Novo troclano predsjednistvo

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
gavrilo
Posts: 5392
Joined: 15/10/2004 18:37
Location: Zürich

Novo troclano predsjednistvo

Post by gavrilo » 05/10/2006 21:01

nezavisne.com

Nebojša Radmanović: Ravnopravnost svih naroda temelj na kojem počiva BiH

S. Gojković 04.10.2006 21:01

Nebojša Radmanović, novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH, kaže da će svoj koncept rada u tročlanom kabinetu bazirati na ravnopravnosti svih naroda u BiH i uklanjanju bilo kojeg oblika majorizacije.

"Ravnopravnost je jedini čvrst temelj na kojem se može graditi BiH i na tome ću insistirati", kaže Radmanović.


Jedan od prioriteta kojeg će zajedno sa ostala dva člana Predsjedništva pokušati da ostvari je vraćanje izgubljenog ugleda toj instituciji. To je moguće postići, dodaje, poštovanjem ustavnih obaveza i ovlaštenja, ali prije svega - dogovorom.

"Budu li se, kao do sada, zastupali uski stranački i nacionalni interesi, Predsjedništvo BiH ne može vratiti ugled i značaj", upozorio je Radmanović.

Očekuje da se na samom početku rada Predsjedništva neće previše insistirati na ustavnim promjenama, jer su dosadašnji pregovori propali i tek treba vidjeti šta će biti sa Sporazumom o promjenama Ustava. Bez obzira na očigledne razlike u političkim stavovima, Radmanović ocjenjuje da će novoizabrani članovi Predsjedništva dobro sarađivati i da će ova institucija raditi punim kapacitetom.

NN: Sad kada znate da ste član Predsjedništva koji su Vaši prioriteti u budućem radu?

RADMANOVIĆ: Moj koncept je da pokušamo da vratimo ugled Predsjedništvu BiH, jer je to najvažnija institucija koja predstavlja BiH. Mislim da je to moguće uraditi, ali zato je potrebno da sva tri člana Predsjedništva zajedno rade na tome. Do sada to nije bilo tako. Bili su važniji uski nacionalni ili stranački interesi i prirodno je da je Predsjedništvo gubilo ugled i nije moglo da izvršava svoje prave poslove i ustavne obaveze i ovlaštenja. U mom radu ću se bazirati na ravnopravnosti svih naroda jer je to jedini način da se gradi BiH.

NN: Očekujete li nesuglasice s bošnjačkim članom Predsjedništva Harisom Silajdžićem, s obzirom da se Stranka za BiH zalaže za hitno mijenjanje Ustava, koje bi trebalo da dovede do ukidanja entiteta?

RADMANOVIĆ: Sva tri člana Predsjedništva rade u skladu sa Ustavom BiH što je vrlo važna stvar, a ne da pojedinci odmah počnu da pričaju o promjeni Ustava. BiH ima važeći Ustav, promjene na kojima se dugo radilo su propale, treba vidjeti kako će se dalje raditi na izmjenama Ustava. Ne očekujem da članovi Predsjedništva BiH u startu krenu u tu priču, jer će to izazvati mnogo problema.

Primijetio sam u posljednjih petnaestak dana predizborne kampanje da su se čuli neki drugi tonovi iz Stranke za BiH. Međutim, ako oni i dalje budu insistirali na ukidanju entiteta, biće problema u čitavoj BiH. Potpuno je jasno da je sadašnjim Ustavom BiH zagarantovan opstanak entiteta, a ni u prijedlozima za izmjene Ustava nije bilo ukidanja entiteta. Naravno, ja zastupam entitetsko, odnosno federalno uređenje u BiH. Ako druga, odnosno treća strana insistira na ukidanju entiteta onda imamo nerješiv problem. Pokušaću sva pitanja da rješavam dogovorom, jer je BiH, ovakva kakva jeste, stvar dogovora sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Ako se pokušava nešto uraditi pritiscima i majorizacijom onda koračamo unazad u cjelini. Potrudiću se da to izbjegnemo, ali, naravno, to ne mogu sam.

NN: Možete li procijeniti s kim ćete se bolje slagati u Predsjedništvu - Silajdžićem ili Komšićem?

RADMANOVIĆ: Ne očekujem da će biti nekih većih problema, iako su izabrani članovi Predsjedništva BiH različito govorili u predizbornoj kampanji. BiH ulazi u ozbiljan četvorogodišnji period i nadam se da će svi izabrani da se potrude da budu na nivou zadatka, a to se odnosi i na članove Predsjedništva.

Mislim da će saradnja biti podjednako dobra s oba člana Predsjedništva i trudiću se da bude tako. Samo dobrom saradnjom Predsjedništvo može funkcionisati. Očekuje nas ozbiljan posao u kojem svako ima svoje zadatke i mislim da ćemo uspjeti bez obzira na neke razlike koje su evidentne.

