Novobosanski

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Skljoco

Post by Skljoco »

bug wrote:ne postoji manje i vise ravnopravan, il' si ravnopravan il' nisi, kol'ko mene skola sluzi....
Ipak postoji ma o kakvom se tu silovanju jezika govorilo .
Termin "najravnopravniji" je pravi termin za onu "jednakopravnost" kakva je vladala u bivsoj juznoslavenskoj etnickoj drzavi .
Ravnopravan a nisi pa ga ti sad 'ebi kako hoces jer teoretski si ravnopravan a u praksi ni "blizu" i kad je takva "ravnopravnost" bila na djelu onda je i pravi termin takve ravnopravnosti " najravnopravniji" jer je i "ranopravnost" na juznoslavenski nacin bila samo u ulicnom zargonu pa je i termin takve "ravnopravnosti" odgovarajuci ulicno-zargonski ! :lol:
nebi

Post by nebi »

To opet bajkica o
-bosanskohercegovackom narodu i
-bosanskohercegovackoj naciji?? :D
A porediti Fatmira sa Agatom...pa jeste,i on je seksualno frustrirana baba.
stickitout

Post by stickitout »

:D :D :D
Qwert

Post by Qwert »

Novobosanski ??? :shock: :roll: Nepostojeci naziv jezika, kao sto i bosanski nema veze sa doticnim primjerom...osim sto pokazuje da je pojedincima vec krajnje vrijeme da se odluce izmedju srpskog i hrvatskog jezika? Mada mi nesto govori da je ipak 'tjedna' varijanta. :D
nebi

Post by nebi »

..kao sto su i neki operisani od ironije.
Qwert

Post by Qwert »

..upravo tako.
nebi

Post by nebi »

....jasta,ba.
Fair Life

Post by Fair Life »

I sta sad ?

Da li jos uvijek vrijedi zlatno pravilo "pisi kako govoris, citaj kako je napisano", ili je i tu doslo do... jebo Vuka pojeo je Crvenkapicu.
ludo_A

Post by ludo_A »

Hart wrote:da su ovo makar jedini primjeri... :(
katastrofa sta sta se radi s jezikom, pa jos onda uporaba stranih rijeci...
A tek upotreba stranih rijeci...
ludo_A

Post by ludo_A »

Fair Life wrote:I sta sad ?

Da li jos uvijek vrijedi zlatno pravilo "pisi kako govoris, citaj kako je napisano", ili je i tu doslo do... jebo Vuka pojeo je Crvenkapicu.
AMA, neradi se o tome. :D
savjest

#36 Re: Novobosanski

Post by savjest »

nebi wrote:
"Zato sto u Sarajevu niti ko mlati, niti ko protjeruje Srbe, i sto su Srbi u Sarajevu ravnopravniji nego Bosnjaci."

Iz Fatmirove kolumne "Wanted"
Godine provedene u dijaspori cine svoje.Stvarno nisam znao da se
pridjev "ravnopravan" moze komparirati. :shock:
Nista smjesnije od ovih koji glume pametnjakovice a ustvari radi se o retardima zescim.

"komparirati"? Sta ti je to ? Mozda godine provedene u dijaspori ili preveliko pametovanje? Valjda si namjeravao upotrijebiti bosansku rijec uporediti.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

A tek ovi sto se trude ocuvati ljepotu i izvornost naseg jezika... :D

Osnovna skola, neki razred... lekcija: Komparacija pridjeva, pa odatle "komparirati"... iako mislim da se ovdje radi o gradaciji... :D

Sta ja znam, ja sam zidar... :D
savjest

Post by savjest »

BigusDickus wrote:A tek ovi sto se trude ocuvati ljepotu i izvornost naseg jezika... :D

Osnovna skola, neki razred... lekcija: Komparacija pridjeva, pa odatle "komparirati"... iako mislim da se ovdje radi o gradaciji... :D

Sta ja znam, ja sam zidar... :D
Svakako!
Uzimati neispravne rijeci iz jos gorih "udzbenika" je pravo rijesenje(a ne solucija kako bi 90% ljudi reklo). Prvo trebas da pogledas ko je pisao iste i ko je stvarao "srpskohrvatski"(a bosanski ? ). To sto neki debil pise nepravilno i sto su ga jos veci debili iz vlasti podrzavali ne mora znaciti da moras i ti. A da ne spominjem naglu srbizaciju bosanskog govora u periodu 45-90. Najjednostavniji primjer je rijec "opstina". Ako uzmes bilo koji dokumenat koji datira prije gore navedenog perioda vidjet ces da pise "opcina". Jos jedan vrlo dobar primjer je rijec "nivo". Kakav nivo? razina. ITd...Medutim nisam ni ja lingvisticar ali samo pokusavam da razmisljam. Mislim, nemoguce je iskorijeniti sve strane rijeci u nasem. jeziku ali isto tako ne treba ni pretjerivati sa upotrebom istih.

