Novo Sarajevo: Za gatanje kazna do 300 eura
- trinaesti
#1 Novo Sarajevo: Za gatanje kazna do 300 eura
Prosjaci, oni koji se nedolično ponašaju pa čak i gatare i pijanci, ubuduće će plaćati kazne u iznosu do 300 eura uhvati li ih u tim prekršajima policija na području općine Novo Sarajevo.
Gatare, proricatelji sudbine i oni koji se bave "sličnim obmanjivanjem" smatraju se najtežim prekrišteljima javnog reda i mira
Općinsko vijeće Novog Sarajeva krajem listopada usvojilo je novu odluku o prekršajima protiv javnog reda i mira, a novost je to da je proširen popis nedopuštenih djela koja podliježu sankcijama kao i to da su kazne znatno pooštrene.
U odluci objavljenoj ovog tjedna na web stranici ove sarajevske općine najniža kazna u iznosu od 100 konvertibilnih maraka (50 eura) prijeti onima koji bez potrebe zvone na tuđa vrata, peru tepihe ispred zgrada kao i za vozače koji u vožnji automobilom poprskaju prolaznike.
Kažnjivo djelo postala je i prodaja novina na ulicama, no samo ako se to čini "ispred i na raskrižjima".
Kaznu do 450 KM (225 eura) riskira onaj tko piše grafite po fasadama zgrada, penje se na sredstva javnog prijevoza ili "pomjera kontejnere za smeće s mjesta utvrđenom odlukom nadležnog organa".
Ista kazna prijeti i onima koji kolju životinje na javnom mjestu "osim u vrtovima i baštama individualnih stambenih objekata za vrijeme vjerskih praznika".
Svrstani su u istu kategoriju s onima koji piju na javnom mjestu te ilegalnim uličnim prodavačima, a sve njih čeka kazna do 600 KM (300 eura).
Gatare, proricatelji sudbine i oni koji se bave "sličnim obmanjivanjem" smatraju se najtežim prekrišteljima javnog reda i mira
Općinsko vijeće Novog Sarajeva krajem listopada usvojilo je novu odluku o prekršajima protiv javnog reda i mira, a novost je to da je proširen popis nedopuštenih djela koja podliježu sankcijama kao i to da su kazne znatno pooštrene.
U odluci objavljenoj ovog tjedna na web stranici ove sarajevske općine najniža kazna u iznosu od 100 konvertibilnih maraka (50 eura) prijeti onima koji bez potrebe zvone na tuđa vrata, peru tepihe ispred zgrada kao i za vozače koji u vožnji automobilom poprskaju prolaznike.
Kažnjivo djelo postala je i prodaja novina na ulicama, no samo ako se to čini "ispred i na raskrižjima".
Kaznu do 450 KM (225 eura) riskira onaj tko piše grafite po fasadama zgrada, penje se na sredstva javnog prijevoza ili "pomjera kontejnere za smeće s mjesta utvrđenom odlukom nadležnog organa".
Ista kazna prijeti i onima koji kolju životinje na javnom mjestu "osim u vrtovima i baštama individualnih stambenih objekata za vrijeme vjerskih praznika".
Svrstani su u istu kategoriju s onima koji piju na javnom mjestu te ilegalnim uličnim prodavačima, a sve njih čeka kazna do 600 KM (300 eura).
- gospodar kuglastih munja
To sad treba primjeniti i na politicare...jer i oni gataju u velikom stilu... Gatka je napraviti predracun budzeta za narednu godinu....
Sta je sa vjerskim licima koji prodaju maglu kroz zapise, hodze, popovi...
...oni to kao na naucnoj osnovi.... 
Sta je sa vjerskim licima koji prodaju maglu kroz zapise, hodze, popovi...
- chuchumbamayumbe
Kakve gluposti...
A bespravna izgradnja poslovnih objekata nad glavnom saobracajnicom, to nije problem... Problem su kerovi, gatare i grafiti umjetnici.
Majku im papansku!
A bespravna izgradnja poslovnih objekata nad glavnom saobracajnicom, to nije problem... Problem su kerovi, gatare i grafiti umjetnici.
Majku im papansku!
- GandalfSivi
Sve vjestice na lomacu, uraaaaaaaaa!!!!!!
