Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Qler

#751 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Qler »

Nama nedavno bili gosti, pred kraj kazu moramo vam nesto reci, vi ste prvi kod koga smo dosli i da su djeca bila u svojoj sobi da nisu bila sa nama :) jebi ga, svako drugacije odgaja...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#752 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by mk ultra »

Hakiz wrote: 14/02/2022 12:46
madesa wrote: 14/02/2022 12:37
i sta je lose u tome? Sretni su i zabavljaju se . To traje 10 sekundi. Nisu nekulturni , cak se kad trce pozdrave sa komsijama. Izgleda jos jedna nadrkana komsinica :lol:
Ova mala iznad kada krene, to je barem sat. Jedno je kada dijete, recimo, zovneš, a ono umjesto polako, dotrči do tebe, nije to problem.

Nije dijete krivo, ako ga niko ne nauči, neće znati. Nije to ni pitanje kućnog reda, u zgradi kada živiš ne praviš nepotrebnu buku ni kada je buka dozvoljena. Stvar obzira, ne naredbe.

Ako vidiš da ti je djetetu došlo da se istrči, odvedeš ga u park.

Nas su tako učili kada smo bili djeca. Valjda pogrešno.
može se dijet naučiti
ali jako teško da ga možeš izvesti napolje u 5-6 popodne zimi

evo ti uprati, ja ovog svog vodim non stop kad može
parkovi su prazni

vratim se (evo konkretno) oko 17:30 kući, pokupio ga u vrticu
dok jedemo, pola 7 najmanje

u koji park? zima, mrak pao prije 3 sata
ne možemo vremena (1970-1990 i 2010-2030) porediti al nikako

sad imaš više auta nego stanova
budala sa većim pravima nego dijete
itd

pokušaj jedan dan provozati dječija kolica po gradu, pa nam se javi, bilo gdje
ja ti kažem da se nećeš lijepo provesti
od parkiranih na trotoaru, prelazaka ceste i da moliš boga da te neko vidi, vozača po pješačkim zonama, divljih biciklista, kerova, lopova, i onda je problem što dijete trči po svom domu...
no_sikiriki

#753 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by no_sikiriki »

mk ultra wrote: 14/02/2022 13:04
Hakiz wrote: 14/02/2022 12:46

Ova mala iznad kada krene, to je barem sat. Jedno je kada dijete, recimo, zovneš, a ono umjesto polako, dotrči do tebe, nije to problem.

Nije dijete krivo, ako ga niko ne nauči, neće znati. Nije to ni pitanje kućnog reda, u zgradi kada živiš ne praviš nepotrebnu buku ni kada je buka dozvoljena. Stvar obzira, ne naredbe.

može se dijet naučiti
ali jako teško da ga možeš izvesti napolje u 5-6 popodne zimi

evo ti uprati, ja ovog svog vodim non stop kad može
parkovi su prazni

vratim se (evo konkretno) oko 17:30 kući, pokupio ga u vrticu
dok jedemo, pola 7 najmanje

u koji park? zima, mrak pao prije 3 sata
ne možemo vremena (1970-1990 i 2010-2030) porediti al nikako

sad imaš više auta nego stanova
budala sa većim pravima nego dijete
itd

pokušaj jedan dan provozati dječija kolica po gradu, pa nam se javi, bilo gdje
ja ti kažem da se nećeš lijepo provesti
od parkiranih na trotoaru, prelazaka ceste i da moliš boga da te neko vidi, vozača po pješačkim zonama, divljih biciklista, kerova, lopova, i onda je problem što dijete trči po svom domu...
Jedno ne poništava drugo. Problem je sve što si nabrojao. Nisu drugi ljudi krivi što nam je takav lifestyle. Uostalom ako je dijete bilo u vrtiću cijeli dan normalno bi bilo da su tu izbacili višak energije i da poslijepodne i oni "odmaraju" kroz drugu vrstu igre, ne mogu cijeli dan trčati gore-dole.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#754 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by mk ultra »