Bosanska stampa, TV i sve ostalo vrvi od stranih izraza i ako se ugledas na iste neces stici daleko. Tu se izrazito isticu nasi tzv. "inTELEktualci" i "politicari". NJihov nacin misljenja je sljedeci. "Ubaci sto vise stranih rijeci malo ih iskrivi da zvuce "naski", narod nece nista razumjeti a mi ce mo ispasti pametni.
Fair Life

#39 Re: Novobosanski

Post by Fair Life »

savjest wrote:
nebi wrote:
"Zato sto u Sarajevu niti ko mlati, niti ko protjeruje Srbe, i sto su Srbi u Sarajevu ravnopravniji nego Bosnjaci."

Iz Fatmirove kolumne "Wanted"
Godine provedene u dijaspori cine svoje.Stvarno nisam znao da se
pridjev "ravnopravan" moze komparirati. :shock:
Nista smjesnije od ovih koji glume pametnjakovice a ustvari radi se o retardima zescim.

"komparirati"? Sta ti je to ? Mozda godine provedene u dijaspori ili preveliko pametovanje? Valjda si namjeravao upotrijebiti bosansku rijec uporediti.
@Savjest

Pridjevi se i u nasem jeziku kompariraju...

Pozitiv - lijep
Komaparativ - ljepsi
Superlativ - ih sto je lijep u PM

Jasnije ?
Maminjo

Post by Maminjo »

Kakve sve ovo ima veze sa novobosanskim ?
Drug , nije da nije ali biti danas komunista je isto kao biti terorista .
U svijetu se to izjednacava pa ga ti sade 'ebi kako hoces i kol'ko hoces.
A moj "zemo" ti je dobro odgovorio i zbilja je vise smjesna ta "skrivalica" svojih stavova iza "ledja" necijih pravopisnih i gramatickih gresaka.
O Fatmiru Bosnjaku mislim ono sto i o Smiljki Hrvatu i Djogi Srbinu ali fatmirov tekst je predhodno morao proci kroz "ruke" lektora i svaka slicna greska koja se pojavi u tekstu ide na "dusu" lektora a ne autora .
I zbilja je smijesno ma vise mislim da je jadno Traziti pravopisne i gramaticke greske u iznijetim politickim stavovima .
To je kao kad bi suster koji je zasio fuzbal uzeo sebi za pravo da ukazuje na takticke grske selektoru brazilske reprezentacije i sebe kao velikog fudbalskog majstora - sustera promovisao i u najveceg fidbalskog znalca .
Jel tebi poznato da je pokojna Agata Christi bila haman pa nepismena .
Pored tebe i tvog pravopisnog znanja ta najveca spisateljica nikad ne bi postala to sto je postala jer bi je tvoji kriteriji odveli na "linc" !

Pravopisne greške u iznijetim (napisanim) stavovima jesu itekako važne, jer su one vrlo često takvog karaktera da bitno mijenjaju smisao onoga što je autor htio reći. Što se tiče lektora i redaktora u pojedinim bh. redakcijama i za njih se može reći da znaju samo dvije-tri stvari: gdje na silu ugurati H i koje E zamijeniti što nakaradnijim IJE. Da pomognu autoru da što efektnije iskaže svoju misao, e to nažalost ne znaju, što je jednostavno utvrditi samo listajući naše novine.
Što se tiče one opaske o šusteru i "selektoru brazilske reprezentacije" - nije na mjestu. Pa ljudi, malo je fudbalera/nogometaša i kod nas i u cijelom svijetu da išta (osim loptanja) znaju bolje od nekog zanatlije, pa i šustera. Pa cijela Engleska se non-stop šprda sa neobrazovanošću Beckama, Ovena ili Roonyja, a ti će nogometaši nekada postati i treneri. Uostalom, već sada imaš trenera u Italiji i Engleskoj koji za taj posao nemaju nikakvih kvalifikacija pa deru...
digger

Post by digger »

Citam u novinama da je nekom ukradeno "novo" auto. Hmmm.
Fair Life

Post by Fair Life »

digger wrote:Citam u novinama da je nekom ukradeno "novo" auto. Hmmm.
... glanc novo ?
Post Reply