NN: U predizbornoj kampanji ste se zalagali i za promjene u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH u svijetu. Koje su Vaše primjedbe na rad diplomata?

RADMANOVIĆ: Iako su unutrašnji odnosi i unutrašnja stabilnost prioritet, vrlo je važno kako nas diplomatsko-konzularna predstavništva zastupaju u svijetu. Sadašnja saznanja pokazuju da je tu bilo mnogo imenovanja, obavljenih ne po sposobnosti, nego po partijskim, pa čak i rodbinskim vezama. Moraće se dobro pretresti diplomatsko-konzularna mreža, a za osoblje birati sposobni ljudi koji su u stanju da na pravi način predstavljaju BiH.


vasa misljenja

ps. postirajte i intervjue ostalih predstavnika


mr__bosnjak
Posts: 2891
Joined: 01/06/2005 12:52
Location: Svedska

Post by mr__bosnjak » 05/10/2006 21:07

Radmanovic je iz SNSD-a i to dovoljno govori! :x

dripac
Posts: 374
Joined: 05/10/2005 09:22

Post by dripac » 05/10/2006 21:15

mr__bosnjak wrote:Radmanovic je iz SNSD-a i to dovoljno govori! :x


Je li to možda znaci da bi ti neko iz SDS-a bio draži?

Beslija
Posts: 470
Joined: 27/05/2006 15:23

Post by Beslija » 05/10/2006 21:17

Isto sranje, drugo pakovanje. :)

zavrzlama
Posts: 9124
Joined: 15/01/2006 18:35
Been thanked: 1 time

Post by zavrzlama » 05/10/2006 21:18

Procitao sam dva put intervju i uvjerio se da nije nikad stavio entitet ispred drzave BIH..i ako bude i 50% ovakav kakav je u ovom intervju bice dobro...predrasude treba ostaviti po strani i dati ovom covjeku sansu da dokaze i potvrdi ovo sto je izjavio.

dripac
Posts: 374
Joined: 05/10/2005 09:22

Post by dripac » 05/10/2006 21:21

Beslija wrote:Isto sranje, drugo pakovanje. :)


Svako ima pravo na svoje mišljenje. Ja se sa tvojim nebi složio.

mandy
Posts: 91
Joined: 29/08/2006 15:47

Post by mandy » 05/10/2006 21:33

zavrzlama wrote:Procitao sam dva put intervju i uvjerio se da nije nikad stavio entitet ispred drzave BIH..i ako bude i 50% ovakav kakav je u ovom intervju bice dobro...predrasude treba ostaviti po strani i dati ovom covjeku sansu da dokaze i potvrdi ovo sto je izjavio.


"Međutim, ako oni i dalje budu insistirali na ukidanju entiteta, biće problema u čitavoj BiH. "

Isto kao sto je Dodik rekao"Ovako ce biti ako necete onda idite dalje bez nas".Kakve on to probleme spominje da ce biti?Sta mislite?

User avatar
dexcox
Posts: 386
Joined: 06/12/2004 11:06

Post by dexcox » 05/10/2006 21:58

mr__bosnjak wrote:Radmanovic je iz SNSD-a i to dovoljno govori! :x


:( zao mi te covjece

zavrzlama
Posts: 9124
Joined: 15/01/2006 18:35
Been thanked: 1 time

Post by zavrzlama » 05/10/2006 21:59

mandy wrote:
zavrzlama wrote:Procitao sam dva put intervju i uvjerio se da nije nikad stavio entitet ispred drzave BIH..i ako bude i 50% ovakav kakav je u ovom intervju bice dobro...predrasude treba ostaviti po strani i dati ovom covjeku sansu da dokaze i potvrdi ovo sto je izjavio.


"Međutim, ako oni i dalje budu insistirali na ukidanju entiteta, biće problema u čitavoj BiH. "

Isto kao sto je Dodik rekao"Ovako ce biti ako necete onda idite dalje bez nas".Kakve on to probleme spominje da ce biti?Sta mislite?


Treba stvari gledati drugacije i sa vise mudrosti...zna Radmanovic da su entiteti glupost i rezultat rata i da nisu zasnovani na pravdi i morali..medutim nasim narodima se prilazi na kulturniji nacin..Radmanovic ce imati sansu da dokaze ono za sta se zalaze a rekao je da se zalaze za ravnopravnost naroda u citavoj BIH..prvi ispit policija i
sprovodenje opdluke Ustavnog suda BIH o promjeni oboljezja.

Nije ukidanje entiteta dekret"od sutra ne postoje entiteti" nego oduzimanje nacionalnog identiteta entitetima ,posle cega ce biti njihovo postojanje samo dio folklora i financijski teret onima koji ih podrzavaju.

User avatar
Vodenjak
Posts: 7419
Joined: 03/10/2004 18:45

Post by Vodenjak » 05/10/2006 22:22

Ako treba dati misljenje samo o intervjuu, onda mogu raci da je po meni dobar.
A ako ce Radmanovic i raditi kako kaze, onda je cak i vrlo dobar!