no_sikiriki wrote: 14/02/2022 13:07

Jedno ne poništava drugo. Problem je sve što si nabrojao. Nisu drugi ljudi krivi što nam je takav lifestyle. Uostalom ako je dijete bilo u vrtiću cijeli dan normalno bi bilo da su tu izbacili višak energije i da poslijepodne i oni "odmaraju" kroz drugu vrstu igre, ne mogu cijeli dan trčati gore-dole.
ne znam u kući sam, i imam i dvorište ograđeno
ali hoću reći da je jako teško porediti nekadašnja vremena i današnja vremena

ako misliš da se ne radi ništa sa djecom danas, varaš se
možda neko i ne radi, ali većina radi... i nisu sva djeca ista, neko ćeš moći zainteresovati nečim (igračkom) a neko nema šanse.

i da, velikoj većini roditelja je ovo gore stvarnost, pogotovo za manju djecu koja ne mogu na trening (do 5-6 godina)

što se mene tiče ima limitiran šećer
no_sikiriki

#755 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by no_sikiriki »

mk ultra wrote: 14/02/2022 13:12
no_sikiriki wrote: 14/02/2022 13:07

ne znam u kući sam, i imam i dvorište ograđeno
ali hoću reći da je jako teško porediti nekadašnja vremena i današnja vremena

ako misliš da se ne radi ništa sa djecom danas, varaš se
možda neko i ne radi, ali većina radi... i nisu sva djeca ista, neko ćeš moći zainteresovati nečim (igračkom) a neko nema šanse.

i da, velikoj većini roditelja je ovo gore stvarnost, pogotovo za manju djecu koja ne mogu na trening (do 5-6 godina)

što se mene tiče ima limitiran šećer
Slažem se ja da su druga vremena i da različita djeca imaju različite potrebe.
I naravno da normalni ljudi imaju razumijevanja za djecu i da nikome komšija neće skočiti za vrat što mu je dijete skakalo ili trčalo 5 minuta.
Ali znam po svom sinu da može trčati pola sata gore-dole i naravno da bi to nekome ispod smetalo. Što znači da nije OK i da treba ili ići vani ili naći neki drugi vid zabave.
kakavdanakneiskustvu

#756 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by kakavdanakneiskustvu »

Dr. Kuca wrote: 14/02/2022 12:13
Naslovnica wrote: 14/02/2022 11:55
Jeste da je tema roditelji/djeca, ali se ovo ne odnosi samo na djecu.
Nije bitno koliko je ko dao para, a pogotovu niko ne govori da djeca treba da sjede u ćošku i prave mir komšiji, nema potrebe za karikiranjem.
Ovdje se govori o cjelodnevnom igranju fudbalskih i košarkaških utakmica u stanu, horganju, vrici i dreci u 6 ujutro, u 23 naveče, o preglasnoj muzici, burgijanju zidova u 22 ili nedjeljom, itd...
Postoji kućni red i to treba da se poštuje.

https://bhrt.ba/kultura-stanovanja-post ... -zgradama/
Bas. Ima neki red i treba se postovati.
Ljetos igraju se djeca ispod prozora, i lupaju loptom od metalna vrata poslovnog prostora, to kad lupi isto zemljotres. I hajd kontam 1,2,3,4,10i put izadjem na prozor zamolim da ne lupaju od ta vrata, neka se igraju tu na skucenom prostoru, bez obzira sto je livada preko puta ali samo da ne lupaju u vrata. Kaze necemo. Nakon 5 minuta opet, gruh, gruh, gruh, opet izadjem uljudno zamolim, opet necemo, nakon 2-3 minuta opet gruh, gruh, sad vec iznerviran izlazim i kazem ako jos jednom pukne lopta sici cu i uzeti im je. Nakon par minuta cujem glasove i gruh. Izlazim ispred zgrade kad otac od ovog jednog djecaka ili bolje kretencica, komsija iz ulaza. Porjeckamo se, svasta im se ja nagovorim, kaze on meni ti si ters nedas djeci da se igraju. Sta fali ako malo lupaju itd. Reko je li tako? Jeste. Poslije podne dodje meni malac kuci, reko ponesi loptu hajmo lopte, fino se popnem na njegov sprat i gruh loptom od zid. Izadje on sta je ovo komsija, reko igramo se, malac mi alergican na sunce, pa malo lopte, da se dijete poigra. Od tad se vise ta djeca ne lupaju.
:lol: :thumbup: :thumbup:
moonca

