Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
VladaFBiH wrote:
upravo je to to - ljudi pretjeruju i prave od djece debile... voze djecu na drugi kraj grada da idu u "elitnu" školu a to što su dijete zakinuli za raju i prijatelje iz djetinjstva koje stićeš poslije nastave i kad odete u park kada se završi zadaća... ja sam ostajao sam kući sa 7 godina a danas djecu ne puštaju ni sa 10-12 i na žalost ta djeca su zaista postala nesposobna da ostanu sama i da se brinu za sebe... vrlo dobro znam kako me gledaju jer u parku pustim dijete da padne i udari - sve je to dio odrastanja i mene neće uvjek biti da mu "guzicu" čuvam... mada je problem što je ovdje pokretač teme mislio na nešto drugo...
U pravu si 100%. Čudan vakat. Po meni djetinjstvo bez zguljenih koljena i nije djetinjstvo
VladaFBiH wrote:
upravo je to to - ljudi pretjeruju i prave od djece debile... voze djecu na drugi kraj grada da idu u "elitnu" školu a to što su dijete zakinuli za raju i prijatelje iz djetinjstva koje stićeš poslije nastave i kad odete u park kada se završi zadaća... ja sam ostajao sam kući sa 7 godina a danas djecu ne puštaju ni sa 10-12 i na žalost ta djeca su zaista postala nesposobna da ostanu sama i da se brinu za sebe... vrlo dobro znam kako me gledaju jer u parku pustim dijete da padne i udari - sve je to dio odrastanja i mene neće uvjek biti da mu "guzicu" čuvam... mada je problem što je ovdje pokretač teme mislio na nešto drugo...
U pravu si 100%. Čudan vakat. Po meni djetinjstvo bez zguljenih koljena i nije djetinjstvo
Meni, strasno smetaju djeca i ne volim da me okruzuju. Previse se gubi vremena na njima i puno toga se covjek treba odreci, a za to nisam speman. Na drugoj strani, imamo roditelje koji hoce da zive sa djecom/bebama kao sto su zivjeli i bez njih i onda nastaje haos.
Dalje, vidim sve vise roditelja koji dijete sa 2-3 god upisuju na engleski, ples i sl, sto je po meni mimo svake pameti ili je to nacin da se roditelji skrajnu od djece bar po sat-dva dnevno.
mene zanima ko je od vas cesljao rese, kacio zavjese, vracao kuci kesicu od uzine da se iskoristi za sutra, pazio da ne koristi Telefon (ili bilo sta drugo ukljucujuci i vlastito tijelo) sto proizvodi zvuk od 4-6 popodne, kupio skupa s drugom djecom papirice oko zgrade, nosio od prvog osnovne kljuc oko vrata, nosio komsijama kesu, Isao po hljeb, Isao sam, pjeske ili javnim prevozom u muzicku, stoni tenis, kosarku, na izvidjace i sl....
Dope_Man wrote:
Sve to krece i od ''malih'' stvari, davno prije nego dodje do velikih. Moj komsiluk je pun djece i tu ima svega, od genijalac do debila (koliko god ovaj termin bio politicki nekorektan, pogotovo za nekoga kome je u profesiji bitna ta terminologija). Dakle ima djece koja su od malena pustena da se igraju vani na livadi. Trci haman od prve godine, padne, zaplace, ustane, obrise se i nastavi.. i danas je sa 7 godina dijete perspektivan sportista, ako se odluci time dalje baviti (karate). Spretan fizicki, snalazljiv itd.. i druge slicne djece ima. S druge strane ima djece koja sa 5 godina mater vodi na uzici na livadi, debeljucan ne zna iz trka sutnuti loptu jer mu nikad nije dozvoljeno da se igra sa vrsnjacima, socijalne vjestine nula bodova. Sad gledam jednu od nekih 2 godine, dijete je fizicki potpuno zdravo, trci okolo, hoce da se igra.. ali ne, za njom trce i nena i majka ''NEMOJ TRCATI'' i slicno jer pobogu dijete ce pasti u travu sa silne visine svojih nogu i ocito razbiti svoju porculansku glavicu na milion dijelova. Bar takvu sliku imaju ove u glavi, a dijete bi samo da trci, da se igra.. sto je u svakom pogledu dobro za dijete.
