Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
- bach
#1 Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
Nešto se neobično dešava u Sarajevu, bar što se tiče tržišta nekretnina. Cijene stanova u općini Novo Sarajevo skaču do neba.
245.000 Grbavica
http://www.market.ba/oglas/stanovi/stan ... aign=Desni
140.000 66 kvadrata Hrasno
http://www.market.ba/oglas/stanovi/stan ... 6m2/812710
98.000 - 46 kvadrata - Grbavica
http://www.market.ba/oglas/stanovi/stan ... 6m2/812721
Što je još čudnije, stanovi se prodaju kao da su džaba i već vlada nestašica. Kupcima nije toliko bitan sam izgled stana koji u pravilu treba renovirati i još uložiti par desetina hiljada KM. Onima koji su u proteklom periodu kupili stan ovdje, u Hrasnom, na Grbavici i na Malti u ovom dijelu grada se sviđa sljedeće:
- Mnogo zelenila i parkovskih površina
- Solidan broj parking mjesta
- Blizina škola i fakulteta
- Blizina zdravstvenih ustanova
- Blizina velikih trgovačkih centara
- Vilsonovo
- Dobra saobraćajna povezanost sa ostalim dijelovima grada
- Solidna mjesta za izlaske i popiti kafu
- U naseljima uglavnom živi srednja klasa i solidna količina prijeratnog, urbanog stanovništa
- Relativan mir i relativna sigurnost znog gore navedenog itd, itd
Centar grada, uključujući i Stari grad očigledno više nisu tako "inn". Možda zbog ovoga
- Ulice u centru su manje - više oronule
- Parking je misaona imenica
- Ustanova kao što je pošta, Dom zdravlja, škola su često udaljene od mjesta stanovanja
- Javni prijevoz u pojedinim naseljima zbog kriminala u GRAS - u. Ako živite na Breci a 17 - ka ne radi, put pod noge do Titove
- Buka
- Kriminal, ulični razbojnici i prosjaci
Dok je ovaj grad imao kakvo takvo urbano planiranje područje današnjeg Socijalnog, Malte i Grbavice je nazivano "Centrom drugog stepena" i planirano je postepeno širenje centra grada, sa funkcijama koje on ima na zapad. Da nije bilo rata, Sarajevo bi se proširilo do rijeke Bosne sa još jednim "centrom" na području Stupa. No, šta je tu je ali se tek sada vidi da su nekadašnji urbanisti znali šta rade, ostavivši u Novom Sarajevo dovoljno prostora da običen čovjek može da diše. Slično se posljednjih godina desilo u ZG i BG čiji su stanovnici "otkrili" Novi Zagreb i Novi Beograd shvativši šta su zapravo projektanti iz pesedetih i šezdestih zapravo htjeli?
Šta mislite o fenomenu i Novom Sarajevu kao atraktivnoj lokaciji za stanovanje?