#757 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by moonca »

_id=17914804 wrote:14/02/2022 12:02 E vidiš, kućni red važi u kućama, mi u stanovima nismo obavezni da to slijedimo. :lol: :mrgreen:
Biche i u Bosni.... naselja, gdje familije s djecom ne mogu kupiti.... kuchu/ stan... :dada:
..
nednedjelja

#758 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by nednedjelja »

halo_ba wrote: 14/02/2022 09:35
nednedjelja wrote: 14/02/2022 09:25 Od djece se sistemski prave debili. Slušam prije par dana traže da im se naprave elektronski udžbenici da ne moraju nositi knjige. :lol:
Vidis, to je interesantna stvar.
Naucnici, istrazivaci, intelektualci etc. koji su odgojeni na staromodan nacin (bas onako kao iz onog video klipa za "The Wall") su uglavnom uradili nesto pozitivno: pronasli penicilin, otkrili spoljne galaksije, izvore Nila, sta god...
ovi, koji su odgojeni na elektronici (Zuckerberg, Musk, Thiel) vise lice na zle genije iz James Bond filmova. Odlikuje ih besmisleno bogatstvo i beskrajni egoizam. I narcizam.
Danas im teško da djeca nose knjige. Eto mi koji smo ih nosili teško preživjesmo. Ne mogu se zakleti ali vjerujem da su nam jedino mogle koristiti - da kičme držimo uspravno, da budemo zdraviji i jači. Ali valjda su knjige problem roditeljima koji su i sami s njima na Vi. A knjige su sačuvale pamet i toliko dobra stoljećima. Pa nemoj da im djeca na hladno, na toplo, na sunce, na kišu, kao da su od papira sastavljena. Čisti debilizam.
geralt

#759 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by geralt »

Hakiz wrote: 14/02/2022 12:46 Ova mala iznad kada krene, to je barem sat. Jedno je kada dijete, recimo, zovneš, a ono umjesto polako, dotrči do tebe, nije to problem.

U koje doba se to desava? Ako je izmedju 14:00 i 17:00, ili nakon 22:00 - apsolutno si u pravu. Ako nije u tim periodima, kucni red o tome ne kaze nista. Suti i trpi. Ima ljudi kojima smeta i usisavanje, sto ne znaci da se ne treba usisavati.

U park ih ne mozes voditi kad je lose vrijeme. Ne moze ni kad se smraci, jer ga zaposjednu tinejdzeri. Ne mogu dijete ni roditelji svaki put voditi koliko bi htjeli, jer svako ima obaveze i pored izvodjenja djeteta. Ima vrtic, ali dobar dio stanovnistva ga ne moze priustiti. A dijete ima energiju koju svaki dan mora nekako da izbaci.