User avatar
taxi_driver
Posts: 3119
Joined: 26/09/2005 08:23
Location: taxi stand

Post by taxi_driver » 05/10/2006 22:43

citam intervju,i kontam garant ga je silajdzic dao. :D

User avatar
dizZaster
Posts: 589
Joined: 23/09/2005 11:19
Location: Sarajevo

Post by dizZaster » 05/10/2006 22:51

28. septembar 2006.
Ekskluzivni interview: Dr. Haris SILAJDŽIĆ, predsjednik Stranke za BiH i kandidat za bošnjačkog člana u Predsjedništvu BiH

KATEGORIČKI ĆEMO SE ZALAGATI ZA BOSNU I HERCEGOVINU BEZ ETNIČKI ZASNOVANIH ENTITETA

Razgovarao: Esad KRCIĆ


Dr. Haris SILAJDŽIĆ, predsjednik Stranke za BiH i kandidat za bošnjačkog člana u Predsjedništvu BiH
BOŠNJACI.net: Gospodine Silajdžiću, recite nam koji su programski, politički i ekonomski prioriteti izborne platforme SBiH, koji će nakon oktobarskih izbora Bosnu i Hercegovinu, Bošnjake i druge BiH narode odvesti u bolje sutra?
Dr. SILAJDŽIĆ: Bosna i Hercegovina u svim elementima treba da jača svoju državnost, suverenost i nezavisnost. Sigurni smo da bi država bez etnički zasnovanih entiteta, organizovana po principu funkcionalnih regija, za BiH bila najbolje rješenje. Za takvo ustrojstvo BiH države i dalje ćemo se kategorički zalagati u svom političkom djelovanju.
Insistiramo da se pitanje neophodne provedbe ustavne reforme riješi donošenjem potpuno novog ustava. Ohrabrićemo i podržati mišljenje i riječ građana o sadržaju tog ustava, konsultovaćemo akademske stručnjake i insistirati da se ustav donese isključivo u regularnoj parlamentarnoj proceduri, pred očima javnosti.
Naša stranka učinit će sve da se u Bosni i Hercegovini, kao u cijelom civilizovanom svijetu, na prvo mjesto postave građanska, pojedinačna prava, a da se istovremeno na adekvatan način zaštite i prava etničkih kolektiva.

Naši građani koji sada žive u SAD, ne treba da se plaše da će izgubiti državljanstvo BiH


Učinit ćemo sve što je u našoj moći da na nivou države promovišemo ekonomske projekte koji vode ujedinjavanju sada rascjepkanog ekonomskog prostora. Naglasak u našem političkom djelovanju bit će na podršci domaćim i stranim preduzetnicima i privrednim projektima koji direktno povećavaju stopu zaposlenosti, s ciljem da naši građani žive od svog rada.
Naša država mora odgojiti i obrazovati građane koji će biti dobro potkovani znanjem i emocionalno potpuno privrženi svojoj zemlji. To ćemo postići kroz jedinstveni obrazovni sistem u kojem će se uvažiti najsavremeniji evropski obrazovni principi, kao i kulturološke i druge specifičnosti naše zemlje i podneblja.
Bosna i Hercegovina može se učvrstiti samo ako se anuliraju rezultati zločinačkog etničkog čišćenja i svi stanovnici ove zemlje vrate na svoj stari kućni prag. Nastavit ćemo sa upornom borbom za povratak svih na svoje. U tom cilju, spriječit ćemo nastojanja da se našim građanima koji se još uvijek nalaze u izbjeglištvu van granica naše zemlje oduzme matično državljanstvo.
Naši građani koji sada žive u SAD, na primjer, ne treba da se plaše da će izgubiti državljanstvo BiH. Stranka za BiH uputila je u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena tog zakona, na kojem ćemo insistirati i uspjeti da na taj način zaštitimo svoje ljude u dijaspori od kojih će se, nadam se, mnogi jednog dana vratiti u svoju domovinu.
Mi smo oduvijek Evropa, a ono što treba da uradimo u dolazećem vremenu je da i mi kod sebe primjenjujemo principe koji su danas u Evropi dominantni i koji su druge već odveli na stazu brzog i stabilnog prosperiteta. Stranka za Bosnu i Hercegovinu radi na dosljednoj primjeni evropskih standarda u našoj zemlji i slamanju otpora onih kojim ne odgovara BiH po evropskom obrascu.

