dno,.. i to je razlog i povod mnogo toga sto nam se i dalje desava i mnogo toga sto nam se ne svidja.
I trebamo sad zazmiriti na to, reci da su to tamo neke njihove gluparije i jos zamisljati neki suzivot.

Rjesenja za to nemam, nemam pojma kako se mogu sankcionisati propagandni filmovi sto sire mrznju i fasizam,.. ali mozemo bar upoznati bolje anatomiju tog zla koje nam je problem i danas a i ubuduce.
film "noz" je u rangu nacistickog prestavljanja zidova kao ljigave pacove.
taj film je veliki pokazatelj neuro-psiholoske neravnoteze kod nasih 'dragih' komsija..
sa kojim nece biti mira.. jos 500 godina.
:-)

Noz je objavljen 1982.... Kako se, od 1982 do rata manifestovala ta "neuro-psiholoska neravnoteza"...?
..pitanje nije upućeno meni, ali bih rado da ti odgovorim..

Sve događaje u periodu izmedju dva rata i nakon otvaranja državnih tajni u Beogradu je odlično protumačio Philip Cohen u svojoj knjizi "Tajni Srpski rat"...
Istorija Srbije predstavlja istoriju zločina, a srpska nacionalna ideja se u potpunosti može posmatrati kao rasistička teorija o superiornosti srpske nacije nad ostalim nacijama.

Autor knjige "Nož" Vuk Drašković je okarakterisan kao "glavni ideolog suvremenog četništva"..

Predlažem ti da pročitaš...
Image

User avatar
Banksy
Posts: 28618
Joined: 18/07/2008 09:33

#25 Re: Nož

Post by Banksy » 22/01/2013 10:37

VjecitiStudent wrote:I vi svašta gledate :roll:
Zanimlijvo bi bilo saznati šta o Bošnjacima misle drugi nakon što pročitaju Fatmirove tekstove.
I šta ova psihopatološka studija radi na politici?
Eno sad ... :mrgreen:
Fatmir je lero, ovaj je ozbiljan igrač, zato i opasan ...
Tu joj je i mjesto. Nož je prije svega politička tema.
Mada ne znam koliko više uopće zanimljiva ...

Post Reply