Alternativa je da mu das tablet/mobitel u ruke ili da ga posadis pred TV od budjenja do spavanja, ali to je upravo pravljenje debila od djece o kojem naslov teme govori.
Chloe
Photo mod

#760 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Chloe »

nednedjelja wrote: 14/02/2022 15:44
halo_ba wrote: 14/02/2022 09:35

Vidis, to je interesantna stvar.
Naucnici, istrazivaci, intelektualci etc. koji su odgojeni na staromodan nacin (bas onako kao iz onog video klipa za "The Wall") su uglavnom uradili nesto pozitivno: pronasli penicilin, otkrili spoljne galaksije, izvore Nila, sta god...
ovi, koji su odgojeni na elektronici (Zuckerberg, Musk, Thiel) vise lice na zle genije iz James Bond filmova. Odlikuje ih besmisleno bogatstvo i beskrajni egoizam. I narcizam.
Danas im teško da djeca nose knjige. Eto mi koji smo ih nosili teško preživjesmo. Ne mogu se zakleti ali vjerujem da su nam jedino mogle koristiti - da kičme držimo uspravno, da budemo zdraviji i jači. Ali valjda su knjige problem roditeljima koji su i sami s njima na Vi. A knjige su sačuvale pamet i toliko dobra stoljećima. Pa nemoj da im djeca na hladno, na toplo, na sunce, na kišu, kao da su od papira sastavljena. Čisti debilizam.
Pa da ti ovaj debil kaže, imam tri djeteta, i vrlo dobro znam koliko su školske torbe teške, iz generacije u generaciju su teže, ispod 10 Kg ne idu.
Bunim se uvijek javno a evo i ovako "kukavički" na forumu protiv toga.
Hakiz

#761 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Hakiz »

geralt wrote: 14/02/2022 18:34
Hakiz wrote: 14/02/2022 12:46 Ova mala iznad kada krene, to je barem sat. Jedno je kada dijete, recimo, zovneš, a ono umjesto polako, dotrči do tebe, nije to problem.

U koje doba se to desava? Ako je izmedju 14:00 i 17:00, ili nakon 22:00 - apsolutno si u pravu. Ako nije u tim periodima, kucni red o tome ne kaze nista. Suti i trpi.

U park ih ne mozes voditi kad je lose vrijeme. Ne moze ni kad se smraci, jer ga zaposjednu tinejdzeri. Ne mogu dijete ni roditelji svaki put voditi koliko bi htjeli, jer svako ima obaveze i pored izvodjenja djeteta. Ima vrtic, ali dobar dio stanovnistva ga ne moze priustiti. A dijete ima energiju koju svaki dan mora nekako da izbaci.

Alternativa je da mu das tablet/mobitel u ruke ili da ga posadis pred TV od budjenja do spavanja, ali to je upravo pravljenje debila od djece o kojem naslov teme govori.
Ma ne kucam ja komšiji, istrpim topot njegovog djeteta, samo kažem da osnovna građanska pristojnost ne postoji, nestali (malo)građansko, buržoasko vaspitanje i bonton. Ne mora neko ni pozdraviti komšiju, ni ponijeti ceker starim, onemoćalim, komšijama, ali pristojnost kaže da ipak treba i bez naredbe. Nešto je stvar nepisanih pravila.

A i ne postoji bezuslovna ljubav. Ako komšija neće misliti na stanare kada mu je dobro, neće ni oni na njega kada mu zatreba njihova pomoć ili podrška. Pa i interes nije za odbaciti.
Zoya

#762 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Zoya »

Do neba sam zahvalna komšijama alkoholičarima koji su spavali povazdan i budili se u 22.00 :D
Chloe
Photo mod

#763 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Chloe »

@muha_sa

Ajde malo Vamo dedo.... :mrgreen:
muha_sa

#764 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by muha_sa »

Chloe wrote: 14/02/2022 18:52 @muha_sa

Aaaaaaaaaaaaa :lol:

Žiku dobre teme :-D
Chloe
Photo mod

#765 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Chloe »

muha_sa wrote: 14/02/2022 18:59
Chloe wrote: 14/02/2022 18:52 @muha_sa

Aaaaaaaaaaaaa :lol:

Žiku dobre teme :-D
Eeee, usudi se napisati koliko su teške torbe tvojih unučića, da vidiš epitete koji slijede... 🙈 😂
muha_sa