Ali hebiga, danas je to moderno. Ne smije ni praska pasti na glavu, a da ne govorimo da se ogrebe, ozari ili slicno.. A evo, mnogi od nas su se izrazbijali posteno kao mali, igrali se u svemu od prljave rijeke do nekakvih mjesta od kojih i psi bjeze, pa odrastosmo zivi i zdravi, i bez silnih alergija i milion drugih dijagnoza.
Sedam godina i vec perspektivan sportista... Mali skace, pada, jak, zajeban a kad dode prica na kcerku bice da je fina, skola, uz majku...
Pustite suplju. Ja sam svoju pricu promjenio pet puta - od prije djece, pa mala djeca, pa velika pa svasta nesto. Najlakse je osudivat
O cemu ti bogati? Ajde procitaj svoju recenicu, pa skontaj sta si tacno htio reci. Mali ima 7.5 godina, karatista je i vec najbolji u svojoj klasi. Inace ima sestru od nekih 16-17 koja takodjer vec godinama odlicno prolazi na drzavnim i medjunarodnim takmicenjima, pa ako si htio nesto implicirati o razlici medju spolovima, ne ka*i jer nista takvo nisam spomenuo.
A ako si nekim cudom mislio da hvalim svoju djecu, fulio si opet jer se o svakom spomenutom djetetu radi o djeci mojih komsija, nikakvih preferencija nemam. Govorim iskljucivo o razlici izmedju roditelja koji svoju djecu puste da skacu, istrazuju, trce, igraju se, i onima koji djecu drze ''na lancu'', pa dijete do 5 godine ne zna hodati kako treba, a kamoli se igrati sa drugom djecom ili bilo sta drugo.
hadzinicasa wrote:mene zanima ko je od vas cesljao rese, kacio zavjese, vracao kuci kesicu od uzine da se iskoristi za sutra, pazio da ne koristi Telefon (ili bilo sta drugo ukljucujuci i vlastito tijelo) sto proizvodi zvuk od 4-6 popodne, kupio skupa s drugom djecom papirice oko zgrade, nosio od prvog osnovne kljuc oko vrata, nosio komsijama kesu, Isao po hljeb, Isao sam, pjeske ili javnim prevozom u muzicku, stoni tenis, kosarku, na izvidjace i sl....
Mi smo vrlo laHko sredili to s djecom: ne druzimo se s parovima bez djece.
Jebi ga, tako je i gotovo. Ne mogu ja povesti dijete u "zajednicki izlazak" i ocekivati da sjedi mirno kao vojnik i pet sati slusa evociranje uspomena.
Ovako, kad dodje par sa djecom, ja otvorim vrata i kazem "djeco, meraja" i onda mi stariji rahat kahvenisemo.
hadzinicasa wrote:mene zanima ko je od vas cesljao rese, kacio zavjese, vracao kuci kesicu od uzine da se iskoristi za sutra, pazio da ne koristi Telefon (ili bilo sta drugo ukljucujuci i vlastito tijelo) sto proizvodi zvuk od 4-6 popodne, kupio skupa s drugom djecom papirice oko zgrade, nosio od prvog osnovne kljuc oko vrata, nosio komsijama kesu, Isao po hljeb, Isao sam, pjeske ili javnim prevozom u muzicku, stoni tenis, kosarku, na izvidjace i sl....
Dope_Man wrote:
Sve to krece i od ''malih'' stvari, davno prije nego dodje do velikih. Moj komsiluk je pun djece i tu ima svega, od genijalac do debila (koliko god ovaj termin bio politicki nekorektan, pogotovo za nekoga kome je u profesiji bitna ta terminologija). Dakle ima djece koja su od malena pustena da se igraju vani na livadi. Trci haman od prve godine, padne, zaplace, ustane, obrise se i nastavi.. i danas je sa 7 godina dijete perspektivan sportista, ako se odluci time dalje baviti (karate). Spretan fizicki, snalazljiv itd.. i druge slicne djece ima. S druge strane ima djece koja sa 5 godina mater vodi na uzici na livadi, debeljucan ne zna iz trka sutnuti loptu jer mu nikad nije dozvoljeno da se igra sa vrsnjacima, socijalne vjestine nula bodova. Sad gledam jednu od nekih 2 godine, dijete je fizicki potpuno zdravo, trci okolo, hoce da se igra.. ali ne, za njom trce i nena i majka ''NEMOJ TRCATI'' i slicno jer pobogu dijete ce pasti u travu sa silne visine svojih nogu i ocito razbiti svoju porculansku glavicu na milion dijelova. Bar takvu sliku imaju ove u glavi, a dijete bi samo da trci, da se igra.. sto je u svakom pogledu dobro za dijete.