245.000 Grbavica
http://www.market.ba/oglas/stanovi/stan ... aign=Desni
140.000 66 kvadrata Hrasno
http://www.market.ba/oglas/stanovi/stan ... 6m2/812710
98.000 - 46 kvadrata - Grbavica
http://www.market.ba/oglas/stanovi/stan ... 6m2/812721
Što je još čudnije, stanovi se prodaju kao da su džaba i već vlada nestašica. Kupcima nije toliko bitan sam izgled stana koji u pravilu treba renovirati i još uložiti par desetina hiljada KM. Onima koji su u proteklom periodu kupili stan ovdje, u Hrasnom, na Grbavici i na Malti u ovom dijelu grada se sviđa sljedeće:
- Mnogo zelenila i parkovskih površina
- Solidan broj parking mjesta
- Blizina škola i fakulteta
- Blizina zdravstvenih ustanova
- Blizina velikih trgovačkih centara
- Vilsonovo
- Dobra saobraćajna povezanost sa ostalim dijelovima grada
- Solidna mjesta za izlaske i popiti kafu
- U naseljima uglavnom živi srednja klasa i solidna količina prijeratnog, urbanog stanovništa
- Relativan mir i relativna sigurnost znog gore navedenog itd, itd
Centar grada, uključujući i Stari grad očigledno više nisu tako "inn". Možda zbog ovoga
- Ulice u centru su manje - više oronule
- Parking je misaona imenica
- Ustanova kao što je pošta, Dom zdravlja, škola su često udaljene od mjesta stanovanja
- Javni prijevoz u pojedinim naseljima zbog kriminala u GRAS - u. Ako živite na Breci a 17 - ka ne radi, put pod noge do Titove
- Buka
- Kriminal, ulični razbojnici i prosjaci
Dok je ovaj grad imao kakvo takvo urbano planiranje područje današnjeg Socijalnog, Malte i Grbavice je nazivano "Centrom drugog stepena" i planirano je postepeno širenje centra grada, sa funkcijama koje on ima na zapad. Da nije bilo rata, Sarajevo bi se proširilo do rijeke Bosne sa još jednim "centrom" na području Stupa. No, šta je tu je ali se tek sada vidi da su nekadašnji urbanisti znali šta rade, ostavivši u Novom Sarajevo dovoljno prostora da običen čovjek može da diše. Slično se posljednjih godina desilo u ZG i BG čiji su stanovnici "otkrili" Novi Zagreb i Novi Beograd shvativši šta su zapravo projektanti iz pesedetih i šezdestih zapravo htjeli?
Šta mislite o fenomenu i Novom Sarajevu kao atraktivnoj lokaciji za stanovanje?
- sema911s
#2 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
ma mozes ti dizat cijene u nebo ako ima ovaca da plate,., mogu i ja stavit za dobrinju 140m2 300,000km,.,samo hocel ga iko kupit,., taj lazni imidz,. nesto sminka i too,., prodje kod nekih levataa
- bach
#3 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
Očigledno da ljudi kupuju tu stanove i nije im žao dati brdo para da se tu nastane.sema911s wrote:ma mozes ti dizat cijene u nebo ako ima ovaca da plate,., mogu i ja stavit za dobrinju 140m2 300,000km,.,samo hocel ga iko kupit,., taj lazni imidz,. nesto sminka i too,., prodje kod nekih levataa
- sema911s
#4 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
bach wrote:Očigledno da ljudi kupuju tu stanove i nije im žao dati brdo para da se tu nastane.sema911s wrote:ma mozes ti dizat cijene u nebo ako ima ovaca da plate,., mogu i ja stavit za dobrinju 140m2 300,000km,.,samo hocel ga iko kupit,., taj lazni imidz,. nesto sminka i too,., prodje kod nekih levataa
to da kupuju je,., al kada pogledas dat toliko za stan,. a nemas ni parking mjesto,., jbga,., nije New york, al svakome svacije
-
ins
#5 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
Zanimljiv podatak, i sasvim adekvatan za ovu raspravu
Prosjecna plata u Kantonu Sarajevo, po opstinama u 2012.:
Centar 1195 KM
Novo Sarajevo 1038 KM
Stari Grad 961 KM
Novi Grad 888 KM
Ilidza 776 KM
Vogosca 749 KM
Napomena: ovo nema veze sa firmama i njihovim sjedistem, vec se uzmu sve plate koje su dobijene u toj opstini, i podijeli se sa brojem ljudi koji su je primili!
Na stranu Centar, ali po ovome se vidi da Novo Sarajevo okuplja one koji dobro zaradjuju iliti The New Kids on the Block
Prosjecna plata u Kantonu Sarajevo, po opstinama u 2012.:
Centar 1195 KM
Novo Sarajevo 1038 KM
Stari Grad 961 KM
Novi Grad 888 KM
Ilidza 776 KM
Vogosca 749 KM
Napomena: ovo nema veze sa firmama i njihovim sjedistem, vec se uzmu sve plate koje su dobijene u toj opstini, i podijeli se sa brojem ljudi koji su je primili!