#767 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by muha_sa »

Chloe wrote: 14/02/2022 18:38
nednedjelja wrote: 14/02/2022 15:44
Pa da ti ovaj debil kaže, imam tri djeteta, i vrlo dobro znam koliko su školske torbe teške, iz generacije u generaciju su teže, ispod 10 Kg ne idu.
Još jedan debil-al dedo-da kaže protiv preteških djecjih ruksaka.
Mene slomi noseci ruksaka a nosim ga 10 minuta od sinovog stana do škole nekih 500 metara.
Svaki dan se sjetim familije onom ko je skonto ovo cudo da djeca nose ruksake haman teže od njih :-)
Zar je problem prepisat plan i program recimo jedne Švedske koja je svjetlosnu godinu u svakom pogledu ispred nas,
Moj unuk u ŠveCkoj nosi torbu a u njoj par sveski. Sve što mu treba za nastavu stoji u razredima.
Chloe
Photo mod

#768 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Chloe »

muha_sa wrote: 14/02/2022 19:06
Chloe wrote: 14/02/2022 18:38

Mene slomi noseci ruksaka a nosim ga 10 minuta od sinovog stana do škole nekih 500 metara.
Svaki dan se sjetim familije onom ko je skonto ovo cudo da djeca nose ruksake haman teže od njih :-)
Zar je problem prepisat plan i program recimo jedne Švedske koja je svjetlosnu godinu u svakom pogledu ispred nas,
Moj unuk u ŠveCkoj nosi torbu a u njoj par sveski. Sve što mu treba za nastavu stoji u razredima.
I sveži unučad ako su plesali duže od 5 minuta, ne remeti kućni red susjedima... :kafa1:
muha_sa

#769 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by muha_sa »

Chloe wrote: 14/02/2022 19:09
muha_sa wrote: 14/02/2022 19:06

I sveži unučad ako su plesali duže od 5 minuta, ne remeti kućni red susjedima... :kafa1:
Prije pandemije dodje mi komšija koji stanuje ispod mene, Naravno-došo sa svojim unukom da se igra sa mojim fudbalerom :D
Krenuli oni lopte a ovaj moj komšo u jednom momentu veli. Moj Muha, kako je tek ovom komšiji ispod kad je nama ovako beterno.
Velim mu--taj komšija ispod si Ti moj komšo :lol: :lol:
moonca

#770 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by moonca »

ccccc. josh se hvali.. :zoka:
muha_sa

#771 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by muha_sa »

moonca wrote: 14/02/2022 19:15 ccccc. josh se hvali.. :zoka:
Šta cu kad sam papan. Bar priznam :D
moonca

#772 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by moonca »

muha_sa wrote: 14/02/2022 19:16
moonca wrote: 14/02/2022 19:15 ccccc. josh se hvali.. :zoka:
Jel i u Svedskoj tako.. :-) . :) radish.... nece pomochi komsiji, sto priznajesh :-)
muha_sa

#773 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by muha_sa »

moonca wrote: 14/02/2022 19:20
muha_sa wrote: 14/02/2022 19:16

Jel i u Svedskoj tako.. :-) . :) radish.... nece pomochi komsiji, sto priznajesh :-)
U ŠveCkoj još gore.

Pošto ti ne kontaš ne bih ti dalje objašnjavAo za komšiju ispod :-)
immuno

#774 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by immuno »

muha_sa wrote: 14/02/2022 19:23

U ŠveCkoj još gore.

Eh eoo jedna :kiss: za papane 😂😂😂😂 pa kAe jopet :kiss: :kiss:
moonca

#775 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by moonca »

muha_sa wrote: 14/02/2022 19:23

U ŠveCkoj još gore.

Nemash ni sta.. manje vishe... nismo ni komentarisali 'stvarne' aktere.....vech tamo neke.. :)
Post Reply