- ja_cura_
nek su vala poostrili kazne... meni je vala ruglo bilo sve to kad naidjem od zeljinog do socijalnog svakih 15 metara neko prosi! a tek pranje tepiha, prostiranje dekica na ono malo zelenih povrsina ispred zgrada kao i postavljanje kojekakvih klupica i stolica da hanume mogu po cijeli dan ispijati kafice ispred zgrada i usput koji trac razbaciti o onima koji to ne rade... uzas!!!
-
mostarac
hm, dokumente nemaju, ali makroe svakako imaju i plus to im je jos 30 KM sto nemaju dokumente uz sebexon_sa wrote:Pola tih sto prose uopste nemaju dokumenata. I sta se onda desi. Policija ih privede, ne uspiju da ih identifikuju i samo ih puste.
Ja sam za to da se na svaku od ovih cifri doda jos po jedna nula i da se to sve lijepo pocne primjenjivati u cijeloj zemlji, ali PRIMJENJIVATI. Ovaj narod treba malo udarca po novcaniku i cuj @chuchumbamayumbe grafite po novoj fasadi naziva umjetnoscu. Pa ja cu tebi na novu fasadu nasvrljat neki stupidni grafit pa cu te pitat hoce li to biti umjetnost. Na kraju krajeva nasvrljacu bilo kakav grafit (i onaj cije crtanje je lafo umjetnost, a ne razvaljivanje fasada ma kakve da su, makar i vec razvaljene) pa cu te pitati kakva je to umjetnost onda i kako ces reagovati.
Na nasim ulicama je opsti haos i radi ko sta hoce i ne treba svako uvodjenje reda docekivati sa uzrecicom sto ne hvataju velike ribe? Ako je neko u tvom komsiluku ubica, to nije olaksavajuca okolnost i tebi ne daje za pravo da ti npr. krades. Dakle nek hvataju makar i ove male. Tuzno je npr. proci mostarom ljeti, a ko fol turisticki grad, a nije vidilo toga al eto, a prosjaci te vuku za rukav i bas onako reklamiraju grad. Da ne govorim recimo kako je divno kad revizori upadnu u tramvaj zalijepe se ko muhe na govno, na najljepsu curu koju mogu naci bez karte, a pored njih prolazi prosjak za kojim smrdi trag i tako iz tramvaja u tramvaj ili neki alkos povraca po tramvaju i slicna sranja.
Ovo je dobro sto je donijela opstina novo sarajevo i samo nek to pocnu primjenjivati i bice cool i nadam se da ce to isto prekopirati od njih i ostale opstine u BiH, jer od nekih pojava na ulici se doslovno ne moze zivjeti. prosjaci su na prvom mjestu, a za njima sve ostalo.
- van Basten
ako ja razbacim grah i predvidim da od provedbe ovog zakona neće biti ništa, da li ću onda biti kažnjen sa tih 300€? 
- mali Ninja
bas me briga ja cu i dalje gadjat trolebuse koji prolaze ispred moje zgradeWednesday wrote:ja sam cula da ce i djecu zbog grudvanja kaznjavat![]()
ja zakona i govana... isto da im je svarcneger nacelnik![]()
- mali Ninja
prije nesto manje od mjesec gledao sam film "tesko je biti fin" pa se upravo sjetih onog sto je uvijek kontra od svih (emir hadzihafiszbegović)..chuchumbamayumbe wrote:Kakve gluposti...
Majku im papansku!
isti si brate
-
_BosanaC
E jarane moj jel' treba biti sa svima ako vidis da ti isti rade kontra cijelom svijetu?mali Ninja wrote:prije nesto manje od mjesec gledao sam film "tesko je biti fin" pa se upravo sjetih onog sto je uvijek kontra od svih (emir hadzihafiszbegović)..chuchumbamayumbe wrote:Kakve gluposti...
Majku im papansku!
isti si brate
-
vryzas
#18 Re: Novo Sarajevo: Za gatanje kazna do 300 eura
trinaesti wrote:Prosjaci, oni koji se nedolično ponašaju pa čak i gatare i pijanci, ubuduće će plaćati kazne u iznosu do 300 eura uhvati li ih u tim prekršajima policija na području općine Novo Sarajevo.