Kao član Predsjedništva, neće dozvoliti da se preskaču procedure i država BiH


Anulirati rezultate zločinačkog etničkog čišćenja


Naša država mora odgojiti i obrazovati građane koji će biti dobro potkovani znanjem i emocionalno potpuno privrženi svojoj zemlji. To ćemo postići kroz jedinstveni obrazovni sistem u kojem će se uvažiti najsavremeniji evropski obrazovni principi, kao i kulturološke i druge specifičnosti naše zemlje i podneblja.
Bosna i Hercegovina može se učvrstiti samo ako se anuliraju rezultati zločinačkog etničkog čišćenja i svi stanovnici ove zemlje vrate na svoj stari kućni prag. Nastavit ćemo sa upornom borbom za povratak svih na svoje. U tom cilju, spriječit ćemo nastojanja da se našim građanima koji se još uvijek nalaze u izbjeglištvu van granica naše zemlje oduzme matično državljanstvo.Čvrsta država sa demokratskim i opšteprihvaćenim pravilima


Čvrsta država sa demokratskim i opšteprihvaćenim pravilima igre garant je i okvir za razmah ekonomskih procesa, domaćih i stranih ulaganja, koja će dinamizirati privredu i povećati zaposlenost. Naš građanin što prije treba da u svojoj državi živi od svog rada.


U Predsjedništvo BiH ulazim sa punom energijom, elanom, planovima i političkim programima


U Predsjedništvo BiH ću ući sa svom svojom energijom, elanom, planovima i političkim programima za koje vjerujem da nose dobrobit našoj zemlji. Učinit ću sve što je u mojoj moći da ih kroz rad u Predsjedništvu BiH realizujem. Za to ne očekujem nikakve nagrade ni priznanja. Bit će mi dovoljno lično zadovoljstvo zbog činjenice da doprinosim svojoj domovini, jačanju države i ugodnijem životu svih svojih sugrađana i sunarodnika.

Bosna će biti udobnija i bogatija bez oba entiteta


Ja sam uvjeren da Bosna i Hercegovina može za sve nas biti mnogo udobnija i bogatija kuća ukoliko se domaćinstvo organizuje drugačije: bez dva ulaza, bez dvije kuhinje, bez dva krova... dakle kao, prevedeno na ustavno-politički teren, jedinstvena država bez entiteta. I bez Federacije BiH i bez Republike Srpske! Jedno se ukinuti ne može i ne treba ako se i s drugim neće isto postupiti.


Referendum i otcjepljenje je moneta nacionalistički orijentisanih lidera i birača


S obzirom da entiteti nisu federalne jedinice, populacija RS nema pravo da sama odlučuje o otcjepljenju tog entiteta, već bi se o tome morali izjasniti svi građani Bosne i Hercegovine na cjelokupnom teritoriju Bosne i Hercegovine. Referendum i otcjepljenje stoga su samo moneta kojom lideri u Republici Srpskoj u predizbornom periodu pokušavaju na najjeftiniji način da kupe naklonost nacionalistički orijentisanih birača.
BOŠNJACI.net: Koji su Vaši prioriteti kao kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
Dr. SILAJDŽIĆ: Prioritetan je u svakom slučaju Ustav, i to potpuno novi. Čvrsta država sa demokratskim i opšteprihvaćenim pravilima igre garant je i okvir za razmah ekonomskih procesa, domaćih i stranih ulaganja, koja će dinamizirati privredu i povećati zaposlenost. Naš građanin što prije treba da u svojoj državi živi od svog rada.
Što se tiče samog Predsjedništva, u njemu treba ojačati kolektivnost u odlučivanju, te učiniti sve da se ingerencije Predsjedništva poštuju, prije svega u domenu odbrane i vanjske politike. Što se tiče ovog drugog, to je sada na velikom udaru. Mislim na nelegalne sporazume koje potpisuje RS sa susjednim zemljama. Kao član Predsjedništva, neću dozvoliti da se preskaču procedure i država BiH sa njenim legalnim organima isključuje iz postupaka u kojim je njihova nadležnost izričito naznačena.

BOŠNJACI.net: Kritiziraju Vas vezano za ranije ostavke na funkcijama koje ste obavljali. Ovog puta, ako pobijedite, hoće li se desiti nešto slično ili ćete ostati do kraja na funkciji na koju budete izabrani?
Dr. SILAJDŽIĆ: Kad radite loše, treba da budete smijenjeni. Kad radite dobro, ali se to opstruira pa dio krivice za loše poteze nezasluženo pada i na vas, jedino što možete učiniti je da se, ostavkom, časno povučete. Tako sam dosad činio.
U Predsjedništvo BiH ću ući sa svom svojom energijom, elanom, planovima i političkim programima za koje vjerujem da nose dobrobit našoj zemlji. Učinit ću sve što je u mojoj moći da ih kroz rad u Predsjedništvu BiH realizujem. Za to ne očekujem nikakve nagrade ni priznanja. Bit će mi dovoljno lično zadovoljstvo zbog činjenice da doprinosim svojoj domovini, jačanju države i ugodnijem životu svih svojih sugrađana i sunarodnika.

