Novobosanski

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

nebi

#1 Novobosanski

Post by nebi »

"Zato sto u Sarajevu niti ko mlati, niti ko protjeruje Srbe, i sto su Srbi u Sarajevu ravnopravniji nego Bosnjaci."

Iz Fatmirove kolumne "Wanted"
Godine provedene u dijaspori cine svoje.Stvarno nisam znao da se
pridjev "ravnopravan" moze komparirati. :shock:
bug

Post by bug »

moze taman otkad se i "optimalan" komparira :D
stickitout

#3 Re: Novobosanski

Post by stickitout »

nebi wrote:
"Zato sto u Sarajevu niti ko mlati, niti ko protjeruje Srbe, i sto su Srbi u Sarajevu ravnopravniji nego Bosnjaci."

:D :D :D

Gdje ga nadje......cirkus pravi sta se kod nas sve ne desava...

All animals are equal, but some are more equal then others.....
sanjanin

#4 Re: Novobosanski

Post by sanjanin »

nebi wrote:

Kad se neko ne slaze sa onim sto neko govori onda trazi gramaticke greske pokusavajuci oznaciti osobu kao papka, primitivca. Nevezano za Fatmira, to se na ovom forumu cesto desava. Ispravljaju pojedince, ali nikad one iz njihovog tabora. :D

Sjecam se jednom kad sam ispravio Hornsa umalo me nije udavio od muke preko monitora. :D A nisam imao lose namjere. Nego reko vidim on to stalno radi, pohasio se, haj da i ja malo njega. :D Al ne da na sebe. :P :lol: Ko veli....ko sam ja da njega ispravljam?

U prevodu, bolje ti je bilo da kazes da Fatmir sere nego da mu trazis gramaticke greske. Budi eksplicitan. Nema potrebe za uvrtanjem. :roll: :D Nemoj biti kao neki.
nebi

#5 Re: Novobosanski

Post by nebi »

sanjanin wrote:
nebi wrote:

Kad se neko ne slaze sa onim sto neko govori onda trazi gramaticke greske pokusavajuci oznaciti osobu kao papka, primitivca. Nevezano za Fatmira, to se na ovom forumu cesto desava. Ispravljaju pojedince, ali nikad one iz njihovog tabora. :D

Sjecam se jednom kad sam ispravio Hornsa umalo me nije udavio od muke preko monitora. :D A nisam imao lose namjere. Nego reko vidim on to stalno radi, pohasio se, haj da i ja malo njega. :D Al ne da na sebe. :P :lol: Ko veli....ko sam ja da njega ispravljam?

U prevodu, bolje ti je bilo da kazes da Fatmir sere nego da mu trazis gramaticke greske. Budi eksplicitan. Nema potrebe za uvrtanjem. :roll: :D Nemoj biti kao neki.
Zahvaljujem gospodinu (ne drugu,eksplicitno) desnicaru na savjetu.
Sa Fatmirom se vjerovatno ne slaze ni Fatmir sam sljedeci dan.Sjecam se njegovih tema u istom "Walteru" kada je pisao o nuznosti zblizavanja bivsih jugoslavenskih republika i eventualne asocijacije u neki novi oblik
zajednice.
Ovim primjerom sam namjeravao ukazati na nesto drugo:moze ih covjek voljeti ili ne voljeti,ali omrazeni "lijevi" casopisi i novine jos uvijek kvalitetnije pisu (ostavimo sadrzaj po strani,odnosno saglasnost ili protivljenje).
Sjecam se legendarnog "Ljiljana" i vijesti iz '95 kako je John Major,
predsjednik Engleske,izjavio blablabla.....pa se ja citav dan ibretio kad to Britanija (ne Engleska) postade republika i sta li su uradili sa kraljicom.
Gospodine sanjanin,a i vi ostali,prije svega jeko,ako opravdanje za vasu egzistenciju izvlacite samo iz antikomunizma,onda je to fakat nedovoljno.
Tacno je da su neki od najvecih levata bili komunisti...ali isto tako tacno je
da su jos veci supci antikomunisti iz npr. juznoamerickih rezima.
I ako sad kazes da tvoj post nema veze sa politikom,moram da ti na uho sapnem jedno njezno:"Ne seri".
Miss.Meli

Post by Miss.Meli »

Deskartes je trebao komparirati kada je rekao: "Ja sam. Znaci postojim."... Neki ljudi postoje VISE, umisljeno su kao "svjesniji" svoje egzistencije iako mi svi ustvari postojimo.... Hehhe, zakljucak mi je da neki misle da postoje VISE nego ostali i tako raja pocinju ratovi.....