- chuchumbamayumbe
Izvinjavam se glede grafita, pogresno sam se izrazio a i zakon kaze da se kaznjavaju grafiti na fasadama zgrada. I ja samo protiv toga da se crta po zgradama, ali na mjestima na kome to nikome ne smeta (podzi na Dobrinji npr.) zasto da ne. Nadam se da nece zbog toga kaznjavati.mostarac wrote:hm, dokumente nemaju, ali makroe svakako imaju i plus to im je jos 30 KM sto nemaju dokumente uz sebexon_sa wrote:Pola tih sto prose uopste nemaju dokumenata. I sta se onda desi. Policija ih privede, ne uspiju da ih identifikuju i samo ih puste.
Ja sam za to da se na svaku od ovih cifri doda jos po jedna nula i da se to sve lijepo pocne primjenjivati u cijeloj zemlji, ali PRIMJENJIVATI. Ovaj narod treba malo udarca po novcaniku i cuj @chuchumbamayumbe grafite po novoj fasadi naziva umjetnoscu. Pa ja cu tebi na novu fasadu nasvrljat neki stupidni grafit pa cu te pitat hoce li to biti umjetnost. Na kraju krajeva nasvrljacu bilo kakav grafit (i onaj cije crtanje je lafo umjetnost, a ne razvaljivanje fasada ma kakve da su, makar i vec razvaljene) pa cu te pitati kakva je to umjetnost onda i kako ces reagovati.
Na nasim ulicama je opsti haos i radi ko sta hoce i ne treba svako uvodjenje reda docekivati sa uzrecicom sto ne hvataju velike ribe? Ako je neko u tvom komsiluku ubica, to nije olaksavajuca okolnost i tebi ne daje za pravo da ti npr. krades. Dakle nek hvataju makar i ove male. Tuzno je npr. proci mostarom ljeti, a ko fol turisticki grad, a nije vidilo toga al eto, a prosjaci te vuku za rukav i bas onako reklamiraju grad. Da ne govorim recimo kako je divno kad revizori upadnu u tramvaj zalijepe se ko muhe na govno, na najljepsu curu koju mogu naci bez karte, a pored njih prolazi prosjak za kojim smrdi trag i tako iz tramvaja u tramvaj ili neki alkos povraca po tramvaju i slicna sranja.
Ovo je dobro sto je donijela opstina novo sarajevo i samo nek to pocnu primjenjivati i bice cool i nadam se da ce to isto prekopirati od njih i ostale opstine u BiH, jer od nekih pojava na ulici se doslovno ne moze zivjeti. prosjaci su na prvom mjestu, a za njima sve ostalo.
- chuchumbamayumbe
Ma ja ba, trebam i ja da odvrnem cecu, da vozim k'o da sam oslobodio Sarajevo, da se kurchim i da mi niko nista ne moze, da serem i pisham gdje mi qrcu cheif, da bacam smeche preko balkona i ne jebem zivu silu, jednom rjecju, da budem ko ostali?_BosanaC wrote:E jarane moj jel' treba biti sa svima ako vidis da ti isti rade kontra cijelom svijetu?mali Ninja wrote:prije nesto manje od mjesec gledao sam film "tesko je biti fin" pa se upravo sjetih onog sto je uvijek kontra od svih (emir hadzihafiszbegović)..chuchumbamayumbe wrote:Kakve gluposti...
Majku im papansku!
isti si brate
E bash necu.
-
barby02
Gatare koje se bave "obmanjivanjem ". . A sta ako pogode? Vracaju li pare?
E ne slazem se za vozace i prskanje prolaznika ! Sta ako prolaznik zeli da ga uprskas??? Eh, a za grudvanje , treba prosirit zakon: dozvoljeno maloljetnicima medjusobno a iznad 18 godina kaznjivo. A jaja ne spomenuse ?????!!!!
E ne slazem se za vozace i prskanje prolaznika ! Sta ako prolaznik zeli da ga uprskas??? Eh, a za grudvanje , treba prosirit zakon: dozvoljeno maloljetnicima medjusobno a iznad 18 godina kaznjivo. A jaja ne spomenuse ?????!!!!
-
obuca
eh ne spomenuse ni hrakanje po svemu i svacemu. ono kad neki pljunu pola zeludcabarby02 wrote:Gatare koje se bave "obmanjivanjem ". . A sta ako pogode? Vracaju li pare?![]()