BOŠNJACI.net: Zašto ste se odlučili za samostalan stranački istup na oktobarskim izborima i s kojim strankama i političkim opcijama biste nakon izbora bili spremni za koaliranje?
Dr. SILAJDŽIĆ: Vjerujemo u sebe, jer smo jači i organizovaniji nego ikad prije. A o mogućim stranačkim koalicijama rano je govoriti. Mi imamo konkretne političke planove a ne nekakva gola predizborna obećanja, što sa većinom drugih stranaka nije slučaj. Tek kad vidimo da oni svoja obećanja uistinu misle realizovati, i da znaju kako se to radi, moći ćemo razmišljati o koalicionom udruživanju.
Ne interesuje nas nikakva podjela vlasti nego isključivo spremnost i sposobnost da se rješavaju državni, politički i ekonomski problemi, a u prvom redu novi i cjeloviti ustavni temelj Bosne i Hercegovine.

Ja sam uvjeren da Bosna i Hercegovina može za sve nas biti mnogo udobnija i bogatija kuća ukoliko se domaćinstvo organizuje drugačije: bez dva ulaza, bez dvije kuhinje, bez dva krova...


BOŠNJACI.net: Često se govori o promjeni Dejtonskog sporazuma, uz koju većina građana BiH očekuje nestanak oba entiteta, a to vam je bio moto i na prethodnim izborima. Da li ćete se nakon ovih izbora zalagati za tako nešto?
Dr. SILAJDŽIĆ: Ja sam uvjeren da Bosna i Hercegovina može za sve nas biti mnogo udobnija i bogatija kuća ukoliko se domaćinstvo organizuje drugačije: bez dva ulaza, bez dvije kuhinje, bez dva krova... dakle kao, prevedeno na ustavno-politički teren, jedinstvena država bez entiteta. I bez Federacije BiH i bez Republike Srpske! Jedno se ukinuti ne može i ne treba ako se i s drugim neće isto postupiti.
Ja, dakle, nisam za ukidanje jednog entiteta, Republike Srpske, kako nepravilno tumače moje inicijative. Ja sam pobornik jednostavnije i efikasnije organizacije države Bosne i Hercegovine, koja neće biti centralistička, ali neće biti ni parcijalistička, kakva je sada, kada prečesto djeluje kao prosti zbir dva entiteta, nego će svoj organizacioni smisao i uspjeh potražiti u adekvatnoj regionalizaciji te većoj afirmaciji trećeg, općinskog, nivoa vlasti.
Ovaj program izlažem u predizbornom periodu i stopostotno ću ga se pridržavati nakon 1. oktobra.

Da je proljetos usvojen onaj paket ustavnih amandmana, danas bi budućnost BiH bila u rukama onih koji je neće, koji referendumom traže ocjepljenje od nje


BOŠNJACI.net: Govori se da ste glavni „krivac“ zato što Ustavne reforme nisu usvojene u Parlamentu BiH. Recite nam ukratko negativnu stranu spomenutih reformi i kakva je Vaša vizija "ustavnih reformskih promjena" nakon izbora?
Dr. SILAJDŽIĆ: Da je proljetos usvojen onaj paket ustavnih amandmana, danas bi budućnost BiH bila u rukama onih koji je neće, koji referendumom traže ocjepljenje od nje. Naprimjer, ukoliko se ne bi izabralo Predsjedništvo BiH iz sastava Parlamenta, iz tri kruga glasanja, prema tim amandmanima došlo bi odmah do raspuštanja Parlamenta. A prema Dejtonu, Parlament se nikako ne može raspustiti. Prema tome, te su promjene bile gore od Dejtona. Ako se raspusti Parlament, nema izvršne vlasti, nema zakonodavne vlasti, ostaje sudska koja sama ne može funkcionisati. Ustavne promjene odgovarale su onima koji žele entitete, a mi ih nećemo.
Takozvani Dejtonski ustav postao je kočnica u stabilizaciji i jačanju naše države, a s obzirom da je baziran na diskriminirajućim etničkim i teritorijalnim temeljima, njegovom prostom nadgradnjom nije moguće otklanjanje ključnih kočnica. To je potvrđeno i u Rezoluciji i Izvještaju Parlamentarne Skupštine Vijeća Evrope, a to smo pokazali i uspješnim zaustavljanjem takozvane ustavne reforme koju je na mala vrata pokušala da progura grupa neprincipijelno udruženih političkih stranaka.
Iz tih razloga, Stranka za BiH smatra da je nama potreban potpuno novi ustav. Do novog ustava moramo doći kroz proces koji će uključiti sve građane Bosne i Hercegovine i u kojem će njihova volja predstavljati centralnu smjernicu za novo državno uređenje. Takav proces je neoborivo utemeljen u svim postojećim međunarodno-pravnim aktima i principima.