Na stranu Centar, ali po ovome se vidi da Novo Sarajevo okuplja one koji dobro zaradjuju iliti The New Kids on the Block
- zanimljiv
#6 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
Idu cijene i preko 3000KM na Grbavici 1 i Kovačićima.
Ključna je tišina, u 9 naveče se osjećaš kao da si u nekoj tajnoj operaciji, ulice puste, tišina, ali imaš onaj osjećaj sigurnosti
Ključna je tišina, u 9 naveče se osjećaš kao da si u nekoj tajnoj operaciji, ulice puste, tišina, ali imaš onaj osjećaj sigurnosti
- johntra
#7 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
Ti što stave tako visoku cijenu stanova, svjesnji su da ih ne mogu po toj cijeni prodati...ali, zato imaju bolju startnu poziciju kad se treba pregovarati o revidiranju cijene...nijedan stan na Grbavici ne vrijedi tih para, eventualno možda novogradnja, koje na Grbavici nema u posljednjih 10 godina...
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#8 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
Nakon rata smo mogli postati najbogatija i najperspektivnija općina u BiH.
A onda je došao Koldžo.....
-
dječak sa šibicama
#9 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
Oni toliko traze, pitanje je koliko ce dobiti.
Ja recimo mogu za svojih 50+ kvadrata dobiti 110-120 milja, centar je grada kao lokacija, ali komsije u susjednoj zgradi, za istu kvadraturu, ne mogu dobiti ni 100 milja, ni blizu.
Samo zbog razlike u "par detalja". Nije sve u lokaciji.
Ja recimo mogu za svojih 50+ kvadrata dobiti 110-120 milja, centar je grada kao lokacija, ali komsije u susjednoj zgradi, za istu kvadraturu, ne mogu dobiti ni 100 milja, ni blizu.
Samo zbog razlike u "par detalja". Nije sve u lokaciji.
- O'zone
- Globalni moderator
#10 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
Pa nije Koldžo načelnik od rata na ovamo. Što nismo to postali za vrijeme recimo Komšića?tvsabina wrote:Nakon rata smo mogli postati najbogatija i najperspektivnija općina u BiH.
- Ljakan
- ZV Keli
#12 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
DA kaze neko ko je rodjen u Starom Gradu (da znam da se svi rodimo u opstini Centar
), odrastao tamo i zivio 19 godina a danas zivi u Novom Sarajevu. Prvo manje papaka i manje kockastih glava ima i to primjetno manje u NS, ljepota, sirina, parkovi, zelenilo, ima omladine u SG je to science fiction.
Meni od Malte do grada pjehe treba 20 minuta, tramvajem ko ide mozda 10 minuta maksimalno. Ko navija za Zelju eto mu za kojih par minuta Grbavica, onim koji su se opredjelili za OlimpiC, Otoka isto tako blizu. Nama je Kosevo ipak malo dalje
Da je elitni dio grada nije, mora se jos mnogo raditi da bi se doslo na taj nivo ali opstina koja je bila poluokupirana, gdje su se vodile ulicne bitke doci do toga da raja seli tu je ogroman pomak
Meni od Malte do grada pjehe treba 20 minuta, tramvajem ko ide mozda 10 minuta maksimalno. Ko navija za Zelju eto mu za kojih par minuta Grbavica, onim koji su se opredjelili za OlimpiC, Otoka isto tako blizu. Nama je Kosevo ipak malo dalje
Da je elitni dio grada nije, mora se jos mnogo raditi da bi se doslo na taj nivo ali opstina koja je bila poluokupirana, gdje su se vodile ulicne bitke doci do toga da raja seli tu je ogroman pomak
- ZV Keli
#13 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
O'zone wrote:Pa nije Koldžo načelnik od rata na ovamo. Što nismo to postali za vrijeme recimo Komšića?tvsabina wrote:Nakon rata smo mogli postati najbogatija i najperspektivnija općina u BiH.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#14 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
Koldžo je i previše dugo načelnik....već nas bole leđa....O'zone wrote:Pa nije Koldžo načelnik od rata na ovamo. Što nismo to postali za vrijeme recimo Komšića?tvsabina wrote:Nakon rata smo mogli postati najbogatija i najperspektivnija općina u BiH.