Ali hebiga, danas je to moderno. Ne smije ni praska pasti na glavu, a da ne govorimo da se ogrebe, ozari ili slicno.. A evo, mnogi od nas su se izrazbijali posteno kao mali, igrali se u svemu od prljave rijeke do nekakvih mjesta od kojih i psi bjeze, pa odrastosmo zivi i zdravi, i bez silnih alergija i milion drugih dijagnoza.
Sedam godina i vec perspektivan sportista... Mali skace, pada, jak, zajeban a kad dode prica na kcerku bice da je fina, skola, uz majku...
Pustite suplju. Ja sam svoju pricu promjenio pet puta - od prije djece, pa mala djeca, pa velika pa svasta nesto. Najlakse je osudivat
O cemu ti bogati? Ajde procitaj svoju recenicu, pa skontaj sta si tacno htio reci. Mali ima 7.5 godina, karatista je i vec najbolji u svojoj klasi. Inace ima sestru od nekih 16-17 koja takodjer vec godinama odlicno prolazi na drzavnim i medjunarodnim takmicenjima, pa ako si htio nesto implicirati o razlici medju spolovima, ne ka*i jer nista takvo nisam spomenuo.
A ako si nekim cudom mislio da hvalim svoju djecu, fulio si opet jer se o svakom spomenutom djetetu radi o djeci mojih komsija, nikakvih preferencija nemam. Govorim iskljucivo o razlici izmedju roditelja koji svoju djecu puste da skacu, istrazuju, trce, igraju se, i onima koji djecu drze ''na lancu'', pa dijete do 5 godine ne zna hodati kako treba, a kamoli se igrati sa drugom djecom ili bilo sta drugo.
Mislio sam da o svojoj djeci pricas sto je izuzetno cest slucaj da se guraju ovakvi stereotipi. Kako god popusti sa perspektivnim sportistima, djeca se do 12-e igraju, tek od 14-e profilisu.
A sto se teme tice, pa upravo se ovde zale na zivu djecu
Alfons Kauders wrote:
Prosle godine pricam s prijateljicom koja takodjer mrzi djecu pa se slaze sa mnom (radi u obdanistu, ima troje djece - hejterka).
Kaze zena... U obdanistu se djeca ili ne smiju ili ne mogu igrati:
Ne smiju jer roditelji ce je ubiti ako se dijete vrati kuci s modricom ili poderanim koljenom (tipa, dijete se razbije u igri - roditelji zovu policiju i hoce da dignu prijavu protiv teta u obdanistu). I onda naravno, i obdaniste kaze jebo budale, i djeci ogranici kretanje kao da su na uslovnoj. Priroda, igraliste, tobogan? Kurac - sjedi na travi ili tepihu, nemoj na beton ili plocice, da se ne polomis.
Ne mogu... Zato jer ne mogu. Ona mi kaze da zadnjih godina deveraju s djecom koja se jednostavno ne znaju kretati kako treba. Ne razvijaju se kao djeca, jer sa 4-5 godina zive kao ja - u kuci, s ekranom u rukama (s tim da je to meni posao). I onda ih dovedu roditelji, kontaju djeca ce se igrati u obdanistu... A ne znaju napraviti kolut naprijed, uhvatiti loptu rukama ili potrcati da se ne polome. Zato jer njihovi super roditelji smatraju da je djeci od cetiri godine potrebno isto fizicke aktivnosti srednjovjecnom informaticaru.
Budimo realni i tetama u obdanistu je puno jednostavnije ih posaditi na pod, nego ganjati po citav dan po parku. A tu su sigurno i ustede, u zatvorenom, na podu, jedna teta moze cuvat 20-oro...u parku, tesko da moze njih 5-6.
pa cesljanje resa kao ultimate danak OCD-u....
i kad zapnes i poremetis onu res'u sve se osvrces oko sebe jel' ko vidio prije nego sto brze-bolje popravis...
a skocit' u stanu, pa ned'o ti Bog, kakav smak svijeta kako se smrce (od smrknuti) sramtebilo komsiji po glavi skaces....
i znalo se sta je red. i kako se ponasa u gostima. taman ti rep izrastao od dosade....
ma zasto bi ih tete izvodile, kad ih roditelji ne izvode?! nasa najmladja je pola godine haman sama u parkicu. te im je premokro, te prehladno, te puse, te prevruce... a ustvari lijeno dijete izvesti napolje, lakse mu dati tablet u ruke. jer kad ti tablet nije opcija, valja smisliti 101 nacin da se dijete zabavi.
seln wrote:Mi smo vrlo laHko sredili to s djecom: ne druzimo se s parovima bez djece.