Jezik iako barem kod nas HAMAN isti nekada nije dovoljan u potraznji rijesenja zbog politcih neslaganja. Sa tim se opet vracamo na kod nas drugi nacin pravljenja "sporazuma" to jeste kroz ratovanja....

/~M~
daljnji

Post by daljnji »

Veca i manja POLOVINA... :D
wels

Post by wels »

Ravnopravan- ravnopravniji (ravnopravan uz dodatne povlastice) :D

Optimalan-ono kad je ama bas skroz optimalan :D
sanjanin

Post by sanjanin »

Svrsta on mene sa Jekom. :roll: :D

Al makar je iskren. :D :D :D
pitt

Post by pitt »

Niste isti...hecim je ono militantno krilo SDA dok si ti jos u podmladku sa tendencijom prelaska u kakav od odbora :D :D
sanjanin

Post by sanjanin »

pitt wrote:Niste isti...hecim je ono militantno krilo SDA dok si ti jos u podmladku sa tendencijom prelaska u kakav od odbora :D :D
:lol: :D
stickitout

Post by stickitout »

pitt wrote:Niste isti...hecim je ono militantno krilo SDA dok si ti jos u podmladku sa tendencijom prelaska u kakav od odbora :D :D
Iskopa ga ti svaka cast.....

Sistematsko prekopavanje terena.... :D :D :D da ne kazem cesljanje.. :D
pitt

Post by pitt »

Iskustvo kolega...iskustvo :D:D:D
sanjanin

Post by sanjanin »

pitt wrote:Iskustvo kolega...iskustvo :D:D:D
:zzzz: 8-)
Zreli

Post by Zreli »

pa moze se uporedjivati, ali samo u konjuktivu, znaci: srbocetnici bi bili ravnopravniji ukoliko bi davali svoje seke, du ju kontas?

mozes reci i oni bi bili vise ravnopravni, vidis?
bug

Post by bug »

ne postoji manje i vise ravnopravan, il' si ravnopravan il' nisi, kol'ko mene skola sluzi....
Last edited by bug on 28/03/2005 21:16, edited 1 time in total.
Toozla

Post by Toozla »

Zreli wrote:pa moze se uporedjivati, ali samo u konjuktivu, znaci: srbocetnici bi bili ravnopravniji ukoliko bi davali svoje seke, du ju kontas?

mozes reci i oni bi bili vise ravnopravni, vidis?
vidim ja, tebi konjuktiv aktuelno stanje svijesti... :P
zlata

Post by zlata »

Sjecam se clanka-analize jednog stranog novinara...o uzrocima rata u bivsoj YU.
"Jugoslavija je trajala dok su Srbi bili najravnopraniji medju ravnopravnima

Iz GLOBE & MAIL...neke 1993-e. Izrezbareno u mom sjecanju...jer je tacno tako i bilo.
stickitout

Post by stickitout »

E ba treba Orvel-a zabranit kod nas i ko god ga cita namah mu i pasos i kucu i sve otet.... :D :D :D
Maminjo

Post by Maminjo »

zlata wrote:Sjecam se clanka-analize jednog stranog novinara...o uzrocima rata u bivsoj YU.
"Jugoslavija je trajala dok su Srbi bili najravnopraniji medju ravnopravnima

Iz GLOBE & MAIL...neke 1993-e. Izrezbareno u mom sjecanju...jer je tacno tako i bilo.
A je li ti palo napamet da je upravo ta rogobatnost u izrazu trebala da pokaže nešto drugo - da ravnopravnosti nije ni bilo. Jer, čim je neko najravnopravniji svi ostali su Kalimero...
reaktor

Post by reaktor »

ma nije to bas tako jednostavno... :-) :-)
ili si ravan ili nisi, ali ipak mozes biti ravniji...
naravno da se u navedenim primjerima (nebi i zlata) željelo reći i ukazati na nešto drugo...
Fair Life

#22 Re: Novobosanski

Post by Fair Life »

nebi wrote:

Godine provedene u dijaspori cine svoje. Stvarno nisam znao da se
Eeeeeehehehe... moze, moze... bas kao: prvi, najprvi, najprviji... hehhee
Hart

Post by Hart »

da su ovo makar jedini primjeri... :(
katastrofa sta sta se radi s jezikom, pa jos onda uporaba stranih rijeci... internacionalni a ne medjunarodni, workshop a ne radionica, red carpet a ne crveni tepih, ofis a ne ured, itd.. :sad:
Skljoco

#24 Re: Novobosanski

Post by Skljoco »

nebi wrote:
sanjanin wrote:
nebi wrote: Godine provedene u dijaspori cine svoje.Stvarno nisam znao da se

Zahvaljujem gospodinu (ne drugu,eksplicitno) desnicaru na savjetu.
Sa Fatmirom se vjerovatno ne slaze ni Fatmir sam sljedeci dan.Sjecam se njegovih tema u istom "Walteru" kada je pisao o nuznosti zblizavanja bivsih jugoslavenskih republika i eventualne asocijacije u neki novi oblik
zajednice.
Ovim primjerom sam namjeravao ukazati na nesto drugo:moze ih covjek voljeti ili ne voljeti,ali omrazeni "lijevi" casopisi i novine jos uvijek kvalitetnije pisu (ostavimo sadrzaj po strani,odnosno saglasnost ili protivljenje).
Sjecam se legendarnog "Ljiljana" i vijesti iz '95 kako je John Major,
predsjednik Engleske,izjavio blablabla.....pa se ja citav dan ibretio kad to Britanija (ne Engleska) postade republika i sta li su uradili sa kraljicom.
Gospodine sanjanin,a i vi ostali,prije svega jeko,ako opravdanje za vasu egzistenciju izvlacite samo iz antikomunizma,onda je to fakat nedovoljno.
Tacno je da su neki od najvecih levata bili komunisti...ali isto tako tacno je
da su jos veci supci antikomunisti iz npr. juznoamerickih rezima.
I ako sad kazes da tvoj post nema veze sa politikom,moram da ti na uho sapnem jedno njezno:"Ne seri".
Kakve sve ovo ima veze sa novobosanskim ? :lol:
Drug , nije da nije ali biti danas komunista je isto kao biti terorista .
U svijetu se to izjednacava pa ga ti sade 'ebi kako hoces i kol'ko hoces.
A moj "zemo" ti je dobro odgovorio i zbilja je vise smjesna ta "skrivalica" svojih stavova iza "ledja" necijih pravopisnih i gramatickih gresaka.
O Fatmiru Bosnjaku mislim ono sto i o Smiljki Hrvatu i Djogi Srbinu ali fatmirov tekst je predhodno morao proci kroz "ruke" lektora i svaka slicna greska koja se pojavi u tekstu ide na "dusu" lektora a ne autora .
I zbilja je smijesno ma vise mislim da je jadno Traziti pravopisne i gramaticke greske u iznijetim politickim stavovima .
To je kao kad bi suster koji je zasio fuzbal uzeo sebi za pravo da ukazuje na takticke grske selektoru brazilske reprezentacije i sebe kao velikog fudbalskog majstora - sustera promovisao i u najveceg fidbalskog znalca .
Jel tebi poznato da je pokojna Agata Christi bila haman pa nepismena .
Pored tebe i tvog pravopisnog znanja ta najveca spisateljica nikad ne bi postala to sto je postala jer bi je tvoji kriteriji odveli na "linc" !
:shock:
Skljoco

Post by Skljoco »

Meni je najsmijesnije kad svi ti dicni i "kurati" pismenjakovici govore o romskoj , jevrejskoj nacionalnoj manjini kao i o Ujedinjenim Narodima bas kao i o srpskom, hrvatskom , bosnjackom etnickom narodu :lol: :lol: :lol: :lol: Gdje se ruse svi kriteriji da je 2+2= 4 vec da je 2 + 2 = 5 i gdje se taj zbir pokusava "normalizirati" kao zbir koji je uveden u jugoslavensku praksu i sad se to "rabi" kao nesto najnormalnije !
2 + 2 = 5 :lol:
Juznoslavenski dogovoreni rezultat ! :shock: :lol:
Post Reply