Komšić , taj nije bio u stanju renovirati ni šalter salu u zgradi općine.....
- Edin H.
#15 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
Mnogo smo jaki 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#16 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
komšo bi bio dobar političar da je za soluciju svih problema potrebna samo dobra volja i magični štapić kojim se popravljaju problemi instant klikom
a džo je wizard za svoj džep
- O'zone
- Globalni moderator
#17 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
Ma ja sam pokušao pronaći ko su nam sve do sada bili načelnici opštine od 1996-2012 al jok nema il' ja ne mogu pronaćiBlack swan wrote:komšo bi bio dobar političar da je za soluciju svih problema potrebna samo dobra volja i magični štapić kojim se popravljaju problemi instant klikom
- Tahta
#18 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
nekoliko ljudi pomenu kao prednost NS sigurnost ???
Jeste li sigurni ??
znate li koje posluge su najčešće oružano pljačkane i kojem području ??
jeste li čuli za procenat otimanje mobitela, torbi, zlatnog nakita koj je vezan za vilsonovo i onaj pravac Grbavica -Socijalno... Pofalići
nemožeš auto ostavit da zanoći oni štićenici huma odnesoše sve
Samo čuvni narkoman Zoka sa čwile treba 15-10 grama koke dnevno da bi mogao funkcionisati ako je živ (šta mislite kolik to košta i kako nalazi pare)
JBt nemožeš prići hitnoj pomoći od narkomana dilera i ostale bagre (jupe šprice u apoteci hitna jer radi 24 h i odma se bodu u bivšem "Vase Miskin "
Nemojte sad da je u drugim dijelovima grada isto i gore.
Posluga konzuma "Marka Marulića" se oružano pljačka svake sedmice i daleko drži rekord države po tom pitanju, odma za njom su DP čwila i još neki objekti
Sve ok ali za sigurnost ste malo pretjerali
Jeste li sigurni ??
znate li koje posluge su najčešće oružano pljačkane i kojem području ??
jeste li čuli za procenat otimanje mobitela, torbi, zlatnog nakita koj je vezan za vilsonovo i onaj pravac Grbavica -Socijalno... Pofalići
nemožeš auto ostavit da zanoći oni štićenici huma odnesoše sve
Samo čuvni narkoman Zoka sa čwile treba 15-10 grama koke dnevno da bi mogao funkcionisati ako je živ (šta mislite kolik to košta i kako nalazi pare)
JBt nemožeš prići hitnoj pomoći od narkomana dilera i ostale bagre (jupe šprice u apoteci hitna jer radi 24 h i odma se bodu u bivšem "Vase Miskin "
Nemojte sad da je u drugim dijelovima grada isto i gore.
Posluga konzuma "Marka Marulića" se oružano pljačka svake sedmice i daleko drži rekord države po tom pitanju, odma za njom su DP čwila i još neki objekti
Sve ok ali za sigurnost ste malo pretjerali
- johntra
#19 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
ma nije ništa veća nesigurnost, odnosno sigurnost, u NS, u odnosu na ostale dijelove grada...
- OldMayor
#20 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
@bach,
Nekoliko puta gledam datum prvog posta, kontam da nije mozda 2008. godina?
Ovdje si pogrijesio kad si napisao da se stanovi 'prodaju' po ovim cijenama, u smislu jel da ljudi dodju i pljunu tu cifru. Ne, stanovi se ne prodaju po TIM cijenama, nego ljudi traze toliko novca. Da li ga dobiju, pa naravno da ne.