Entiteti nisu federalne jedinice, populacija RS nema pravo da sama odlučuje o otcjepljenju tog entiteta, već bi se o tome morali izjasniti svi građani Bosne i Hercegovine


BOŠNJACI.net: Srpski političari, koji u zadnje vrijeme slove za nacionaliste, Dodik, Čavić i Ivanić, potpomognuti srpskim velenacionalistima iz Beograda: Koštunicom, Draškovićem, Tadićem, te Šešeljevim radikalima, uporno govore o referendumu u manjem bh. entitetu. Koliko je sa današnjeg aspekta moguće sprovesti referendum i odvojiti se od državne cijeline BiH, za koju su Bošnjaci prolili mnogo krvi?
Dr. SILAJDŽIĆ: Od toga nema ništa. Takva nastojanja politički su jako štetna i pravno potpuno neutemeljena.
Prvo, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantiran je Dejtonskim mirovnim sporazumom. Drugo, u kontekstu relevantnih principa međunarodnog prava, pravo na samoopredjeljenje pripada narodu, odnosno populaciji određene federalne jedinice, a ne narodu u etničkom smislu. Jednostavno, u odsustvu federalnih jedinica međunarodno pravo posmatra cjelokupnu populaciju države kao narod za potrebe prava na samoopredjeljenje, pa ta cjelokupna populacija mora odlučivati o statusu države, uključujući tu i otcjepljenje nekog njenog dijela.
S obzirom da entiteti nisu federalne jedinice, populacija RS nema pravo da sama odlučuje o otcjepljenju tog entiteta, već bi se o tome morali izjasniti svi građani Bosne i Hercegovine na cjelokupnom teritoriju Bosne i Hercegovine. Referendum i otcjepljenje stoga su samo moneta kojom lideri u Republici Srpskoj u predizbornom periodu pokušavaju na najjeftiniji način da kupe naklonost nacionalistički orijentisanih birača.

Jači smo no ikadOčekujem dobre izborne rezultate


Imao sam u predizbornom periodu mnogo nastupa, od mjesnih zajednica do grandioznih skupova u velikim gradovima. Vidio sam da ljudi prepoznaju značaj politike koju zagovaramo i rješenja na koja ukazujemo. Jači smo nego ikad, pa u skladu s tim očekujem i rezultate prvooktobarskog glasanja.
BOŠNJACI.net: Već se najavljuje zatvaranje Ureda Visokog predstavnika. Da li će to biti otežavajuća ili olakšavajuća okolnost u ambijentu koji u političkom smislu nije baš na najboljem nivou i kako vidite funkcioniranje države BiH nakon toga?
Dr. SILAJDŽIĆ: OHR će otići, i treba da ode, onog trenutka kad donesemo novi ustav BiH. Sve do tada, dok važe dejtonske odredbe, stranci neće otići niti to smiju. Oni su, naime, oficijelni međunarodni garanti opstojnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine koncipirane u Dejtonu.
S novim ustavom, kojim ćemo izraziti suverenu domaću volju, bit ćemo suvereni i u pravima i u obavezama. Tada ćemo OHR srdačno ispratiti i domaćim snagama rješavati domaće probleme. I zašto ne: konačno početi uživati u lijepim plodovima svog predanog i politički odgovornog rada za dobrobit države Bosne i Hercegovine, svih njenih građana, etničkih i drugih kolektiva.

BOŠNJACI.net: Kakve izborne rezultate očekujete?
Dr. SILAJDŽIĆ: Imao sam u predizbornom periodu mnogo nastupa, od mjesnih zajednica do grandioznih skupova u velikim gradovima. Vidio sam da ljudi prepoznaju značaj politike koju zagovaramo i rješenja na koja ukazujemo. Jači smo nego ikad, pa u skladu s tim očekujem i rezultate prvooktobarskog glasanja.

BOŠNJACI.net: Želimo Vam uspjeh na izborima!

User avatar
jeza u ledja
Posts: 32948
Joined: 29/12/2005 01:20
Been thanked: 4 times

Post by jeza u ledja » 05/10/2006 23:00

Dizaster, daj neki frisak intervju iz ove sedmice.

User avatar
dizZaster
Posts: 589
Joined: 23/09/2005 11:19
Location: Sarajevo

Post by dizZaster » 05/10/2006 23:25

jeza u ledja wrote:Dizaster, daj neki frisak intervju iz ove sedmice.

citat;
Haris Silajdžić, novi bošnjački član Predsjedništva, za "Dnevni avaz"

I programske orijentacije SDA i SBiH su bliske
Neosporna činjenica je da bi ta koalicija bila izraz želje većine građana, a za početak trebamo sjesti i razgovarati, kaže Silajdžić

Stranka za BiH i SDA su dvije najjače i najbrojnije stranke u Federaciji BiH, prema demokratskom izrazu želje građana, i posve je prirodno da, nakon što budemo imali na stolu konačne izborne rezultate, uđemo u koaliciju. Za početak, trebamo sjesti i razgovarati o tome,izjavio je za "Dnevni avaz" dr. Haris Silajdžić, lider Stranke za BiH i novi bošnjački član Predsjedništva BiH.
Uspostava vlasti