Jebi ga, tako je i gotovo. Ne mogu ja povesti dijete u "zajednicki izlazak" i ocekivati da sjedi mirno kao vojnik i pet sati slusa evociranje uspomena.
Ovako, kad dodje par sa djecom, ja otvorim vrata i kazem "djeco, meraja" i onda mi stariji rahat kahvenisemo.
Pa niko i ne prica o tome, vec o onim roditeljima koji djecu ne pustaju ni u avliju bez NBH kombinezona i oruzane pratnje... Vec kontaju da gosti trebaju trpiti dok im se djeca penju po glavi, jer ono, placu kad im se kaze "nemoj"
hadzinicasa wrote:pa cesljanje resa kao ultimate danak OCD-u....
i kad zapnes i poremetis onu res'u sve se osvrces oko sebe jel' ko vidio prije nego sto brze-bolje popravis...
a skocit' u stanu, pa ned'o ti Bog, kakav smak svijeta kako se smrce (od smrknuti) sramtebilo komsiji po glavi skaces....
i znalo se sta je red. i kako se ponasa u gostima. taman ti rep izrastao od dosade....
odes u goste, pa nakon sati i sati sjedenja skupis hrabrosti da upitas hocemo li kuci skoro
al ne lezi vraze, oni razgovaraju i onda ko labrador cucis sa strane i cekas da neko pauzira da udahne pa da uletis s pitanjem
To je zivo maltretiranje, da sam sve to morao bio bih jos gori nego sto sam bio. U inat.
Cuj kacio zavjese...
stakasa wrote:
Mislio sam da o svojoj djeci pricas sto je izuzetno cest slucaj da se guraju ovakvi stereotipi. Kako god popusti sa perspektivnim sportistima, djeca se do 12-e igraju, tek od 14-e profilisu.
A sto se teme tice, pa upravo se ovde zale na zivu djecu
To je zivo maltretiranje, da sam sve to morao bio bih jos gori nego sto sam bio. U inat.
Cuj kacio zavjese...
ne bi. niti bi sad bio ovakav kakav jesi na forumu.
ziher.
Cuj kacio zavjese...
ne bi. niti bi sad bio ovakav kakav jesi na forumu.
ziher.
Tortura.
Bilo je te raje, starci ih u svasta gurali, haj sine ovo, haj sine ono, a on zivi antitalenat.
Mlati po gitari po vazdan, nidje veze, nista ni sa cim.
On jadan najsretniji kad se nekad iskrade i sa nama onom supku sa sestog, Fehretu, izbusi gume na stojadinu.
U zivotu nisam nikad nikog vidio od djece da skuplja papirice i opuske.
To ste izmislili.
seln wrote:Mi smo vrlo laHko sredili to s djecom: ne druzimo se s parovima bez djece.
Slažem se, dijete se ne može posaditi na stolicu i reći mu sjedi tu dok ja pričam. Ja kada izađem sa djetetom (manje od 2 godine) konstantno mora imati moju pažnju, jer on hoda, igra se, istražuje, kao i što treba. ne treba dijete da sjedi i šuti.
kasno si se rodio.
kad je kategorija opceg i drustvenog dobra te Rada za isto prestala da postoji.... nazalost.
bilo je i posumljavanja, recimo - isto jedna izumrla kategorija, udruzenje gorani - isla djeca skakala, ne's vjerovat', po bezminskim brdima i obnavljala sumski fond (nije se bila samo neselektivna sjeca), i tako jos nekih zaboravljenih kategorija .... danas u domenu naucne fantastike tima skupljanja starih novina od vrata do vrata pa prodajne istih na sabirnim centrima, itd, itd....
nije samo cesljanje resa, kupljenje papirica i opusaka oko zgrada, skola, po parkovima, kucni red... ma naucna fantastika, velim ti.
Last edited by hadzinicasa on 22/05/2017 14:45, edited 1 time in total.