Slucajno poznajem dosta ljudi koji rade u trzistu nekrentina, sto notara, agencija i vjeruj mi da su cijene toliko pale, da to vise nije normalno. U Novom Sarajevu ti mozes naci za 1700.
Hrasno 1600 KM/m2, jeste 13. sprat, ali eto nebitno. Ne moze vala onaj na prvom kostati 600 KM vise da je zlatan.
http://prostor.ba/nekretnina/hrasno/sta ... ijena/4856
Ili evo, 1700 KM, Grbavica
http://prostor.ba/nekretnina/grbavica/s ... avica/4568
Eto, samo sam ofrlje klikno na dva linka. Plus sto i ovo bi sigurno ljudi spustili koju hiljadu. Pa cijene nisu fiksne.
I ovaj u Lorisu trazi 2600... hahaha. Pa samo lud, slijep i neinformisan covjek moze dati tolike novce za onu zgradu. Pa zasto bi to radio, ako samo 500m prema tramvajskoj kod Bristola imaju nove, novcate zgrade gdje je isto toliko kvadrat, ako ne i manje.
Ili evo npr na Malti ima novogradnja kod kifli, cijena je ja mislim oko 2300. Pa ko bi normalan dao za stan u Hrasnom 2100 + adaptacija + porez, pa doce ga preko 2300, kad moze otici u novogradnju i sebi uzet stan kljuc u ruke.
Poenta ovog posta, prepravi ga i napisi da ljudi traze ove cijene, a nikako da se stanovi prodaju po tim cijenama. A vjeruj mi da se niposto ti stanovi ne prodaju po tim ciframa. Zelje su jedno, realnost drugo.
Sve ostalo stoji, Novo Sarajevo za zivot je odlicno. Mada zelenih povrsina je sve manje, kao i parkinga.
Nekoliko puta gledam datum prvog posta, kontam da nije mozda 2008. godina?
Ovdje si pogrijesio kad si napisao da se stanovi 'prodaju' po ovim cijenama, u smislu jel da ljudi dodju i pljunu tu cifru. Ne, stanovi se ne prodaju po TIM cijenama, nego ljudi traze toliko novca. Da li ga dobiju, pa naravno da ne.
Slucajno poznajem dosta ljudi koji rade u trzistu nekrentina, sto notara, agencija i vjeruj mi da su cijene toliko pale, da to vise nije normalno. U Novom Sarajevu ti mozes naci za 1700.
Hrasno 1600 KM/m2, jeste 13. sprat, ali eto nebitno. Ne moze vala onaj na prvom kostati 600 KM vise da je zlatan.
http://prostor.ba/nekretnina/hrasno/sta ... ijena/4856
Ili evo, 1700 KM, Grbavica
http://prostor.ba/nekretnina/grbavica/s ... avica/4568
Eto, samo sam ofrlje klikno na dva linka. Plus sto i ovo bi sigurno ljudi spustili koju hiljadu. Pa cijene nisu fiksne.
I ovaj u Lorisu trazi 2600... hahaha. Pa samo lud, slijep i neinformisan covjek moze dati tolike novce za onu zgradu. Pa zasto bi to radio, ako samo 500m prema tramvajskoj kod Bristola imaju nove, novcate zgrade gdje je isto toliko kvadrat, ako ne i manje.
Ili evo npr na Malti ima novogradnja kod kifli, cijena je ja mislim oko 2300. Pa ko bi normalan dao za stan u Hrasnom 2100 + adaptacija + porez, pa doce ga preko 2300, kad moze otici u novogradnju i sebi uzet stan kljuc u ruke.
Poenta ovog posta, prepravi ga i napisi da ljudi traze ove cijene, a nikako da se stanovi prodaju po tim cijenama. A vjeruj mi da se niposto ti stanovi ne prodaju po tim ciframa. Zelje su jedno, realnost drugo.