Silajdžić se u potpunosti slaže s ocjenom funkcionera SDA Halida Genjca da je ova koalicija logična, navodeći da su programske orijentacije ove dvije stranke jako bliske.
- Ima, naravno, i mnogo otvorenih pitanja o kojima se trebamo dogovoriti, ali je neosporna činjenica da bi to bio izraz želje većine građana. Najvažnije od svega, bez obzira na to ko uspostavi vlast, jeste da konačno krenemo s mrtve tačke, da učinimo nešto na planu ekonomskog razvoja i istovremeno na političkom, da ovoj zemlji bude bolje, da svi građani u ma kojem dijelu živjeli, počnu lakše živjeti - naglašava Silajdžić.
Povjerenje građana

Novi bošnjački član Predsjedništva BiH poručuje svima koji su izabrani, počev od sebe samog, da se nijednog trenutka iz vida ne smije izgubiti činjenica da su na pozicije došli zahvaljujući onima koji su ih birali, te da u naredne četiri godine moraju biti njima na usluzi.
- Građani su nama dali povjerenje da umjesto njih upravljamo državom i nadam se da će svi koji su to povjerenje dobili dobro raditi svoj posao kako bi napokon svima krenulo nabolje - ističe Silajdžić.

E. SARAČ

Nismo izabrani da bismo se svađali

Ultimatum Milorada Dodika, lidera SNSD-a, da predsjedavajući Vijeća ministara BiH mora biti Srbin ili neće biti ništa od formiranja vlasti na državnom nivou, Silajdžić ocjenjuje kao "ne baš dobar početak za rad novog saziva i prije same uspostave vlasti". - Građani očekuju jedan konstruktivan pristup vođenju države, rješavanju problema koji su pred nama, a ne ultimatume. Nisu nas izabrali da bismo jedni drugima ultimatume postavljali, da bismo se svađali, nego da bismo sjedili, dogovarali se i zajednički gradili evropski put BiH - kaže Silajdžić. :D

hobit
Posts: 83
Joined: 21/07/2006 22:53

Post by hobit » 06/10/2006 00:16

Nebojsa Radmanovic je bivsi clan Socijalisticke Partije RS - tadasnje, u ratu i bio njen sekretar do raspada koalicije Sloga, nesto slicno Tokicu, helem, svojevremeno zavrsio obuku u Batajnici za nesto sto su oni zvali - obavjestajac!? tadasnjeg predsjednika SPRS je Milosevicu opisao kao covjeka cija je zena muslimanka i ucestvovao u njegovoj smjeni, rat proveo u arhivu RS i prijatelj je dobre casice, kao i Nikola Spiric dosao kao politicki otpadak u SNSD kojem su takvi i bili potrebni,
Sve u svemu, svi smo vidjeli kakva je kampanja SNSD-a bila i za sta se Dodika zalagao, sad u predsjednistvu sjedi njegov covjek (Radmanovic), predsjedavajuci predsjednistva tj. premijer BiH ce biti njegov covjek ili ti pomenuti Nikola Spiric,( presao put od reformiste,sdsovca,radikala,pdpovca do socijaldemokrate), u RS ce imati sve poluge vlasti, sa 280.000 glasova je najjaca stranka u BiH..... i to se dogadja Bosni i Hercegovini.
Sta vi imate da kazete na to i sta ste govorili sve ovdje cijelo vrijeme i sta je najvaznije, sta mozete da ucinite.
NISTA!
Ako covjek koji se jasno i glasno izjasnio za izdvajanje jednog od entiteta i raspad drzave, istovremeno dobija najvise glasova pojedinacno i samim tim je i najjaca stranka, onda dolazimo do pitanja kakva je to drzava!
Sve majke Srebrenice, logorasi Omarske, Keraterma,itd, silovane zene, RVI i ostali bice svjedoci i nece moci uciniti nista gledajuci Nikolu Spirica u ulozi premijera BiH.
To je slika Bosne i Hercegovine, kvazi drzave.
Naravno sa svim blebetalima i pametnjakovicima na sarajevo-x forumu.

mr__bosnjak
Posts: 2891
Joined: 01/06/2005 12:52
Location: Svedska

Post by mr__bosnjak » 06/10/2006 10:45

dexcox wrote:
mr__bosnjak wrote:Radmanovic je iz SNSD-a i to dovoljno govori! :x


:( zao mi te covjece


Likewise

mr__bosnjak
Posts: 2891
Joined: 01/06/2005 12:52
Location: Svedska

Re: Novo troclano predsjednistvo

Post by mr__bosnjak » 06/10/2006 10:48

gavrilo wrote:
nezavisne.com

Nebojša Radmanović: Ravnopravnost svih naroda temelj na kojem počiva BiH

S. Gojković 04.10.2006 21:01

Nebojša Radmanović, novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH, kaže da će svoj koncept rada u tročlanom kabinetu bazirati na ravnopravnosti svih naroda u BiH i uklanjanju bilo kojeg oblika majorizacije.

"Ravnopravnost je jedini čvrst temelj na kojem se može graditi BiH i na tome ću insistirati", kaže Radmanović.