Sve ostalo stoji, Novo Sarajevo za zivot je odlicno. Mada zelenih povrsina je sve manje, kao i parkinga.
- JThomas
#21 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
pale su cijene, k'o i svugdje. jedno kratko vrijeme 2007. i 2008. se moglo prodati za pare iz uvodnog posta, ko je tad kupio dobro se zajebao, a ko je prodao dobro je ušićario. stan u kojem ja živim u novom sarajevu, na čengić vili, se 2008. mogao prodati za skoro duplo više od para za koje je kupljen 2003., ali to je bio jedan kratki, kratki period i to stvarno nije ni bilo realno, već prepumpano.
- Maystor
#22 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
Svako može cijeniti svoju robu koliko god hoće. Po mom mišljenju nijedan normalan stan u Novom Sarajevu realno ne vrijedi više od 2000 KM/m2. Pod pojmom normalan mislim na uobičajenu gradnju tipičnu za ovu opštinu, dok su Bosmal ili npr. neboderi S2 posebna priča.
- Skyfox
#23 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
Na Grbavici sam cijeli zivot i namjeravam ostati u N. Sarajevu. Cijene stanova su stvarno napuhane i to za ne renovirane rusevine. Ocito da su i kao takvi, stanovi trazeni.
Volim NS jer mi je blizu sve i sto sam se navikao na ovo podrucije, a ostalo iz uvodnog posta bas i ne stoji.
Prije rata je bilo puno vise zelenih povrsina i parkova. Samo kod moje zgrada 2 parka su pretvorena u parkinge i opet kad dodem kasno navecer nemam se gdje parkirati.
Skoro sve stare drvorede su posjekli. Aleja kestenova u Hamdije Cemerlica vise ne postoji a bas zbog te aleje Grbavica je bila sinonim zelenog naselja.
Sigurnost je kao i u ostaku grada, vise manje ista... Cesta su presretanja i otimacine mobitela i torbica, ako imas bolje auto ni garaza ti nece pomoci.
Ja sam blizu Shopinga pa jedino veliki promet ljudi koji idu u kafice donekle odbija lopove...
Sve u svemu ipak nam je dobro
Volim NS jer mi je blizu sve i sto sam se navikao na ovo podrucije, a ostalo iz uvodnog posta bas i ne stoji.
Prije rata je bilo puno vise zelenih povrsina i parkova. Samo kod moje zgrada 2 parka su pretvorena u parkinge i opet kad dodem kasno navecer nemam se gdje parkirati.
Skoro sve stare drvorede su posjekli. Aleja kestenova u Hamdije Cemerlica vise ne postoji a bas zbog te aleje Grbavica je bila sinonim zelenog naselja.
Sigurnost je kao i u ostaku grada, vise manje ista... Cesta su presretanja i otimacine mobitela i torbica, ako imas bolje auto ni garaza ti nece pomoci.
Ja sam blizu Shopinga pa jedino veliki promet ljudi koji idu u kafice donekle odbija lopove...
Sve u svemu ipak nam je dobro
- zanimljiv
#24 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
TO za nesigurnost je tačno kada je u pitanju "dvica", pogotovo oko "shoPinga" gdje je ipak nešto bučnije i frekventnije. dok na Kovačićima i "kecu" navečer nema mnogo ljudi, pa ni lopova tako da je u pitanju dosta sigurnije naselje.
Nažalost moramo razgraničiti Grbavicu I i II i zbog sigurnosti i buke, i zbog cijene stanova, i zbog količine omladine...
Nažalost moramo razgraničiti Grbavicu I i II i zbog sigurnosti i buke, i zbog cijene stanova, i zbog količine omladine...
- raskopusa
#25 Re: Novo Sarajevo kao novi, neformalni centar Grada
grbavici nedostaje jedam veci trzni centar.