Jedan od prioriteta kojeg će zajedno sa ostala dva člana Predsjedništva pokušati da ostvari je vraćanje izgubljenog ugleda toj instituciji. To je moguće postići, dodaje, poštovanjem ustavnih obaveza i ovlaštenja, ali prije svega - dogovorom.

"Budu li se, kao do sada, zastupali uski stranački i nacionalni interesi, Predsjedništvo BiH ne može vratiti ugled i značaj", upozorio je Radmanović.

Očekuje da se na samom početku rada Predsjedništva neće previše insistirati na ustavnim promjenama, jer su dosadašnji pregovori propali i tek treba vidjeti šta će biti sa Sporazumom o promjenama Ustava. Bez obzira na očigledne razlike u političkim stavovima, Radmanović ocjenjuje da će novoizabrani članovi Predsjedništva dobro sarađivati i da će ova institucija raditi punim kapacitetom.

NN: Sad kada znate da ste član Predsjedništva koji su Vaši prioriteti u budućem radu?

RADMANOVIĆ: Moj koncept je da pokušamo da vratimo ugled Predsjedništvu BiH, jer je to najvažnija institucija koja predstavlja BiH. Mislim da je to moguće uraditi, ali zato je potrebno da sva tri člana Predsjedništva zajedno rade na tome. Do sada to nije bilo tako. Bili su važniji uski nacionalni ili stranački interesi i prirodno je da je Predsjedništvo gubilo ugled i nije moglo da izvršava svoje prave poslove i ustavne obaveze i ovlaštenja. U mom radu ću se bazirati na ravnopravnosti svih naroda jer je to jedini način da se gradi BiH.

NN: Očekujete li nesuglasice s bošnjačkim članom Predsjedništva Harisom Silajdžićem, s obzirom da se Stranka za BiH zalaže za hitno mijenjanje Ustava, koje bi trebalo da dovede do ukidanja entiteta?

RADMANOVIĆ: Sva tri člana Predsjedništva rade u skladu sa Ustavom BiH što je vrlo važna stvar, a ne da pojedinci odmah počnu da pričaju o promjeni Ustava. BiH ima važeći Ustav, promjene na kojima se dugo radilo su propale, treba vidjeti kako će se dalje raditi na izmjenama Ustava. Ne očekujem da članovi Predsjedništva BiH u startu krenu u tu priču, jer će to izazvati mnogo problema.

Primijetio sam u posljednjih petnaestak dana predizborne kampanje da su se čuli neki drugi tonovi iz Stranke za BiH. Međutim, ako oni i dalje budu insistirali na ukidanju entiteta, biće problema u čitavoj BiH. Potpuno je jasno da je sadašnjim Ustavom BiH zagarantovan opstanak entiteta, a ni u prijedlozima za izmjene Ustava nije bilo ukidanja entiteta. Naravno, ja zastupam entitetsko, odnosno federalno uređenje u BiH. Ako druga, odnosno treća strana insistira na ukidanju entiteta onda imamo nerješiv problem. Pokušaću sva pitanja da rješavam dogovorom, jer je BiH, ovakva kakva jeste, stvar dogovora sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Ako se pokušava nešto uraditi pritiscima i majorizacijom onda koračamo unazad u cjelini. Potrudiću se da to izbjegnemo, ali, naravno, to ne mogu sam.

NN: Možete li procijeniti s kim ćete se bolje slagati u Predsjedništvu - Silajdžićem ili Komšićem?

RADMANOVIĆ: Ne očekujem da će biti nekih većih problema, iako su izabrani članovi Predsjedništva BiH različito govorili u predizbornoj kampanji. BiH ulazi u ozbiljan četvorogodišnji period i nadam se da će svi izabrani da se potrude da budu na nivou zadatka, a to se odnosi i na članove Predsjedništva.

Mislim da će saradnja biti podjednako dobra s oba člana Predsjedništva i trudiću se da bude tako. Samo dobrom saradnjom Predsjedništvo može funkcionisati. Očekuje nas ozbiljan posao u kojem svako ima svoje zadatke i mislim da ćemo uspjeti bez obzira na neke razlike koje su evidentne.

NN: U predizbornoj kampanji ste se zalagali i za promjene u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH u svijetu. Koje su Vaše primjedbe na rad diplomata?

RADMANOVIĆ: Iako su unutrašnji odnosi i unutrašnja stabilnost prioritet, vrlo je važno kako nas diplomatsko-konzularna predstavništva zastupaju u svijetu. Sadašnja saznanja pokazuju da je tu bilo mnogo imenovanja, obavljenih ne po sposobnosti, nego po partijskim, pa čak i rodbinskim vezama. Moraće se dobro pretresti diplomatsko-konzularna mreža, a za osoblje birati sposobni ljudi koji su u stanju da na pravi način predstavljaju BiH.


vasa misljenja

ps. postirajte i intervjue ostalih predstavnika


Dovoljno receno.... :x

Post Reply